!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  
Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)


Τεύχος 637, 11 Ιουλίου 2013            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Εσείς κάνετε Αποστολή και εγώ Ιεραποστολή»

Ο Σταυρός του Πρωτόκλητου στη Ρωσία

Προσωρινή διαταγή του ΣτΕ για τα βυζαντινά ευρήματα του μετρό ζητεί ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Ελεύθερη είσοδος για όλους
στα κτίρια του Μουσείου Μπενάκη
από σήμερα και κάθε Πέμπτη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


«Εσείς κάνετε Αποστολή και εγώ Ιεραποστολή»

«Στη Σιέρα Λεόνε, ο πατέρας Θεμιστοκλής προσέχει 3.000 παιδιά που δεν έχουν χέρια και πόδια, γιατί οι άνθρωποι εκεί αγάπησαν τα ΄΄ματωμένα διαμάντια΄΄. Ο πολιτισμένος άνθρωπος σήμερα προσέχει περισσότερο τα ΄΄ματωμένα διαμάντια΄΄ και αφήνει στην άκρη την προσοχή του την καρδιά, την ψυχή και το πνεύμα. Ευτυχώς αυτό το κενό, όπως είδα καλύπτει στην Ελλάδα η «Αποστολή». Με αυτό το συμβολισμό ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος θέλησε να δώσει απαντήσεις στα αίτια της οικονομικής κρίσης που βασανίζει την Ευρώπη και να αναφερθεί στο έργο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών κατά την επίσκεψη του στα γραφεία του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «Αποστολή».

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος Β’ συνοδευόμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Γουινέας κ. Γεώργιο, Εκπρόσωπο της Α.Θ.Μ. και Διευθυντή του Γραφείου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Αθήνα έγινε δεκτός από τον Γενικό Διευθυντή της «Αποστολής» κ. Κωνσταντίνο Δήμτσα και απευθυνόμενος στους εργαζόμενους μίλησε για την ένταση που υπάρχει στην Αίγυπτο προβλέποντας δύσκολες ημέρες για την περιοχή. Μιλώντας για την «Αποστολή», δήλωσε συγκινημένος λέγοντας: «κάνετε κάτι πολύ σημαντικό. Μας συνδέει η λέξη ΄΄ιερή΄΄, εσείς κάνετε Αποστολή στους ανθρώπους και εγώ Ιεραποστολή».

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και ο κ. Δήμτσας, σε κατ ΄ιδίαν συνάντηση που είχαν, συζήτησαν κοινές δράσεις για τα παιδιά των μεταναστών στην Ελλάδα και τη στήριξη του εκπαιδευτικού έργου του Πατριαρχείου στην Αφρική.

Ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής» χαρακτήρισε το Πατριαρχείο της Αλεξανδρείας φάρο του Ορθόδοξου Χριστιανισμού στην Αφρική αλλά και φως του Ελληνισμού. Αναφέρθηκε στη στήριξη που προσφέρει η «Αποστολή» στο Κονγκό και στην Ουγκάντα και διαβεβαίωσε τον Πατριάρχη ότι ο Οργανισμός, στο μέτρο των δυνατοτήτων του και με τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, θα στηρίξει την ορθόδοξη Ιεραποστολή. Ο κ. Δήμτσας είπε ότι σύντομα θα αποτυπωθεί και γραπτά το πλαίσιο της συνεργασίας της «Αποστολής» με το Πατριαρχείο της Αλεξανδρείας.

Κορυφή σελίδας


Ο Σταυρός του Πρωτόκλητου στη Ρωσία

«Για εμάς ο σταυρός του Αγίου Ανδρέα έχει πολύ μεγάλη σημασία και αποτελεί ένα εθνικό σύμβολο, γιατί σε εποχές κρίσης προσπαθούμε να κρατήσουμε τις αξίες και την πίστη μας». Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ιδρύματος «Άγιος Απόστολος Ανδρέας» Βλαντιμίρ Ινκούνιν, σε δηλώσεις που έκανε την Τετάρτη το βράδυ στην Πάτρα, με αφορμή την έλευση της Ρώσικης αντιπροσωπείας που θα συνοδεύσει τον σταυρό του Αγίου Ανδρέα στην Αγία Πετρούπολη, την Μόσχα, το Κίεβο και το Μίνσκ.

Αναφερόμενος ο Βλαντιμίρ Ινκούνιν στη σημασία του σταυρού του Αγίου Ανδρέα για τους Ρώσους τόνισε ότι «επειδή εμείς δεν έχουμε τέτοια κειμήλια περιμένουμε με ανυπομονησία να προσκυνήσουμε». Η αντιπροσωπεία των Ρώσων με επικεφαλής τον Βλαντιμίρ Ινκούνιν έφθασε το απόγευμα στην Πάτρα, όπου τους υποδέχθηκε ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο οποίος τους ξενάγησε στον ναό του Πρωτοκλήτου.

Στη συνέχεια εψάλη εσπερινός, παρουσία κληρικών της μητρόπολης, εκπροσώπων αρχών και φορέων καθώς και πλήθος κόσμου, ενώ έψαλε γυναικεία χορωδία από την Ρωσία. Αύριο το πρωί θα τελεστεί θεία λειτουργία και στην συνέχεια θα σχηματιστεί πομπή με κατεύθυνση το αεροδρόμιο του Αράξου, από όπου θα αναχωρήσουν Έλληνες και Ρώσοι συνοδεύοντας τον σταυρό.

Ο Μητροπολίτης Πατρών για τη μεταφορά του Σταυρού του Αποστόλου Ανδρέα στη Ρωσία

Κορυφή σελίδας


Προσωρινή διαταγή του ΣτΕ για τα βυζαντινά ευρήματα του μετρό ζητεί ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Την διακοπή των εργασιών για την απομάκρυνση του βυζαντινού δρόμου, που έχει αποκαλυφθεί στο σταθμό του μετρό «Βενιζέλος» της Θεσσαλονίκης ζήτησε ο δήμαρχος της πόλης κ. Γιάννης Μπουτάρης με προσφυγή που κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατίας. Σύμφωνα με αυτή ζητείται η αναστολή της απόφασης του τέως αν. υπουργού Πολιτισμού κ. Κώστα Τζαβάρα με ημερομηνία 24 Ιανουαρίου 2013, με την οποία επιτρεπόταν η απόσπαση των αρχαιοτήτων και η μεταφορά τους σε άλλο χώρο της πόλης αλλά και η έκδοση προσωρινής διαταγής ώστε να μην εκτελεστεί η συγκεκριμένη απόφαση προτού εξετασθεί το αίτημα.

Με τον τρόπο αυτό και εφ΄όσον η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ εκδώσει προσωρινή διαταγή υπέρ του δήμου Θεσσαλονίκης επιτυγχάνεται η διακοπή των εργασιών, που μπορεί να θίξουν την ακεραιότητα των ευρημάτων, ώσπου να εκδικαστεί η αίτηση αναστολής. Είναι σαφές δηλαδή, ότι ανεξαρτήτως των συζητήσεων με την νέα ηγεσία του ΥΠΠΟ ο κ. Μπουτάρης σπεύδει να προλάβει έξελίξεις, που μπορεί να είναι αρνητικές για τα ευρήματα.

Χθες, πάντως, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο νέος Υπουργός Πολιτισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος είπε στους δημοσιογράφους ότι «για το μείζον θέμα του Μετρό Θεσσαλονίκης και της ανάδειξης των μνημείων αστικού βυζαντινού πολιτισμού έχει ήδη συναντηθεί με τον δήμαρχο της πόλης, Γιάννη Μπουτάρη».

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ