Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Παν. Δρακόπουλος     Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 64, 10 Μαρτίου 2006              Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΓΟΡΤΥΝΟΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΕΩΣ

ΛΑΜΠΡΟΣ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

«Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑ»

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΥΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΔΕ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΔΙΑΣΤΑΣΗ

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΧΡΙΔΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

ΑΜΕΡΙΣΤΟ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

ΚΑΛΥΨΗ ΔΥΟ ΚΕΝΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΣΥΝΟΔΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΝ

ΝΕΟΣ ΑΓΙΟΣ ΣΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΓΟΡΤΥΝΟΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΕΩΣ

Σε ηλικία 85 ετών, για λόγους υγείας, υπέβαλε την παραίτησή του (9/3/2006), ανήμερα της ονομαστικής του γιορτής, ο Μητροπολίτης Γόρτυνος & Μεγαλοπόλεως κ. Θεόφιλος. Ο γηραιός Ιεράρχης γεννήθηκε το 1921 στην Κυνουρία και σπούδασε στην Εκκλησιαστική Σχολή Κορίνθου και στη Θεολογική Σχολή των Αθηνών. Υπηρέτησε ως Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Μονεμβασίας & Σπάρτης, ενώ Μητροπολίτης Γόρτυνος εξελέγη το 1970. Η παραίτηση του κ. Θεοφίλου θα συζητηθεί στην Ιερά Σύνοδο η οποία θα συνεδριάσει τη Δευτέρα 13/3/2006.

Κορυφή σελίδαςΛΑΜΠΡΟΣ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Με κάθε λαμπρότητα, η Ιερά Σύνοδος θα γιορτάσει τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας το Σάββατο και την Κυριακή 11 & 12/3/2006 στον Καθεδρικό Ναό των Αθηνών.

Το Σάββατο θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός Συνοδικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου, στη διάρκεια του οποίου θα τιμηθούν δεκαεννέα προσωπικότητες του εκκλησιαστικού χώρου, μεταξύ των οποίων ο Πρωτοπρ. Θωμάς Συνοδινός, ο Αρχιμ. Χρυσόστομος Σαββάτος, ο Πρωτοπρ. Δημήτριος Τζέρπος, ο Πρωτοπρ. Λεωνίδης Ψαριανός, ο Πρωτοπρ. Σταμάτιος Σκλήρης κ. ά., καθώς και οι αγιογράφοι Ράλλης Κοψίδης, Πέτρος Βαμπούλης και Ιωάννης Καρούσος. Τον πανηγυρικό της εορτής θα εκφωνήσει ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ.

Την Κυριακή της Ορθοδοξίας, θα τελεστεί Συνοδική Θεία Λειτουργία, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Μητροπολίτης Εδέσσης κ. Ιωήλ. Κατά το έθος και σε ένδειξη τιμής προς την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει επίσημο πρόγευμα για τα μέλη της Ιεράς Συνόδου στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ τη Δευτέρα 13/3/2006 επίσημο δείπνο θα παραθέσει ο Ρώσος Πρέσβυς στην Αθήνα κ. Αντρέι Βντόβιν. Αντίστοιχο δείπνο θα παραθέσει η Ελληνική Πρεσβεία στη Μόσχα προς τιμήν του Πατριάρχου Μόσχας & Πάσης Ρωσίας κ. Αλεξίου.

Δες το σχετικό Δελτίο Τύπου της Ιεράς Συνόδου

Κορυφή σελίδας«Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑ»

Πατρικό μήνυμα, εξ αφορμής της Διεθνούς Ημέρας για τα δικαιώματα της Γυναίκας (8/3/2006), απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, στο οποίο αναφέρει:

«Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη παγκοσμίως για την υποστήριξη των δικαιωμάτων της γυναίκας. Και δικαίως, γιατί η γυναίκα δεν είναι res, σκεύος ατιμίας και είδος υποδούλωσης. Είναι Θείο δημιούργημα, στέφανος ανδρός και στήριγμα πολιτισμού. Η Εκκλησία χαίρεται για τα δικαιώματα της γυναίκας και εύχεται πάντοτε για την πνευματική της εξύψωση σ’ όλους τους λαούς της γης».

Κορυφή σελίδαςΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΥΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Με τον νέο Δήμαρχο Αθηναίων κ. Θεόδωρο Μπεχράκη συναντήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος (8/3/2006), με τον οποίο επιβεβαίωσε την πολύ καλή συνεργασία Εκκλησίας και Δήμου κυρίως στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας, με έμφαση στις πιο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως οι άστεγοι, οι άνεργοι, οι ηλικιωμένοι, οι κακοποιημένες γυναίκες και τα εξαρτημένα από ναρκωτικές ουσίες άτομα.

Εξερχόμενος του αρχιεπισκοπικού μεγάρου ο κ. Μπεχράκης δήλωσε, μεταξύ άλλων: «…είμαστε συντονισμένοι σε θέματα κοινωνικής πολιτικής, που αφορούν δράσεις πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης… Η συνεργασία μας είναι πολύ καλή. Ο Μακαριώτατος είναι βαθύς γνώστης των προβλημάτων της πόλης σε όλους τους τομείς και, ως εκ τούτου, η συνάντησή μας ήταν εξαιρετικά εποικοδομητική και χρήσιμη».

Δες το σχετικό Δελτίο Τύπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Κορυφή σελίδαςΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΔΕ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΔΙΑΣΤΑΣΗ

Πατρικό μήνυμα απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος προς τα μέλη του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου του Ελληνικού Κολλεγίου Χειρούργων, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα (9/3/2006).

Στο μήνυμά του ο Μακαριώτατος αναφέρει, μεταξύ άλλων: «… η θεολογική διάσταση, διδασκαλία και μαρτυρία για τη ζωή από τη μια πλευρά και η εξέλιξη και πρόοδος της ιατρικής επιστήμης, ως και κάθε άλλης επιστήμης, από την άλλη, ουδόλως θα πρέπει να θεωρούνται ότι ευρίσκονται εις διάστασιν ή σε αντιπάλους, επιθετικούς χώρους. Οι γνωρίζοντες καλώς τα της Θεολογικής διανόησης κείμενα και τα της ιατρικής επιστήμης δεδομένα αισθάνονται και κατανοούν ότι αμοιβαίες αμφισβητήσεις και παρεξηγήσεις αποτελούν πλέον ένα μεσαιωνικό σχολαστικισμό. Έριδες του μοτίβου «θρησκεία και επιστήμη» δεν έχουν καμία θέση στο σημερινό γίγνεσθαι. Αντιθέτως, αληθής θεολογία και επιστημονική πρόοδος έχουν ως κοινό σημείο συνάντησής τους τον άνθρωπο. Υπηρετούν το θείο δημιούργημα για τη σωτηρία της ψυχής αφενός και για τη θεραπεία του σώματος αφετέρου, γιατί ο άνθρωπος είναι ψυχοσωματικό ον, είναι σώμα και ψυχή, αρμονικώς ηνωμένων των συστατικών αυτών στοιχείων…».

Δες το πλήρες μήνυμα του Μακαριωτάτου

Κορυφή σελίδαςΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΧΡΙΔΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, τον Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο και την Εκκλησία της Ελλάδος για τις προσπάθειές τους να απελευθερωθώ». Αυτά, μεταξύ άλλων, τόνισε ο αποφυλακισθείς, προ τριών ημερών, από τις φυλακές των Σκοπίων Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος κ. Ιωάννης, μιλώντας στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος (9/3/2006) και συνέχισε:

«Κατηγορήθηκα για αναζωπύρωση του εθνικού και θρησκευτικού μίσους στη χώρα μου. Το μόνο που κάναμε ήταν να μιλήσουμε και να κηρύξουμε την αλήθεια της πίστεως. Στη φυλακή των Σκοπίων τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει από την εποχή των κομμουνιστικών καθεστώτων. Με φυλάκισαν για πολιτικούς λόγους. Στη φυλακή είχα μαζί μου στα ελληνικά την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη. Μού τα κράτησαν όπως και τα ελληνικά βιβλία που ζητούσα. Δε μού έδιναν την κατάλληλη διατροφή, παρ’ ό,τι είμαι διαβητικός… Από εδώ και πέρα περιμένουμε να αλλάξει ο ισχύων νόμος για την θρησκευτική ελευθερία και να προσαρμοστεί στα Ευρωπαϊκά δεδομένα…Όλοι οι Ορθόδοξοι οφείλουμε να οικοδομούμε την ενότητα στο θεμέλιο της πίστεως. Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια οδηγούν στην απαίτηση για ενότητα στην πίστη. Αυτή γεννά και την ενότητα των λαών μας… Ευχαριστούμε και πάλι όλους τους αδελφούς του πληρώματος της Εκκλησίας της Ελλάδος… Όταν έχουμε τέτοιους αδελφούς, με την χάρη του Θεού, αντέχουμε στην κάθε δοκιμασία…».

Κορυφή σελίδαςΑΜΕΡΙΣΤΟ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

Το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα «Σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία των νέων. Τύχη ή επιλογή;», διοργανώνει ο Ελληνικός Σύνδεσμος Οικογενειακού προγραμματισμού στην Αθήνα (10 – 12/3/2006).

Σε μήνυμά το προς τους συνέδρους ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Η Εκκλησία καθετί που αγκαλιάζει την αναπαραγωγή και τη σεξουαλικότητα του ανθρώπου, μέσα στα πλαίσια του σεβασμού και της κατά Χριστόν ελευθερίας, το περιθάλπει με ιδιαίτερη φροντίδα. Στη σεξουαλική σχέση δεν διακρίνει μία χυδαιότητα και διαστροφή, αλλά συναντά την ιερότητα μιας σχέσης που ως προορισμό έχει να οικοδομήσει το ανθρώπινο σώμα, να το ανακαινίσει και μεταμορφώσει σε χώρο αγιότητος και ναό της ψυχής. Το ενδιαφέρον της για την ψυχοσωματική υγεία και ζωή του ανθρώπου είναι αμέριστο και προσπαθεί πάντοτε αδιαλείπτως να την προφυλάξει από καθετί που τη φθείρει και δρα επάνω της, μέσω των εντολών και των κατά φύσιν νόμων του Κυρίου και της Ορθοδόξου Χριστιανικής διδασκαλίας των Πατέρων μας…».

Κορυφή σελίδαςΚΑΛΥΨΗ ΔΥΟ ΚΕΝΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΣΥΝΟΔΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΝ

Άνοιγμα στους προσοντούχους, αγάμους ή εγγάμους κληρικούς κάνει η Ιερά Σύνοδος, η οποία ζητεί να υποβάλουν αιτήσεις, μέχρι τις 30 Μαρτίου, για την κάλυψη των δύο κενών θέσεων Συνοδικών Γραμματέων, στις Επιτροπές επί της Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος και Γάμου, Οικογενείας, Προστασίας παιδιού και δημογραφικού προβλήματος, τις οποίες κατείχε, μέχρι της εκλογής του, ο νεοχειροτονηθείς Μητροπολίτης Σισανίου & Σιατίστης κ. Παύλος.

Οι αιτήσεις πρέπει να συνοδεύονται από πλήρες βιογραφικό σημείωμα, αντίγραφο πτυχίου Θεολογικής ή άλλης Ανωτάτης Σχολής, αποδεικτικό γνώσεως μίας τουλάχιστον ευρωπαϊκής γλώσσας και χειρισμού Ηλεκτρονικού Υπολογιστή. Τις αιτήσεις θα αξιολογήσει ειδική προς τούτο επιτροπή Αρχιερέων που θα ορίσει η Ιερά Σύνοδος.

Δες το σχετικό Δελτίο Τύπου της Ιεράς Συνόδου

Κορυφή σελίδαςΝΕΟΣ ΑΓΙΟΣ ΣΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ

Αίσθηση έχει προκαλέσει στην Ελληνική κοινωνία η είδηση, που απασχολεί έντονα τα Μ.Μ.Ε. ότι βρέθηκε άφθαρτο, κατά την εκταφή του, το σκήνωμα του Ιερομονάχου Βησσαρίωνος της Ιεράς Μονής Αγάθωνος, ο οποίος εκοιμήθη στις 25 Ιανουαρίου 1991.

Το γεγονός, το οποίο παρακολουθεί και διαχειρίζεται προσωπικώς ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, αποκαλύφθηκε την περασμένη Παρασκευή, κατά τη διάρκεια εργασιών στη Μονή Αγάθωνος, οπότε και χρειάστηκε να γίνει εκταφή των οστών του π. Βησσαρίωνος. Κατάπληκτοι οι μοναχοί διαπίστωσαν ότι η σορός ήταν σχεδόν άφθαρτη και παρουσίαζε την εικόνα του νεκρού όταν είχε ταφεί, χωρίς ιδιαίτερες αλλοιώσεις στα χαρακτηριστικά ή στα ιερατικά του άμφια.

Όπως δήλωσε ο Σεβ. κ. Νικόλαος, παρακολουθεί την υπόθεση με συγκλονισμό, αλλά και περίσκεψη, έχει καλέσει ειδικούς επιστήμονες και ιατροδικαστές για να εξετάσουν το σκήνωμα και όταν εκείνοι υποβάλουν τις εκθέσεις τους, ο ίδιος θα προβεί σε επίσημη ενημέρωση της Ιεράς Συνόδου και σε σχετικές ανακοινώσεις. Για το μακαριστό δε π. Βησσαρίωνα είπε, ότι, κατά κοινή ομολογία, επρόκειτο για μοναχό οσιακού βίου και ασκήσεως, το έργο και την παρουσία του οποίου θυμούνται με αγαθή ανάμνηση οι κάτοικοι της περιοχής και οι προσκυνητές της Μονής.

Κορυφή σελίδαςΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ