!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  
Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)


Τεύχος 638, 15 Ιουλίου 2013            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στη Μόσχα σήμερα ο Σταυρός του Πρωτόκλητου

Αφιέρωμα στα Αγιάσματα και στα Ιάματα της Πατρίδας από το ραδιόφωνο του 89,5

Η Κρήτη υποδέχεται τους πρόσφυγες του ’22

Διάλεξη στο Βυζαντινό
Τετάρτη 17 Ιουλίου στις 20:00ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Στη Μόσχα σήμερα ο Σταυρός του Πρωτόκλητου

Συνεχίστηκε και χθες με αθρόα συμμετοχή χιλιάδων Ορθοδόξων Ρώσων πιστών το προσκύνημα του Σταυρού του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου, στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας του Καζάν, στην Αγία Πετρούπολη.

Άνθρωποι κάθε ηλικίας, υπομονετικά και με προσευχή περίμεναν επί ώρες να προσκυνήσουν το μαρτυρικό τίμιο Ξύλο του Πρωτοκλήτου των Αποστόλων.

Το πρωί στον κατάμεστο Ιερό Ναό της Παναγίας του Καζάν ετελέσθησαν δύο Θ. Λειτουργίες και στη συνέχεια Παρακλήσεις και Χαιρετισμοί στον Άγιο Ανδρέα. Στη δεύτερη Θεία Λειτουργία προέστη ο Επίσκοπος κ. Μάρκελλος, ο οποίος προέβη σε Χειροτονίες Διακόνου και Πρεσβυτέρου. Στην Θεία Λειτουργία παρέστησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας Ἀλέξανδρος και η συνοδεία τους.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας η Ελληνική αποστολή ξεναγήθηκε στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας του Καζάν από τον Προϊστάμενο του Ναού Πρωθιερέα π. Παύλο.

Ακολούθως πραγματοποιήθηκε προσκύνημα στον μνημειακό και μουσειακό ιερό Ναό του Αγίου Ισαακίου, Ηγουμένου της Μονής Δαλμάτων, όπου τους Αρχιερείς και τους συνοδούς τους υποδέχτηκε με εγκαρδιότητα ο Πρόεδρος του Μουσείου και στον ιερό Ναό της Αναστάσεως, ο οποίος ονομάστηκε του «ρέοντος αίματος», διότι οικοδομήθηκε στον τόπο, όπου τραυματίστηκε θανάσιμα ο Αυτοκράτορας της Ρωσίας Αλέξανδρος Β΄.

Τέλος, προσκύνησαν τον τάφο της Οσίας Ξένης της Αγίας Πετρουπόλεως, όπου ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος ετέλεσε Δέηση υπέρ του Κλήρου και του ευσεβούς Λαού της Αποστολικής ιεράς Μητροπόλεως Πατρών.

Ο Σταυρός αναχωρεί σήμερα Δευτέρα το απόγευμα από την Αγία Πετρούπολη για τη Μόσχα.

Κορυφή σελίδας


Αφιέρωμα στα Αγιάσματα και στα Ιάματα της Πατρίδας από το ραδιόφωνο του 89,5

Από τη Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013 έως και την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013 (εκτός Σαββάτου και Κυριακής), και από 11:00 έως 18:00 ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος 89,5 παρουσιάζει ένα μεγάλο αφιέρωμα στα Αγιάσματα και στα Ιάματα της πατρίδος μας.

Το αφιέρωμα αποτελεί οδοιπορικό τόσο στα γνωστά και άγνωστα Αγιάσματα όσο και στις φημισμένες και μη Ιαματικές πηγές της Ελλάδος. Παρουσιάζονται ιστορικά στοιχεία καθώς και η κατάσταση που επικρατεί σήμερα σ’ αυτούς τους ιδιαίτερους και ευλογημένους τόπους της πατρίδος μας.

Τέλος, στην εκπομπή «Αναγνώσματα», που μεταδίδεται καθημερινά στις 14:30, ο Θεόδωρος Ιγνατιάδης διαβάζει το βιβλίο «Μονές του Αγίου Όρους» του Ι. Μ. Χατζηφώτη, ενώ στην εκπομπή «Μουσική των Αγγέλων», ακούγονται καθημερινά στις 16:00, Βυζαντινοί ύμνοι από την πλούσια Εκκλησιαστική μας Παράδοση.

Κορυφή σελίδας


Η Κρήτη υποδέχεται τους πρόσφυγες του ’22

Η πιο τραγική σελίδα της σύγχρονης ιστορίας μας, η γενικευμένη εκδίωξη του ελληνογενούς πληθυσμού της Τουρκίας κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή και η άφιξή του στην Ελλάδα, ζωντανεύει στην Κρήτη μέσα από ένα πλούσιο αρχειακό υλικό.

Με τον τίτλο «Η Αττική και η Κρήτη υποδέχονται τους πρόσφυγες του ’22», η έκθεση, που διοργανώνεται από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Αθλητικό Οργανισμό Δήμου Αγίου Νικολάου και τον Σύλλογο Μικρασιατών και Ποντίων Μεραμπέλου, εγκαινιάστηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη Αγίου Νικολάου Κρήτης την Παρασκευή.

Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 27 Ιουλίου και, κατόπιν, θα παρουσιαστεί στο Παραλιακό Σχολικό Συγκρότημα Ιεράπετρας, από τις 30 Ιουλίου έως τις 25 Αυγούστου, αποτελεί εμπλουτισμένη συνέχεια της αρχικής έκθεσης, με τίτλο «Η αττική γη υποδέχεται τους πρόσφυγες του ’22», που παρουσιάστηκε στο Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, από τον Οκτώβριο του 2006 έως τον Μάρτιο του 2007.

Μέσα από φωτογραφίες, έγγραφα και χάρτες, η έκθεση καταγράφει τη διπλή εμπειρία της υποδοχής των προσφύγων του 1922 στην Αττική και την Κρήτη, αποτυπώνοντας τις πρώτες δύσκολες μέρες της νέας τους ζωής, την καινούρια καθημερινότητά τους και την προσπάθεια για αποκατάσταση. Ξεκινώντας από το πολιτικο - ιστορικό πλαίσιο της εποχής, φωτίζει πορτρέτα προσφύγων, προσωπικές ιστορίες προσφυγιάς αλλά και ένταξης στις τοπικές κοινωνίες της Κρήτης, με τεκμήρια που ανασυνθέτουν την εικόνα της νέας πραγματικότητας, αναδεικνύοντας τη δυναμική της μικρασιατικής παρουσίας στην κρητική κοινωνία.

Τα τεκμήρια αυτά προέρχονται από το πλούσιο αρχειακό υλικό φορέων, όπως οι Προσφυγικοί Σύλλογοι και οι Δημοτικές Βιβλιοθήκες Χανίων, Λασιθίου, Ρεθύμνου και Ηρακλείου, το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης, καθώς και από ιδιωτικές συλλογές προσφύγων, απογόνων τους και μελετητών. Στον εμπλουτισμό της έκθεσης, συντέλεσαν τα ντοκουμέντα που συλλέχθηκαν από φορείς της Αθήνας, όπως το Μουσείο - Αρχείο ΕΡΤ, το Υπουργείο Εξωτερικών, το Μουσείο Μπενάκη, το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο, το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, η ΧΕΝ, το Λύκειο των Ελληνίδων και η Εστία Νέας Σμύρνης.

Δημοτική Πινακοθήκη Αγίου Νικολάου: 28ης Οκτωβρίου 10, Αγ. Νικόλαος – Κρήτη, τηλ.: 6973 824089. Ώρες λειτουργίας: 10:00 - 13:00 και 18:00 - 21:00. Παραλιακό Σχολικό Συγκρότημα Ιεράπετρας (αίθουσα πολλαπλών χρήσεων): Δημοκρατίας 31, Ιεράπετρα – Κρήτη, τηλ.: 2842 340326.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ