!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  
Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)


Τεύχος 605, 31 Ιανουαρίου 2013            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

"Ζούμε παρόμοιες καταστάσεις με την εποχή των Τριών Ιεραρχών"

Το περιοδικό Θεολογία στον ιστοχώρο του ecclesia.gr

Αφιέρωμα στον Καρλ Ντράγιερ από την Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης

Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου
για την εορτή των τριών Ιεραρχών
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


"Ζούμε παρόμοιες καταστάσεις με την εποχή των Τριών Ιεραρχών"

"Η εποχή μας έχει παρόμοιες εικόνες με την εποχή των Τριών Ιεραρχών, φτώχεια, πείνα, προβλήματα" τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από τον Ι. Ν. Τριών Ιεραρχών στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, όπου τέλεσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και πρόσθεσε "αξίζει να δούμε πως αντιμετώπισαν οι Πατέρες αυτά τα προβλήματα. Χρειάζεται προσευχή, η οποία όμως χρειάζεται φτερά για να πετάξει ψηλά και τα φτερά αυτά είναι η ελεημοσύνη". Μίλησε για τη ζωή και το ανεξάντλητο φιλανθρωπικό έργο των Τριών Ιεραρχών, τα σχολεία, πτωχοκομεία, νοσοκομεία, ορφανοτροφεία, γηροκομεία. Έκανε, επίσης, λόγο για τα κείμενα των Πατέρων, στα οποία αναφέρουν την σημασία της προσφοράς, γιατί όταν οι πλούσιοι κρατούν τα υπάρχοντά τους για τους ίδιους καταστρέφουν τον εαυτό τους, τους άλλους, αλλά και την κοινωνία.

Επισήμανε, ωστόσο, ο Μακαριώτατος την σημασία και την αξία του προσώπου ως εικόνα του Χριστού. "Στην εποχή μας, όμως," είπε ο Αρχιεπίσκοπος, "αποϊεροποιείται η εικόνα του ανθρώπου και χάνει την αξία της, ευτελίζεται και γίνεται ένα εμπορεύσιμο αγαθό και κατ’ επέκταση εκμεταλλεύσιμο. Κι αυτό διότι επικρατεί η θεωρία ότι ο άλλος είναι η κόλασή μας, αυτός που τον ανταγωνιζόμαστε, ενώ καλούμαστε να θεωρούμε τον άλλο ως παράδεισο, χαρά, αγάπη.

Αμέσως μετά ο Μακαριώτατος τέλεσε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του π. Θεόφιλου Ζησόπουλου ιδρυτή της Ορθόδοξης Χριστιανικής και Ιεραποστολικής Αδελφότητας "Αγία Λυδία η Φιλιππησία".

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος συνοδευόμενος από τον διευθυντή του ιδιαίτερου γραφείου του Αρχιμ. Χρυσόστομο Παπαθανασίου και τον πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Σίμο Σιμόπουλο παρέστη σε εκδήλωση στο αμφιθέατρο της σχολής και συνομίλησε με φοιτητές και καθηγητές, αλλά απάντησε και έλυσε απορίες και ερωτήματα που του έθεσαν οι νέοι. Μίλησε για τη σχέση των νέων με την Εκκλησία, την σημασία της ελεημοσύνης και την αξία της προσφοράς, αλλά και την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας για την στήριξη όσων έχουν ανάγκη.

Κορυφή σελίδας


Το περιοδικό Θεολογία στον ιστοχώρο του ecclesia.gr

Oλοκληρώθηκε η ψηφιοποίηση και η ανάρτηση στην επίσημη ιστοσελίδα της Εκκλησίας της Ελλάδος των ογδόντα δύο (82) τόμων και των αντίστοιχων τευχών του επιστημονικού περιοδικού «Θεολογία». Η συχνότητα ανάρτησης των επόμενων τόμων θα γίνεται στο εξής με διαφορά ενός τόμου από την έκδοση των τεσσάρων τευχών κάθε έτους.

Η «Θεολογία» είναι επιστημονικό περιοδικό, το οποίο εκδίδεται από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Την «Θεολογία», όπως και το επίσημο Δελτίο της Εκκλησίας της Ελλάδος «Εκκλησία», ίδρυσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χρυσόστομος Παπαδόπουλος το 1923, σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, όταν η Ελλάδα προσπαθούσε να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της μικρασιατικής καταστροφής.

Η συμβολή της «Θεολογίας» στην καλλιέργεια της ελληνικής ορθόδοξης θεολογίας στάθηκε μοναδική και εξελίχθηκε ως το εγκυρότερο επιστημονικό περιοδικό της ελληνικής θεολογίας. Στις σελίδες της φιλοξένησε άρθρα και μελέτες όχι μόνο ακαδημαϊκών αλλά και νέων θεολόγων ή επιστημόνων συναφών κλάδων και επιστημών. Η δυνατότητα μάλιστα έκδοσης του περιοδικού ανά τρίμηνο κράτησε όχι μόνο αμείωτο το ενδιαφέρον των αναγνωστών του από τεύχος σε τεύχος, αλλά και τα δημοσιεύματά του στην πρώτη γραμμή της επιστημονικής επικαιρότητας. Στη «Θεολογία» δημοσιεύονται πρωτότυπες και ανέκδοτες επιστημονικές πραγματείες, άρθρα, δοκίμια και βιβλιοκρισίες, δηλαδή, κείμενα και μελέτες οι οποίες αναφέρονται στους διάφορους τομείς της θεολογικής, κυρίως, επιστήμης. Η «Θεολογία», πέραν της ελληνικής, δημοσιεύει επιστημονικές πραγματείες και στην αγγλική, γαλλική ή γερμανική γλώσσα. Ενώ κατά την προπολεμική της περίοδο η «Θεολογία» εξέδιδε τέσσερα τεύχη των εκατό σελίδων το καθένα, μεταπολεμικά τριπλασίασε την ύλη της και κατά τις τελευταίες δεκαετίες κάθε ετήσιος τόμος της υπερβαίνει τις χίλιες σελίδες.

Αγγίζοντας ήδη την ένατη δεκαετία παρουσίας του στα θεολογικά γράμματα, το περιοδικό «Θεολογία» αποτελεί ήδη πολύτιμη παρακαταθήκη για την θεολογική έρευνα διεθνώς αλλά και ιστορική μαρτυρία για την ελληνική θεολογική επιστήμη. Για τον λόγο αυτό ο Κλάδος Εκδόσεων της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφάσισε την ψηφιοποίηση και ανάρτηση όλων των τευχών της «Θεολογίας», ώστε να καταστεί άμεση και ελεύθερη η πρόσβαση κάθε ενδιαφερομένου. Στο πεδίο «Άπαντα Θεολογίας, Ψηφιακό Αρχείο» της ιστοσελίδας του περιοδικού «Θεολογία», ο αναγνώστης μπορεί να βρει τράπεζα δεδομένων ανά έτος και ανά τεύχος, ανά όνομα συγγραφέα και ανά τίτλο μελέτης το ψηφιοποιημένο υλικό της «Θεολογίας» σε αρχεία τύπου pdf. Εφ' όσον ο θεολογικός και επιστημονικός πλούτος του περιοδικού «Θεολογία» καθίσταται πλέον ηλεκτρονικά θησαυρισμένος και διαδικτυακά προσβάσιμος από όλους τους ενδιαφερόμενους αναγνώστες και μελετητές, ελπίζουμε ότι και με αυτόν τον τρόπο συμβάλλουμε στη σύγχρονη θεολογική και ιστορική έρευνα.

Κορυφή σελίδας


Αφιέρωμα στον Καρλ Ντράγιερ από την Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης

Η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στον κορυφαίο Δανό δημιουργό Καρλ Ντράγιερ. Το αφιέρωμα, το οποίο τιτλοφορείται «Καρλ Ντράγιερ: Amor omnia», θα πραγματοποιηθεί από σήμερα Πέμπτη 31 Ιανουαρίου έως την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013 στην Αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος (Μουσείο Κινηματογράφου - Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Α΄, Λιμάνι).

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει τέσσερις εμβληματικές ταινίες του σκηνοθέτη: Το πάθος της Ζαν ντ’ Αρκ (Γαλλία, 1928), Μέρες οργής (Δανία, 1943), Ο λόγος(Δανία, 1955) και Γερτρούδη (Δανία, 1964).

Ο Καρλ Ντράγιερ (1889-1968) υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες μορφές του κινηματογράφου, ένας από τους πιο αυθεντικούς δημιουργούς της έβδομης Τέχνης.

Σκηνοθέτης αυστηρός, απαιτητικός και ασυμβίβαστος, μ' ένα μοναδικό κινηματογραφικό ύφος. Γύρισε δέκα ταινίες την εποχή του βωβού, από το 1918 έως το 1931, και μόνο τέσσερις μέχρι το τέλος της ζωής του, καθώς υπήρξε ανυποχώρητος σε ό,τι αφορά στο καλλιτεχνικό του όραμα, γι' αυτό και συγκρούστηκε με τους παραγωγούς, πληρώνοντας το τίμημα. Ο στόχος του ήταν ξεκάθαρος απ’ την αρχή: «να αναπαράγω, με όση περισσότερη ειλικρίνεια μπορώ, συναισθήματα όσο γίνεται πιο ειλικρινά». Με ένα μοναδικό κινηματογραφικό στυλ, το οποίο ο ίδιος όρισε ως «αυτό που χαρίζει στο έργο ψυχή», ο Ντράγιερ ήταν ένας από τους πρώτους που αντιμετώπισε τη νέα εφεύρεση των κινούμενων εικόνων ως τέχνη. Στις ταινίες του, μέσω της αφαίρεσης και της αποκάθαρσης των δραματουργικών στοιχείων από καθετί περιττό, ανέδειξε το απολύτως απαραίτητο, το ουσιώδες, κινηματογραφώντας την εσωτερική και όχι την εξωτερική ζωή των ηρώων.

Πώληση εισιτηρίων: Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α΄, Λιμάνι, τηλ. 2310-508.398, cinematheque@filmfestival.gr).

Τιμή εισιτηρίου: 4 ευρώ (γενική είσοδος), 3 ευρώ (για τα μέλη).

Κάρτα μέλους: 1 ευρώ.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ