!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  
Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)


Τεύχος 630, 6 Ιουνίου 2013            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Η Χάρτα του Ρήγα: από τα αρχεία στον ψηφιακό κόσμο»

Στο πλευρό των ανασφάλιστων εμπόρων Αποστολή και Ιατρικός Σύλλογος

Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα “ΜΝΗΜΕΙΑΚΟ ΑΠΟΘΕΜΑ ΣΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ (Μονές, Ναοί, Εκπαιδευτήρια, Οικισμοί, κ.ά.)

Γ’ Διαγωνισμός Ψαλτικής Τέχνης από τη Μητρόπολη Δημητριάδος


Ο Μακαριώτατος για την
παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


«Η Χάρτα του Ρήγα: από τα αρχεία στον ψηφιακό κόσμο»

Ψηφιοποιημένη πρόκειται να παρουσιαστεί την ερχόμενη Δευτέρα, 10 Ιουνίου, η Χάρτα του Ρήγα, στο πλαίσιο της έκθεσης «Η Χάρτα του Ρήγα: από τα αρχεία στον ψηφιακό κόσμο», που διοργανώνουν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (11-21 Ιουνίου) στο κτήριο της υπηρεσίας (Δάφνης 61, 15452 Ψυχικό).

Η έκθεση πραγματοποιείται με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Αρχείων.

Η έκθεση, λένε οι διοργανωτές, «είναι μια ματιά στο εργαστήρι του Ρήγα και τη δημιουργία του Χάρτη, στους κώδικες, στα σύμβολα και τη χρήση τους ως μέσων επικοινωνίας. Πρόκειται για τον πρώτο χάρτη στον κόσμο που συνδέθηκε επίσημα με μία Επανάσταση».

Υπενθυμίζεται ότι τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, διαθέτουν στη συλλογή τους ένα από τα λίγα, πλήρη αντίτυπα της Χάρτας της Ελλάδος, το οποίο παρουσιάζεται στην έκθεση και πρόσφατα προχώρησαν στην έκδοση ομοιοτυπικού αντιγράφου.

Στην εκδήλωση συμμετέχει το Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς, που πρόσφατα συγχωνεύτηκε με τα ΓΑΚ. Από την πλευρά του, συμβάλλει στην προβολή και ανάδειξη της Χάρτας, αξιοποιώντας την επιστημονική χαρτογραφική ανάγνωσή της, που επιχειρείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους κανόνες της σύγχρονης χαρτογραφικής επιστήμης, με τη βοήθεια της ψηφιακής ανάλυσης και οπτικοποίησης των ιστορικών χαρτών.

Τα εγκαίνια πλαισιώνονται από ομιλίες, αφιερωμένες στη μεγάλη Χάρτα της Ελλάδος του Ρήγα Βελεστινλή, το κορυφαίο επίτευγμα του Ελληνικού Διαφωτισμού και της ελληνικής χαρτογραφίας στα τέλη του 18ου αι., αλλά και ένα χαρτογραφικό έργο παγκόσμιας εμβέλειας.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό από Δευτέρα ώς Παρασκευή (10:00-14:00).

Κορυφή σελίδας


Στο πλευρό των ανασφάλιστων εμπόρων Αποστολή και Ιατρικός Σύλλογος

Την ίδρυση Παραρτήματος του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής στον Εμπορικό Σύλλογο της Αθήνας ανακοίνωσαν με την υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) κος Πατούλης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών (ΕΣΑ) κος Καρελλας και ο Διευθυντής της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ κος Δήμτσας.

Στόχος της ίδρυσης του Παραρτήματος, το οποίο θα αρχίσει τη λειτουργία του το Σεπτέμβριο 2013 με εθελοντές ιατρούς του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής, θα είναι η παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε ανασφάλιστα μέλη του ΕΣΑ (πρώην και νυν) που στερούνται πλέον πρόσβασης σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σε στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης, μέσα από το πλαίσιο ενός Παραρτήματος του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής, το οποίο θα στεγασθεί στα γραφείου του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών.

Σκοπός των συμβαλλόμενων φορέων θα είναι η ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου και της αρρώστιας στις στοιχειώδεις υγειονομικές ανάγκες των πληγμένων από την οικονομική κρίση συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη τη βοήθειά μας.

Κορυφή σελίδας


Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα “ΜΝΗΜΕΙΑΚΟ ΑΠΟΘΕΜΑ ΣΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ (Μονές, Ναοί, Εκπαιδευτήρια, Οικισμοί, κ.ά.)

Τα αποτελέσματα των ερευνών που έγιναν σε μονές, ναούς, εκπαιδευτικά ιδρύματα, οικισμούς και άλλα μνημεία της Μικράς Ασίας πρόκειται να παρουσιαστούν στο πανελλήνιο συνέδριο που θα διεξαχθεί την Παρασκευή και το Σάββατο 7 και 8 Ιουνίου στην Θεολογική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το συνέδριο με τίτλο «Μνημειακό απόθεμα στη Μικρά Ασία» διοργανώνεται από το Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας και κατά τη διάρκειά του θα παρουσιαστούν μεταξύ άλλων, ερευνητικά προγράμματα και αποτελέσματα επιτόπιας μελέτης μνημείων στο γεωγραφικό χώρο της Μ. Ασίας. Στόχος είναι να αναδειχθεί ο προβληματισμός που υπάρχει για τη συντήρηση των μνημείων, πολλά από τα οποία αποτελούν μνημεία του παγκοσμίου πολιτισμού.

Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν είναι τα «Τρίγλεια και Μουδανιά: Ιστορία και αρχιτεκτονική δύο Κοινοτήτων της Μ. Ασίας», το «Πολιτισμικό και οικιστικό απόθεμα των Ελληνικών Κοινοτήτων της Μ. Ασίας », «Ερυθραία: Οι πρώτες διαπιστώσεις από την επιτόπια έρευνα. Οι περιπτώσεις της Κρήνης, των Αλατσάτων, των Βουρλών και του Λιθρίου», «Οι Άγιοι της Καππαδοκίας. Η μαρτυρία των Μνημείων», «Μεταβυζαντινοί και νεώτεροι Ναοί της Καππαδοκίας (18ος – 20ος αι.). Εκτιμήσεις της κατάστασης και της αρχιτεκτονικής τους σημασίας», «Μνημεία του Πόντου» κ.ά.

Κορυφή σελίδας


Γ’ Διαγωνισμός Ψαλτικής Τέχνης από τη Μητρόπολη Δημητριάδος

Η Ιερά Μητρόπολις Δημητριάδος και Αλμυρού, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ιεροψαλτών Βόλου «Άγιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης», διοργανώνει τον Γ’ Διαγωνισμό Ψαλτικής Τέχνης, ο οποίος εφέτος θα έχει πανελλήνιο χαρακτήρα.

Η πρωτοβουλία αυτή έχει ως στόχους την προβολή της γνήσιας Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Ψαλτικής Παράδοσης της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, την ενίσχυση του φρονήματος των νέων ιεροψαλτών και των σπουδαστών της ψαλτικής τέχνης, την προσφορά κινήτρων για περαιτέρω μελέτη και βελτίωσή τους, ακόμη δε τη γνωριμία και την ανάπτυξη δεσμών αγάπης και ευγενούς άμιλλας μεταξύ των διαγωνιζομένων.

Ο Διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές και σπουδαστές της Βυζαντινής Μουσικής (ανεξαρτήτως μουσικού επιπέδου, ηλικίας και φύλου) όλων των Σχολών Βυζαντινής Μουσικής και των αντιστοίχων τμημάτων των Ωδείων όλων των Ι. Μητροπόλεων και του Μουσικού Σχολείου Βόλου, και ακόμα, σε εμπειρικούς ιεροψάλτες. Θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 Ιουλίου 2013, στο Συνεδριακό Θεσσαλίας (Μελισσάτικα Βόλου), δηλαδή μετά την ολοκλήρωση των μαθημάτων των Σχολών Βυζαντινής Μουσικής και των αντιστοίχων τμημάτων των Ωδείων (που λήγουν στις 30 Ιουνίου).

Οι ενδιαφερόμενοι χρειάζεται να υποβάλουν, ταχυδρομικά ή στην ηλεκτρονική δ/νση (e-mail) το σχετικό έντυπο Αιτήσεως συμμετοχής έως την Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013, οι ίδιοι, αν είναι ενήλικες, η μέσω των γονέων η των διδασκάλων τους, αν είναι ανήλικοι, στους υπευθύνους της διοργανώσεως: α. Κωνσταντίνο Καραγκούνη (Αμοργού 6Β, 38500 ΒΟΛΟΣ, e-mail: kxkaragounis@gmail.com, κιν. γιά πληροφορίες: 6947774647), β. Εὐστάθιο Δ. Γραμμένο (Ἰω. Καρτάλη 76-80, 382 21 ΒΟΛΟΣ, e-mail: efgramm@yahoo.gr, κιν. γιά πληροφορίες: 6972 838348)

Αναλυτικά οι όροι συμμετοχής και αξιολόγησης, καθώς και η αίτηση συμμετοχής, δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος www.imd.gr.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ