!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  
Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)


Τεύχος 627, 10 Μαΐου 2013            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επίτιμος διδάκτορας ο Αρχιεπίσκοπος στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης

Έργα Κρητικού Αγιογράφου στο Κρατικό Μουσείο της Αγίας Πετρούπολης

Εισαγγελική έρευνα στην Τουρκία για δολοφονική απόπειρα κατά του Πατριάρχη Βαρθολομαίου
Η Βυζαντινή Φιλοσοφία
στη Μυριόβιβλο


Οδηγός βιβλιογραφίας
από τον Λίνο ΜπενάκηΕΙΔΗΣΕΙΣ


Επίτιμος διδάκτορας ο Αρχιεπίσκοπος στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης

Στις Η.Π.Α. θα μεταβεί την προσεχή Τετάρτη 15 Μαΐου ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, με την ευκαιρία της αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα της Ελληνικής Ορθοδόξου Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης.

Η αναγόρευση του Μακαριωτάτου σε επίτιμο διδάκτορα θα πραγματοποιηθεί κατά την διάρκεια της τελετής αποφοιτήσεως στη Θεολογική Σχολή, το πρωί του Σαββάτου 18 Μαΐου, αμέσως μετά τη Θ. Λειτουργία. Την προηγουμένη ημέρα, 17 Μαΐου ο Μακαριώτατος θα χοροστατήσει στον Εσπερινό στο παρεκκλήσιο του Τιμίου Σταυρού της Θεολογικής Σχολής.

Το απόγευμα του Σαββάτου ο Μακαριώτατος συνοδευόμενος από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη. Την επομένη το πρωί θα πραγματοποιηθεί Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος της Νέας Υόρκης. Το ίδιο βράδυ θα δοθεί ειδική συναυλία της Βυζαντινής Χορωδίας και της Χορωδίας Νέων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής προς τιμήν του Μακαριωτάτου.

Την Δευτέρα 20 Μαΐου, ο κ. Ιερώνυμος θα επισκεφθεί την έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής και το Ελληνοαμερικανικό Σχολείο του Αγίου Δημητρίου Αστορίας και την Τρίτη 21 Μαΐου, εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος θα τελέσουν Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Brooklyn της Νέας Υόρκης επ’ ευκαιρία του εορτασμού της εκατονταετηρίδος του Ναού.

Τον Μακαριώτατο συνοδεύουν Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, ο Πρωτ. Αδαμάντιος Αυγουστίδης, Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Ποιμαντικής Μέριμνας, Πολιτισμού και Επικοινωνίας της Ι.Α.Α. και ο Ιεροδιάκονος Επιφάνιος Αρβανίτης.

Κορυφή σελίδας


Έργα Κρητικού Αγιογράφου στο Κρατικό Μουσείο της Αγίας Πετρούπολης

Οι Ρώσοι «ασπάζονται» την σύγχρονη Κρητική αγιογραφία και την αναδεικνύουν μέσω εικαστικής έκθεσης στην Αγία Πετρούπολη σε διεθνές πολιτιστικό-θρησκευτικό γεγονός.

Πρόκειται για την έκθεση σύγχρονης αγιογραφίας που οργανώνει το κρατικό μουσείο του Αγίου Ισαάκ, το οποίο επέλεξε να παρουσιάσει έργα του Κρητικού αγιογράφου Μανώλη Μπετεινάκη.

Το μουσείο αυτό είναι το τρίτο μεγαλύτερο μουσείο στην Ευρώπη και από τα ομορφότερα σε όλο τον κόσμο με το οποίο πλέον συνεργάζεται η Περιφέρεια Κρήτης, και η οποία και θα στηρίξει το κορυφαίο εικαστικό γεγονός.

Μάλιστα η έκθεση που θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2014, άρχισε ήδη την προετοιμασία της και για το λόγο αυτό βρίσκεται στην Κρήτη τετραμελής αντιπροσωπεία του μουσείου η οποία είχε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, ενώ πραγματοποιεί επισκέψεις σε προσκυνήματα όπως στην Μονή Τοπλού όπου υπάρχουν έργα του καλλιτέχνη.

Η συνάντηση της τετραμελούς αντιπροσωπείας του Ρώσικου μουσείου με τον Περιφερειάρχη πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα και σηματοδοτεί την διεύρυνση των συνεργασιών με την Ρωσία και στα θέματα του πολιτισμού.

Ο Σταύρος Αρναουτάκης στην Ρωσική αντιπροσωπεία με επικεφαλής την Τατιάνα Βιλινμπάχοβα, εξέφρασε την υποστήριξη της Περιφέρειας για την πραγματοποίηση της μεγάλης εικαστικής-θρησκευτικής έκθεσης, σημειώνοντας ότι οι πολιτισμοί της Ελλάδας, της Κρήτης, με την Ρωσία συνδέονται εδώ και αιώνες μέσω και της Ορθοδοξίας.

Ο Περιφερειάρχης σημείωσε επίσης ότι στο πλαίσιο της εξωστρεφούς πολιτικής που ακολουθεί η Περιφέρεια Κρήτης, εκτός από το εμπορικό άνοιγμα στην Ρωσική αγορά για την εξαγωγή Κρητικών προϊόντων, στηρίζει πρωτοβουλίες με πολιτιστικό, θρησκευτικό, ιστορικό περιεχόμενο.

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του Μουσείο Αγίου Ισαάκ στην Αγία Πετρούπολη Τατιάνα Βιλινμπάχοβα, ανέφερε ότι η έκθεση αναμένεται να έχει μεγάλη επιτυχία με τεράστια ανταπόκριση από τους Ρώσους που πάντα ενδιαφέρονται για τον Ελληνικό πολιτισμό, ενώ παράλληλα θα αποτελέσει και σπουδαία τουριστική προβολή για την Ελλάδα και την Κρήτη ειδικότερα.

Κορυφή σελίδας


Εισαγγελική έρευνα στην Τουρκία για δολοφονική απόπειρα κατά του Πατριάρχη Βαρθολομαίου

Πληροφορίες για συνωμοσία με στόχο τη δολοφονία του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίου εξετάζει εισαγγελέας της Άγκυρας, μετέδωσε σήμερα το τουρκικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, σύμφωνα με τον ιστότοπο της εφημερίδας "Χουριέτ".

Η έρευνα άρχισε έπειτα από επιστολή η οποία εστάλη από την επαρχία Καϊσερί της κεντρικής Ανατολίας και στην οποία αναφερόταν ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα γίνει στόχος δολοφονικής απόπειρας στις 29 Μαΐου, κατά την 560ή επέτειο της άλωσης της Κωνσταντινούπολης.

Ένας άνδρας βρίσκεται υπό κράτηση στο πλαίσιο της υπόθεσης και έρευνες διεξάγονται για την ανεύρεση δύο άλλων. Όπως δήλωσαν αστυνομικές πηγές, οι ύποπτοι έφθασαν πρόσφατα στην Κωνσταντινούπολη από την επαρχία Καϊσερί.

Ο ύποπτος που βρίσκεται υπό κράτηση και ο οποίος αναφέρεται από την Χουριέτ με τα αρχικά Σ.Α., αρνήθηκε τις κατηγορίες και είπε πως βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για να επισκεφθεί συγγενείς και πως δεν είχε καμιά πρόθεση ούτε σχέδιο να δολοφονήσει τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Ο φάκελος της υπόθεσης που είχε ανοίξει ένας εισαγγελέας της επαρχίας Καϊσερί διαβιβάσθηκε στην εισαγγελία της Άγκυρας. Η έρευνα αποκάλυψε πως μια άλλη επιστολή είχε σταλεί σε εισαγγελείς το 2008, στην οποία αναφερόταν πως ο Σ.Α. σχεδίαζε να δολοφονήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην Κωνσταντινούπολη, οι διωκτικές αρχές εξετάζουν ενδεχόμενη σχέση του σχεδίου δολοφονίας του Οικουμενικού Πατριάρχη με τη δράση της παρακρατικής οργάνωσης ΕΡΓΚΕΝΕΚΟΝ.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί με προσοχή την υπόθεση.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ