!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  




Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)






Τεύχος 621, 11 Απριλίου 2013            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα Βυζαντινά μνημεία στο χρόνο: φωτογραφίες του μεγάλου αρχαιολόγου Λαμπάκη σε διάλογο με τις υδατογραφίες του ζωγράφου Κώστα Παπασταμούλη

Μοναδικό ψηφιακό Μουσείο από το ΥΠ.ΠΟ.Τ.






15 χρόνια από την εκδημία
του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ





ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Τα Βυζαντινά μνημεία στο χρόνο: φωτογραφίες του μεγάλου αρχαιολόγου Λαμπάκη σε διάλογο με τις υδατογραφίες του ζωγράφου Κώστα Παπασταμούλη

Την Τετάρτη 10 Απριλίου 2013 εγκαινιάστηκε στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο η έκθεση «Ναός και Μνημείο: Βυζαντινά μνημεία με θέα τον βράχο της Ακρόπολης» του Κώστα Παπασταμούλη. Στην έκθεση παρουσιάζονται 50 έργα σε ακουαρέλα με θέμα τους την τοπιογραφία γύρω από τον βράχο της αθηναϊκής Ακρόπολης.

Ο Κώστας Παπασταμούλης συνεχίζοντας την παράδοση της ζωγραφικής αποτύπωσης ιστορικών τόπων αποδίδει στις ακουαρέλες του τον αρχαιολογικό χώρο από κάθε γωνιά της πόλης, κάθε ώρα της ημέρας, σε διαφορετικές καιρικές συνθήκες και συνδέει το κεντρικό θέμα του, την Ακρόπολη, με τα υπάρχοντα βυζαντινά, μεταβυζαντινά, αλλά και οθωμανικά μνημεία. Υποδείγματα μέτρου και αρμονίας, υπολείμματα του μεσαιωνικού παρελθόντος, οι σωζόμενοι βυζαντινοί και μεταβυζαντινοί ναοί της Αθήνας, που αποτελούν τη σύνδεση ανάμεσα στην αρχαία και τη νεότερη πόλη, εμπνέουν τους καλλιτέχνες έως τις μέρες μας.

Την έκθεση πλαισιώνουν φωτογραφίες του 19ου αιώνα από τα ιστορικά και φωτογραφικά αρχεία του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου (συλλογή Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας). Πρόκειται κυρίως για λήψεις του Γεωργίου Λαμπάκη (1854-1914), πρωτοπόρου στη διάσωση, αποτύπωση και μελέτη των χριστιανικών μνημείων. Με υποτροφία του Ιδρύματος της Ευαγγελιστρίας ο Λαμπάκης φοίτησε στη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή, ενώ με την προστασία του Ναυάρχου Κανάρη συνέχισε τις σπουδές του στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια μετεκπαιδεύτηκε στη Γερμανία, στα Πανεπιστήμια Μονάχου, Λειψίας, Βερολίνου και Ερλάγγης. Από το τελευταίο έλαβε και τον τίτλο του διδάκτορος της Χριστιανικής Αρχαιολογίας, υποβάλλοντας διατριβή με θέμα τις χριστιανικές αρχαιότητες της Αττικής. Επιστρέφοντας από τη Γερμανία, 29χρονος διδάκτορας, δημοσίευσε στην εφημερίδα «Αιών» (30.09.1883) το άρθρο: « Κατάστασις των παρ' ημιν χριστιανικών αρχαιοτήτων», ανακινώντας ένα θέμα πρωτόγνωρο για την τότε ελληνική πραγματικότητα. Σε μικρό χρονικό διάσημα, στις 23 Δεκεμβρίου 1884, ιδρύθηκε η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία (ΧΑΕ) από μια ολιγάριθμη ομάδα λογίων και με Γενικό Γραμματέα τον Γεώργιο Λαμπάκη, που το 1885 τοποθετήθηκε και πρώτος Γενικός Έφορος Χριστιανικών Αρχαιοτήτων

Με το υλικό που συγκέντρωσε, εμπλούτισε το Χριστιανικό Αρχαιολογικό Μουσείο και Τέχνης το οποίο είχε ιδρύσει το 1884 και στο οποίο ήταν Διευθυντής. Το Χριστιανικό Αρχαιολογικό Μουσείο και Τέχνης υπήρξε ο πυρήνας του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών. Το 1890 προκλήθηκε η έκδοση δύο εγκυκλίων, μία της Ι. Συνόδου και μία του Υπουργείου των Εκκλησιαστικών προς τους επισκόπους, ιερείς ηγουμένους και επιτρόπους προκειμένου να αποστείλουν στο Μουσείο παλαιά κειμήλια. Ο Λαμπάκης άφησε πίσω του ένα εκπληκτικό σε όγκο έργο τεκμηρίωσης χριστιανικών μνημείων, με πλήθος φωτογραφιών, σχεδίων και δημοσιεύσεων, καθώς και μεγάλο αριθμό δημοσιευμάτων .

Το δίπολο ζωγραφική-φωτογραφία αποκαλύπτει με τον καλύτερο τρόπο την αδιάσπαστη πορεία της Αθήνας στον χρόνο.

Στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας έως 12 Μαΐου 2013.

Κορυφή σελίδας


Μοναδικό ψηφιακό Μουσείο από το ΥΠ.ΠΟ.Τ.

Στη διαδικτυακή πύλη του ΥΠΠΟΤ http://collections.culture.gr/ προβάλλονται Ψηφιακές Συλλογές του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, και συγκεκριμένα ευρήματα των ελληνικών δημόσιων Μουσείων από την απώτατη αρχαιότητα έως σήμερα.

Η διαδικτυακή πύλη αποτελεί συνεργασία της Διεύθυνσης Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών (ΔΙΠΤ) και της Διεύθυνσης Εθνικού Αρχείου Μνημείων (ΔΕΑΜ) και δίνει στον επισκέπτη την ευκαιρία να αναζητήσει και να δει επιστημονική τεκμηρίωση για τα ευρήματα, με βάση τη θέση τους (Μουσεία), την κατηγορία, το είδος, ή τη χρονολόγησή τους. Ταυτόχρονα, η διαδικτυακή πύλη επιτρέπει την ένταξη και προβολή των ευρημάτων στην ευρωπαϊκή ψηφιακή βιβλιοθήκη Europeana.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ