!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  
Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)


Τεύχος 613, 07 Μαρτίου 2013            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το ΚΕΣΟ στην υπηρεσία της γυναίκας

Η Βυζαντινή Θεσσαλονίκη αναδύεται το 2014

«Η ελληνική γλώσσα» στην Ακαδημία Αθηνών

Χειρόγραφο 13ου αι. επιστρέφει στο Βατοπαίδι
Μυσταγωγικοί περίπατοι
στη βυζαντινή Αθήνα


(Πρόγραμμα Μαρτίου 2013)ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Το ΚΕΣΟ στην υπηρεσία της γυναίκας

Το Κέντρο Στήριξης της Οικογένειας (ΚΕΣΟ) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών μέσα στο 2012, διαχειρίστηκε προβλήματα περισσοτέρων των 750 οικογενειών. Περιστασιακά βοήθησε και ανακούφισε 9050 άτομα. Προσέφερε επιτόπου φάρμακα σε περισσότερες από 20 ανασφάλιστες γυναίκες, που προσήλθαν και ζήτησαν βοήθεια στα γραφεία του.

Παρέπεμψε 250 συνανθρώπους γυναίκες- άνδρες και παιδιά μέλη οικογενειών σε Ιδιώτες Γιατρούς, σε Κρατικά Νοσοκομεία και Δομές Υγείας, που συνεργάζονται με το ΚΕΣΟ, καθώς και στο Ιατρείο της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών(ΙΣΑ).

Προσέφερε την δυνατότητα το 2012 σε 10 ανασφάλιστες και άπορες γυναίκες να γεννήσουν δωρεάν τα παιδιά τους, με ασφάλεια στο Μαιευτήριο ΙΑΣΩ.

Διεκπεραίωσε και αντιμετώπισε προβλήματα 100 μονογονεϊκών οικογενειών στις όποιες αρχηγοί είναι Ελληνίδες και μετανάστριες, όλες πλάσματα του Θεού.

Αντιμετώπισε προβλήματα γυναικών και παιδιών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και άστεγων κυρίως γυναικών. Αξίζει να επισημανθεί ότι η υπηρεσία για κακοποιημένες γυναίκες, που ανήκε στο Δήμο Αθηναίων και λειτουργούσε από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 έκλεισε!

Τέλος το ΚΕΣΟ, υλοποιώντας τις συμβουλές του προέδρου του Κέντρου μας και Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, ανεξαρτήτως επετειακών ημερών βοηθάμε και στεκόμαστε δίπλα στους ανθρώπους μέλη οικογενειών, χωρίς διακρίσεις φύλου αλλά και χωρίς διακρίσεις εθνικότητας.

Γίνετε μέλη του ΚΕ.Σ.Ο.

Κορυφή σελίδας


Η Βυζαντινή Θεσσαλονίκη αναδύεται το 2014

Η ιστορία της Θεσσαλονίκης από τον 4ο μ. Χ. ως τα νεώτερα χρόνια θα αναδειχθεί την επόμενη χρονιά στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού με 1000 περίπου αντικείμενα αυτής της περιόδου που έφερε στο φως η 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Δικαιωματικά τον πρώτο λόγο εδώ έχει ο περίφημος μαρμαρόστρωτος δρόμος _decumanus των Ρωμαίων, Μέση Οδός ή Λεωφόρος των Βυζαντινών _ που αποκαλύφθηκε σε μήκος 77 περίπου μέτρων στο σταθμό Βενιζέλος κάτω από την σημερινή Εγνατία έχοντας δίπλα του πολυτελείς κατοικίες, εργαστήρια και κοινωφελή έργα.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν κοσμήματα, όπως χρυσά, χάλκινα και ασημένια δακτυλίδια, επιστήθιοι σταυροί, γυάλινα και χάλκινα βραχιόλια, επίσης νομίσματα διαφόρων εποχών, λυχνάρια, γυάλινα φιαλίδια, πλήθος αγγείων αλλά και χρηστικά αντικείμενα από τα καταστήματα, τα εργαστήρια ή τα σπίτια κ. α.

Θα αναδειχθούν όμως και δύο παλαιοχριστιανικοί ναοί που εντοπίσθηκαν στις περιοχές των δύο αρχαίων νεκροταφείων. Πρόκειται για έναν παλαιοχριστιανικό ναό με ταφικό πρόσκτισμα, ο οποίος εντοπίσθηκε στις παρυφές του Δυτικού αρχαίου νεκροταφείου λίγο έξω από την πλατεία Δημοκρατίας κτισμένος μάλιστα πάνω σε ένα συγκρότημα αποθηκών της ύστερης αρχαιότητας. Ο ναός αυτός καταστράφηκε τον 7ο μ. Χ. αιώνα ενδεχομένως από τις επιδρομές των Σλάβων. Στην έκθεση θα αναδειχθεί ολόκληρος ο καμαροσκεπής τάφος του 4ου αιώνα μ. Χ. Ευρήματα εξάλλου θα αναδειχθούν και από την τρίκλιτη παλαιοχριστιανική βασιλική που εντοπίσθηκε στο σταθμό Συντριβάνι (Ανατολικό αρχαίο νεκροταφείο).

Η έκθεση θα περιλαμβάνει και τους μετέπειτα αιώνες της ιστορίας της πόλης, από το Βυζάντιο στην κατάληψή της από τους Τούρκους και από εκεί στην απελευθέρωσή της.

Να σημειωθεί τέλος ότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) έχει γνωμοδοτήσει υπέρ της μεταφοράς αυτούσιου του δρόμου στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, προκειμένου να ανασυσταθεί εκ νέου, ωστόσο η απόφαση αυτή θεωρείται από πολλούς ένα «σκηνικό, που δεν συνάδει με την πολιτιστική κληρονομιά και την ιστορία της πόλης».

Ο εντοπισμός της αρχαίας οδού έχει προκαλέσει φόβους για νέα καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου κατασκευής του Μετρό. Στην χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης χαρακτήρισε έγκλημα και προσβολή για την πόλη τη μεταφορά των ευρημάτων, τάχθηκε υπέρ της in situ διατήρησης των αρχαίων και υποστήριξε ότι δεν υπάρχει τεχνικό πρόβλημα που είναι άλυτο.

Ο κ. Μπουτάρης υιοθέτησε την πρόταση του πρύτανη του ΑΠΘ, Γιάννη Μυλόπουλου, το επιστημονικό δυναμικό του πανεπιστημίου να εξετάσει, ως ουδέτερος παρατηρητής, εάν υπάρχει τεχνική λύση για την συνύπαρξη των αρχαιοτήτων και του σταθμού του Μετρό. Υπέρ της διατήρησης των ευρημάτων στο σημείο όπου αποκαλύφθηκαν τάχθηκαν και οι άλλες παρατάξεις του δήμου, όπως επίσης ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, η ευρωβουλευτής Χρυσούλα Παλιαδέλη, η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης Τζένη Βελένη, η προϊσταμένη του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού και οι Εφορείες Κλασικών Αρχαιοτήτων και Βυζαντινών.

Κορυφή σελίδας


«Η ελληνική γλώσσα» στην Ακαδημία Αθηνών

Μεγάλη εκδήλωση, με θέμα «Η ελληνική γλώσσα χθες, σήμερα, αύριο», διοργανώνουν η Ενωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ), η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και η Ελληνική Γλωσσική Κληρονομιά (ΕΓΚ), από αύριο έως την Κυριακή, στην Ακαδημία Αθηνών.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, πρώτου προέδρου της ΕΓΚ και νυν επίτιμου προέδρου της. Την εκδήλωση θα τιμήσουν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος. Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο πρόεδρος της Ακαδημίας Σπύρος Ευαγγελάτος και οι πρόεδροι της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ, Γ. Σγουρός και Κ. Ασκούνης αντίστοιχα, ενώ ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΓΚ, ακαδημαϊκός Αντώνης Κουνάδης θα αναφερθεί στο ιστορικό της ΕΓΚ και στον προβληματισμό για την ελληνική γλώσσα σήμερα και τη διαφύλαξή της.

Στις εργασίες του διημέρου, που θα αρχίσουν αύριο στις 7 μ.μ., θα πάρουν μέρος Ελληνες και ξένοι ελληνιστές, επιστήμονες και πνευματικοί άνθρωποι, ανάμεσά τους ο Ισπανός ελληνιστής Φ.Ρ. Αντράντος. Παράλληλα, θα παρουσιαστεί έκθεση σπάνιων βιβλίων για την ελληνική γλώσσα από τη «Βιβλιοθήκη Γεωργίου Δολιανίτη».

Κορυφή σελίδας


Χειρόγραφο 13ου αι. επιστρέφει στο Βατοπαίδι

Στις βιβλιοθήκες της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου «επέστρεψε» ένα από τα σπουδαιότερα χειρόγραφα του Αγίου Ορους, η περίφημη Οκτάτευχος, έργο του 13ου αι. με μεγάλο καλλιτεχνικό και θεματικό ενδιαφέρον. Ο υπ’ αριθ. 603 περγαμηνός χειρόγραφος κώδικας έπειτα από την έκθεση στο Παρίσι έκανε «στάση» για ένα περίπου χρόνο στο εργαστήρι συντήρησης της 10ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, όπου εξειδικευμένοι συντηρητές το επανέφεραν στην αρχική του μορφή, αναδεικνύοντας τα ζωηρά του χρώματα, τις έντονες φωτοσκιάσεις και την προοπτική σε αντικείμενα και κτίρια με τα οποία ο καλλιτέχνης απέδωσε τις 162 αφηγηματικές του μικρογραφίες. Η σύγχρονη έρευνα, όπως υποστηρίζουν οι αρχαιολόγοι Δημήτριος Λιάκος και Νικόλαος Μερτζιμέκης, έχει αποδείξει ότι το πρωτότυπο της Οκτατεύχου είναι ο VAT gr.746 (12ος αι.). Παρόλα αυτά οι μικρογραφίες της σαφώς υπερέχουν από τις σύγχρονές τους στα ομοειδή έγγραφα του Βατικανού και της Κωνσταντινούπολης. Το χειρόγραφο του Αγ. Ορους περιλαμβάνει έξι από τα οκτώ ιστορικά βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης εκτός από τα δύο πρώτα ιστορικά (Γένεση, Εξοδος). Σοβαρές φθορές στο κυρίως σώμα (έντονες πτυχώσεις, σχισμές, απολεπίσεις στη ζωγραφική των μικρογραφιών, ρύποι από την υγρασία και από κεριά) απαιτούσαν ενδελεχή μελέτη, φυσικοχημικές αναλύσεις, διάλυση της νεότερης στάχωσης, επιπεδοποίηση των 469 περγαμηνών του φύλλων, καθαρισμό και βιβλιοδέτηση κατά τον βυζαντινό αλλά και σύγχρονο τρόπο. Απαιτούσαν έμπειρα χέρια που έχουν αναλάβει (ΕΣΠΑ 2007-13) να συντηρήσουν και άλλα 12 χειρόγραφα του Αγ. Ορους, τοιχογραφίες στο καθολικό, την τράπεζα και σε παρεκκλήσια της Μονής Μεγίστης Λαύρας, μαρμαροθετημένα δάπεδα στην ίδια Μονή και στη Βατοπεδινή σκήτη του Αγ. Δημητρίου.

Πηγή: Καθημερινή

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ