!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  
Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)


Τεύχος 647, 19 Σεπτεμβρίου 2013            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έκκληση του Αρχιεπισκόπου για ενότητα

Η κληρονομιά των Βυζαντινών της Θεσσαλονίκης στον κατάλογο της UNESCO

Κλαπείσες εικόνες επιστρέφουν στην Κύπρο

«Η Εκκλησία καθ' οδόν» στον 89,5

Η παρουσία των χριστιανών και της Εκκλησίας σήμερα, στον κόσμο. Καλεσμένος του Δημ. Κοσμόπουλου ο κ. Κωνσταντίνος Μπελέζος, Καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Σήμερα Πέμπτη, στις 18:00,ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Έκκληση του Αρχιεπισκόπου για ενότητα

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ευρισκόμενος σε περιοδεία στις πυρόπληκτες περιοχές της Βοιωτίας και ερωτηθείς από δημοσιογράφους για τα πρόσφατα γεγονότα στο Κερατσίνι και τα όσα ακολούθησαν, έκανε την εξής δήλωση:

"Οποιαδήποτε πράξη βίας δεν αποτελεί τη λύση για κανένα πρόβλημα. Καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε βίαιη και εγκληματική συμπεριφορά από όπου κι αν αυτή προέρχεται.

Στις ημέρες μας δεν έχουμε την πολυτέλεια να κοιτάμε ούτε αριστερά, ούτε δεξιά, παρά μόνο μπροστά. Για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Γιατί μόνο ενωμένοι, είμαστε δυνατοί. Είμαι βέβαιος ότι ο Θεός θα μας βοηθήσει να πάμε μπροστά για το καλό της πατρίδας μας".

Κορυφή σελίδας


Η κληρονομιά των Βυζαντινών της Θεσσαλονίκης στον κατάλογο της UNESCO

Αποφασίστηκε να εντατικοποιηθούν οι διαδικασίες για την ένταξη περισσότερων βυζαντινών μνημείων της Θεσσαλονίκης στο σχετικό κατάλογο της UNESCO, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής ΑΕ με φορείς της πόλης για την εφαρμογή ολοκληρωμένης τουριστικής πολιτικής για το ερχόμενο έτος.

Πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις με τους προϊσταμένους και συνεργάτες της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, της ΙΣΤ΄ Εφορείας Κλασικών και προϊστορικών Αρχαιοτήτων και της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων οι διαδικασίες και τα κριτήρια πιθανής εγγραφής επιπλέον μνημείων της Θεσσαλονίκης στον ενδεικτικό ελληνικό κατάλογο μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Επίσης αποφασίστηκε η επιμέλεια και εκτύπωση χάρτη των 15 μνημείων της UNESCO και η πραγματοποίηση σειράς δωρεάν ξεναγήσεων για τους δημότες και επισκέπτες της πόλης στα μνημεία κατά τους μήνες Νοέμβριο - Δεκέμβριο.

Τα 15 ενταγμένα μνημεία είναι:

Τα βυζαντινά τείχη της Θεσσαλονίκης (4ος - 5ος αι.)
H Ροτόντα του Αγίου Γεωργίου (4ος αι.)
Η βασιλική της Παναγίας Αχειροποίητου (5ος αι.)
Η βασιλική του Αγίου Δημητρίου (7ος αι.)
Ο ναός του Οσίου Δαυίδ (Μονή Λατόμου) (6ος αι.)
Ο ναός της Αγίας Σοφίας (8ος αι.)
Ο ναός της Παναγίας των Χαλκέων (11ος αι.)
O ναός του Αγίου Παντελεήμονα (14ος αι.)
Ο ναός των Αγίων Αποστόλων (14ος αι.)
Ο ναός του Αγίου Νικολάου του Ορφανού (14ος αι.)
Ο ναός της Αγίας Αικατερίνης (13ος αι.)
Ο ναός του Σωτήρος (14ος αι.)
Η Μονή Βλατάδων (14ος αι.)
Ο ναός του Προφήτη Ηλία (14ος αι.)
Τα βυζαντινά λουτρά (14ος αι.).

Κορυφή σελίδας


Κλαπείσες εικόνες επιστρέφουν στην Κύπρο

Η κυβέρνηση της Ολλανδίας αποφάσισε να επιστρέψει στην Εκκλησία της Κύπρου τέσσερις φορητές βυζαντινές εικόνες του 16ου αιώνα, από τη Μονή του Χριστού Αντιφωνητή στην κατεχόμενη Κερύνεια, οι οποίες κλάπηκαν μετά την τουρκική εισβολή του 1974.

Πρόκειται για τις εικόνες του ξυλόγλυπτου τέμπλου με τους Ευαγγελιστές Μάρκο και Ιωάννη και τους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο. Την απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης για επιστροφή των τεσσάρων εικόνων ανακοίνωσε στο διεθνές συνέδριο, που έγινε στην Χάγη, με θέμα «Παράνομο εμπόριο τέχνης και επαναπατρισμός» η ιδρύτρια του οργανισμού «Walk of Thuth», Τασούλα Χατζητοφή.

Στο Υπουργείο Παιδείας της Ολλανδίας ο Κύπριος πρεσβευτής Κυριάκος Κούρος υπέγραψε συμφωνία παράδοσης- παραλαβής των εικόνων, οι οποίες θα μεταφερθούν στην Κύπρο κατά πάσα πιθανότητα την Παρασκευή.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ