!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  
Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)


Τεύχος 636, 04 Ιουλίου 2013            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο

«Άλωση ξανά για την Τραπεζούντα»

Σειρά διαλέξεων για την έκθεση T&233;riade στο Βυζαντινό

Πανελλήνιο Πολιτιστικό Αντάμωμα στη Θράκη


Μυσταγωγικοί περίπατοι στη βυζαντινή Αθήνα
(Πρόγραμμα Ιουλίου 2013)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο

Η Αίγυπτος βρίσκεται για μια ακόμη φορά στη νεώτερη ιστορία της εν μέσω έντονων κλυδωνισμών και καταιγιστικών πολιτικών εξελίξεων. Η αιγυπτιακή κοινωνία δοκιμάζεται με την ομόνοια να αποτελεί ζητούμενο και την συνύπαρξη να συνιστά το αντίδοτο στον διχασμό.

Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, από την αρχέγονη ιστορική του κοιτίδα, διέρχεται για μια ακόμη φορά τις μυλόπετρες του χρόνου με συνείδηση της ιστορίας του και της ευθύνης του.

Με χαλύβδινη θέληση στεκόμαστε φρυκτωροί της φλόγας της Ορθοδοξίας στη θεοβάδιστη χώρα του Νείλου, παρά το κρίσιμο και το έκτακτο των καιρών. Η διά της προσευχής νοερή παρουσία όλων στο πλευρό μας στερέωνει το φρόνημά μας.

Κορυφή σελίδας


«Άλωση ξανά για την Τραπεζούντα»

Με κουρτίνες και χαλιά κάλυψαν οι τουρκικές Αρχές τις ανεκτίμητης αξίας βυζαντινές τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα, προκειμένου να λειτουργήσει ο ναός ως τέμενος.

Η βυζαντινή εκκλησία, που χρονολογείται από την εποχή των Κομνηνών, λειτουργούσε από το 1961 ως μουσείο. Πρόσφατα, η δικαιοδοσία του ναού μεταβιβάστηκε με δικαστική απόφαση από το υπουργείο Τουρισμού στη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων, το οποίο με τη σειρά του αποφάσισε την επαναλειτουργία του ως τζαμί, έπειτα από περίπου μισό αιώνα.

Η πρώτη προσευχή έγινε προ ημερών, αφού τα ψηφιδωτά του δαπέδου καλύφθηκαν με χαλιά και οι εικονογραφίες στους τοίχους με σύστημα κουρτινών. Όπως υποστήριξε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Βακούφιων, Μαζχάρ Γιλντιρίμχαν, στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκει πλέον η Αγία Σοφία, δεν καρφώθηκε ούτε ένα καρφί και δεν προκλήθηκε στο μνημείο η παραμικρή ζημιά.

Η απόφαση ωστόσο των τουρκικών Αρχών για τη μετατροπή του μουσείου σε τζαμί προκάλεσε αντιδράσεις σε κύκλους ακαδημαϊκών. Ο Ενγκίν Ακγιουρεκ, καθηγητής Βυζαντινής Τέχνης του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, κατηγόρησε την κυβέρνηση Ερντογάν ότι με την απόφαση της αυτή «συνεχίζει» την Άλωση της Τραπεζούντας και δείχνει ότι δεν ανέχεται τη διαφορετικότητα. Ο ίδιος επισημαίνει ότι πρόκειται για ένα κτίσμα που είναι παγκοσμίως γνωστό και πως μαζί με τη Μονή Σουμελά αποτελούν τα δύο σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της περιοχής.

Υπενθυμίζεται ότι είναι η δεύτερη περίπτωση τα τελευταία χρόνια που οι τουρκικές Αρχές μετατρέπουν έναν ιστορικό βυζαντινό ναό από μουσείο σε τζαμί. Προηγήθηκε ο ναός της Αγίας Σοφίας στη Νίκαια της Βιθυνίας, όπου συνεκλήθη το 787μΧ η Ζ’ Οικουμενική Σύνοδος.

Κορυφή σελίδας


Σειρά διαλέξεων για την έκθεση T&233;riade στο Βυζαντινό

Στο πλαίσιο της έκθεσης «Βιβλία καλλιτεχνών της συλλογής Tériade», που εγκαινιάστηκε στις 19 Ιουνίου 2013 και θα διαρκέσει έως τις 25 Αυγούστου 2013, θα δοθούν οι ακόλουθες διαλέξεις:

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013 και ώρα 20:00:

Διάλεξη της κ. Χαράς Κολοκυθά με θέμα: «Ο Τεριάντ ως τεχνοκρίτης και εκδότης (1926-1975): Ζητήματα μεθοδολογίας, τεκμηρίωσης, και ερευνητικής bias»: Η διάλεξη παρουσιάζει το σύνολο του τεχνοκριτικού και εκδοτικού έργου του Τεριάντ με σημείο αναφοράς τη γαλλική ιστορία και τέχνη του 20ού αιώνα, σχολιάζοντας ζητήματα μεθοδολογίας αλλά και τεκμηρίωσης που προκύπτουν από την εξέταση ανέκδοτου αρχειακού υλικού, το οποίο σχετίζεται με τη δράση του κυρίως στο Παρίσι. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Fondation Marc de Montalembert και του Institut National d’Histoire de l’Art της Γαλλίας.

Η Χαρά Κολοκυθά είναι ιστορικός τέχνης που ασχολείται με τη μελέτη της γαλλικής τέχνης, θεωρίας και ιστοριογραφίας του 20ού αιώνα και συγκεκριμένα με το τεχνοκριτικό έργο και την εκδοτική δραστηριότητα των Κριστιάν Ζερβός και Τεριάντ στο Παρίσι.

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013 και ώρα 20:00:

Διάλεξη του κ. Στέλιου Δασκαλάκη και της κ. Άνης Κοντογιώργη με θέμα: «Από την έρευνα στην εικόνα: οπτικοακουστικές εφαρμογές στο Μουσείο-Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη, Τεριάντ»: Η διάλεξη επικεντρώνεται στην παρουσίαση των οπτικοακουστικών ψηφιακών εφαρμογών του μουσείου Τεριάντ και της δημιουργίας τους. Από την μουσειολογική και μουσειογραφική σύλληψη της νέας έκθεσης, ως τη συγγραφή των κειμένων, τη φωτογράφηση των έργων της συλλογής, την τεκμηρίωσή τους σε ψηφιακή μορφή, προβάλλεται η ανάγκη των ψηφιακών εφαρμογών σε συνάφεια με τη μουσειολογική μελέτη, με σκοπό την ανάδειξη και κατανόηση των έργων της συλλογής και της συμβολής του ίδιου του Τεριάντ στην τέχνη.

Ο Στέλιος Δασκαλάκης είναι συντηρητής αρχαιοτήτων και μουσειογράφος και εργάζεται στην Α’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η Άνη Κοντογιώργη είναι διδάκτωρ της Ιστορίας της Τέχνης και θεατρολόγος και εργάζεται στη Διεύθυνση Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού.

Κορυφή σελίδας


Πανελλήνιο Πολιτιστικό Αντάμωμα στη Θράκη

Το 1ο Πανελλήνιο Πολιτιστικό Αντάμωμα στη Θράκη πραγματοποιείται στην Ξάνθη από τις 5 έως της 7 Ιουλίου 2013. Ένα τριήμερο αφιέρωμα στην Παράδοση και στον Πολιτισμό μας, στις ρίζες μας που μας κρατούν δεμένους με τον τόπο. Ελληνική Νεολαία και ομογένεια γίνονται ένα, τραγουδούν τα τραγούδια μας και χορεύουν τοπικούς χορούς. Σαράντα πέντε συγκροτήματα, τοπικά αλλά και απ’ όλη Ελλάδα και την Αμερική, ανταμώνουν στην Θράκη, στην Ξάνθη, κάθε απόγευμα στην Κεντρική Πλατεία, για να αναδείξουν την πολιτιστική μας ταυτότητα και να γνωρίσουν την περιοχή και την δυναμική της.

Η πρωτοβουλία ανήκει στο Ελληνικό Ηλεκτρονικό Κέντρο με οργανωτές το Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης και τη Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων και οι συμμετέχοντες

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ