!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  




Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)






Τεύχος 631, 10 Ιουνίου 2013            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χρειαζόμαστε τη διατήρηση της παράδοσης

Φωτογραφική περιήγηση στην ιστορία των Γρεβενών

Βιβλία έργα τέχνης στο Βυζαντινό






Η Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής
στο Διαδίκτυο





ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Χρειαζόμαστε τη διατήρηση της παράδοσης

"Χρειαζόμαστε τώρα περισσότερο από κάθε άλλη εποχή την διατήρηση της παράδοσης" τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από τα εγκαίνια της έκθεσης Λατρευτικού και Θρησκευτικού ψωμιού με τίτλο "πρόσφορο-άρτος-τάματα" που διοργανώνεται από το Διαδραστικό Λαογραφικό Μουσείο Βαρνάβα του Δήμου Μαραθώνα.

Τον Αρχιεπίσκοπο υποδέχθηκαν στο Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Βαρνάβα ο διευθυντής του Μουσείου κ. Πέτρος Κατσίκης και η πρόεδρος της Λαογραφικής Εταιρείας Βαρνάβα κ. Μηλέα Παππά, ενώ παρόντες ήταν ο Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας, ο Δήμαρχος Μαραθώνα, ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι τοπικών φορέων, αλλά και παραδοσιακών συλλόγων από όλη την Ελλάδα, κληρικοί και λαϊκοί. Το θέμα της έκθεσης ανέπτυξε η Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Δρ. Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη.

Αφορμή για την έκθεση αυτή ήταν η πολυετής έρευνα για την εξέχουσα θέση που κατείχε και κατέχει το ψωμί στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων παγκοσμίως, αλλά και η συμβολή του στην ανάγκη για έκφραση πίστης και λατρείας. Τα εκθέματα του Μουσείου αποτελούν τη μεγαλύτερη συλλογή κεντημένου ψωμιού, στην Ευρώπη. Τα δύο χιλιάδες διαφορετικά μεταξύ τους εκθέματα, καλύπτουν όλη την Ελληνική Επικράτεια, καθώς επίσης και σαράντα χώρες του εξωτερικού.

Στον χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε πως "δεν είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις, αλλά το ψωμί είναι το βασικό στοιχείο όχι μόνο της υλικής αλλά και της πνευματικής μας ζωής. Το ψωμί είναι ευλογημένο. Έχει μια ολόκληρη ιστορία στην διαδρομή του, ξεκινά από ένα μικρό σπόρο, που πρέπει να μεγαλώσει, να θεριστεί, μέχρι να φτάσει στο μύλο να αλεστεί να γίνει ψωμί και να έρθει στο τραπέζι. Όπως το ψωμί, λοιπόν, που ακολούθησε αυτήν την διαδρομή, έτσι είναι και τα μέλη της Εκκλησίας, κάθε ένας από μας είναι ένας σπόρος" και πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος πως "όταν ο καθένας από εμάς, όπως ο σπόρος, μείνει μόνος του δε μπορεί να δώσει καρπό, χάνεται, πρέπει να ζυμωθεί, να γίνει "ψωμί" για να ζήσουμε".

Επισήμανε, επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος πως η καθημερινότητά μας πλέον μας οδηγεί στο να αγοράζουμε έτοιμο το ψωμί, ενώ τόνισε πως "δεν λέμε να ξαναγυρίσουμε πίσω και να γίνουμε όπως παλιά, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε τις παραδόσεις μας, από πού ξεκινάμε και πού φτάνουμε. Αλλάξαμε πολύ τα πράγματα, προς το χειρότερο πολλές φορές, και ξεχνάμε πως όλοι μαζί μπορούμε να γίνουμε ένα".

Σε άλλο σημείο του χαιρετισμού του ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε πως "δεν πάμε τον άρτο στην εκκλησία για να ευλογηθεί και να τον πάρουμε πάλι σπίτι μας, αλλά για να μοιραστεί σε όλους τους ανθρώπους, ο καθένας θα πάρει από ένα κομμάτι για να κοινωνήσουμε, να έρθει δηλαδή ο ένας πιο κοντά στον άλλο, να γίνουμε οικογένεια"

Ολοκλήρωσε την ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος λέγοντας πως "απόψε πρέπει να δούμε την εξέλιξη και την πορεία αυτή και να καταλάβουμε ότι πρέπει να κρατάμε την ουσία, την παράδοση, τις ρίζες. Υπάρχει διαφορά μεταξύ παράδοσης και συντήρησης. Η συντήρηση απλώς διατηρεί, ενώ η παράδοση είναι κάτι ζωντανό, παίρνει κάτι από το παρελθόν, βάζει το δικό της στοιχείο και προχωρά. Μας χρειάζεται η παράδοση, αν για παράδειγμα κόψουμε από ένα αιωνόβιο δένδρο τις ρίζες του, το δένδρο θα ξεραθεί και οι καρποί θα πέσουν. Χρειαζόμαστε τώρα περισσότερο από κάθε άλλη εποχή τη διατήρηση της παράδοσης. Ό,τι μπορεί και ζει και προχωρεί έχει μέσα γνησιότητα, ό,τι χάνεται πολλές φορές είναι στείρο και το εγκαταλείπουν οι άνθρωποι".

Η έκθεση "οι δρόμοι του ψωμιού" πραγματοποιείται σε διάφορα μέρη της Ελλάδος και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το περιβάλλον και την τέχνη, ενώ ο στόχος είναι η διάσωση, η ανάδειξη και ο σεβασμός στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.

Το Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου βρίσκεται στην περιοχή Βαρνάβα του Δήμου Μαραθώνα και είναι ανοιχτό για το κοινό καθημερινά από τις 10:00 μέχρι τις 14:00.

Κορυφή σελίδας


Φωτογραφική περιήγηση στην ιστορία των Γρεβενών

Ο φωτογραφικός φακός φιλοτεχνεί ένα σπονδυλωτό πορτραίτο της πόλης των Γρεβενών, που φτιάχτηκε ψηφίδα - ψηφίδα μέσα από οκτώ δεκαετίες, γεμάτες αγώνες και ανακατατάξεις, πολέμους και οδύνη, απώλειες και ελπίδες.

Επιχειρώντας να ιχνηλατήσει την πρόσφατη ιστορία της πόλης, η έκθεση «Γρεβενά, ογδόντα χρόνια φωτογραφίες, 1895 - 1975» παρουσιάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ).

Η έκθεση, που περιλαμβάνει φωτογραφίες από τη συλλογή του Βαγγέλη Νικόπουλου και από ιδιωτικά αρχεία, συνοδεύεται από το ομότιτλο βιβλίο, έκδοση του ιδίου, και πλαισιώνεται από προβολή της πρωτοποριακής παράστασης της Τζένης Αργυρίου, «Αφανής μνήμη - Memoria obscura», η οποία βασίσθηκε στο βιβλίο.

Από το υλικό της έκθεσης αναδύεται η μακραίωνη ιστορία της πόλης των Γρεβενών, της κοιτίδας των Δωριέων και του τμήματος της Αρχαίας Μακεδονίας, που δέχθηκε την επιρροή του θεσσαλικού, ηπειρωτικού και μακεδονικού χώρου και, όπως επιβεβαιώνουν τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής, διαθέτει μία πολιτισμική ιστορία χιλιετιών.

Οι φωτογραφίες αποτυπώνουν το ιστορικό πλαίσιο της πόλης αλλά και τους επώνυμους και ανώνυμους ανθρώπους που πρωταγωνίστησαν σε σημαντικά γεγονότα και σφράγισαν την καθημερινή της ζωή. Ξεκινώντας από την ύστερη οθωμανική περίοδο και συνεχίζοντας με την έκρηξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο, τη λεηλασία και την πυρπόληση της πόλης, τον Εμφύλιο και την εσωτερική μετανάστευση, καταγράφουν πολλά σημαντικά σκαλοπάτια στην εξέλιξη των Γρεβενών, καθρεφτίζοντας την ιστορία ολόκληρης της Ελλάδας.

Κορυφή σελίδας


Βιβλία έργα τέχνης στο Βυζαντινό

Την Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013 και ώρα 19.00 εγκαινιάζεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο η έκθεση «Βιβλία καλλιτεχνών της συλλογής Tériade: Picasso, Matisse, Miró, Le Corbusier κ.ά.». Η έκθεση διοργανώνεται από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο σε συνεργασία με το Μουσείο-Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη (Tériade) στη Μυτιλήνη και τη Διεύθυνση Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα.

Στο Βυζαντινό Μουσείο φιλοξενούνται 350 περίπου έργα από τα βιβλία καλλιτεχνών της συλλογής του Στρατή Ελευθεριάδη-Tériade (1897-1983). Τα έργα συντηρήθηκαν στα εργαστήρια συντήρησης χαρτώων αντικειμένων του Μουσείου ενόψει της επανέκθεσης των συλλογών του Μουσείου-Βιβλιοθήκης του Έλληνα κοσμοπολίτη στη Βαρειά Μυτιλήνης. Στα βιβλία αποτυπώνεται η εκδοτική δραστηριότητα του Tériade για τέσσερις ολόκληρες δεκαετίες (1943-1975) σε συνεργασία με κορυφαίους καλλιτέχνες και συγγραφείς του 20ού αι.: ο Τεριάντ πρότεινε στους καλλιτέχνες κείμενα για εικονογράφηση αφήνοντάς τους να φιλοτεχνούν ελεύθερα τα βιβλία από το εξώφυλλο ως την τελευταία σελίδα.

Από τη δεκαετία του 1920 και μέχρι το τέλος της ζωής του ο Τεριάντ κατόρθωσε να συγκεντρώσει σπάνιο πνευματικό και καλλιτεχνικό πλούτο. Κατανόησε τη σημασία της σύγχρονης τέχνης, στάθηκε στο πλευρό των καλλιτεχνών και των συγγραφέων και τους συνέδεσε δημιουργικά. Το πνεύμα συνεργασίας που μετέφερε σε εικαστικούς και συγγραφείς, είχε ως αποτέλεσμα την παραγωγή εκδόσεων εξαιρετικών, μνημείων λόγου και τέχνης.

Στην έκθεση αποτυπώνονται οι σημαντικότερες καλλιτεχνικές τάσεις του 20ού αι. μέσα από έργα που φιλοτέχνησαν οι Picasso, Matisse, Leger, Chagall, Le Corbusier, Giacometti, Miró, Rouault, Bonnard, Laurence, Gris, Gromaire, αρχιτέκτονες, ζωγράφοι και γλύπτες που συμμετείχαν στην εξαιρετική για τον εκδοτικό και εικαστικό χώρο του 20ού αι. προσπάθεια του Τεριάντ.

Διάρκεια έκθεσης: 19 Ιουνίου έως 25 Αυγούστου 2013

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ