!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  




Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)






Τεύχος 639, 18 Ιουλίου 2013            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος: η Ελλάδα έχει μέλλον, γιατί έχει ιστορία και πολιτισμό

Πλήρως ανακαινισμένο το Μουσείο Θεόφιλου στη Μυτιλήνη

Μνήμες από το νησί της Αποκάλυψης στο φακό του Robert McCabe






Ο ζωγράφος Θεόφιλος

στο eikastikon




ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος: η Ελλάδα έχει μέλλον, γιατί έχει ιστορία και πολιτισμό

Εορτάστηκε η μνήμη της παιδομάρτυρος Μαρίνης στον ομώνυμο ναό της, στην Ηλιούπολη Αττικής. Παράλληλα με τη φετινή γιορτή έγινε η αποκάλυψη του μνημείου της Εθνικής Ανεξαρτησίας στην ομώνυμη πλατεία της περιοχής.

Των ακολουθιών και της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, πλαισιούμενος από τον Μητροπολίτη Ισπανίας και Πορτογαλίας Πολύκαρπο, και δεκάδες κληρικούς από ενορίες της Αττικής και το εξωτερικό.

Κατά την άφιξη της λιτανείας στην πλατεία Ανεξαρτησίας, ο πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της κοινότητας, Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Δημητρίου, προσφώνησε την ομήγυρη, αναφερόμενος στην πρόταση κατασκευής μνημείου για τους αγωνιστές της Ανεξαρτησίας της Ελλάδος. Μίλησε για την σύγχρονη υποδούλωση από «τον μοντέρνο τρόπο ζωής που οδηγεί την χώρα σε πληθυσμιακό μαρασμό με την υπογεννητικότητα, αλλά και την εξολόθρευση του ενεργού πληθυσμού με την επιλογή της αγαμίας, τα ναρκωτικά και τους θανάτους που προκαλεί η ταχύτητα. Χρειαζόμαστε, συνέχισε, μια πνευματική αναγέννηση για την απελευθέρωσή μας από την σύγχρονη κατοχή με τα όσα επιβάλλουν στην πατρίδα μας οι τάχα και πάντα σωτήρες της. Μίλησε για τον συμβολισμό της παρουσίας του Μητροπολίτη Μεσσηνίας στην τελετή, αφού από τα χώματα στα οποία ποιμαίνει ξεκίνησε στις 23 Μαρτίου 1821 η επί Ελλαδικού εδάφους επανάσταση για την Ανεξαρτησία. Τελέσθηκε Αγιασμός και ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας, μαζί με τον Μεσσηνιακής καταγωγής Δήμαρχο Ηλιουπόλεως Βασίλη Βαλασόπουλο, αποκάλυψαν το μνημείο, ενώ ο Επίσκοπος Φαναρίου τοποθέτησε εντός αυτού το εικόνισμα της Αγίας Μαρίνης.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Μητροπολίτη Χρυσόστομο, που είπε ότι, όπως οι προπάτορες μας ενωμένοι αγωνίστηκαν για την ανεξαρτησία, έτσι πρέπει ενωμένοι να διαθρυλήσουμε σε όλους τους λαούς, ότι η Ελλάδα έχει μέλλον, γιατί έχει ιστορία και πολιτισμό. Ο Δήμαρχος της πόλης τόνισε πως την πρωτοβουλία της ανέγερσης του μνημείου στήριξαν όλες οι Δημοτικές παρατάξεις, δείχνοντας έτσι την γραμμή της ενότητας για την πόλη και τα προβλήματά της.

Τη λιτανεία παρακολούθησαν και οι 27 Ρωμαιοκαθολικοί στην πλειοψηφία τους ιερείς και σπουδαστές που παρακολουθούν το σεμινάριο εκμάθησης Ελληνικής γλώσσας της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Εν συνεχεία έγινε η Παράκλησις και το Απόδειπνο με τους Χαιρετισμούς στην Αγία Μαρίνα.

Κορυφή σελίδας


Πλήρως ανακαινισμένο το Μουσείο Θεόφιλου στη Μυτιλήνη

Τις πύλες του άνοιξε και πάλι χθες Τετάρτη το ανακαινισμένο Μουσείο Θεόφιλου στη Μυτιλήνη. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν σε έναν περίπου χρόνο από την έναρξή τους, και είχαν σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός κατάλληλου περιβάλλοντος για τη στέγαση των έργων του μεγάλου λαϊκού ζωγράφου.

Το Μουσείο ανεγέρθηκε το έτος 1964 σε προάστιο της Μυτιλήνης, τη Βαρειά, εκεί όπου γεννήθηκε και πέρασε τα παιδικά του χρόνια ο λαϊκός ζωγράφος, με έξοδα του Μυτιληνιού, φημισμένου καλλιτεχνικού εκδότη στο Παρίσι, Στρατή Ελευθεριάδη (Teriade). Το 1965 ο Teriade το δώρισε στο Δήμο της Μυτιλήνης μαζί με 86 πίνακες του Θεόφιλου, από την ιδιωτική του συλλογή, και από τότε λειτουργεί ως Δημοτικό Μουσείο.

Το κτήριο είναι κτισμένο με μυτιληνιά πέτρα σε χρώμα ροδί, που ταιριάζει απόλυτα με τον απέραντο ελαιώνα που το περιβάλλει. Αποτελείται από τέσσερις συνεχόμενες αίθουσες, μέσα στις οποίες υπάρχουν 86 ζωγραφικοί πίνακες του Θεόφιλου. Τα θέματα των έργων είναι παρμένα από την ιστορία, την μυθολογία αλλά και την λαογραφία. Αναπαριστούν επίσης σκηνές από την καθημερινή ζωή, ενδυμασίες, τοπία κ.ά

Κατά τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν αντικαταστάθηκε η σκεπή του κτηρίου, έγινε εγκατάσταση θέρμανσης και κατάλληλου φωτισμού. Επίσης, επισκευάστηκαν οι ηλεκτρολογικές και μηχανολογικές εγκαταστάσεις του κτηρίου, οι οποίες περιλαμβάνουν τον κλιματισμό, το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, την αποστράγγιση και την πυρόσβεση. Η ανακαίνιση κόστισε 171.000 ευρώ και το ποσό αυτό χρηματοδοτήθηκε εξ’ ολοκλήρου από πιστώσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης- Επιχειρησιακό πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013.

Εκτός από την ανακαίνιση του κτηρίου, στο υπουργείο Πολιτισμού στάλθηκαν 51 πίνακες που ήθελαν συντήρηση, κόστος το οποίο ανέλαβε το ίδιο το υπουργείο. Από αυτούς έχουν συντηρηθεί μέχρι τώρα 30 πίνακες και αναμένεται η ολοκλήρωση της συντήρησης των υπολοίπων, ώστε να επιστρέψουν όλοι μαζί στο Μουσείο.

Σήμερα, στο Μουσείο φιλοξενούνται 35 πίνακες που δεν εστάλησαν στην Αθήνα, καθώς διατηρούνταν σε καλή κατάσταση. Τα συγκεκριμένα έργα που εκτίθενται στο Μουσείο ανήκουν στην ώριμη περίοδο της ζωγραφικής του καλλιτέχνη.

Το Μουσείο Θεόφιλου λειτουργεί καθημερινά από τις 8 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

Κορυφή σελίδας


Μνήμες από το νησί της Αποκάλυψης στο φακό του Robert McCabe

Robert McCabe ήρθε στην Ελλάδα για πρώτη φορά το 1954 και από τότε συνέδεσε τη ζωή του με τη χώρα μας. Επισκέφθηκε την Πάτμο το 1967 και αμέσως ξεχώρισε το νησί από όλη την περιήγησή του, καθώς αντιλήφθηκε τη σπάνια ένωση μιας ζωντανής κοινότητας ανθρώπων με τη θρησκευτική και ιστορική τους παράδοση, το μοναδικό φυσικό και αρχιτεκτονικό κάλλος του τόπου.

Η φωτογραφική έκθεση στο νησί της Αποκάλυψης δεν αποτελεί μόνο το προϊόν της μεγάλης αγάπης του Robert McCabe για την Πάτμο. Θα αποτελέσει ταυτόχρονα την αφορμή να αναγεννηθούν πολύτιμες μνήμες της ζωής του νησιού.

Μέσα από περίπου 80 φωτογραφίες, αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό από τη συλλογή του φωτογράφου, άρτια επιμελημένο εποπτικό υλικό, καθώς και έντυπο που θα εκδοθεί ειδικά για την έκθεση, οι επισκέπτες του νησιού, Έλληνες και ξένοι, θα μπορέσουν να δουν όχι μόνο την εικόνα μιας Πάτμου που χάθηκε σιγά-σιγά, αλλά και αγαπημένες όψεις της πατμιακής καθημερινότητας και παράδοσης που αντιστέκονται στο πέρασμα του χρόνου. Τοπία ξεχασμένα και άνθρωποι που ίσως να μην υπάρχουν πια, ζουν μέσα από τον σεβασμό με τον οποίο τους αντιμετώπισε ο διακριτικός φακός του Robert McCabe.

Το γεγονός θα πραγματοποιηθεί 24 Ιουλίου-25 Αυγούστου στο Παλιό Δημοτικό Σχολείο της Χώρας Πάτμου. Την επιμέλεια της έκθεσης ανέλαβε η Ελισάβετ Πλέσσα.

Πληροφορίες : Ξανθοπούλου & Συνεργάτες, 210 3622970, 210 3622096

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ