!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  




Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)






Τεύχος 624, 22 Απριλίου 2013            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκκλησιαστικοί ύμνοι στο Ίδρυμα Κακογιάννη

Τα Πάσχα των παιδιών στο Γκάζι

«2ο Συνέδριο Θρησκευτικού – Προσκυνηματικού Τουρισμού»

Η Αρχαία Νικόπολη αποκαλύπτεται





"Ανθολογία ύμνων της Μεγάλης Εβδομάδος"
Ακούστε στο musicale



ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Εκκλησιαστικοί ύμνοι στο Ίδρυμα Κακογιάννη

Η Σχολή Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, διοργανώνει επίκαιρη Συναυλία Βυζαντινής Μουσικής, αφιερωμένη στον αείμνηστο δάσκαλο και πρωτοψάλτη Μανώλη Χατζημάρκο και στον Χρόνη Αϊδονίδη.

Στην συναυλία θα ακουστούν Βυζαντινοί Εκκλησιαστικοί Ύμνοι της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος, πλαισιωμένοι από την ορχήστρα των Μαϊστόρων της Σχολής η οποία θα «ντύσει» μουσικά τους ερμηνευτές των ιερών κειμένων. Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης επί της οδού Πειραιώς 206, στον Ταύρο, την 24ην Απριλίου 2013 στις 19:00 με τίτλο «ΠΡΟΣΔΟΚΩ ΑΝΑΣΤΑΣΙΝ».

Ορχήστρα «ΚΑΝΩΝ» Σχολής Βυζαντινής &Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Διεύθυνση: Γεώργιος Δεμελής
Χορός Ιεροψαλτών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών
Διεύθυνση : Χορού Ηλίας Ρεδιάδης-Τούμπας
Σολίστες: Χρόνης Αηδονίδης, Σοφία Μάνου, Αρχιμανδρίτης Ειρηναίος Νάκος και ο Γεώργιος Δεμελής
Αφηγήτρια: Κατερίνα Λέχου
Σκηνοθεσία: Βασίλης Αναστασίου

Οργάνωση: Σχολή Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής Ι.Α.Α.
Διεύθυνση Παραγωγής: Μικρή Όπερα του Κόσμου - Αrt-Οn

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Αρχιεπισκοπής
Πληροφορίες στο τηλ. +30 2103418579

Κορυφή σελίδας


Τα Πάσχα των παιδιών στο Γκάζι

Το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και το Κέντρο Στήριξης Οικογένειας - Εκκλησιαστικό Ίδρυμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, από κοινού με τους συντελεστές του εκδοτικού έργου "Η Δύναμη της Προσφοράς", διοργανώνουν εν όψει του Πάσχα μια συνάντηση με τους μικρούς φίλους και τις οικογένειες τους στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, στην αίθουσα Μηχανουργείο (είσοδος από οδό Περσεφόνης).

Οι διοργανωτές της εκδήλωσης θα περιμένουν το ανοιξιάτικο απόγευμα της Τετάρτης 24.4.2013 και ώρα από 5 έως 7μμ τους μικρούς φίλους των ωφελουμένων οικογενειών του ΚΕΣΟ και τους συνοδούς τους, ώστε να ζωγραφίσουν την Πασχαλιάτικη κάρτα τους, να συμμετάσχουν σε παιδικά δρώμενα, να πάρουν τη λαμπάδα τους και την ευλογία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου, Προέδρου του ΚΕΣΟ, και του αναπληρωτή προέδρου του Ιδρύματος, Επισκόπου Φαναρίου κ. Αγαθαγγέλου.

Κορυφή σελίδας


«2ο Συνέδριο Θρησκευτικού – Προσκυνηματικού Τουρισμού»

Συνέδριο θρησκευτικού τουρισμού θα πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη στις 18 και 19 Μαΐου όπως συμφωνήθηκε στη συνάντηση που είχαν ο Υπουργός Μακεδονίας, Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, με τον Μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσόστομο, Προϊστάμενο του Συνοδικού Γραφείου προσκυνηματικών περιηγήσεων της Ιεράς Συνόδου της Ελλάδος.

Στο συνέδριο θα πάρουν μέρος εκπρόσωποι από Μητροπόλεις, Μονές και προσκυνήματα, ενώ πάνω από 100.000 πολίτες από την Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας αναμένεται να επισκεφθούν εκείνες τις μέρες το 1ο Φεστιβάλ Τουρισμού στο τετραήμερο της λειτουργίας του στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης από 16 μέχρι 19 Μαΐου.

Να σημειωθεί ότι συνάντηση εργασίας είχαν την περασμένη Παρασκευή στο Συνοδικό Μέγαρο στη Μονή Πετράκη, ο Πρόεδρος του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, ο Γραμματέας, Αρχιμανδρίτης Σπυρίδων Κατραμάδος, και τα Μέλη αυτού, κ. Γεώργιος Κούρτης, Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Θεόδωρος Γεωργάκης, Χρήστος Πετρέας και Βασίλειος Τζέρπος, με τους εκπροσώπους του σημαντικού Ρωσικού Ταξιδιωτικού Οργανισμού LABIRINT TRAVEL κα. Τatiana Zotova, Εμπορική Διευθύντρια, και κ. Platon Klimenok, Βοηθό Εμπορικό Διευθυντή.

Κατά τη συνάντηση εξετάστηκαν περαιτέρω οι δυνατότητες ανάπτυξης του θρησκευτικού τουρισμού στην Ελλάδα, κυρίως σε ό, τι αφορά τη διακίνηση Ρώσων επισκεπτών - προσκυνητών σε Ι. Προσκυνήματα, σε Ι. Μονές και Ι. Μνημεία της πατρίδας μας, και την δημιουργία «προσκυνηματικών διαδρομών περιήγησης» σε αυτά, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Πρόεδρος και ο Γραμματέας του Συνοδικού Γραφείου, παρουσίασαν του Ρώσους εκπροσώπους στην Υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη (φωτογραφία), σε μία συνάντηση γνωριμίας και ανταλλαγής απόψεων, στην οποία συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας κ. Λιάσκος.

Οι Ρώσοι εκπρόσωποι - τουριστικοί επαγγελματίες ξεναγήθηκαν στο Βυζαντινό Μουσείο και στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, στο πλαίσιο της προβολής των πολιτιστικών και θρησκευτικών μνημείων, για να τα προωθήσουν στους Ρώσους επισκέπτες της πρωτεύουσας.

Κορυφή σελίδας


Η Αρχαία Νικόπολη αποκαλύπτεται

Είναι η πόλη που η ίδρυσή της συνδέθηκε όχι με μια τυχαία νίκη και σίγουρα όχι με έναν οποιονδήποτε βασιλιά. Η Νικόπολη χτίστηκε μετά τη νίκη του πρώτου αυτοκράτορα της Ρώμης, του Οκταβιανού Αύγουστου, στη Ναυμαχία του Ακτίου κατά του Μάρκου Αντώνιου και της Κλεοπάτρας, το 31 π.Χ. Είναι η πόλη σύνορο του τέλους της ελληνιστικής εποχής και της αρχής της ρωμαϊκής κυριαρχίας, στην οποία μέσα στους δέκα αιώνες της ακμής και της σημασίας της διαδραματίστηκαν γεωπολιτικές συγκρούσεις και γεγονότα που άλλαξαν τους χάρτες. Σε αυτόν τον στενό λαιμό του Αμβρακικού Κόλπου αναμετρήθηκαν η Ρώμη και το Βυζάντιο, ο παγανισμός με τον χριστιανισμό, οι Γότθοι με τους Ρωμαίους, οι Φράγκοι με τους Βούλγαρους.

Γι αυτό το σπουδαίο κέντρο, θέατρο μιας πολύ ταραγμένης αρχαιότητας, θα μιλήσει την Πέμπτη 25 Απριλίου, στις 7 μμ., στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Megaron Plus, ο αρχαιολόγος και επικεφαλής των ανασκαφών της Νικόπολης, Κώστας Ζάχος. Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής για την ανάδειξη των μνημείων της Νικόπολης, μαζί με τους συνεργάτες του, αποκαλύπτει και αναδεικνύει, με ένα πολυσύνθετο πρόγραμμα, συναρπαστικά μνημεία και παραδίδει σιγά-σιγά στο κοινό τη μεγαλύτερη αρχαία πόλη της Ελλάδας. Τη διάλεξη θα προλογίσει ο πρόεδρος του Σωματείου Διάζωμα, Σταύρος Μπένος.

Με την ίδρυση της Νικόπολης, ο Οκταβιανός Αύγουστος τίμησε τον Άκτιο Απόλλωνα και ίσως και τον Ποσειδώνα για τη νίκη που του χάρισαν. Ο ίδιος φρόντισε για την ακμή της, την εποίκησε γρήγορα, της παραχώρησε προνόμια, την έκανε αστικό κέντρο με μεγάλα δημόσια έργα και υποδομές, της έδωσε όλα τα εφόδια για να εξελιχθεί σε πλούσια και πολυάνθρωπη πρωτεύουσα της Ηπείρου, η μεγαλύτερη ίσως πόλη της Χερσονήσου του Αίμου.

Οι διάδοχοι του Καίσαρα φρόντισαν όπως και εκείνος τη Νικόπολη και ενώ ο κόσμος αλλάζει και η ιστορία αναδεικνύει άλλες δυνάμεις, η Νικόπολη παραμένει ένα μητροπολιτικό κέντρο. Ο φιλόσοφος Επίκτητος φτάνει εκεί εξόριστος από τη Ρώμη και εγκαθιστά την περίφημη σχολή των Στωικών και ο μαθητής του, ο διάσημος ιστορικός και φιλόσοφος Φλάβιος Αρριανός, κατέγραψε στη Νικόπολη τη διδασκαλία του. Εκεί, τον χειμώνα του 65-66 μ.Χ. ξεχειμωνιάζει ο Απόστολος Παύλος, σε ένα διάλειμμα της περιοδείας του ανά τον ελλαδικό χώρο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Μια τέτοια πόλη, σε ένα τόσο στρατηγικό σημείο, δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο. Οι Γότθοι την επιβουλεύονται, αλλά αποκρούονται από τους Ρωμαίους, οι Έρουλοι από τη Σκανδιναβία, αφού έκαναν μεγάλες καταστροφές, ηττήθηκαν και αυτοί από τον ρωμαϊκό στρατό, οι Βησιγότθοι από την Ανατολή, την εποχή του Βυζαντίου, οι Βάνδαλοι από τη Βόρεια Αφρική, οι Οστρογότθοι, οι Βούλγαροι, με πολλές επιδρομές και για πολλά χρόνια, οι Φράγκοι που τη δίνουν στη Βενετία και οι Οθωμανοί που την εξουσιάζουν έως το 1912.

Αυτή την ωραία και μοιραία πόλη αποκαλύπτει η αρχαιολογική έρευνα από το 1916, τέσσερα χρόνια μετά την απελευθέρωση της Ηπείρου από τους Οθωμανούς, και την αποκαθιστά σταδιακά δίνοντάς της την όψη που ανταποκρίνεται στην αίγλη και την ιστορία της. Πρώτος αρχαιολόγος της Νικόπολης ήταν ο Αλέξανδρος Φιλαδελφέας, ακολούθησε τη δεκαετία του ΄60 ο Αναστάσιος Ορλάνδος και από το 1997 τη σκυτάλη ανέλαβε η ΙΒ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων με επικεφαλής τον Κώστα Ζάχο, με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με προορισμό να μετατραπεί η Νικόπολη σε Αρχαιολογικό Πάρκο σε συνδυασμό με το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικοπόλεως, που λειτουργεί από το 2009. Τελικός στόχος: με τη βοήθεια του Δ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, η Νικόπολη να γίνει η μεγαλύτερη επισκέψιμη αρχαία πόλη στην Ελλάδα.

Η διάλεξη θα μεταδοθεί ζωντανά για τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας & Τεχνολογίας http://diavlos.grnet.gr. Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, η διανομή των οποίων αρχίζει στις 5.30.

Ένα πρωτότυπο ιστορικό ταξίδι στα ψηφιδωτά της Νικόπολης είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο. Ταξιδέψτε και εσείς κάνοντας κλικ στο σύνδεσμο:

http://www.lgepka.gr/psifida/psifida.html

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ