!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  




Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)






Τεύχος 628, 27 Μαΐου 2013            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η τέχνη των μεγάλων μνημείων της Σερβίας στο Βυζαντινό Μουσείο

Κινητοποίηση για το ταφικό μνημείο του Κάλβου στην Αγγλία

Άγνωστος Λουκίδης στη Ζωοδόχο Πηγή

Εικονική περιήγηση στον Μητροπολιτικό Ναό του Βόλου





Παναγιώτης Παπατσώνης

Εθνεγερσία - Σολωμός – Κάλβος



ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Η τέχνη των μεγάλων μνημείων της Σερβίας στο Βυζαντινό Μουσείο

Σήμερα στις 20.00 ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κώστας Τζαβάρας και ο Υπουργός Πολιτισμού και Πληροφόρησης της Σερβικής Δημοκρατίας κ. Bratislav Petković εγκαινιάζουν στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο την έκθεση «Μεσαιωνική Τέχνη της Σερβίας».

Αντικείμενα μοναδικής τέχνης, πρωτότυπα και αντίγραφα από το Μουσείο του Βελιγραδίου συγκροτούν το εκθεσιακό γεγονός, που λαμβάνει χώρα στον πρώτο όροφο του Μεγάρου της Δούκισσας της Πλακεντίας και διαρθρώνεται σε τέσσερις θεματικές ενότητες. Περιλαμβάνει αντικείμενα μικροτεχνίας του 11ου-14ου αιώνα, αμφιπρόσωπες εικόνες, βημόθυρα και αντίγραφα τοιχογραφιών από σημαντικά σερβικά μνημεία, όπως από τις Μονές Μileševa, Sopoćani, Studenica, Gračanica κ.ά., τα οποία αντανακλούν τις καλλιτεχνικές αξίες της βυζαντινής παράδοσης.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρουσιάζονται πρωτότυπα σημαντικά έργα της σερβικής πολιτιστικής κληρονομιάς, πριν από την επανέκθεσή τους στο Εθνικό Μουσείο Βελιγραδίου προσφέροντας στους επισκέπτες τη μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν τη μεσαιωνική τέχνη της Σερβίας.

Στον εκθεσιακό χώρο θα προβάλλεται μικρής διάρκειας ταινία (8″) με τα σημαντικότερα σερβικά μνημεία αυτής της περιόδου.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης (Μάιος-Αύγουστος 2013) Σέρβοι και Έλληνες βυζαντινολόγοι θα παρουσιάσουν στο κοινό ειδικά θέματα σχετικά με την αρχιτεκτονική, τη ζωγραφική και εν γένει την τέχνη της Σερβίας κατά τον 13ο και 14ο αιώνα.

Η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο Βελιγραδίου. Στα εγκαίνια θα παραστούν ο Πρέσβης της Σερβικής Δημοκρατίας στην Αθήνα κ. Dragan Županjevac και η διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Βελιγραδίου κ. Bojana Borić Brešković.

Διάρκεια έκθεσης: 27 Μαΐου έως 18 Αυγούστου 2013

Κορυφή σελίδας


Κινητοποίηση για το ταφικό μνημείο του Κάλβου στην Αγγλία

Ο τάφος του ποιητή Ανδρέα Κάλβου που βρίσκεται στο Λάουθ της Αγγλίας στον εξωτερικό χώρο της εκκλησίας της Αγίας Μαργαρίτας πέρασε στα χέρια ιδιώτη αγοραστή.

Σύμφωνα με καταγγελία του ερευνητή Σπύρου Παππά που βρέθηκε πρόσφατα εκεί και μετά από προσπάθεια να διερευνήσει τις προθέσεις του νέου ιδιοκτήτη διαφαίνεται ότι ο τελευταίος «σκοπεύει να μετατρέψει τον ναό, εν μέρει σε χώρο κατοικίας του και εν μέρει σε εργασιακό χώρο».

Το πρόβλημα είναι ότι ο τάφος του Κάλβου, από το 1988 οπότε και αναστηλώθηκε παρουσιάζει σήμερα μεγάλη φθορά και θα πρέπει κάποια στιγμή να αποκατασταθεί.

Επίσης ο ναός της Αγ. Μαργαρίτας (13ου - 15ου αιώνα) βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση - εσωτερικά και εξωτερικά - αν και γίνεται από τον ιδιοκτήτη κάποια πρώτη προσπάθεια συντήρησης που όμως βρίσκεται σε αρχικό στάδιο.

Επίσης από το εσωτερικό του ναού, έχει αφαιρεθεί η μαρμάρινη αναμνηστική πλάκα της οποίας τα αποκαλυπτήρια είχε κάνει ο Γ. Σεφέρης και σήμερα φυλάσσεται στο Μουσείο του Λάουθ. Εγείρεται έτσι το ζήτημα για το μέλλον του κενοταφίου και για τις πιθανές λύσεις με σκοπό να διατηρηθεί η μνήμη του Κάλβου.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια διεθνής κινητοποίηση από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Κύπρο για το θέμα. Το ζήτημα είναι η πρεσβεία μας στο Λονδίνο να κινηθεί, να έρθει σε επαφή με τον ιδιοκτήτη και να εξασφαλισθεί μια διαβεβαίωση του αγοραστή ότι θα σεβαστεί το κενοτάφιο.

Όπως είναι γνωστό ό Ανδρέας Κάλβος πέθανε και τάφηκε στο Λάουθ (Louth) του Lincolnshire, το 1869. Η μικρή αυτή πόλη απέχει από το Λονδίνο 149 μίλια. Όπως είναι γνωστό ο Κάλβος γνώρισε τη μετέπειτα γυναίκα του Καρλόττα στην Κέρκυρα τη δεκαετία του 1840. Το Νοέμβριο του 1852 θα την ακολουθήσει στην Αγγλία και, λίγο αργότερα, στις 5 Φεβρουαρίου 1853, παντρεύονται στην εκκλησία του St. Pancras στο Λονδίνο. Ο ποιητής μετακόμισε από το Λονδίνο στο Λάουθ το 1865, μόλις τέσσερα χρόνια πριν από το θάνατό του.

Κορυφή σελίδας


Άγνωστος Λουκίδης στη Ζωοδόχο Πηγή

Άγνωστες μέχρι σήμερα τοιχογραφίες του Αναστάσιου Λουκίδη αποκαλύφθηκαν πρόσφατα κατά τη διάρκεια των εργασιών συντήρησης του ζωγραφικού διακόσμου του Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής στην οδό Ακαδημίας, στο κέντρο της Αθήνας.

Ο εσωτερικός διάκοσμος του ναού Ζωοδόχου Πηγής, έργο της δεκαετίας του 1920, είναι συνυφασμένος με την τέχνη του Αναστάσιου Λουκίδη (1884-1972). Και αυτό γιατί αποτελεί ένα από τα λίγα ολοκληρωμένα σύνολα αγιογραφίας του σημαντικού καλλιτέχνη, αλλά και γιατί στο ναό αυτό ο δημιουργός «κατέθεσε» την πιο προσωπική του γραφή, υιοθετώντας τολμηρές λύσεις: τη δημιουργία ταινιών με χρώμα στις παραστάσεις, που δείχνουν να διχοτομούν, αλλά και να συνδέουν με έναν παράδοξο τρόπο τις τοιχογραφίες.

Ωστόσο, μία ζώνη ζωγραφικού διακόσμου στο Ιερό Βήμα του ναού έφερε μέχρι σήμερα την υπογραφή ενός νεώτερου καλλιτέχνη, του αγιογράφου Καρδαμίτση. Οι εργασίες συντήρησης των τοιχογραφιών του ναού από τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων αποκάλυψαν την ύπαρξη ζωγραφικού διακόσμου του Αναστάσιου Λουκίδη και στη ζώνη αυτή, κάτω από τις τοιχογραφίες του Καρδαμίτση.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης των τοιχογραφιών του Ιερού Βήματος, τα μέλη της Διεύθυνσης πραγματοποίησαν δοκιμές αποκόλλησης μικρών τμημάτων του υποστρώματος των παραστάσεων του Καρδαμίτση, οι οποίες είχαν εκτελεστεί σε μουσαμά.

Οι συντηρητές διαπίστωσαν την ύπαρξη ζωγραφικού διακόσμου, ο οποίος τεχνοτροπικά παρουσιάζει ομοιότητες με το διάκοσμο του υπόλοιπου ναού του Αναστάσιου Λουκίδη.

Αντίστοιχες εργασίες πραγματοποιήθηκαν και στον πρόναο, όπου διαπιστώθηκε η ύπαρξη δύο ζωγραφικών στρωμάτων με επαναλαμβανόμενα μοτίβα.

Η πλήρης αποκάλυψη των άγνωστων μέχρι σήμερα έργων του Λουκίδη στο Ιερό Βήμα θα γίνει εφόσον πρώτα αποσπαστούν οι νεώτερες αγιογραφίες. Κατά τη χτεσινή του συνεδρίαση, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ της απόσπασης των νεώτερων αγιογραφιών, της στήριξής τους σε ξύλινα τελάρα και της τοποθέτησής τους σε άλλο σημείο του ναού (πιθανότατα στο αρχονταρίκι), προκειμένου να αποκαλυφθούν και να συντηρηθούν οι τοιχογραφίες του Αναστάσιου Λουκίδη.

Σημειώνεται ότι ο ιερός ναός Ζωοδόχου Πηγής βρίσκεται στην οδό Ακαδημίας και έχει κηρυχτεί διατηρητέος. Η οικοδόμησή του ξεκίνησε το 1846 σε οικόπεδο που παραχώρησε ο Γεώργιος Γεννάδιος. Ο ναός αποπερατώθηκε τον Μάρτιο του 1850 με δωρεές, μεταξύ των οποίων και της Ελένης Τοσίτσα. Πρόκειται για τρίκλιτη βασιλική με δίρριχτη οροφή. Στη σημερινή του μορφή ο ναός έχει ένα ακόμη κλίτος που προστέθηκε το 1965 στη νότια πλευρά.

Κορυφή σελίδας


Εικονική περιήγηση στον Μητροπολιτικό Ναό του Βόλου

Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία, που βασίζεται στην αξιοποίηση των σύγχρονων μέσων της ψηφιακής τεχνολογίας, προχώρησε πιλοτικά η Μητρόπολη Δημητριάδος, με στόχο την γνωριμία επισκεπτών από όλο τον κόσμο, μέσω διαδικτύου, με τους χώρους Λατρείας και την ζωή της Τοπικής Εκκλησίας.

Πρόκειται για την εικονική περιήγηση - επίσκεψη στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου και στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, που είναι το διοικητικό κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος.

Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να μεταφερθεί εικονικά στους συγκεκριμένους χώρους και να περιηγηθεί λεπτομερώς σε όλα τα σημεία του Μητροπολιτικού Ναού και του Συνεδριακού Κέντρου, ξεκινώντας από τους περιβάλλοντες χώρους και προχωρώντας στο εσωτερικό τους.

Η εφαρμογή αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλους Ιερούς Ναούς και Ιερές Μονές της Τοπικής Εκκλησίας.

Για να επισκεφθείτε τον Μητροπολιτικό Ναό του Βόλου πατήστε εδώ ή ενσωματώστε τον παρακάτω σύνδεσμο: http://www.agencijami.com/grcka/volos/svnikola/

Για να επισκεφθείτε το Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας πατήστε εδώ ή ενσωματώστε τον παρακάτω σύνδεσμο: http://www.agencijami.com/grcka/volos/mitropolija/

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ