!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  




Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)






Τεύχος 611, 25 Φεβρουαρίου 2013            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέος Πατριάρχης Βουλγαρίας

«Η διακονία δεν είναι εξουσία»

Ο χώρος στην σκέψη των Βυζαντινών




Σήμερα στις 23:00 το βράδυ,
στη ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ 89,5


Ο Δημήτρης Κοσμόπουλος διαβάζει το βιβλίο
«Παραμύθι χωρίς όνομα» της Πηνελόπης Δέλτα



ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Νέος Πατριάρχης Βουλγαρίας

Εξελέγη και ενθρονίστηκε αυθημερόν την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013, στον Καθεδρικό ναό του Αγίου Αλεξάνδρου Νέφσκι της Σόφιας, ο νέος Μητροπολίτης Σόφιας και Πατριάρχης Βουλγαρίας Νεόφυτος.

Το εκλεκτορικό σώμα των 138 επισκόπων, πρεσβυτέρων, μοναχών μοναζουσών και λαϊκών, υπό την προεδρία του Τοποτηρητού του Πατριαρχικού θρόνου Μητροπολίτου Βάρνας και Mεγάλης Πρεσλάβας Κυρίλλου, αφού εξέλεξε με φανερή ψηφοφορία την εφορευτική επιτροπή, σε δύο διαδοχικές μυστικές ψηφοφορίες εξέλεξε από το τριπρόσωπο που κατήρτισε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Βουλγαρίας, τον διάδοχο του Μακαριστού Πατριάρχου Μαξίμου.

Κατά την πρώτη ψηφοφορία έλαβαν:

Μητροπολίτης Stara Zagora Γαλακτίων - 22 ψήφους.
Μητροπολίτης Ruse Νεοφυτος - 71 ψήφους.
Μητροπολίτης Lovech Γαβριήλ - 43 ψήφους.

Ενώ βρέθηκαν και 2 άκυρες ψήφοι.

Στην δεύτερη ψηφοφορία που διεξήχθη μεταξύ των δύο πλειονοψηφησάντων έλαβαν:

Μητροπολίτης Ruse Νεόφυτος - 90 ψήφους.
Μητροπολίτης Lovech Γαβριήλ - 47 ψήφους.

Αμέσως μετά ο εν Αμερική, Καναδά και Αυστραλία Μητροπολίτης Ιωσήφ ανακοίνωσε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και παρουσία της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της χώρας, αλλά και αντιπροσωπειών των Ορθοδόξων Εκκλησιών και άλλων επισήμων, έγινε η ενθρόνιση του Νέου Πατριάρχου Βουλγαρίας Νεοφύτου.

Την εκκλησία της Ελλάδος εκπροσώπησε στην τελετή ενθρονίσεως ο Συνοδικός Μητροπολίτης Δράμας Παύλος.

Κορυφή σελίδας


«Η διακονία δεν είναι εξουσία»

Αυτός που θέλει να υπηρετήσει τη διακονία του λόγου του Θεού, πρέπει να γίνει έσχατος", τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος απευθυνόμενος στον εψηφισμένο Μητροπολίτη Μαρωνείας.

Τη χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα τέλεσε την Κυριακή ο Αρχιεπίσκοπος στον Ι. Ν. Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ενώ συλλειτούργησαν και συμπροσευχήθηκαν οι Αρχιερείς, Περιστερίου κ. Χρυσόστομος, Μαντινείας κ. Αλέξανδρος, Λαρίσης κ. Ιγνάτιος, Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός, Ξάνθης κ. Παντελεήμων, Νικαίας κ. Αλέξανδρος, Σάμου κ. Ευσέβιος, Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Κερκύρας κ. Νεκτάριος, Γλυφάδας κ. Παύλος, Ζιχνών κ. Ιερόθεος, Κοζάνης κ. Πάυλος, Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, Νεαπόλεως κ. Βαρνάβας, Πατρών κ. Χρυσόστομος, Αιτωλίας κ. Κοσμάς, Κορίνθου κ. Διονύσιος, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Ιλίου κ. Αθηναγόρας, Κηφισίας κ. Κύριλλος Διαυλείας κ. Γαβριήλ και Σαλώνων κ. Αντώνιος. Παρόντες ήταν, επίσης, ο Υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας της Κομοτηνής, κληρικοί και λαϊκοί.

Ο Μητροπολίτης Μαρωνείας, ευχαρίστησε το Μακαριώτατο και το Σώμα της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του και τόνισε πως "η αγάπη καθιστά τον Επίσκοπο επιστάτη της περιουσίας του Κυρίου, για να εγγυάται την ενότητα, την καθολικότητα και την παροχή της χάριτος. Είναι ο δούλος, "ον κατέστησεν ο κύριος αυτού επί της θεραπείας αυτού του διδόναι αυτοίς την τροφήν εν καιρώ". Αν δεν αποδειχθεί πιστός και φρόνιμος, ο Κύριος θα του ζητήσει ευθύνες "εν ημέρᾳ η ου προσδοκά και εν ώρᾳ η ου γινώσκει".

Το επισκοπικό αξίωμα δεν είναι εξουσία, αλλά διακονία, καλύτερα θα λέγαμε εξουσία εις το διακονείν και φανέρωση της ενότητας της Εκκλησίας".

Πρόσθεσε, επίσης ο νέος Μητροπολίτης "αποδέχομαι σήμερα, την τιμή και την ευθύνη που ο Κύριος δίνει στην ελαχιστότητά μου. Την αποδέχομαι, όχι με την πεποίθηση ότι μπορώ να σταθώ άξιος στη διακονία του λαού του Θεού, αλλά με την ελπίδα ότι θα προσφέρω όλες μου τις δυνάμεις στο λαό και την Εκκλησία της νέας μου πατρίδας. Από που αντλώ αυτήν την ελπίδα; Προέρχομαι από τη Μητρόπολη Ξάνθης, όπου χειροτονήθηκα ιερέας και υπηρέτησα επί δεκαεπταετία το Ιερό Θυσιαστήριο, αλλά και τη διοίκηση της Μητροπόλεως. Κοντά στο γέροντά μου, Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμωνα θήτευσα και διδάχτηκα. Από αυτόν έμαθα και τα μυστικά της τοπικής κοινωνίας, της κοινωνίας της Θράκης μας".

Αναφέρθηκε στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Μαρωνείας στην ιδιαιτερότητα της Θράκης λέγοντας "πρόκειται για μια κοινωνία που διαφέρει ριζικά από άλλες περιοχές, στις οποίες η πολιτισμική ομοιομορφία θεωρείται δεδομένη. Η πολυπολιτισμικότητα είναι η ομορφιά και ο πλούτος της Θράκης μας. Η κοινωνία της Θράκης είναι όμορφη για τη διαφορετικότητά της. Και η διαφορετικότητα είναι ευλογία, όταν δεν στηρίζεται στην ανοχή, αλλά στην αγάπη και την αλληλοπεριχώρηση. Με αυτές τις προϋποθέσεις και με αφετηρία την Ξάνθη πορεύομαι προς την Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής, όπου συμβιώνουν Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι. Σας υπόσχομαι, Μακαριώτατε, ότι θα ακολουθήσω τα βήματα του γέροντα μου. Επειδή αυτός πέτυχε στο δύσκολο έργο της αποδοχής από Χριστιανούς και Μουσουλμάνους η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας εμπιστεύεται σήμερα την ελαχιστότητα μου, το μαθητή του, να δοκιμάσω το δύσβατο δρόμο της απροϋπόθετης αγάπης και της διακονίας. Αυτό θέλει η Εκκλησία μας, αυτό ζητά ο πιστός λαός της Ροδόπης".

Ο Αρχιεπίσκοπος μεταξύ άλλων ανέφερε ""διέκρινα την αγωνία σου για την πορεία σου προς τη Μητρόπολη Μαρωνείας, αλλά με ειλικρίνεια και πίστη όλα θα πάνε καλά.

Ακούμε πολλές φορές "οι εκπρόσωποι του Θεού", εννοώντας τους Αρχιερείς και αυτό είναι λάθος. Αν είχαμε τη δυνατότητα να εκπροσωπούμε το Θεό στη γη θα ήταν αλλιώς τα πράγματα. Η ανάγκη του κόσμου είναι να είμαστε οι εκπρόσωποι των ανθρώπων, του πόνου, της αμαρτίας, των δυσκολιών που με τη χάρη της ιερωσύνης τα παίρνουμε και τα βάζουμε στο θυσιαστήριο. Αν βασιστείς στη χάρη του Θεού και δώσεις με ειλικρίνεια τη δύναμη σου δεν έχεις να φοβηθείς τίποτε. Ο Θεός δεν θα σε εγκαταλείψει".

Σε άλλο σημείο της ομιλίας ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε "καλείσαι να γίνεις ποιμένας μιας ιστορικής και μεγάλης επαρχίας και ο ποιμήν είναι αυτός που είναι έτοιμος να διαθέσει τη ψυχή του για το ποίμνιό του".

"Η διακονία μας μπορεί να θεωρηθεί από κάποιους ως εξουσία, αλίμονό μας όμως να πιστέψουμε ότι είμαστε εξουσία", επισήμανε ο Μακαριώτατος και πρόσθεσε "δεν είμαστε εξουσία, είμαστε διακονία, υπηρετούμε τον άνθρωπο. Στην κοινωνία της αγάπης δεν υπάρχει εξουσία, αυτός που θέλει να υπηρετήσει τη διακονία του λόγου του Θεού πρέπει να γίνει έσχατος, να γίνει δούλος, να ταπεινωθεί, να υπηρετήσει τους ανθρώπους, την ψυχή τους".

"Να προσέχεις. Η πορεία σου θα είναι καυτή, αυτοί που σήμερα θα σε ασπαστούν, μην ξεχνάς ότι μπορεί να είναι οι πρώτοι που θα σε υπονομεύσουν και θα σε λιθοβολήσουν", είπε ο Αρχιεπίσκοπος απευθυνόμενος στο νέο Μητροπολίτη Μαρωνείας, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στις δυσκολίες της εποχής και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας και επισήμανε "όσο δυναμώνουμε τη ψυχή του ανθρώπου και τον στηρίζουμε, τόσο γίνεται δυνατός και υπερβαίνει τις δυσκολίες. Σε αυτήν την κοινωνία το βάρος των ποιμένων της Εκκλησίας, των Αρχιερέων, των κληρικών και των πνευματικών ανθρώπων είναι τεράστιο".

Μίλησε επίσης, ο Μακαριώτατος για την έλλειψη προτύπων και υπογράμμισε πως "η Εκκλησία αυτήν την περίοδο φάνηκε πως μπορεί να δημιουργήσει πρότυπα, όχι γιατί οι άνθρωποί της έχουν τη δύναμη, αλλά τη χάρη του Θεού. Δύσκολη η περίοδος που πορεύεσαι σε αυτή τη θέση και σε μια επαρχία που δεν είναι συνηθισμένη σαν όλες τις άλλες, έχει τα δικά της προβλήματα. Είναι, άλλωστε, αυτός ο ιστορικός τόπος μαρτυρικός και η ευθύνη σου είναι πολύ μεγαλύτερη από τις δικές μας κι αυτό να είναι το πρώτο σου ενδιαφέρον" και ολοκλήρωσε την ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος λέγοντας "εύχομαι η συγκίνηση που ένιωσες σήμερα να σε ακολουθεί σε όλη την πορεία της ζωής σου. Να είσαι ο ποιμένας ο οποίος ευαρέστησες στον Θεό και στους ανθρώπους".

Κορυφή σελίδας


Ο χώρος στην σκέψη των Βυζαντινών

Την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 19.00 η κ. Ελένη Σαράντη, καθηγήτρια της βυζαντινής ιστορίας και του βυζαντινού πολιτισμού, θα δώσει διάλεξη στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο με θέμα «Ειδυλλιακή φύση και βυζαντινή πόλη: αναζήτηση χαράς και δημιουργική φαντασία».

Η βυζαντινή πόλη εγκωμιάζεται σε λογοτεχνικές περιγραφές και ρητορικούς λόγους όχι μόνον για την αρχιτεκτονική της μορφή, τα πνευματικά, πολιτικά και στρατιωτικά επιτεύγματα των κατοίκων της, αλλά και για το φυσικό της περιβάλλον. Η φύση που πλαισιώνει την πόλη προβάλλεται με ποικίλες ειδυλλιακές εικόνες, γλαφυρές μεταφορές και ποιητικές εξάρσεις. Καθώς αυτές οι περιγραφές στολίζουν τον λόγο με την ποιητική ένταση του φανταστικού και με τη γοητεία των λυρικών εικόνων της φύσης, οδηγούν στην αισθησιακή μέθεξη του κόσμου της φύσης. Η αισθητική αυτή της ρητορικής, όταν συνδέεται με εκκλησίες δημιουργεί μια θριαμβική αναφορά στη θεϊκή υπόσταση της φύσης, ενώ άλλοτε αποδίδει την πολιτική ισχύ της Κωνσταντινούπολης, άλλοτε, στα πρόθυρα της Αναγέννησης, εκφράζει τη χαρά των αισθήσεων και άλλοτε πάλι επιμένει να συνδέει τη φύση με την ανθρώπινη πνευματικότητα, την περισυλλογή και την πνευματική ολοκλήρωση —ένα καθαρά βυζαντινό στοιχείο.

Η Ελένη Σαράντη είναι καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Έχει εργαστεί σε ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια διδάσκοντας κλασικά και βυζαντινά. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα σχετίζονται με την πόλη της ύστερης αρχαιότητας και της βυζαντινής εποχής, ζητήματα κοινωνίας και διοίκησης του Βυζαντίου, και με την επιβίωση της αρχαιότητας στο Βυζάντιο. Είναι συγγραφέας πλήθους άρθρων και τριών μονογραφιών και επιμελήτρια πολλών δημοσιευμάτων.

Η διάλεξη εντάσσεται στον κύκλο ομιλιών για το 2013 με τίτλο «Κήπος και Παράδεισος. Μεταφορά και πραγματικότητα», τις οποίες διοργανώνει ο Σύλλογος των Φίλων του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ