!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  
Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)


Τεύχος 646, 17 Σεπτεμβρίου 2013            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ομογένεια σε αποστολή απέναντι στην κρίση: «ο Αρχιεπίσκοπος κρατά την Ελλάδα ενωμένη και ζωντανή»

Ψήφισμα της ΧΑΕ για την Αγία Σοφία Τραπεζούντας

Φεστιβάλ μεσαιωνικής μουσικής


Ο Εθνομάρτυς Χρυσόστομος

Μητροπολίτης ΣμύρνηςΕΙΔΗΣΕΙΣ


Η ομογένεια σε αποστολή απέναντι στην κρίση: «ο Αρχιεπίσκοπος κρατά την Ελλάδα ενωμένη και ζωντανή»

«Η ελληνική ομογένεια, μέσω των Οργανώσεων της ΑΧΕΠΑ θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό των Ελλήνων που πλήττονται από την κρίση», το μήνυμα αυτό έστειλαν από την Ουάσινγκτον 25 Κυβερνήτες των ΗΠΑ και του Καναδά που συναντήθηκαν με τον Γενικό Διευθυντή του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ. Κωνσταντίνο Δήμτσα.

Ο Ύπατος Κυβερνήτης ΑΧΕΠΑ κ. Αντώνης Κουζούνης, στη συνάντηση που είχε με τον κ. Δήμτσα, μετέφερε την αγωνία των ομογενών για τις εξελίξεις στην Ελλάδα επισημαίνοντας: «Η καρδιά μας, το μυαλό μας, οι σκέψεις βρίσκονται στη μητέρα πατρίδα. Πονάμε όσο και σεις. Θα βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις τα παιδιά και τις οικογένειες τους. Σαν μια γροθιά ο Ελληνισμός θα αντιμετωπίσει ενωμένος και τις νέες δυσκολίες».

Ο κ. Κουζούνης ανακοίνωσε την απόφαση των Κυβερνητών να σταθούν στο πλευρό της «Αποστολής» και αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου λέγοντας: «Μεταφέρετε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών γιατί κρατά με τις πράξεις του την Ελλάδα ενωμένη και ζωντανή».

Ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής» κ. Δήμτσας σε ομιλία του στους ομογενείς παρουσίασε την κατάσταση που υπάρχει στη χώρα, το έργο της «Αποστολής» και τους ευχαρίστησε για την συνεισφορά τους λέγοντας: «Για όλους εμάς που ζούμε στην Ελλάδα, η παρουσία και οι διακρίσεις στο εξωτερικό μας κάνουν περήφανους. Η ομογένεια είναι το πιο ζωντανό κύτταρο του Οργανισμού. Χωρίς την στήριξη σας το έργο μας θα ήταν πολύ μικρότερο. Η Εκκλησία στην πατρίδα όπως και στην Αμερική διατήρησε τη συνοχή του Ελληνισμού».

Οι Κυβερνήτες από τις πολιτείες των ΗΠΑ και του Καναδά συμφώνησαν σε εξειδικευμένα προγράμματα αρωγής της «Αποστολής» και να ξεκινήσουν εκστρατεία ενημέρωσης για τα αποτελέσματα της κρίσης στην χώρα.

Κορυφή σελίδας


Ψήφισμα της ΧΑΕ για την Αγία Σοφία Τραπεζούντας

Η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία πληροφορήθηκε πρόσφατα την επαναλειτουργία του ναού της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας, κορυφαίου βυζαντινού μνημείου των μέσων του 13ου αιώνα, ως ισλαμικού τεμένους. Καθίδρυμα ενός μεγάλου ηγεμόνα της αυτοκρατορίας της Tραπεζούντας, του Μανουήλ Α΄ Μεγάλου Κομνηνού, φέρει εξαίρετες βυζαντινές τοιχογραφίες και μοναδικό ανάγλυφο διάκοσμο στις προσόψεις που εμπνέεται από γεωργιανά, αρμενικά και σελτζουκικά πρότυπα.

Το εκλεκτό και μοναδικό αυτό σύνολο, είχε μετατραπεί σε τζαμί μετά την άλωση της Τραπεζούντας από τους Οθωμανούς. Το 1962 και αφού μεσολάβησε ένα διάστημα (1958-1962) χρήσης του μνημείου ως οπλοστασίου και νοσοκομείου, η Αγία Σοφία Τραπεζούντας αναστηλώθηκε και αποκαταστάθηκε από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Τότε άρχισε να λειτουργεί ως Μουσείο. Από τον περασμένο Ιούλιο όμως, μετά από δικαστική απόφαση, σύμφωνα με την οποία η αρμοδιότητα για το μνημείο μεταβιβάσθηκε από το Υπουργείο Τουρισμού της Τουρκίας στη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων, η Αγία Σοφία επαναλειτουργεί ως τζαμί.

Το γεγονός αυτό αντίκειται στην αρχή σεβασμού της ιστορικής ταυτότητας του μνημείου. Εκτός από τις φθορές που αναπόφευκτα προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια των επεμβάσεων για την κάλυψη των μαρμαροθετημάτων του δαπέδου και των τοιχογραφιών, τίθεται σε κίνδυνο η ακεραιότητα του μοναδικού ζωγραφικού διακόσμου του μνημείου, ο οποίος παραμένει καλυμμένος υπό μη ενδεδειγμένες επιστημονικά συνθήκες. Άλλωστε, η απόκρυψη των σπουδαίων μαρμαροθετημάτων και των τοιχογραφιών, αντίκειται στις διεθνείς συμβάσεις που επιβάλλουν την απρόσκοπτη πρόσβαση του επισκέπτη στα σπουδαία καλλιτεχνικά δημιουργήματα, ενώ συνιστά διακριτική μεταχείριση με βάση το θρήσκευμα.

Η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία εκφράζει την αγωνία της για την τύχη του εξαιρετικού αυτού μνημείου της Τραπεζούντας, ενώνει τη φωνή της με τους κατοίκους της πόλης για την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως μουσείου και κάνει έκκληση στην τουρκική πολιτεία και στους διεθνείς οργανισμούς τους εντεταλμένους για την προστασία των πολιτισμικών αγαθών, να επιληφθούν της προστασίας του μνημείου και της επαναλειτουργίας του ως μουσείου.

Κορυφή σελίδας


Φεστιβάλ μεσαιωνικής μουσικής

Ανανεωμένο, κι εγκαινιάζοντας μια νέα συνεργασία με τη Σαβίνα Γιαννάτου, επιστρέφει το καθιερωμένο πλέον φεστιβάλ Παλαιάς Μουσικής, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στον Ιστορικό χώρο της Αγγλικανικής Εκκλησίας του Αγίου Παύλου. Στη φετινή, τέταρτη έκδοσή του, το φεστιβάλ μας μεταφέρει στο 1257, και συγκεκριμένα στην αυλή του βασιλιά της Καστίλης, Αλφόνσου του Πέμπτου, του Σοφού. Ο Βασιλιάς συνήθιζε να συγκεντρώνει στην αυλή του περιπλανώμενους ραψωδούς και τραβαδούρους, δημιουργώντας πρόσφορο έδαφος για καλλιτεχνική δημιουργία. Από εκείνη την εποχή σώζονται οι περίφημοι 420 ύμνοι στην Παναγία (Cantigas de Santa Maria), πολλοί από τους οποίους αποδίδονται στον ίδιο τον Βασιλιά. Μερικοί από αυτούς τους ύμνους, αλλά και μεσαιωνικά παραδοσιακά τραγούδια από την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, συνθέτουν το ρεπερτόριο που θα ερμηνευτεί στις 27 και 29 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του Τέταρτου Φεστιβάλ Παλαιάς Μουσικής στον Άγιο Παύλο.

Το Ex Silentio αποτελούν οι:
Δημήτρης Κούντουρας - φλάουτο με ράμφος & τραβέρσο
Tobias Schlierf - τραγούδι, οργκανέτο, βιέλα, βιόλα με τροχό
Θύμιος Ατζακάς - ούτι
Ηλέκτρα Μιλιάδου - βιέλα
Τιμές εισιτηρίων: 15 και 10 ευρώ

Παρασκευή 27 & Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013, ώρα 20:30 στην Αγγλικανική Εκκλησία Αγίου Παύλου, Φιλελλήνων 27, Σύνταγμα

Πληροφορίες – προπώληση εισιτηρίων: ticket services: τηλ. 210 7234567 http://www.ticketservices.gr/

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ