Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Παν. Δρακόπουλος     Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 62, 3 Μαρτίου 2006              Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΞΕΛΕΓΗΣΑΝ ΟΙ ΝΕΟΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ ΣΙΣΑΝΙΟΥ & ΣΙΑΤΙΣΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΑΛΛΟΔΟΞΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΘΡΗΣΚΟΥΣ

ΕΥΧΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ

«Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑΓΜΕΝΗ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΤΑΦΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΥΣΕΩΣ»

ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΠΑΥΛΟ

ΠΑΡΕΠΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΞΕΛΕΓΗΣΑΝ ΟΙ ΝΕΟΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ ΣΙΣΑΝΙΟΥ & ΣΙΑΤΙΣΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Δύο νέους Μητροπολίτες εξέλεξε η Ιερά Σύνοδος (28/2/2006) στις κενές Μητροπόλεις Σισανίου & Σιατίστης και Πειραιώς. Στην πρώτη εξελέγη ο Αρχιμ. Παύλος Ιωάννου, με 60 ψήφους, κληρικός της Μητροπόλεως Χαλκίδος και Ηγούμενος της Ι. Μ. Αγίου Γεωργίου ΑΡΜΑ. Ο π. Παύλος διετέλεσε Γραμματεύς των Συνοδικών Επιτροπών Χριστιανικής Αγωγής της νεότητος και Γάμου, οικογένειας, προστασίας παιδιού και δημογραφικού προβλήματος και των Υποεπιτροπών για την χρηματοδότηση των Χριστιανικών οικογενειών της Θράκης για την απόκτηση τρίτου τέκνου, Ολυμπιακών αγώνων και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων. Η χειροτονία του θα τελεστεί το Σάββατο 4/3/2006 στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών.

Στη Μητρόπολη Πειραιώς εξελέγη ο Επίσκοπος Χριστιανουπόλεως κ. Σεραφείμ, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, με 63 ψήφους. Κατά το παρελθόν, υπηρέτησε ως Γραμματέας των Συνοδικών Δικαστηρίων της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ, ως Βοηθός Επίσκοπος, διηκόνησε την Ελληνική ομογένεια της Αυστραλίας, έως το 2002. Επανελθών στην Ελλάδα, υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεως Πειραιώς.

Κορυφή σελίδαςΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΑΛΛΟΔΟΞΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΘΡΗΣΚΟΥΣ

Την αγωνία της εξέφρασε η Ιερά Σύνοδος (1/3/2006) για την διατήρηση της ειρήνης στις σχέσεις μεταξύ των θρησκειών και των πολιτισμών, εξ αφορμής του διεθνούς σάλου που έχει ξεσπάσει από τα σκίτσα που διακωμωδούν τη μορφή του Μωάμεθ. «Η Εκκλησία μας αποδοκιμάζει την ασεβή ενέργεια των σκιτσογράφων, αλλά, παράλληλα, εκφράζει την ανησυχία Της για τις ακραίες αντιδράσεις εκ μέρους τω θιγομένων»

Στο πλαίσιο αυτό, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να ορίσει τρεις Μητροπολίτες Συνδέσμους Έλληνες ετεροδόξους ή αλλοθρήσκους, με σκοπό να συμβάλει στην ενότητα και την συνδιαλλαγή μεταξύ των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται στην πατρίδα μας, ανεξαρτήτως θρησκεύματος. Σύνδεσμος με τους Μουσουλμάνους ορίστηκε ο Μητρ. Ξάνθης κ, Παντελεήμων, με τους Προτεστάντες ο Μητρ. Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος και με τους Ρωμαιοκαθολικούς ο Μητρ. Σύρου κ. Δωρόθεος.

Κορυφή σελίδαςΕΥΧΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ

Τις ευχές και τις ευλογίες της Εκκλησίας μετέφερε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος στα μέλη της Ελληνικής Χειμερινής Παραολυμπιακής Ομάδας, που θα συμμετάσχουν στην Χειμερινή Παραολυμπιάδα του Τορίνο (10 – 19/3/2006).

Ο Μακαριώτατος απευθυνόμενος στους αθλητές και τους συνοδούς τους τόνισε: «έχετε την αγάπη της Εκκλησίας και την δική μου και τον θαυμασμό μου, γιατί κάνετε πράγματα που ούτε οι υγιείς μπορούν να κάνουν».

Από την μεριά του, ο αθλητής του αλπικού σκι κ. Γιάννης Βλάχος παρατήρησε ότι «Όταν υπερβάλλουμε στην ανθρώπινη προσπάθειά μας, γιατί χρειάζεται υπερπροσπάθεια για τα αθλήματά μας, αισθανόμαστε την ευλογία του Θεού»

Κορυφή σελίδας«Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑΓΜΕΝΗ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΤΑΦΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΥΣΕΩΣ»

Με το ζήτημα της καύσης των νεκρών ασχολήθηκε η Ιερά Σύνοδος (2/3/2006), εξ αφορμής της ψήφισης από τη Βουλή σχετικής τροπολογίας, υπενθυμίζοντας ότι, για τους Ορθοδόξους Χριστιανούς, η Εκκλησία γνωρίζει και συνιστά ως μοναδικό τρόπο αποσύνθεσης του νεκρού σώματος την ταφή, σύμφωνα με την Αγία Διδασκαλία Της και την απ’ αιώνων Παράδοσή της.

Ερωτηθείς, από δημοσιογράφους, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος για το ίδιο θέμα, δήλωσε: «Είναι γνωστές οι απόψεις της Εκκλησίας μας για τους ετεροδόξους και τους ετεροθρήσκους. Η Εκκλησία μας δεν έχει λόγο να απαγορεύσει οτιδήποτε σε αυτούς. Όσον αφορά στους Ορθοδόξους Χριστιανούς, είναι ταγμένη υπέρ της ταφής και όχι υπέρ της καύσεως». Όσον αφορά στην ποιμαντική αντιμετώπιση εκείνων των Ορθοδόξων που θα επιλέξουν την καύση αντί της ταφής, ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε ότι αυτό είναι κάτι για το οποίο θα αποφανθεί μελλοντικά η Ιεραρχία.

Κορυφή σελίδαςΕΠΙΣΗΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΠΑΥΛΟ

Η επίσημη παρουσίαση το Πανελλήνιου μαθητικού διαγωνισμού με θέμα «Απόστολος Παύλος, Απόστολος της Ελλάδος, Απόστολος της Ευρώπης», πραγματοποιήθηκε στη μεγάλη αίθουσα συνεδριών της Ιεράς Συνόδου (2/3/2006). Για τον διαγωνισμό, στον οποίο συμμετέχουν πάνω από 5.500 μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από όλη την Ελλάδα, μίλησε εκτενώς ο Δ/ντής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα κ. Γεώργιος Κασιμάτης ο οποίος τόνισε ότι «στόχος του διαγωνισμού είναι η κινητοποίηση της μαθητικής κοινότητας για την ανάδειξη της θρησκευτικής, πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς της πατρίδας μας…»

Η Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Φάνη Πάλη – Πετραλιά παρατήρησε: «είμαι πολύ τυχερή που καλούμαι να συνεχίσω τον καινοτόμο αυτό διαγωνισμό που αποδεικνύει τη στενή συνεργασία Πολιτείας – Εκκλησίας και ιδιαίτερα του Υπουργείου μας με την Εκκλησία…»

Ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Γεώργιος Καλός σημείωσε ότι «Ο διαγωνισμός αυτός καταδεικνύει, με τον καλύτερο τρόπο, πώς, μέσω της δημιουργικότητας, μπορούν τα Ευρωπαϊκά έθνη να προσεγγίσουν το ένα το άλλο και να συνενωθούν παρά τη διαφορετικότητα των πολιτισμών τους…»

Κατακλείνοντας την εκδήλωση ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος ο οποίος τόνισε ότι «καρπός της συνεργασίας Εκκλησίας και Πολιτείας είναι αυτός ο διαγωνισμός, ο οποίος προβάλει την δημιουργικότητα των παιδιών και την πίστη τους, αφού καλούνται να ακολουθήσουν τα βήματα του Αποστόλου Παύλου και να διδαχθούν από αυτόν…»

Κορυφή σελίδαςΠΑΡΕΠΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ

Σημαντική ήταν η παρουσία και η συνεισφορά της αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στη Γενική Συνέλευση το Π.Σ.Ε. που πραγματοποιήθηκε στο Πόρτο Αλέγρε της Βραζιλίας (14 – 23/2/2006).

Η συμβολή της Εκκλησίας της Ελλάδος πρέπει να εξεταστεί μέσα από το πρίσμα της γενικής εικόνας της Ορθοδοξίας, που στη Συνέλευση είχε εξέχουσα θέση, αφού το Π.Σ.Ε. υιοθέτησε νέο τρόπο λήψης αποφάσεων, με τη διαδικασία της συναίνεσης, που στηρίζεται στην προστασία των μειονοτήτων, με ουσιαστικές αναφορές στη δημοκρατική διεξαγωγή των συνομιλιών και των τοποθετήσεων εκάστου μέλους του Π.Σ.Ε. Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας, Μητρ. Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, έδωσε το μήνυμα να ψηφίσουν όλα τα μέλη θετικά την μέθοδο της συναίνεσης, ενώ ο ίδιος συμμετείχε αποφασιστικά στις διορθόδοξες διεργασίες όλων των αρχηγών – αντιπροσώπων.

Νέα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής εξελέγησαν ο Επίσκοπος Θερμοπυλών κ. Ιωάννης και ο καθ. κ. Γεώργιος Μαρτζέλος. Στην Επιτροπή «Πίστις και Τάξις» εξελέγησαν ο Αρχιμ. Χρυσόστομος Σαββάτος και οι καθ. Βλάσιος Φειδάς και Κων/νος Σκουτέρης.

Κορυφή σελίδαςΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ