!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  




Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)






Τεύχος 615, 14 Μαρτίου 2013            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαδικτυακό ταξίδι στον κόσμο του Βυζαντίου

«Το μάθημα των Θρησκευτικών : Προβληματισμοί-Επισημάνσεις-Προτάσεις»

Ως τον Οκτώβριο οι στερεωτικές εργασίες της Μητρόπολης Αθηνών






ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ 89,5

Πέμπτη βράδυ, στις 23:00 ο Στέλιος Καλαθάς διαβάζει
το βιβλίο «Ο Άγιος του αιώνα μας
Ο Όσιος Νεκτάριος Κεφαλάς» του Σώτου Χονδρόπουλου.



ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Διαδικτυακό ταξίδι στον κόσμο του Βυζαντίου

Ένα ηλεκτρονικό ταξίδι στον άγνωστο κόσμο του Βυζαντίου θα έχουν πλέον την ευκαιρία να πραγματοποιούν οι ενδιαφερόμενοι μέσα από την νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (ΕΚΒΜΜ).

Το νέο πόρταλ, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα θα παρουσιαστεί μάλιστα σε ημερίδα με τίτλο «Εξερευνώντας τον κόσμο του Βυζαντίου» που διοργανώνεται την Τρίτη 19 Μαρτίου στο υπουργείο Πολιτισμού. Τέσσερις πολύ ενδιαφέρουσες για τους χρήστες υπηρεσίες προσφέρει το πόρταλ «Εξερευνώντας τον κόσμο του Βυζαντίου» και συγκεκριμένα:

-Τρεις ταξιδιωτικές διαδρομές σε βυζαντινές πόλεις (σταθμούς) με τον «επισκέπτη» να προσλαμβάνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες (γεωγραφικές, ιστορικές,καλλιτεχνικές, αρχαιολογικές) για τα βυζαντινά μνημεία κάθε τόπου με τη χρήση πολύμορφου υλικού (εικόνα, βίντεο, σχέδια, ψηφιακά πανοράματα).

-Με την μορφή μελέτης εις βάθος, συγκεκριμένων θεμάτων ανάλογα με τα είδη των χρηστών (εξειδικευμένο κοινό, μαθητές, ευρύ κοινό) προσφέρεται η δεύτερη. Η υπηρεσία αυτή μάλιστα προσφέρεται στο Διαδίκτυο και για ενδιαφερόμενους πολίτες - τουρίστες σε infokiosk που φιλοξενούνται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας και στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης.

-Οκτώ εκπαιδευτικά παιχνίδια για παιδιά ηλικίας 5-8 και 9-14 ετών περιλαμβάνει η τρίτη υπηρεσία.

-Με τη μορφή τριών ραδιοφωνικών εκπομπών οι οποίες περιλαμβάνουν ιστορικά κείμενα και ένα παραμύθι που σχετίζονται με θέματα του βυζαντινού πολιτισμού (στο Διαδίκτυο και σε PDA) προσφέρεται εξάλλου η τελευταία υπηρεσία.

Με το πρόγραμμα αυτό το ΕΚΒΜΜ επιδιώκει τη δημιουργία ενός διαδικτυακού πολυχώρου, ελεύθερα προσβάσιμου, ο οποίος θα αποτελέσει βασική πηγή πληροφόρησης για τον Βυζαντινό πολιτισμό για κάθε πολίτη, εκπαιδευτικό, μαθητή ή φοιτητή διεθνώς.

Σημαντικό όμως είναι και ότι το πρόγραμμα θα κινείται και στα αγγλικά, έτσι ώστε να υπάρχει επίσημη και πιστοποιημένη πληροφόρηση σε όλο τον κόσμο για τον Βυζαντινό πολιτισμό. Με αυτόν τον τρόπο εξάλλου μπορεί η ίδια πληροφορία να περνά και σε διαδικτυακούς τόπους άλλων ενδιαφερομένων φορέων, όπως της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της τουριστικής βιομηχανίας κ. ά.

Να σημειωθεί ότι το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από τα επιχειρησιακά προγράμματα Ψηφιακής Σύγκλισης. Το ΕΚΒΜΜ άλλωστε ως ΝΠΙΔ εποπτεύεται από τον αν. υπουργό Πολιτισμού.

«Εξερευνώντας τον κόσμο του Βυζαντίου»: http://www.exploringbyzantium.gr

Κορυφή σελίδας


«Το μάθημα των Θρησκευτικών : Προβληματισμοί-Επισημάνσεις-Προτάσεις»

Διήμερο συνέδριο για το μάθημα των Θρησκευτικών διοργανώθηκε την Δευτέρα και την Τρίτη από το Εργαστήριο Παιδαγωγικής και Χριστιανικής Παιδαγωγικής του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υπό την αιγίδα της Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Μητρόπολης: «Από τις εισηγήσεις του Συνεδρίου προέκυψε σοβαρός και ουσιαστικός προβληματισμός, ως προς την κατεύθυνση της θρησκευτικής εκπαιδεύσεως στην Ελλάδα, όπως αυτή διαμορφώνεται μέσα από το περιεχόμενο και την εν γένει παιδαγωγική και θεολογική ταυτότητα του προτεινομένου Προγράμματος Σπουδών που εφαρμόζεται πιλοτικά σε σχολεία της Α/θμίου και Β/θμίου Εκπαιδεύσεως από το 2011, αλλά και μέσα από τα προβλήματα που δημιουργεί το ζήτημα των απαλλαγών από το Μάθημα των Θρησκευτικών.

Από την μελέτη και κριτική του υπό δοκιμήν προταθέντος Προγράμματος Σπουδών που περιελήφθηκε στις εισηγήσεις του Συνεδρίου, διαπιστώθηκε ότι το Πρόγραμμα αυτό πρέπει να αποσυρθεί, με το σκεπτικό ότι τα προβλήματα που παρουσιάζει είναι δομικά και δεν επιδέχονται διορθώσεις ή ουσιαστικές παρεμβάσεις.

Από το Συνέδριο επίσης, προέκυψε η ανάγκη συντάξεως ενός νέου Προγράμματος για το μάθημα των Θρησκευτικών, με την συμμετοχή της Πολιτείας, της Εκκλησίας, της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων και άλλων αρμοδίων και ειδικών επιστημονικών παραγόντων. Το νέο Πρόγραμμα θα πρέπει να είναι απαλλαγμένο από κάθε είδους σκοπιμότητες, οιουδήποτε χαρακτήρα, που στη σύγχρονη κρίσιμη εποχή για την παιδεία και τον πολιτισμό μας δημιουργούν σημαντικά προβλήματα.

Στα πλαίσια του Συνεδρίου, τέλος, διετυπώθησαν προβληματισμοί και ερωτηματικά για το γεγονός του μη διορισμού Θεολόγων (μονίμων και αναπληρωτών), παρά την ύπαρξη εκατόν τριάντα (130) περίπου κενών θέσεων, σε ολόκληρη την χώρα. Η ΠΕΘ και άλλοι θεολογικοί φορείς δεσμεύθηκαν από τους εκπροσώπους τους να σταθούν αρωγοί στα προβλήματα της αδιοριστίας.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια των εισηγήσεων, έγινε γόνιμος και μακρός διάλογος, με την συμμετοχή πολλών συνέδρων και ακροατών, με πολλές παρεμβάσεις και επισημάνσεις εκ μέρους τόσον του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου κ. Ανθίμου και των άλλων Σεβ. Μητροπολιτών όσον και των αξιοτίμων κ.κ. Καθηγητών όλων των βαθμίδων της Εκπαιδεύσεως. Υπολογίζεται ότι, τις δύο αυτές ημέρες, το Συνέδριο, παρηκολούθησαν περίπου οκτακόσιοι (800) σύνεδροι μεταξύ των οποίων πλήθος θεολόγων φοιτητών και φοιτητριών.

Κορυφή σελίδας


Ως τον Οκτώβριο οι στερεωτικές εργασίες της Μητρόπολης Αθηνών

Τα συνεργεία δουλεύουν για να κλείσουν οι πληγές που άνοιξε ο σεισμός του 1999, αλλά και εκείνοι που προηγήθηκαν. Οι στερεωτικές και άλλες εργασίες για την αποκατάσταση της Μητρόπολης θα ολοκληρωθούν τον ερχόμενο Οκτώβριο. Θα χρειαστούν ωστόσο ακόμα δύο χρόνια για την αποκατάσταση των τοιχογραφιών και της διακόσμησης του ναού.

Ο Θόδωρος Χαμάλης, προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας της Αρχιεπισκοπής, σημείωσε για την πορεία των έργων: «Μετά τους σεισμούς του 1999 έγιναν όλες οι απαραίτητες μελέτες, μεταξύ των οποίων γεωτεχνικές και σεισμολογικές. Οταν συγκεντρώσαμε όλα τα στοιχεία, η αναθεωρημένη μελέτη υπεβλήθη για έγκριση και στο Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού και στη Ναοδομία. Στη συνέχεια, προχωρώντας στη δημοπράτηση του έργου, είχαμε δύο άγονους διεθνείς διαγωνισμούς. Ο τρίτος έγινε με πρόσκληση ενδιαφέροντος. Τον Απρίλιο του 2010 υπογράφηκε η σύμβαση με τον παρόντα ανάδοχο. Το ποσό της αποκατάστασης ήταν περί τα 4,3 εκατ. από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Ξεκινήσαμε, αλλά το έργο σταμάτησε επί δεκατέσσερις μήνες, μετά την εξάντληση του πρώτου μέρους του κονδυλίου. Όταν εξασφαλίσαμε το υπόλοιπο των 2,5 εκατ., τον Δεκέμβριο του 2012, οι εργασίες άρχισαν πάλι και προχωρούν κανονικά», λέει ο Θόδωρος Χαμάλης.

Επί της ουσίας. οι στερεωτικές εργασίες ολοκληρώνονται, αφού ήδη το μεγαλύτερο μέρος της στέγης έχει αλλάξει και έχουν γίνει όλα τα απαραίτητα ενέματα στα τοιχώματα του ναού. Οι τεχνίτες τώρα εργάζονται στη διάτρηση στις βάσεις όλων των τόξων, για να περάσουν ελκυστήρες καθέτως και εγκαρσίως, ώστε να κρατηθεί ο ναός, αφού, σύμφωνα με τις μελέτες, άνοιγε προς τα έξω.

Οι εργασίες στο θόλο έχουν ήδη ολοκληρωθεί, ενώ αναμένεται πως μόλις ανοίξει ο καιρός θ' ανοίξει μαζί του και ο τρούλος, για να γίνουν και εκεί στερεωτικές εργασίες και περιδέσεις με σίδερο. Περιδέσεις επίσης θα γίνουν και στα κωδωνοστάσια - εντοιχισμένες, εννοείται.

Βεβαίως, θα αλλάξουν όλα τα ηλεκτρικά, καθώς και το σύστημα θέρμανσης-ψύξης του ναού. Σε ό,τι αφορά την αισθητική αποκατάσταση, αυτή έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με το ποσό των 2,2 εκατ. ευρώ. Εντός των ημερών αναμένεται να εγκριθεί η διακήρυξη για το διεθνή διαγωνισμό. Στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί πλήρως το 2015 η αισθητική αποκατάσταση του ναού.

Αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, η σταυροειδής τρίκλιτη βασιλική με τρούλο άρχισε να κατασκευάζεται το 1842 και ολοκληρώθηκε το 1862. Το κόστος κατασκευής τότε ξεπέρασε τον προϋπολογισμό, με τη διαφορά να καλύπτεται από την πώληση εκκλησιαστικής περιουσίας και από δωρεές - κυρίως του Οθωνα και του ευεργέτη Σίνα, που ζούσε στη Βιέννη.

Τα πρώτα σχέδια της μητρόπολης ήταν του Χάνσεν και αφορούσαν το τμήμα του κτηρίου έως το ύψος της πρώτης σειράς παραθύρων. Επειτα, το 1843, οι εργασίες διακόπηκαν λόγω οικονομικών προβλημάτων, ενώ τρία χρόνια αργότερα ανέλαβε ο Δημήτριος Ζέζος, εισάγοντας το ελληνοβυζαντινό στοιχείο. Μετά το θάνατό του, το 1857, ο Δήμος Αθηναίων ζήτησε από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Φρανσουά Μπουλανζέ να συνεχίσει την κατασκευή, σε συνεργασία με τον Παναγιώτη Κάλκο. Οι τοιχογραφίες, έργα του Σπυρίδωνος Γιαλλινά και του Αλεξάντερ Σάιζ, ακολουθούν τη βυζαντινή παράδοση, ενώ η διακόσμηση είναι του Σμυρνιού ζωγράφου Κωνσταντίνου Φανέλλη. Τέλος, τα γλυπτά αρχιτεκτονικά στοιχεία, τα κιονόκρανα και ο άμβωνας σχεδιάστηκαν από τον γλύπτη Γεώργιο Φιτάλη. Οι πολυάριθμες στιλιστικές διαφοροποιήσεις κατά την κατασκευή οδήγησαν σε έναν απροσδιόριστο αρχιτεκτονικό χαρακτήρα. Χαρακτηριστικά, το κάτω τμήμα του κτηρίου, που σχεδιάστηκε από τον Χάνσεν, δείχνει μικρότερο σε σχέση με το υπόλοιπο κτήριο.

Στο εσωτερικό του ναού, σε μαρμάρινη λάρνακα, φυλάσσεται το σκήνωμα του εθνομάρτυρα Πατριάρχη Γρηγορίου Ε', καθώς και της Αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας.

Πηγή: www.enet.gr

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ