!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  
Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)


Τεύχος 645, 12 Σεπτεμβρίου 2013            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

"Σκοπός της Παιδείας είναι και η θρησκευτική συνείδηση των παιδιών"

«Πυλώνας κοινωνικής σταθερότητας η Αποστολή»

Μεγάλη έκθεση για το Βυζάντιο στις Η.Π.Α.

Σεμινάρια Νεοελληνικής Ιστορίας: Οι Έλληνες και η Οθωμανική Αυτοκρατορία (13ος αι. – 1922)


Το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου
για τη νέα σχολική χρονιάΕΙΔΗΣΕΙΣ


"Σκοπός της Παιδείας είναι και η θρησκευτική συνείδηση των παιδιών"

Στην πρωϊνή εκπομπή του Ραδιοφώνου του 89,5 και τη δημοσιογράφο Κατερίνα Χουζούρη μίλησε χθες το πρωί ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας.

Αναφερόμενος στο ζήτημα που προέκυψε με το μάθημα των Θρησκευτικών, τόνισε: «Θεωρώ ότι θεσμικά, και από τη θέση που βρίσκομαι, ορισμένα ζητήματα που είναι τέτοιου χαρακτήρα πρέπει να αποσαφηνίζονται, για να ξεκαθαρίζει η Πολιτεία ποιες προθέσεις και ποιο προσανατολισμό έχει. Νομίζω ότι εδώ είναι ένα θέμα καθαρά πολιτικό και ιδεολογικό, πέρα από τη θρησκευτική διάσταση με την οποία σαφώς ξεκινάμε, καθώς είναι ένα θέμα και πολιτικής απόφασης. Γι’ αυτό ακριβώς πήρα το λόγο για να εξηγήσω ότι η Πολιτεία είναι σταθερά προσανατολισμένη σε αυτό που λέει το Σύνταγμα: στο ότι η επικρατούσα θρησκεία της Ελλάδος είναι η Ορθοδοξία, δηλαδή η θρησκεία της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, και πέρα από αυτό σύμφωνα με το άρθρο 16 του Συντάγματος, σκοπός της παιδείας, μεταξύ όλων των άλλων, είναι να καλλιεργήσει την θρησκευτική συνείδηση των νέων παιδιών στην Ελλάδα. Με αυτήν την έννοια, εφόσον επικρατούσα θρησκεία είναι η θρησκεία της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, πολύ καλώς διδάσκεται το μάθημα των Θρησκευτικών, όπως διδάσκεται, παράλληλα με τη μελέτη των άλλων θρησκειών, το οποίο ήδη γίνεται.

Εάν κάποιος δεν επιθυμεί να παρακολουθήσει το μάθημα των Θρησκευτικών έχει κάθε δυνατότητα, οι γονείς του κάθε παιδιού, εφόσον μιλάμε για το σχολείο, να δηλώσουν ότι δεν επιθυμούν το παιδί τους να παρακολουθεί το μάθημα των Θρησκευτικών και μπορεί να μην βρίσκεται στην τάξη.

Υπάρχει κατοχυρωμένη συνταγματικά και η ανεξιθρησκία στην πατρίδα μας. Ο καθένας μπορεί να πιστεύει όπου θέλει ελεύθερα, απαγορεύεται ο προσηλυτισμός, αλλά από εκεί και πέρα η επικρατούσα θρησκεία δεν πρόκειται να υποχωρήσει και η διδασκαλία της θα συνεχίσει να γίνεται κανονικά στα σχολεία, όπως γινόταν έως τώρα. Στην ομιλία μου στη Βουλή είπα τη ρήση του Βαλερύ, που είχε γράψει ότι ο κόσμος βασίζεται σε τρεις λόφους: στο Γολγοθά, στον Παρθενώνα και στο Καπιτώλιο. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πατρίδας μας δεν πρόκειται να τα απεμπολήσουμε, αντίθετα θα τα υπηρετήσουμε και θα τα μεταλαμπαδεύσουμε ως αξίες, ως ιδεώδη στα νέα παιδιά».

Αναφορικά με την υπερψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου για το νέο Λύκειο, ο κ. Γκιουλέκας υπογράμμισε: «Το νομοσχέδιο αυτό αναβαθμίζει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, το νέο Λύκειο, την τεχνική εκπαίδευση, την επαγγελματική εκπαίδευση, την κατάρτιση. Πιστεύω ότι έγινε μια εκτενέστατη συζήτηση. Μέσα από το διάλογο το υπουργείο Παιδείας, ανοικτό στις επισημάνσεις, τις παρατηρήσεις που ακούστηκαν, ενσωμάτωσε στο νομοσχέδιο πάρα πολλές παρατηρήσεις, με αποτέλεσμα στο νομοσχέδιο να ενσωματωθούν πάνω από 120 παρατηρήσεις με νομοτεχνικές βελτιώσεις, ακριβώς για να γίνει αρτιότερο. Έρχεται μία καινοτομία σημαντική, με μία πολύ σημαντική τομή στα πράγματα της Παιδείας, γιατί πρώτον απεμπλέκεται το νέο Λύκειο από το Πανεπιστήμιο, δεν είναι ο προθάλαμος πια, όπως το ξέραμε, του Πανεπιστημίου, αλλά αντίθετα το λύκειο αποκτά την αυτονομία και την αυτοτέλειά του, γιατί το παιδί δεν υποβάλλεται στο τέλος της τριετούς φοίτησης του λυκείου στη βάσανο των πανελλαδικών εξετάσεων αναγκαστικά. Δίνουν εξετάσεις τα παιδιά, παίρνουν το απολυτήριο του λυκείου και όποια από τα παιδιά θέλουν να ακολουθήσουν τον δρόμο προς την τριτοβάθμια εκπαίδευση δίνουν τις πανελλαδικές εξετάσεις από φέτος, όχι σε έξι, αλλά σε τέσσερα μαθήματα.

Επίσης, για πρώτη φορά στην πατρίδα μας, πέρα από το γενικό λύκειο, και πέρα από το επαγγελματικό λύκειο που υπήρχε, θεσπίστηκε ένας νέος θεσμός, αυτός των μεταγυμνασιακών ΙΕΚ. Μετά το γυμνάσιο το παιδί έχει τη δυνατότητα να επιλέξει είτε την οδό προς το γενικό λύκειο είτε την οδό προς το επαγγελματικό λύκειο είτε την οδό προς τη σχολή επαγγελματικής κατάρτισης. Τα λεγόμενα ΣΕΚ είναι μια τρίτη επιλογή στην οποία διδάσκονται μόνον πολύ βασικά μαθήματα, δηλαδή η γλώσσα και τα μαθηματικά. Από εκεί και πέρα το παιδί μπορεί να αποκτήσει δεξιότητες, να μάθει κάποια τέχνη. Το ΙΕΚ και το ΣΕΚ προσφέρονται από φέτος εντελώς δωρεάν».

Κορυφή σελίδας


«Πυλώνας κοινωνικής σταθερότητας η Αποστολή»

Πυλώνα κοινωνικής σταθερότητας χαρακτήρισε την "Αποστολή" ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος στη συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη με τον Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού κ. Κωνσταντίνο Δήμτσα.

«Χωρίς την κοινωνική προσφορά της Εκκλησίας, χωρίς την προσπάθεια του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου και της ΄΄Αποστολής΄΄ η οικονομική κρίση στην Ελλάδα θα ήταν βαθύτερη και ανεξέλεγκτη», είπε ο Σεβ. κ. Δημήτριος, ο οποίος δήλωσε εντυπωσιασμένος από το μέγεθος του έργου, τη μεθοδικότητα και τη διαφάνεια του Οργανισμού της Αρχιεπισκοπής.

Ο Αρχιεπίσκοπος της Αμερικής και ο Γενικός Διευθυντής της ΄΄Αποστολής΄΄, στη δίωρη συνάντησή τους, εξέτασαν λεπτομερώς τα νέα δεδομένα και την εξέλιξη της κρίσης στην Ελλάδα καθώς και τις επιπτώσεις που δημιουργεί στην οικογένεια και κυρίως στα παιδιά.

Ο κ. Δήμτσας παρουσίασε οικονομικό απολογισμό των προγραμμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη ανάμεσα στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, τον IOCC και την ΄΄Αποστολή΄΄ και ενημέρωσε διεξοδικά για τα νέα προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί.

«Οι Έλληνες υποφέρουν και αυτό το βιώνουμε καθημερινά», είπε ο κ. Δήμτσας και πρόσθεσε, «για να έχει κανείς μία τάξη μεγέθους της κρίσης θα αναφέρω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Τα δέματα αγάπης που προσφέρει η ΄΄Αποστολή΄΄ σε οικογένειες που ζουν κάτω από 8.000 ευρώ ετησίως, το 2011 έφθασαν τα 7.851, το 2012 διανεμήθηκαν 35.583 και μόνο το α΄εξάμηνο του 2013, 33527».

Επίσης ο κ. Δήμτσας ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής και έκανε λόγο για την μεγαλοψυχία και τη γενναιοδωρία την Ελλήνων ομογενών που στάθησαν στους εμπερίστατους αδελφούς τους.

Ο Σεβ. Δημήτριος αναφέρθηκε εκτενώς στο έργο του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, ευχαρίστησε τον κ. Δήμτσα για την αναλυτική ενημέρωση και πρόσθεσε: «Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής, οι Έλληνες ομογενείς θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο πλευρό των αδελφών τους, μέσω των προγραμμάτων της ΄΄Αποστολής΄΄. Είμαι πεπεισμένος ότι γρήγορα η κρίση θα ξεπεραστεί και η Ελλάδα θα βρει τη θέση της. Οι προσπάθειες στήριξης μας συνεχίζονται, εξετάζουμε το ενδεχόμενο άμεσης νέας βοήθειας».

Κορυφή σελίδας


Μεγάλη έκθεση για το Βυζάντιο στις Η.Π.Α.

Σημαντικό πολιτιστικό γεγονός για την αμερικανική πρωτεύουσα θεωρείται η έκθεση «Ουρανός και Γη: βυζαντινή τέχνη από ελληνικές συλλογές» («Heaven and Earth: Art of Byzantium from Greek Collections»), που θα παρουσιασθεί στην Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσιγκτον, από τις 6 Οκτωβρίου έως τις 2 Μαρτίου.

Η έκθεση διοργανώνεται με τη συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας, του Μουσείο Μπενάκη και του Μουσείο Ζαν Πολ Γκετί στο Λος Άντζελες, όπου επίσης θα παρουσιαστεί η έκθεση από τον Απρίλιο μέχρι τον Αύγουστο της επόμενης χρονιάς.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η έκθεση θα περιλαμβάνει ψηφιδωτά, εικόνες, χειρόγραφα, κοσμήματα και κεραμικά, αποκαλύπτοντας τον πλούσιο και πολύπλευρο βυζαντινό πολιτισμό. Πρόκειται για έργα που περιλαμβάνονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, καθώς και πρόσφατα ανασκαφικά ευρήματα, της περιόδου 330 - 1453 μ.Χ.

Η έκθεση θα χωρίζεται σε πέντε θεματικές ενότητες:

• Από τον αρχαίο στο βυζαντινό κόσμο
• Ο χριστιανικός κόσμος
• Οι διανοούμενοι
• Οι χαρές της ζωής
• Το Βυζάντιο σε σταυροδρόμι

Ο διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης στην Ουάσιγκτον, Ερλ Πάουελ, δήλωσε πρόσφατα ότι είναι η πρώτη φορά που θα παρουσιαστούν στην πινακοθήκη βυζαντινά εκθέματα, υπογραμμίζοντας ότι αναμένεται η έκθεση να προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλου αριθμού επισκεπτών.

Κορυφή σελίδας


Σεμινάρια Νεοελληνικής Ιστορίας: Οι Έλληνες και η Οθωμανική Αυτοκρατορία (13ος αι. – 1922)

Ο σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών στην Καλλιθέα εντάσσει στις φιλεκπαιδευτικές του δράσεις σεμινάρια εκμάθησης Ιστορίας γύρω από τη δράση και το ρόλο του Γένους στην Οθωμανική Αυτοκρατορία έως το ξέσπασμα του ’21. Οι εκπαιδευτικοί, οι φοιτητές, αλλά και όσοι αγαπούν την Ιστορία θα μελετήσουν ζητήματα, όπως η συνείδηση των Ελλήνων υποδούλων, η θέση τους στο οθωμανικό σύστημα, ο ρόλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των Φαναριωτών, τα επαναστατικά κινήματα και οι σχέσεις τόσο των Ελλήνων όσο και των Οθωμανών με τις ευρωπαϊκές δυνάμεις. Κεντρική αναφορά θα γίνει στην Ελληνική Επανάσταση και στην αλλαγή που επέφερε η δημιουργία του ελληνικού κράτους στη θέση των υπόδουλων Ελλήνων μέσα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο κ. Χαράλαμπος Μηνάογλου, Διδάκτωρ Νεότερης Ιστορίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο ερευνητής έχει δημοσιεύσει τρία βιβλία και δεκάδες επιστημονικά άρθρα. Είναι μέλος της Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται κυρίως στην περίοδο της Τουρκοκρατίας και ειδικότερα στον πνευματικό βίο των Ελλήνων, τους Έλληνες περιηγητές, την ελληνική ιστοριογραφία, τους Φαναριώτες και την εκκλησιαστική ιστορία.

Το διδακτικό υλικό θα αναρτάται στην ιστοσελίδα του Συλλόγου και σε ιστολόγιο που θα δημιουργηθεί ειδικά για τα μαθήματα. Όσοι επιθυμούν, θα καθοδηγούνται στην εκπόνηση σχετικών εργασιών, οι οποίες θα δημοσιεύονται ηλεκτρονικά.

Στους συμμετέχοντες θα χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης.

Τα σεμινάρια θα πραγματοποιούνται από Οκτώβριο μέχρι Μάιο, κάθε Πέμπτη 18.30 – 20.30 στο κτήριο του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών, Δημοσθένους 117, Καλλιθέα.

Εγγραφές γίνονται στα γραφεία του Συλλόγου καθημερινά 18.00 – 22.00 (πληροφορίες στα τηλ. 210 9517072, 6947 323040 και στην ηλ. διεύθυνση cpolitan@otenet.gr).

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ