!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  
Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)


Τεύχος 618, 1 Απριλίου 2013            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

"Η Αποστολή στηρίζει τους μαθητές"

Η αρχιτεκτονική της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου Θεολόγου ΠάτμουΜυσταγωγικοί περίπατοι στη βυζαντινή Αθήνα

Γνωρίστε στην αρχαία Αγορά, στο Μοναστηράκι, στην Πλάκα, στα Αναφιώτικα και σε άλλες γραφικές γωνιές της ξεχασμένης Αθήνας περίφημα βυζαντινά μνημεία ξεχωριστού αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
(Πρόγραμμα Απριλίου 2013)ΕΙΔΗΣΕΙΣ


"Η Αποστολή στηρίζει τους μαθητές"

Την σίτιση χιλιάδων μαθητών στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών ανέλαβε η Φιλανθρωπική Οργάνωση «Αποστολή» σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος επισκέφθηκε την Παρασκευή το Υπουργείο Παιδείας και υπέγραψε, εκ μέρους της Αποστολής, σύμφωνο συνεργασίας με τον Υπουργό κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, στο οποίο προβλέπεται η παροχή δυο χιλιάδων πακέτων τροφίμων σε οικογένειες που ζούνε στα όρια της φτώχειας, σε μηνιαία βάση.

Η Αποστολή, μέσω ειδικά διαμορφωμένου προγράμματος, με την επωνυμία "Η Αποστολή στηρίζει τους μαθητές", θα προσφέρει στήριξη στις οικογένειες των μαθητών που έχουν προβλήματα σίτισης, με τον κατάλληλο τρόπο, ώστε να εξασφαλιστεί η ανωνυμία τους, η αξιοπρέπειά τους και η μη διατάραξη των σχέσεων που έχουν αναπτύξει στο σχολικό περιβάλλον, αλλά παράλληλα και η επίλυση του προβλήματος στην πηγή του, καθώς ένας υποσιτιζόμενος μαθητής δηλοί την ύπαρξη μιας ολόκληρης οικογένειας που υποσιτίζεται.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, το Υπουργείο Παιδείας θα επιλέγει τις κατάλληλες σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που θα εντάσσονται στις ακολουθούμενες δράσεις.

Την ευθύνη της διανομής των δεμάτων τροφίμων στις σχολικές μονάδες φέρει η ΑΠΟΣΤΟΛΗ, ενώ τη διανομή των δεμάτων στις οικογένειες των μαθητών φέρει η κάθε σχολική μονάδα πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης η οποία θα ενταχθεί στο πρόγραμμα.

Τα δικαιολογητικά υποβολής αίτησης της οικογένειας του μαθητή για την ένταξή της στο πρόγραμμα είναι: Φωτοαντίγραφο ταυτότητος ή διαβατηρίου (εφόσον διαθέτει) κηδεμόνα, Αριθμός Μητρώου μαθητή, Τάξη του μαθητή στο τρέχον ακαδημαϊκό έτος, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, αντίγραφο φορολογικής δήλωσης ή εκκαθαριστικό εφορίας ή Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 105 ότι δεν υποβάλλει φορολογική δήλωση (επικυρωμένη από την αρμόδια Δ.Ο.Υ.), κάρτα ανεργίας από τον Ο.Α.Ε.Δ, πιστοποιητικό πολύτεκνης οικογένειας από αρμόδιο αναγνωρισμένο φορέα, βεβαίωση απορίας ή κάθε άλλο πρόσφορο και κατάλληλο έγγραφο δικαιολογητικό που να αποδεικνύει την οικονομική κατάσταση της οικογένειας και να πιστοποιεί τους λόγους ένταξης στο πρόγραμμα «Η Αποστολή στηρίζει τους μαθητές».

Κορυφή σελίδας


Η αρχιτεκτονική της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Πάτμου

Η Εταιρεία για την Μελέτη της Μεσαιωνικής Αρχιτεκτονικής των Βαλκανίων και της Προστασίας της «ΑΙΜΟΣ» και οι Εκδόσεις «University Studio Press» παρουσιάζουν το βιβλίο του δρος Αρχιτέκτονος Σωτηρίου Βογιατζή «Η οικοδομική ιστορία της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Πάτμου».

Η Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, που ιδρύθηκε το 1088 από τον όσιο Χριστόδουλο, δεσπόζει με τον έντονα φρουριακό του χαρακτήρα πάνω από τη Χώρα της Πάτμου, τιμώντας τον προστάτη άγιο του νησιού και αποτελώντας το επίκεντρο της ζωής του οικισμού, που συγκροτήθηκε γύρω του.

Στο πέρασμα των 925 χρόνων του αδιάσπαστου βίου της μονής, το οικοδομικό αυτό σύνολο παρακολούθησε τις περιπέτειες και την ιστορία του Αιγαίου και δέχθηκε αλλεπάλληλες τροποποιήσεις, ανεγέρσεις ή επισκευές, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά οχυρωμένα οικιστικά συμπλέγματα, με μοναδικό αρχιτεκτονικό χαρακτήρα.

Ωστόσο, η μέχρι σήμερα έλλειψη συστηματικής τεκμηρίωσης των κτηρίων που απαρτίζουν τη Μονή δεν επέτρεψε τον σχηματισμό μιας ολοκληρωμένης εικόνας της οικοδομικής ιστορίας της.

Η έλλειψη αυτή καλύπτεται με το βιβλίο του Σωτηρίου Βογιατζή, Αρχιτέκτονος Μηχανικού και δρος Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής Ε.Μ.Π., που περιλαμβάνει λεπτομερή αποτύπωση, σχεδίαση και περιγραφή του συνόλου του οικοδομικού πλούτου της Μονής.

Επίσης, στο βιβλίο χαράσσεται το πλαίσιο της οικοδομικής ιστορίας των κτηρίων που απαρτίζουν τον οχυρωμένο περίβολο, με το χαρακτηρισμό των κυριότερων φάσεων κατασκευής του και το συσχετισμό τους με την ιστορία της Μονής.

Για την έκδοση θα μιλήσουν ο Προηγούμενος της Ιεράς Μονής

Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Πάτμου κ. Αντίπας και ο Χαράλαμπος Μπούρας, ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου.

Βυζαντινό Μουσείο, 3 Απριλίου, στις 19:00.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ