!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  




Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)






Τεύχος 614, 11 Μαρτίου 2013            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Αρχιεπίσκοπος για την ελληνική γλώσσα

Επίσκεψη του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στα συσσίτια της «Αποστολής»





Οδυσσέας Ελύτης
Από το Άξιον Εστί:
Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική





ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Ο Αρχιεπίσκοπος για την ελληνική γλώσσα

Την έναρξη των εργασιών για την ελληνική γλώσσα κήρυξε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος την περασμένη Παρασκευή στην Ακαδημία Αθηνών. Μετά τους επίσημους χαιρετισμούς, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σημείωσε στην ομιλία του: "η ελληνική γλώσσα, με αδιάκοπη υπερτρισχιλιετή ροή και χρήση, έχει καταστεί κτήμα του παγκόσμιου πολιτισμού μέσω του θησαυρού των συγγραμμάτων που έχουν συνταχθεί σε αυτήν. Μεταξύ άλλων ο πλούτος που μας έχει κληροδοτήσει η εκκλησιαστική γραμματεία είναι τεράστιος και αδιαφιλονίκητα ανυπέρβλητος. Άλλωστε, ιδιαίτερα από τον ένατο αιώνα, τον αιώνα της αναγέννησης των βυζαντινών γραμμάτων, τα κείμενα που παράγονται αποπνέουν τους καρπούς της κλασσικής φιλοσοφίας, τα επιτεύγματα των θετικών επιστημών και θεωρητικών αναζητήσεων και τη φραστική καλλιέπεια. Σε αυτά αποθησαυρίζεται όγκος ολόκληρος γλωσσικής παιδείας και επιστημοσύνης. Ας αφήσουμε κατά μέρος τον πλούτο των λειτουργικών και ασματικών κειμένων με τα οποία μορφώθηκε ένα έθνος κατά τους δύστηνους οθωμανικούς καιρούς".

Πρόσθεσε ακόμη ο Μακαριώτατος πως "σήμερα μπορούμε να καυχόμαστε ότι από τις 4900 λέξεις της Καινής Διαθήκης οι 2280 είναι σήμερα εν χρήσει στην καθημερινή γλώσσα, οι 2200 νοούνται καλώς από όλους και μόνο οι περίπου 400 παραμένουν δυσνόητες".

Επισήμανε, τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος ότι η ελληνική γλώσσα σε αντίθεση με άλλες δάνεισε στη διεθνή επιστήμη γλωσσικούς όρους και κράτησε το προνόμιο να είναι "μητέρα εννοιών και τέχνημα δομών", ενώ ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του λέγοντας πως "το δέντρο της ελληνικής γλώσσας είναι σαν την μακρόβια ελιά. Απλώνει ρίζες και κλώνους. Κρατά από τον Όμηρο και τον Πλάτωνα και έχει προοπτική να παράγει χυμούς επί άλλους τόσους αιώνες. Έζησε και διαβιώνει αρχοντικά εντός της Εκκλησίας και της λειτουργικής της ζωής, άγει προς το μέλλον, συνάγει το έθνος, κατάγει τους αμφισβητίες της και προάγει το λόγο και τη σοφία".

Κορυφή σελίδας


Επίσκεψη του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στα συσσίτια της «Αποστολής»

Επίσκεψη στα συσσίτια απόρων της Φιλανθρωπικής Οργάνωσης «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στην οδό Σοφοκλέους, πραγματοποίησαν την Παρασκευή ο Πρόεδρος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Joseph Daul και η επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας της ομάδας του ΕΛΚ κα Μαριέττα Γιαννάκου συνοδευόμενοι από τον Γενικό Διευθυντή της Οργάνωσης κ. Κωνσταντίνο Δήμτσα.

Ο κ. Daul και η κ.Γιαννάκου ενημερώθηκαν για το προνοιακό έργο της «Αποστολής» και για την προσπάθεια της Εκκλησίας να σταθεί δίπλα σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Ο κ. Δήμτσας ανέφερε ότι έχουν τριπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο, τα αιτήματα βοήθειας σε φαγητό, γιατρό και φάρμακα και υπογράμμισε ότι η Αρχιεπισκοπή καταβάλει μεγάλη προσπάθεια να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις βοήθειας.

«Είμαι εντυπωσιασμένος από το έργο της «Αποστολής» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών» δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαικού Λαϊκού Κόμματος και πρόσθεσε «θέλω να συγχαρώ τον Αρχιεπίσκοπο για την τάξη που επικρατεί στο κέντρο σίτισης κυρίως, όμως, γιατί αντιμετωπίζει με σεβασμό και αξιοπρέπεια εκείνους που έχουν ανάγκη. Με τον κ. Δήμτσα συζητήσαμε εκτενώς τρόπους έμπρακτης στήριξης του έργου της «Αποστολής» και της Εκκλησίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η στήριξη του διπλανού μας είναι ένας κοινός στόχος για τον οποίο θα προσπαθήσουμε μαζί» .

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ