!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  
Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)


Τεύχος 635, 01 Ιουλίου 2013            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Δεν πρόκειται η Ευρώπη να αποδεχθεί τέτοιες συμπεριφορές σε βάρος των Χριστιανών»

Εσπερινός στον ιερό βράχο του Αποστόλου Παύλου

Εσπερινός στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Κορίνθου

Ο Βυζαντινός Καβάφης

«Ιστορώντας την Υπέρβαση
Από την παράδοση του Βυζαντίου
στη νεώτερη τέχνη»
Ίδρυμα Γουλανδρή - Άνδρος
30 Ιουνίου - 29 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


«Δεν πρόκειται η Ευρώπη να αποδεχθεί τέτοιες συμπεριφορές σε βάρος των Χριστιανών»

Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης κ. Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε σήμερα το πρωινό στον 89,5 και στη δημοσιογράφο Κατερίνα Χουζούρη για το ψήφισμα προστασίας των χριστιανικών κοινοτήτων στη Μέση Ανατολή. Το ψήφισμα κατατέθηκε σήμερα κατόπιν δικής της πρωτοβουλίας σε συνεργασία με τη ρωσική αντιπρος ωπεία και αναφέρεται, εκτός από τις διώξεις χριστιανών κατά τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, στην απαγωγή των δύο ορθόδοξων επισκόπων, του Ελληνορθόδοξου Μητροπολίτη και Αλεξανδρέττας Παύλου και του Συροιακωβίτη Μητροπολίτη Χαλεπίου Ιωάννη. Επίσης, εκφράζεται η έντονη ανησυχία για τις ταραχές που απειλούν με αφανισμό τον Χριστιανισμό σε ολόκληρο τον Χριστιανικό κόσμο. Το εν λόγω ψήφισμα συνυπέγραψαν όλοι οι Πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, είκοσι αρχηγοί εθνικών αντιπροσωπειών και πάνω από 150 βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Για την πρωτοβουλία αυτή και για τη σημασία του ψηφίσματος τούτη τη χρονική ώρα η κ. Μπακογιάννη δήλωσε στον 89,5: «Υπάρχει μία πάρα πολύ μεγάλη ανησυχία και αυτό το οποίο συμβαίνει σήμερα στη Μέση Ανατολή δεν έχει συμβεί ιστορικά ποτέ! Η χριστιανική παρουσία στη Μέση Ανατολή είναι δύο χιλιάδων ετών. Υπάρχουν κοινότητες που δεν έφυγαν ποτέ από την περιοχή και ζούσαν αρμονικά με το μουσουλμανικό στοιχείο. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που καταγράφεται αυτού του είδους το κυνηγητό, μια προσπάθεια εξόντωσης των χριστιανικών κοινοτήτων. Με αφορμή λοιπόν την απαγωγή των δύο Ιεραρχών στη Συρία, αλλά και ταυτόχρονα την προσπάθεια εξόντωσης του κλήρου στην περιοχή, καταθέσαμε φήφισμα με τον Ρώσο συνάδελφό μου και ήταν εντυπωσιακό ότι συμμετείχαν σε αυτό Καθολικοί, Προτεστάντες, αλλά και Μουσουλμάνοι συνάδελφοι, όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων, οι αρχηγοί των αντιπροσωπειών. Ήταν δηλαδή ένα ψήφισμα με τρομακτικά μεγάλη δυναμική!

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι εμείς που έχουμε μιλήσει πολλές φορές για τα δικαιώματα των μουσουλμανικών μειονοτήτων, έφτασε η ώρα να μιλήσουμε και για τα δικαιώματα των Χριστιανικών μειονοτήτων, οι οποίες σήμερα σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν προβλήματα από τη Μαλαισία έως τη Μέση Ανατολή. Όταν επισκέφθηκα τη Συρία – και αυτό έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν – ήταν ένα παράδειγμα συμβίωσης, ένα μέρος που υπήρχε απόλυτος σεβασμός για τους επικεφαλής όλων των Εκκλησιών. Σήμερα, λοιπόν, απειλούνται οι Χριστιανοί, ακόμη και σε περιοχές όπως η Αίγυπτος, όπου οι Κόπτες και οι Ορθόδοξοι αποτελούν δυναμικό κομμάτι της περιοχής.

Ήρθε η ώρα για την Χριστιανική κοινότητα, αλλά και για οποιοδήποτε μάχεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, να προστατεύσουμε τους Χριστιανούς! Δεν πρόκειται ποτέ η Ευρώπη να αποδεχτεί μια τέτοια συμπεριφορά απέναντι στους χριστιανικούς πληθυσμούς στη Μέση Ανατολή».

Με αφορμή τα σημερινά δημοσιεύματα από το ρωσικό Τύπο που θέλουν τους δύο Αρχιερείς νεκρούς, η κ. Μπακογιάννη σημείωσε: «Έχουμε κινητοποιηθεί στο Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά είναι πάρα πολύ δύσκολο να μάθουμε. Ευχόμαστε να είναι υγιείς, αλλά πρέπει να σας πω ότι υπάρχουν τέτοια φαινόμενα αγριότητας στην περιοχή, που την προσευχή μας πρέπει να κάνουμε! Είμαι σίγουρη ότι το Υπουργείο Εξωτερικών έχει κινηθεί προς διάφορες κατευθύνσεις. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι χρειάζεται μία παγκόσμια κινητοποίηση, σίγουρα πανευρωπαϊκή γι’ αυτό το θέμα, γιατί βλέπετε ανθρώπους να ξεριζώνονται από τα σπίτια που ζούσαν εκατοντάδες χρόνια μόνο για λόγους θρησκευτικούς. Αυτό είναι αδιανόητο που συμβαίνει και με όσα βιώνουμε στον τόπο δεν τα κουβεντιάζουμε αυτά. Πρέπει όμως να το κάνουμε, γιατί μας αφορά όλους!

Κλείνοντας η κ. Μπακογιάννη είπε για το ρόλο και το μέλλον της Ορθοδοξίας: «Η Ορθοδοξία είναι μια μεγάλη δύναμη, πολύ μεγαλύτερη απ’ όσο έχουμε αντιληφθεί στην Ελλάδα τουλάχιστον. Σε άλλες χώρες αυτό έχει γίνει συνείδηση και το βλέπουμε στους Ρώσους, όπου κινούνται πολιτικά και γεωστρατηγικά με βάση την Ορθοδοξία. Είμαι αισιόδοξη για το μέλλον της Ορθοδοξίας, έχει ανταπόκριση ακόμη και στην περιοχή της Αφρικής, κάτι που δεν γνωρίζουμε εδώ στην Ελλάδα. Είναι και μία δύναμη αλληλεγγύης, όπως φαίνεται στη χώρα μας, είναι όμως και δύναμη αναπτυξιακή, γιατί κινητοποιεί κόσμο να γνωρίσει μνημεία της Χριστιανοσύνης και του πολιτισμού.

Πέρα λοιπόν από την πνευματική της δύναμη, που είναι αναμφισβήτητα μεγάλη, είμαι αισιόδοξη γιατί έχει και άλλου είδους χαρακτηριστικά, που θα βρουν απήχηση και στη νεότερη γενιά».

Κορυφή σελίδας


Εσπερινός στον ιερό βράχο του Αποστόλου Παύλου

Το Σάββατο τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Βράχο του Αρείου Πάγου σε ανάμνηση του κηρύγματος του Αποστόλου Παύλου.

Χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ενώ παρέστησαν ο Μητροπολίτης Γουϊνέας κ. Γεώργιος, ως εκπρόσωπος του πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου Αρχιμανδρίτης Δαμιανός Πάνου, οι Μητροπολίτες Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, Αχελώου κ. Ευθύμιος, Θερμοπυλών κ. Ιωάννης και ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ, βουλευτές, πολιτευτές, εκπρόσωποι της 20ης Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων, κληρικοί και λαϊκοί.

Ο Μητροπολίτης Θερμοπυλών κ. Ιωάννης στην ομιλία του αναφέρθηκε στην ποιμαντική φροντίδα και στο ήθος του Αποστόλου Παύλου τονίζοντας ότι επιδίδονταν σε ένα αγώνα για τον ευαγγελισμό των ανθρώπων και για τη διάδοση της αληθείας στα πέρατα του κόσμου με πολύ κόπο, κινδύνους και απειλές της ίδιας του της ζωής. "Η Θεολογική σκέψη του Αποστόλου Παύλου, όπως διατυπώνεται στις επιστολές του, προσφέρει διόδους προσεγγίσεως του μυστηρίου του θεανδρικού προσώπου του Κυρίου".

Ο ερχομός του στην πόλη των Αθηνών και η ομιλία του εδώ στον Άρειο Πάγο απεικονίζει με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο την ιστορική συνάντηση του μηνύματος του Ευαγγελίου με τον Ελληνιστικό πνευματικό κόσμο και ακτινοβολεί στο λόγο του η δύναμη του αναστημένου Χριστού. Η τόλμη και ο δυναμισμός του Αποστόλου Παύλου να συναντηθεί και να διαλεχθεί με ό,τι καλύτερο και αντιπροσωπευτικό διέθετε η διανόηση εκείνης της εποχής θέτει τα θεμέλια της παγκόσμιας, της οικουμενικής Εκκλησίας. Η συνεχής αίσθηση ότι τα βήματά του καθοδηγούνται και κατευθύνονται από το Άγιο Πνεύμα είναι που του δίνει το θάρρος και τη δύναμη να συνεχίζει το ιεραποστολικό του έργο και να ιδρύει τις τοπικές εκκλησιαστικές κοινότητες και να τις ποιμαίνει. Η ποιμαντική του φροντίδα δεν ήταν απλώς μία παιδαγωγική και διδακτική μέριμνα, είχε την αίσθηση ότι είναι πατέρας των Χριστιανών.

"Η αγάπη κατά τον Απόστολο Παύλο εξασφαλίζει την κοινωνική πρόοδο και ευημερία. Όταν η αγάπη απουσιάζει από τις κοινωνίες των ανθρώπων, δοκιμάζεται η κοινωνική συνοχή" επισήμανε ο Μητροπολίτης Θερμοπυλών, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας αναφέρθηκε στις δυσκολίες της εποχής, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής, αλλά και ηθικής κρίσης λέγοντας πως "πριν από χρόνια οι υπεύθυνοι για τη κατάρτιση ενός συντάγματος για την ενωμένη Ευρώπη, αρνήθηκαν να συμπεριλάβουν ότι το χριστιανικό μήνυμα συνετέλεσε στη θεμελίωση του πολιτισμού, αγνόησαν τα βήματα του Αποστόλου Παύλου, ο οποίος έφερε το μήνυμα της σωτηρίας, της λυτρώσεως, της αγάπης, της δικαιοσύνης και της ειρήνης. Ίσως δίδεται η ευκαιρία με μετάνοια και ταπείνωση να χαράξουμε νέες κατευθύνσεις με χριστιανική συμπεριφορά εναρμονισμένη με την ιστορία και τις αξίες. Η αγάπη, άλλωστε, γράφει ο Απόστολος Παύλος, δεν περιορίζεται μόνο προς τους πιστούς, αλλά προς όλους τους ανθρώπους".

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος τίμησε τον Ρώσο βουλευτή και πρόεδρο της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας Σεργκέι Ποπόφ με την ανώτατη διάκριση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών το μετάλλιο Α΄ τάξεως του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου.

Κορυφή σελίδας


Εσπερινός στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Κορίνθου

Το βράδυ της 29ης Ιουνίου πραγματοποιήθηκε ο καθιερωμένος Εσπερινός στο Βήμα του Γαλλίωνος, στον Αρχαιολογικό Χώρο της Αρχαίας Κορίνθου. Η αρχαιολογική σκαπάνη αποκάλυψε το ακριβές μέρος, το γνωστό «Βήμα» για το οποίο πολύτιμες πληροφορίες μας παρέχει το βιβλίο των Πράξεων των Αποστόλων της Καινής Διαθήκης, όπου ο Απόστολος προπηλακισθείς οδηγήθηκε να απολογηθεί στον Ρωμαίο ανθύπατο της Αχαῒας Γαλλίωνα γιατί εκήρυττε Χριστόν και τούτον Εσταυρωμένον.

Από όλες τις αρχιερατικές περιφέρειες της Κορινθίας ήλθαν με λεωφορεία και κατέκλυσαν τον αρχαιολογικό χώρο για να τιμήσουν τον Προστάτη Απόστολο. Την εκδήλωση τίμησαν τόσο οι τοπικές Αρχές του Νομού όσο και οι εκπρόσωποι των Στρατιωτικών, Αστυνομικών και λοιπών Αρχών και φορέων από την Κόρινθο, η δε χορωδία «ΚΥΡΙΑΚΟΣ Ο ΑΝΑΧΩΡΗΤΗΣ» υπό την διεύθυνση του κ. Λεωνίδα Καρασταμάτη, η φιλαρμονική του Δήμου Κορινθίων υπό την διεύθυνση της κ. Γλυκερίας Μωραϊτάκη και το στρατιωτικό άγημα μαζί με άλλα «αγήματα» Κοινωνικών και Πολιτιστικών Φορέων λάμπρυναν ιδιαίτερα την τελετή.

Η όλη εκδήλωση έκλεισε με τις θερμότατες ευχαριστίες του επιχώριου Μητροπολίτου Διονυσίου προς όλους τους παρισταμένους αλλά και προς αυτούς που συνέργησαν για την επιτυχή έκβαση των Εορταστικών Εκδηλώσεων «Ζ’ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ 2013», ανάμεσά τους και τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος 89,5.

Φέτος ο Εσπερινός τελέσθηκε χοροστατούντος του Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, πλαισιωμένου από τους Μητροπολίτες Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνατίου, Νιγηρίας κ. Αλεξάνδρου, εκ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλου, ο οποίος και εκφώνησε τον Πανηγυρικό λόγο.

Κορυφή σελίδας


Ο Βυζαντινός Καβάφης

Με επιστημονική συνάντηση και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις για τον Καβάφη εγκαινιάζει το πρόγραμμα των θερινών εκδηλώσεών του το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών (ΕΠΚΕΔ), θεσμικά ενισχυμένο από την πρόσφατη απορρόφηση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού. Οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν τέσσερις ημέρες, από την Πέμπτη 4 Ιουλίου ως την Κυριακή 7 Ιουλίου, και θα πραγματοποιηθούν στους Δελφούς.

Την Πέμπτη 4 Ιουλίου, στις 8.00 μ.μ., στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα «Ο Βυζαντινός Καβάφης» υπό τον συντονισμό της προέδρου του ΔΣ του ΕΠΚΕΔ, της πρυτάνεως Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ, στη διάρκεια της οποίας θα προβληθεί η ταινία «Ο βυζαντινός Καβάφης» του Πάνου Κυπαρίσση και θα διαβαστούν ποιήματα βυζαντινής θεματολογίας του Καβάφη.

Την Παρασκευή 5 Ιουλίου αρχίζει το επιστημονικό συμπόσιο με θέμα «Κ.Π. Καβάφης: Ελληνικός και οικουμενικός» και τη συμμετοχή διακεκριμένων ελλήνων και αλλοδαπών καβαφιστών. Θα συμμετάσχουν με ανακοινώσεις τους οι: Diana Haas, Renata Lavagnini, Μιχάλης Πιερής, Δημήτρης Μαρωνίτης, Χαράλαμπος Καράογλου, David Ricks, Paola Maria Minucci, Μιχάλης Χρυσανθόπουλος, Κατερίνα Κωστίου, Μαρία Χατζηγεωργίου, Pedro Bádenas de la Peña, Vicente Fernández Gonzales, Matthias Kappler κ.ά.

Την ίδια μέρα, στις 8.00 μ.μ., στην Αίθουσα Εκθέσεων του Συνεδριακού Κέντρου Δελφών θα εγκαινιαστεί η έκθεση «Κ. Π. Καβάφης "μικρή με το μολύβι απεικόνισις"», στην οποία 22 έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες δημιουργούν με αφορμή το Έτος Καβάφη. Εκθέτουν οι: Valerio Αdami, Αλέξης Βερούκας, Δημήτρης Γέρος, Στέφανος Δασκαλάκης, Παύλος, Gudrun von Leitner, Δημήτρης Μυταράς, Ιόλη Ξιφαρά, Εδουάρδος Σακαγιάν, Σωτήρης Σόρογκας, Κώστας Τσόκλης, Αλέκος Φασιανός, Μανώλης Χάρος, Γιώργος Χαδούλης, Απόστολος Χατζαράς, Γιάννης Ψυχοπαίδης κ.ά. Θα εκτεθούν επίσης οκτώ χαρακτικά του David Hockney με θέμα τον Καβάφη, καθώς και αρχειακό υλικό του ποιητή.

Στο Αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου, στις 9.30 μ.μ. θα δοθεί το ρεσιτάλ «Καβάφης και μουσική: Μελωδίες και στοχασμοί», με τη σοπράνο Αλεξάνδρα Γκράβας, στο πιάνο τον Παντελή Πολυχρονίδη και ομιλητή τον Βασίλη Λαμπρόπουλο, καθηγητή Κλασικών Σπουδών και Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Michigan.

Το Σάββατο 6 Ιουλίου, στις 9.30 μ.μ., στο Θέατρο Φρύνιχος, το Θεατρικό Εργαστήρι του Πανεπιστημίου Κύπρου θα δώσει την παράσταση «Νερά της Κύπρου, της Συρίας και της Αιγύπτου. Σπουδή στον "θεατρικό" Καβάφη», με επιλογή κειμένων, σκηνοθεσία του Μιχάλη Πιερή.

Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 7 Ιουλίου, στις 10.00 μ.μ., στο Αίθριο του Συνεδριακού Κέντρου, με ρεσιτάλ μελοποιημένης ποίησης του Κ. Π. Καβάφη στα καταλανικά με τον καταλανό τροβαδούρο Josep Tero.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ