!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  
Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)


Τεύχος 648, 24 Σεπτεμβρίου 2013            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «τα θρησκευτικά είναι κομμάτι της ζωής του τόπου»

Δωρεάν φροντιστήριο από την Αρχιεπισκοπή

Δωρεάν εξετάσεις και εμβολιασμοί για δεκάδες παιδιά και ηλικιωμένους

Εκδήλωση στη μνήμη του Καθηγητή Νικόλαου Νησιώτη42 χρόνια από το θάνατο
του Γιώργου Σεφέρη

«Πάνω σ' έναν ξένο στίχο»
από το Σταμνί της ΜυριοβίβλουΕΙΔΗΣΕΙΣ


Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «τα θρησκευτικά είναι κομμάτι της ζωής του τόπου»

Σύναξη των μελών των Ενοριακών Φιλοπτώχων Ταμείων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στις εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων στον Αυλώνα, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, με σκοπό τον συντονισμό του φιλανθρωπικού έργου των ενοριών.

Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε όλα τα μέλη των ενοριακών φιλοπτώχων ταμείων και έδωσε τις κατευθύνσεις του έργου για τη νέα εκκλησιαστική χρονιά.

"Το φιλανθρωπικό έργο για το οποίο καμαρώνουμε, δεν είναι ούτε του Αρχιεπισκόπου, ούτε των ιερέων, είναι αυτού του λαού που έρχεται και προσφέρει από το υστέρημά του. Αν δεν ήσασταν εσείς δε θα γινόταν αυτό το έργο" τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος, ενώ υπογράμμισε πως "η λειτουργική και η μυστηριακή ζωή είναι το κέντρο της πορείας μας" και αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο της ενοριών και στην προσφορά αγάπης λέγοντας πως "τέτοια προσφορά, όσο κι αν ψάξει κανείς δε θα τη βρει σε άλλο χώρο".

"Σήμερα έχουμε ανάγκη από εσωτερική ζωή. Δεν γίνεται, όμως, καμία αλλαγή στην κοινωνία, αν δεν αλλάξει ο ίδιος ο άνθρωπος και τον άνθρωπο τον αλλάζει μόνο ο Χριστός".

Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε το γενικό γραμματέα θρησκευμάτων κ. Καλαντζή για την παρουσία του στη σύναξη, αλλά και για τον τρόπο αντιμετώπισης του θέματος που είχε προκύψει με το μάθημα των θρησκευτικών και την ενδεχόμενη κατάργησή του, λέγοντας πως "ξέρει ότι τα θρησκευτικά είναι κομμάτι της ζωής αυτού του τόπου".

Αργότερα ο Αρχιεπίσκοπος επισκέφθηκε το συνέδριο στελεχών νεότητος που πραγματοποιούταν στις κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις από την ενορία του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου ομωνύμου Δήμου.

Ο Αρχιεπίσκοπος συνομίλησε με τα μέλη και τους συνεργάτες του συνεδρίου, ενώ έκανε λόγο για "σεβασμό προς τις ρίζες μας, την πίστη μας, την ιστορία μας. Με γερές ρίζες, άλλωστε, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και τις δυσκολίες".

Κορυφή σελίδας


Δωρεάν φροντιστήριο από την Αρχιεπισκοπή

Αρχές Οκτωβρίου αρχίζουν τα μαθήματα που προσφέρονται δωρεάν στο Κοινωνικό Φροντιστήριο της Βιβλιοθήκης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών για μαθητές γυμνασίου και λυκείου. Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που η Αρχιεπισκοπή στηρίζει τους μαθητές και τις οικογένειές τους με αυτό τον τρόπο. Οι ενδιαφερόμενοι εθελοντές εκπαιδευτικοί αλλά και οι μαθητές που θέλουν να δηλώσουν συμμετοχή μπορούν να επικοινωνούν καθημερινά στο τηλ. 210-3245.098 και στο mail: kf.libiaa@gmail.com (Διεύθυνση, Αγίας Ελεούσης 4, Ψυρή 105 54). Σημειώνεται ότι το ποσοστό επιτυχίας των μαθητών του κοινωνικού φροντιστηρίου της Αρχιεπισκοπής την περασμένη χρονιά άγγιξε το 80%. Πέρυσι 40 εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων συμμετείχαν στην προσπάθεια της Αρχιεπισκοπής ενισχύοντας περισσότερους από 150 μαθητές.

Κορυφή σελίδας


Δωρεάν εξετάσεις και εμβολιασμοί για δεκάδες παιδιά και ηλικιωμένους

Δεκάδες παιδιατρικές, καρδιολογικές και άλλου είδους απαραίτητες εξετάσεις καθώς και εμβολιασμούς πραγματοποίησαν το Σαββατοκύριακο σε Θηρασιά, Φολέγανδρο, Σίκινο, Ίο και Αμοργό, οι εθελοντές ιατροί του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής που δημιουργήθηκε από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και την Μ.Κ.Ο «Αποστολή».

Συνολικά στα νησιά αυτά εξετάστηκαν 84 ηλικιωμένοι και 238 παιδιά ανασφάλιστων οικογενειών για τις σχολικές τους βεβαιώσεις, ενώ διενεργήθηκαν σε 53 κατοίκους εξειδικευμένες εργαστηριακές εξετάσεις και 46 εμβολιασμοί.

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γ. Πατούλης και ο Διευθυντής της Αποστολής κ. Κωσταντίνος Δήμτσας παρέδωσαν 56 κιβώτια με φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό ενώ συζήτησαν με τους τοπικούς φορείς και τους κατοίκους για τα προβλήματα και τις άμεσες ανάγκες τους, στην υγεία.

Η δράση του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Κυκλάδων και την Περιφερειακή Ενότητα Θήρας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και στηρίχθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Σύρου, την Ιερά Μητρόπολη Θήρας Αμοργού και Νήσων και τους Δήμους Φολέγανδρου, Σικίνου, Ίητών και Αμοργού, στα πλαίσια των Οδοιπορικών Υγείας που ξεκίνησε πέρυσι και συνεχίζεται για τη στήριξη των νησιών και τη δημιουργία Κοινωνικών Φαρμακείων σε όλη την Ελλάδα.

Κορυφή σελίδας


Εκδήλωση στη μνήμη του Καθηγητή Νικόλαου Νησιώτη

Τιμητική εκδήλωση στη μνήμη του καθηγητή της θεολογίας Νικόλαο Νησιώτη διοργανώνεται στον φιλολογικό σύλλογο «Παρνασσός» το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου.

Για τον παγκοσμίου φήμης Έλληνα θεολόγο, θα μιλήσουν θεολόγοι, πανεπιστημιακοί αλλά και η σύζυγος του Μαρίνα, σε μια προσπάθεια να σκιαγραφηθεί το προφίλ, η δράση του.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Κωστής Παλαμάς» του φιλολογικού συλλόγου «Παρνασσός» και θα ξεκινήσει στις 19:00.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

Συντονιστής: Σωτήρης Γουνελάς Υπεύθυνος εκδόσεως του περιοδικού Σύναξη (1986-1997)

07:00 μ.μ.
Μάριος Μπέγζος
Κοσμήτωρ Θεολογικής Σχολής Αθηνών
Εισαγωγή στο έργο του Νίκου Νησιώτη

07:10 μ.μ.
Στέλιος Τσομπανίδης
Επ. Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλoνίκης
Από το “πρόσωπο” στην “οικουμένη”: Βασικές πτυχές της οικουμενικής θεολογίας του Νίκου Νησιώτη

07:35 μ.μ.
Νικόλαος Ασπρούλης
Master Θεολογίας, Επιστημονικός Συνεργάτης της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών και του περιοδικού «Θεολογία»
Η περί προσώπου θεώρηση του Ν. Νησιώτη και η θεολογική γενιά του ’60. Εισαγωγικές σκέψεις

08:00 μ.μ.
Σταύρος Γιαγκάζογλου
Δρ. Θεολογίας, Σύμβουλος Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων/ΙΕΠ, Διδάσκων στο ΕΑΠ, Διευθυντής του περιοδικού «Θεολογία»
Ο διάλογος θεολογίας και φιλοσοφίας. Η θεολογική ερμηνευτική του Νίκου Νησιώτη

08:25 μ.μ.
Μαρίνα, σύζυγος Νικολάου Νησιώτη
Νησιώτης – ο άνθρωπος
Στη Μυριόβιβλο δημοσιεύουμε το έργο Ν. Νησιώτη

"Secular and Christian Images of Human Person"

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ