!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  
Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)


Τεύχος 625, 26 Απριλίου 2013            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ξεκίνημα για τις νέες Κατασκηνώσεις της Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Μικρογραφία από τον Άθω στο Ίδρυμα Κακογιάννη

Πρωτότυπες ιδέες για καλαίσθητα δώρα στο Βυζαντινό

Το Άγιον Όρος
στη Νεοελληνική Τέχνη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Ξεκίνημα για τις νέες Κατασκηνώσεις της Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Ένα όνειρο δεκαετιών γίνεται πραγματικότητα, καθώς το φετινό καλοκαίρι θα λειτουργήσουν οι κατασκηνώσεις της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, και μάλιστα για πρώτη φορά στους νέους ιδιόκτητους χώρους. Ένας χώρος Παιδείας και Πολιτισμού στη θέση Μαρσόρη του Δήμου Αυλώνας για τις πολλαπλές ποιμαντικές της ανάγκες.

Θα πραγματοποιηθούν φέτος οι εξής κατασκηνωτικές περίοδοι:

Α΄ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ: Για αγόρια Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικού, Δευτέρα 24 ΙΟΥΝΙΟΥ – Πέμπτη 4 ΙΟΥΛΙΟΥ

Β΄ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ: Για κορίτσια Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικού, Πέμπτη 4 ΙΟΥΛΙΟΥ – Κυριακή 14 ΙΟΥΛΙΟΥ

Γ΄ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ: Για αγόρια Γυμνασίου –Α΄ Λυκείου, Κυριακή 14 ΙΟΥΛΙΟΥ – Τετάρτη 24 ΙΟΥΛΙΟΥ

Δ΄ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ: Για κορίτσια Γυμνασίου –Α΄ Λυκείου, Τετάρτη 24 ΙΟΥΛΙΟΥ – Σάββατο 3 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Πληροφορίες - Δηλώσεις συμμετοχής: Στις ενορίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και στο Γραφείο Νεότητος (τηλ. 2130184436, 2130184437, 2130184431)

Κορυφή σελίδας


Μικρογραφία από τον Άθω στο Ίδρυμα Κακογιάννη

Οι Ιερές Μονές ακοίμητοι φρουροί της θρησκευτικής πνευματικότητας και μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, κτισμένες σε ένα απομονωμένο αλλά φιλόξενο όρος, από το 963 έως και τον 14ο αιώνα, παρουσιάζονται στην έκθεση του Μ. Βασιλόπουλου με όλο το μεγαλείο τους και τις αρχιτεκτονικές τους λεπτομέρειες. Το Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης φιλοξενεί την πρωτότυπη έκθεση κατασκευών όπου με τη χρήση του ειδικού ξύλου μπάλσα ο Μιχάλης Βασιλόπουλος «έχτισε» Μονές του Αγίου Όρους. Έτσι, στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής, τοποθετημένες όπου ακριβώς βρίσκονται πάνω στην τραχιά χερσόνησο του Άθω στη Μακεδονία, θα παρουσιαστούν αυτές οι Μονές για πρώτη φορά σε μια θεματική ενότητα, από την Μ. Τετάρτη 1 έως και Τρίτη 14 Μαΐου 2013.

Ακόμα, την Πέμπτη 9 Μαΐου στις 19:00, με την ευκαιρία της Έκθεσης και των ημερών του Πάσχα διοργανώνεται ειδική εκδήλωση στην οποία θα μιλήσουν για την Έκθεση και για τις Ιερές Μονές -μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς-, ο Πρέσβης της Σερβίας κ. Dragan Zupanjevac και ο ποιητής Θανάσης Θ. Νιάρχος.

Η Μάνια Παπαδημητρίου θα διαβάσει ένα κείμενο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και ο Παν/τος Ειρηναίος Νάκος και ο Γιώργος Δεμελής με τη συνοδεία μικρού χορού Ιεροψαλτών και κυμβάλου θα ψάλλουν ύμνο με τον Αθωνίτικο τρόπο.

Τα τελευταία 12 χρόνια ο Μιχάλης Βασιλόπουλος «απολαμβάνει» τις ελεύθερες ώρες του, κατασκευάζοντας διάφορα έργα με μικροσκοπικά κομμάτια από το ξύλο «μπάλσα». Εκκλησίες, μνημεία από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο, βιομηχανικούς χώρους, καράβια κάθε εποχής, αλλά και διάφορα απλά αντικείμενα, αποτελούν την πηγή της έμπνευσής του, κατασκευάζοντας πιστά αντίγραφά τους.

Το μπάλσα (ochroma pyramidale) είναι το πιο ελαφρύ ξύλο στον κόσμο. Προέρχεται από ένα φυλλοβόλο δένδρο που φύεται στα τροπικά δάση της Νότιας Αμερικής, στα βόρεια του Νοτίου Μεξικού. Είναι ευλύγιστο και κατατάσσεται ανάμεσα στα σκληρά ξύλα, και με μία έννοια συμβολίζει, μια ισορροπία φυσικών ιδιοτήτων, η οποία αξιοποιείται για τις ανθρώπινες ανάγκες.

Ημέρες Έκθεσης: Μ. Τετάρτη 1 έως την Τρίτη 14 Μαΐου 2013, 11:00-14:00 και 18:00 – 22:00

Κλειστά: Απόγευμα Μ. Παρασκευής, Μ. Σάββατο και Κυριακή του Πάσχα

Έναρξη: Μ. Τετάρτη 1 Μαΐου 2013, στις 19:00

Πληροφορίες στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος) και τηλεφωνικά 210 3418579, Δευ – Παρ 11:00 – 14:00

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Κορυφή σελίδας


Πρωτότυπες ιδέες για καλαίσθητα δώρα στο Βυζαντινό

Ένα έργο που φέρνει ακόμη πιο κοντά την ολοκλήρωση της επέκτασης και ανακαίνισης του κτηριακού συγκροτήματος του Μεγάρου Δουκίσσης Πλακεντίας, το πωλητήριο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου λειτουργεί ξανά σε ένα νέο, λειτουργικό χώρο.

Το πωλητήριο καταλαμβάνει 100 περίπου τ.μ. σε ισόγειο κτήριο στον αύλειο χώρο του Μουσείου, κοντά στο ανακαινισμένο Μέγαρο της Δούκισσας της Πλακεντίας. Ο σχεδιασμός του ακολουθεί τις σύγχρονες αρχιτεκτονικές τάσεις και εναρμονίζεται με το μουσειογραφικό ύφος των εκθεσιακών χώρων του Μουσείου. Στο πωλητήριο διατίθενται πιστοποιημένα αντίγραφα αντικειμένων από ελληνικά κρατικά μουσεία, όπως εικόνες, ψηφιδωτά, τοιχογραφίες, χαρακτικά, γλυπτά, κοσμήματα καθώς και πρωτότυπες δημιουργίες. Επίσης, στα είδη του πωλητηρίου περιλαμβάνονται οι εκδόσεις του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων και άλλων εκδοτικών οίκων, αφίσες, γραφική ύλη, προϊόντα τεχνολογίας και χειροποίητες κατασκευές.

Ο χώρος του πωλητηρίου διαθέτει ειδικά σχεδιασμένα βιβλιοστάσια, πάγκους, ανοικτές και κλειστές προθήκες, ώστε ο επισκέπτης να έχει τη δυνατότητα να ξεφυλλίσει τις εκδόσεις, να αγγίξει τα ευπώλητα αντικείμενα, να εξετάσει και να θαυμάσει από κοντά τα κοσμήματα και τα αντικείμενα μικροτεχνίας. Σε ειδικό χώρο θα παρουσιάζονται είδη από τις περιοδικές εκθέσεις του Μουσείου.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ