!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  
Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)


Τεύχος 642, 02 Σεπτεμβρίου 2013            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στις ράγες του Μετρό Θεσσαλονίκης το Βυζάντιο

Ναός αφιερωμένος στον Προφήτη Μωϋσή από το Ευρωσιναϊτικό κέντρο

Συγκεντρώνουμε σχολικά είδη στον Άγιο Βασίλειο Τριπόλεως
Μυσταγωγικοί περίπατοι
στη Βυζαντινή Αθήνα

πρόγραμμα ΣεπτεμβρίουΕΙΔΗΣΕΙΣ


Στις ράγες του Μετρό Θεσσαλονίκης το Βυζάντιο

Συμφωνία επιτεύχθηκε για τον βυζαντινό δρόμο που έχει έρθει στο φως στο κέντρο της Θεσσαλονίκης κατά την ανασκαφή στον σταθμό «Βενιζέλος» του μετρό. Σε σύσκεψη, που έγινε στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης υπό τον υπουργό Πολιτισμού κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο και με την παρουσία του δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη - εκφραστή της θέσης για τη διατήρηση των ευρημάτων στη θέση τους - τα όποια προβλήματα άρθηκαν. Κατά τη συζήτηση λοιπόν αποφασίστηκε η παραμονή του δρόμου σε ποσοστό περίπου 80% και η ανάδειξή του σε επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο. Προ της οριστικής διαμόρφωσης όμως, θα γίνει απόσπαση των αρχαιοτήτων ώστε να προχωρήσουν τα έργα του μετρό και στη συνέχεια θα επιστρέψουν στην θέση τους, ακριβώς δηλαδή όπως προβλέπει η σχετική μελέτη που συντάχθηκε από το Τεχνικό Επιμελητήριο (Τμήμα Μακεδονίας – Θράκης) σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Το κόστος της ανέρχεται περίπου στα 5 εκατ. ευρώ.

Κατόπιν αυτών ο κ. Μπουτάρης απέσυρε την αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τη μεταφορά των αρχαιοτήτων.

Κορυφή σελίδας


Ναός αφιερωμένος στον Προφήτη Μωϋσή από το Ευρωσιναϊτικό κέντρο

Tην Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου, ημέρα μνήμης του προφήτη Μωϋση, θα τελεστούν τα εγκαίνια του πρώτου στην Ελλάδα ναού αφιερωμένου στον Σιναΐτη προφήτη. Ο μεγαλοπρεπής δίτρουλλος ναός βρίσκεται στο Ευρωσιναϊτικό Κέντρο, που κατασκευάζει το Ίδρυμα Όρους Σινά (ΙΟΣ) στην Τραγάνα Φθιώτιδος (132 χλμ. από την Αθήνα).

Η παλαίφατη Μονή του Όρους Σινά -Αγίας Αικατερίνης, που βρίσκεται στο Νότιο τμήμα της Σιναϊτικής χερσονήσου στην Αίγυπτος, γνωστή και ως «συμπυκνωμένο Βυζάντιο» λόγῳ του αριθμού, της παλαιότητος και της σημασίας των κειμηλίων της - κατέχει τη μεγαλύτερη και αρχαιότερη συλλογή εικόνων και τη μεγαλύτερη μοναστηριακή βιβλιοθήκη - έχει συστήσει επί ευρωπαϊκού εδάφους, με έδρα την Αθήνα το Ίδρυμα Όρους Σινά (ΙΟΣ), κοινωφελή Οργανισμό πνευματικού, ανθρωπιστικού και επιστημονικού χαρακτήρα.

Στις δραστηριότητες του ΙΟΣ εντάσσεται μεταξύ άλλων η ψηφιοποίηση των Σιναϊτικών κειμηλίων (εικόνων, χειρογράφων, έργων μικροτεχνίας, αρχειακού υλικού κλπ) και η διευκόλυνση της διεθνούς επιστημονικής κοινότητος ως προς τη μελέτη της Σιναϊτικής πνευματικής και πολιτιστικής παραδόσεως. Στο πλαίσιο αυτό, το ΙΟΣ κατασκευάζει, στην Τραγάνα Φθιώτιδος ένα πολυδύναμο συγκρότημα, το Ευρωσιναϊτικό Κέντρο, ως βάση των δραστηριοτήτων του. Το Κέντρο στην πλήρη του μορφή θα περιλαμβάνει ποικίλα κτήρια (Βιβλιοθήκη, Μουσείο, Εκπαιδευτική Εστία κ.α.), καθώς και κέντρο περιθάλψεως υπερηλίκων αλλά και χρονίως πασχόντων.

Κατά τους δύσκολους καιρούς που διέρχεται η Μέση Ανατολή και η Χώρα του Νείλου με επιτακτικό το αίτημα της καλώς νοουμένης δημοκρατίας, η Μονή Σινά με την εκδήλωση των εγκαινίων, μεταξύ άλλων, υπενθυμίζει τη δική της εμπειρία διαλόγου και ειρηνικής συνυπάρξεως λαών και διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων, καθώς συμβιώνει αρμονικά ανά τους αιώνες με τους περιοίκους μουσουλμάνους Βεδουΐνους. Στη δύσκολη δε καμπή που βρίσκεται ο τόπος, με ένα αναπτυξιακό έργο μεγάλου βεληνεκούς, όπως το Ευρωσιναϊτικό Κέντρο, επιθυμεί να υπογραμμίσει την ανάγκη για αισιόδοξη αντιμετώπιση και για αγώνα, με την πεποίθηση ότι τα πνευματικά, πολιτιστικά και ανθρωπιστικά έργα δεν είναι διακοσμητικό στοιχείο και πολυτέλεια, αλλά αποτελούν αναγκαιότητα και προτεραιότητα.

Τα εγκαίνια θα τελεσθούν από τον Μητροπολίτη Φθιώτιδος Νικόλαο, με τη συμμετοχή του Αρχιεπισκόπου Σινά κ. Δαμιανού, ενώ έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν επίσης οι Μητροπολίτες Καρπενησίου κ. Νικόλαος, Γουϊνέας κ. Γεώργιος (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, Εδέσσης κ. Ιωήλ, Αιτωλίας κ. Κοσμάς και Αργυροκάστρου κ. Δημήτριος (Εκκλησία Αλβανίας).

Την παραμονή 3/9 θα τελεσθεί εσπερινός (ώρα 18:30) και το πρωί της 4ης/9 θα γίνουν ο Όρθρος, η τελετή των εγκαινίων και η θεία Λειτουργία (07:00-12:00). Θα επακολουθήσει ξενάγηση και επίσημο Γεύμα, στο οποίο έχουν προσκληθεί Υπουργοί, Βουλευτές και εκπρόσωποι της Κυβερνήσεως και των Κομμάτων, τοπικές αρχές, Πρέσβεις χωρών με Ορθόδοξο πληθυσμό, όπου η Μονή Σινά διατηρεί Μετόχια ή αναπτύσσει δραστηριότητα.

Κορυφή σελίδας


Συγκεντρώνουμε σχολικά είδη στον Άγιο Βασίλειο Τριπόλεως

Εν όψει της ενάρξεως του σχολικού έτους, ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως συγκεντρώνει σχολικά είδη: τσάντες & κασετίνες, τετράδια, είδη γραφής, ζωγραφικής και χειροτεχνίας καθώς και σχολικά βοηθήματα. Τα είδη αυτά μπορεί να είναι είτε καινούρια είτε μεταχειρισμένα αλλά σε καλή κατάσταση.

Ο Ιερός Ναός προβαίνει σε αυτή την κίνηση για 2η χρονιά, ανταποκρινόμενος στις ανάγκες πολλών οικογενειών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην προμήθεια των απαραιτήτων ώστε να ξεκινήσουν οι μαθητές τη νέα σχολική χρονιά με αξιοπρέπεια και με χαμόγελο.

Η συγκέντρωση των ειδών θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του Φιλανθρωπικού Προγράμματος «Το Καλάθι του Πτωχού Αδελφού», δηλαδή κάθε Δευτέρα και Πέμπτη 5.30-7.30 καθώς και καθημερινά στο Γραφείο του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού, επί της Πλατείας Αγίου Βασιλείου.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ