!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  




Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)






Τεύχος 633, 20 Ιουνίου 2013            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επίτιμος Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ο Αρχιεπίσκοπος

Η τέχνη της εικονογράφησης στο Βυζαντινό

Μέριμνα για τους ανασφάλιστους στην Τήνο




Σήμερα Πέμπτη στη Ραδιοφωνική Βιβλιοθήκη του 89,5
Η Κατερίνα Ακριβοπούλου διαβάζει το βιβλίο:
«Σχιζοφρένεια ή ασκητισμός. Το πρόβλημα μιας υπαρξιακής επιλογής» του Ιωάννη Κορναράκη.
Στις 23:00 το βράδυ





ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Επίτιμος Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ο Αρχιεπίσκοπος

Επίτιμος Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αναγορεύθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Ο Αρχιεπίσκοπος έφτασε χθες στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων συνοδευόμενος από τους Μητροπολίτες Ναυπάκτου Ιερόθεο, Θηβών Γεώργιο και τον πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων π. Φιλόθεο Δέδε, ενώ τους υποδέχθηκε ο πρύτανης του πανεπιστημίου κ. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης. Παρόντες ήταν οι Μητροπολίτες Άρτης κ. Ιγνάτιος, Κερκύρας κ. Νεκτάριος, Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, των σωμάτων ασφαλείας, καθηγητές, κληρικοί και λαϊκοί.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με εόρτιους ύμνους από τον βυζαντινό χορό του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Περιβλέπτου Ιωαννίνων και αμέσως μετά ο πρύτανης καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο λέγοντας: "η ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σας καλωσορίζει στους κόλπους της, ως ελάχιστη τιμή και αναγνώριση του έργου και της προσφοράς σας στην ελληνική κοινωνία". Αναφέρθηκε στη συνέχεια στο φιλανθρωπικό και το κοινωνικό έργο του Αρχιεπισκόπου τονίζοντας πως "το κοινωνικό του έργο ενσαρκώνει, κατά τον καλύτερο τρόπο τα παραγγέλματα της Εκκλησίας. Καθόλη τη διάρκεια της διακονίας του, η συμπαράσταση και η βοήθεια στον συνάνθρωπο γίνονται πράξη με τη δημιουργία κέντρων στήριξης και ανακούφισης για τον πάσχοντα".

Αμέσως μετά, χαιρετισμό απηύθυνε ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου, καθηγητής ιατρικής κ. Γεώργιος Νάκος, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε πως "στις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα μας, από κάθε άποψη, είναι απολύτως αναγκαίο να θυμόμαστε ότι το νεότερο ελληνικό έθνος ανέκτησε την ελληνική του συνείδηση και διαμορφώθηκε πάνω σε δύο καθοριστικούς πυλώνες: την ελληνική γλώσσα και την ελληνική παιδεία από κοινού και την Ορθοδοξία", ενώ αναφέρθηκε στο σημαντικό φιλανθρωπικό, αλλά και κοινωνικό έργο του Αρχιεπισκόπου.

Στη συνέχεια ακολούθησε έπαινος από τον Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής κ. Θεόδωρο Ξενάκη, η ανάγνωση των κειμένων του Ψηφίσματος, της Αναγόρευσης και του Διδακτορικού Διπλώματος από την πρόεδρο της Σχολής καθηγήτρια κ. Μαργαρίτα Τζαφλίδου, η περιένδυση του Αρχιεπισκόπου και τέλος η επίδοση των μεμβράνων από τον Πρύτανη.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ευχαρίστησε για την τιμή να τον αναγορεύσουν επίτιμο διδάκτορα, και στην ομιλία του με θέμα "Διακονία του Θείου Λόγου και του πλησίον" τόνισε πως "η δημόσια παρουσία του Ιησού Χριστού και το κήρυγμα του Ευαγγελίου συνδέθηκαν από την πρώτη στιγμή στη συνείδηση των ανθρώπων με την ευσπλαχνία και την μέριμνα για τους αναξιοπαθείς. Αυτήν την παρακαταθήκη άφησε ο Χριστός στους μαθητές του και σε όλους εμάς, που είμαστε μέλη της Εκκλησίας "και ό,τι κάνατε σε ένα από τους ασήμαντους αδελφούς μου, σε μένα το κάνατε" (Μτθ. 25, 31-46). Αυτούς τους ασήμαντους αδελφούς του Χριστού διακονεί η Εκκλησία αδιάκοπα και παντοιοτρόπως από τότε μέχρι σήμερα, ακολουθώντας το παράδειγμα και την εντολή Του. Το πράττει όχι ως μορφή ακτιβισμού ή ως ηθικό καθήκον, αλλά ως φυσική έκφραση του τρόπου που υπάρχει η Εκκλησία εν χρόνω, δηλαδή ο τόπος όπου ο Θεός που Αγάπη Εστί" φανερώνεται συνεχώς στη ζωή μας".

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρει πως "το οικουμενικό κήρυγμα της αγάπης είναι κοινή πεποίθηση των μαθητών του Χριστού και ο θεμέλιος λίθος της πρώτης Εκκλησίας. Η Χριστιανική αγάπη δεν αποτελούσε ούτε τότε ούτε τώρα μια αφηρημένη πρόταση αλλά μια εφαρμοσμένη αρετή".

Ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε, επίσης, για τις διακρίσεις και τόνισε πως για την Εκκλησία όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι και οι πιστοί προτρέπονται να ασκούν την ελεημοσύνη προς τους ενδεείς, τους ξένους και τα ορφανά και να αναπτύσσουν το αίσθημα της κοινωνικής και φυλετικής ισότητας και δικαιοσύνης.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στο καθήκον του επισκόπου σύμφωνα με τους αποστολικούς κανόνες λέγοντας πως "η Χριστιανική φιλανθρωπία θεσμοποιήθηκε πολύ νωρίς και στις διοικητικές ευθύνες του επισκόπου συμπεριλαμβάνονταν και η οργάνωση της εκκλησιαστικής φιλανθρωπίας", ενώ υπογράμμισε πως "ο χριστιανισμός είναι επαναστατικός και όσον αφορά στον άνθρωπο και όσον αφορά στις κοινωνικές σχέσεις. Για την Εκκλησία, δεν υπάρχει διάκριση ανάμεσα στον πατρίκιο και τον βάρβαρο, τον πολίτη και τον δούλο, τον κλητό ή τον προσήλυτο".

"Σχετικά με την συνήθεια να κατηγορείται η Εκκλησία πως έχει μεγάλη περιουσία, ώστε αφενός να συκοφαντείται αφετέρου να μην υποστηρίζεται από το κράτος φαίνεται ότι είναι πολύ παλαιά", είπε ο Αρχιεπίσκοπος και πρόσθεσε "ο ιερός Χρυσόστομος σημειώνει "Ας μη βρίσκουμε προφάσεις κι ούτε να βρίσκουμε σαν δικαιολογία, ότι τάχα η Εκκλησία της Αντιόχειας είναι πλούσια... Όταν βλέπετε τη μεγάλη περιουσία της, σκεφτείτε συνάμα τα πλήθη των πτωχών στους καταλόγους της, τα πλήθη των αρρώστων της, τις περιπτώσεις των ατελείωτων εξόδων της".

"Ας αφήσουμε έναν Άγιο της Εκκλησίας μας που τίμησε το επισκοπικό αξίωμα να ολοκληρώσει με το δικό του χρυσορρήμονα λόγο την ομιλία μου, συνοψίζοντας όσα προσπάθησα να διατυπώσω σήμερα με την αίσθηση της βαριάς ευθύνης, ότι ο επίσκοπος, παρά τις ατέλειες και τις αδυναμίες του, εντός της Εκκλησίας ίσταται εις τύπον και τόπον Χριστού και στον Χριστό ανήκει εντέλει και η τιμή και η δόξα" είπε ο Αρχιεπίσκοπος και παρέθεσε όσα γράφει ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος "η Εκκλησία δεν είναι χυτήριο χρυσού ή εργαστήρι ασημιού, αλλά συνάθροιση αγγέλων. Έτσι λοιπόν αναζητούμε ψυχές... Για να τιμήσουμε τον Χριστό δεν είναι ανάγκη να προσφέρουμε χρυσά σκεύη ή ασημένια κύπελλα, αλλά να ντύσουμε του Χριστού το σώμα, να ταϊσουμε τον πεινασμένο Χριστό, να ξοδεύσουμε τον πλούτο μας για τους πτωχούς... μια και ο Θεός δεν έχει ανάγκη χρυσών σκευών, αλλά χρυσών ψυχών"

Κορυφή σελίδας


Η τέχνη της εικονογράφησης στο Βυζαντινό

Οι σημαντικότερες καλλιτεχνικές τάσεις του 20ού αιώνα αποτυπώνονται στο συλλεκτικό έργο ζωής του αείμνηστου έλληνα τεχνοκριτικού, εκδότη καλλιτεχνικών εντύπων και συλλέκτη έργων τέχνης, Στρατή Ελευθεριάδη, γνωστού και με το γαλλικό καλλιτεχνικό όνομα Tériade (Τεριάντ).

Η έκθεση «Βιβλία καλλιτεχνών της συλλογής Tériade: Picasso, Matisse, Miró, Le Corbusier κ.ά.» εγκαινιάστηκε χθες, Τετάρτη 19 Ιουνίου, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, από το οποίο και διοργανώνεται, σε συνεργασία με το Μουσείο - Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη (Tériade) στη Μυτιλήνη και τη Διεύθυνση Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού και τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα.

Στην έκθεση διαφαίνονται οι πιο σημαντικές καλλιτεχνικές τάσεις του 20ου αιώνα, μέσα από έργα που φιλοτέχνησαν οι Picasso, Matisse, Leger, Chagall, Le Corbusier, Giacometti, Miró, Rouault, Bonnard, Laurence, Gris, Gromaire, αρχιτέκτονες, ζωγράφοι και γλύπτες, που συμμετείχαν στη δυναμική προσπάθεια του Τεριάντ για τον εκδοτικό και εικαστικό χώρο.

Το Βυζαντινό Μουσείο φιλοξενεί 350 περίπου έργα από τα βιβλία καλλιτεχνών της συλλογής του Στρατή Ελευθεριάδη, τα οποία συντηρήθηκαν στα εργαστήρια συντήρησης χαρτώων αντικειμένων του Μουσείου, ενόψει της επανέκθεσης των συλλογών του Μουσείου - Βιβλιοθήκης του έλληνα κοσμοπολίτη στη Βαρειά Μυτιλήνης. Στα βιβλία αποτυπώνεται η εκδοτική δραστηριότητα του Τεριάντ για τέσσερις ολόκληρες δεκαετίες, σε συνεργασία με κορυφαίους καλλιτέχνες και συγγραφείς του 20ού αιώνα, αφού εκείνος πρότεινε στους καλλιτέχνες κείμενα για εικονογράφηση, αφήνοντάς τους να φιλοτεχνούν ελεύθερα τα βιβλία, από το εξώφυλλο έως την τελευταία σελίδα.

Από τη δεκαετία του 1920 και μέχρι το τέλος της ζωής του, ο Τεριάντ κατόρθωσε να συγκεντρώσει σπάνιο πνευματικό και καλλιτεχνικό πλούτο. Κατανόησε τη σημασία της σύγχρονης τέχνης, στάθηκε στο πλευρό των καλλιτεχνών και των συγγραφέων και τους συνέδεσε δημιουργικά. Το πνεύμα συνεργασίας που μετέφερε σε εικαστικούς και συγγραφείς είχε ως αποτέλεσμα την παραγωγή εξαιρετικών εκδόσεων, μνημείων λόγου και τέχνης.

Ο Στρατής Ελευθεριάδης γεννήθηκε στη Μυτιλήνη, το 1897. Πήγε στο Παρίσι, για να σπουδάσει νομικά, αλλά σύντομα εγκατέλειψε τις σπουδές του, για να αφοσιωθεί στην παρακολούθηση των καλλιτεχνικών εξελίξεων της εποχής του. Με τις πρώτες κριτικές του, έδωσε ώθηση σε νέους καλλιτέχνες της εποχής και, έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη ζωγράφων και γλυπτών που έμελλε να σημαδέψουν τον 20ο αιώνα, υπήρξε συνιδρυτής του περιοδικού «Minotaure» και ιδρυτής του περιοδικού «Verve», στις σελίδες των οποίων παρουσίασαν έργα τους μεγάλοι ζωγράφοι.

Από το 1943 έως το 1975, εξέδωσε περίπου 45 βιβλία, κυρίως ποίηση, με εικόνες σχεδιασμένες από μεγάλους ζωγράφους και χαράκτες. Το 1979, δώρισε ένα μεγάλο μέρος του εκδοτικού του έργου, για να γίνει το Mουσείο στη Μυτιλήνη. Η χήρα του, Αλίς, έχει δωρίσει μεγάλο μέρος της συλλογής του σε Mουσείο στη Γαλλία.

Σε εκείνον οφείλεται και η ανακάλυψη του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου, ο οποίος φιλοτέχνησε και την προσωπογραφία του (έργο στη φωτογραφία). Μάλιστα, με δική του δωρεά χτίστηκε το Μουσείο Θεοφίλου, σε κτήμα της οικογένειάς του στη Βαρειά της Μυτιλήνης, ενώ, αργότερα και λίγα μέτρα πιο πέρα, χτίστηκε και το Μουσείο Τεριάντ, το οποίο φιλοξενεί έργα σπουδαίων ελλήνων και ξένων ζωγράφων, που ανήκαν στη συλλογή του. Πέθανε στο Παρίσι, το 1983.

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο: Βασιλίσσης Σοφίας 22 – Αθήνα, τηλ.: 213 2139572, 213 2139500. Διάρκεια έκθεσης: 19 Ιουνίου έως 25 Αυγούστου. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή: 8.00 – 20.00, Δευτέρα: κλειστά.

Κορυφή σελίδας


Μέριμνα για τους ανασφάλιστους στην Τήνο

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 15-16-17 Ιουνίου στην Τήνο, το Πρόγραμμα Ιατρικού Ελέγχου που υλοποιείται μέσω της οργάνωσης «Γιατροί του Κόσμου» και χρηματοδοτείται από την «Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών» στα πλαίσια του μεγάλου φιλανθρωπικού έργου που επιτελεί τα τελευταία χρόνια και με την αρωγή της Μητροπόλεως Σύρου-Τήνου.

Στο Κέντρο Υγείας Τήνου καθώς και στα περιφερειακά ιατρεία Πύργου, Στενής και Κώμης, διενεργήθηκαν προληπτικοί έλεγχοι και εμβολιασμοί στους κατοίκους και στα παιδιά του νησιού, αλλά και σε ανασφάλιστους και απόρους συμπολίτες μας.

Ο Μητροπολίτης κ. Δωρόθεος ευχαρίστησε την «Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών» για το φιλανθρωπικό έργο που επιτελεί και για την πρωτοβουλία να συμπεριληφθεί η Τήνος ως τόπος διεξαγωγής του Προγράμματος Ιατρικού Ελέγχου, την οργάνωση «Γιατροί του Κόσμου» και τους εθελοντές Ιατρούς που την απαρτίζουν, το Διοικητικό και το Ιατρικό προσωπικό της κινητής μονάδος για το ζήλο με τον οποίον επιτελούν το θεάρεστο έργο τους.

Πριν την αναχώρηση της κινητής μονάδος, ο Διοικητικός Υπεύθυνος κ. Θεοκλής Πιέρρος παρέδωσε στον Μητροπολίτη Δωρόθεο φαρμακευτικό υλικό για το Κέντρο Υγείας Τήνου.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ