!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  
Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)


Τεύχος 604, 28 Ιανουαρίου 2013            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το περιοδικό «Θεολογία» με ένα κλικ

Στο στρατόπεδο Παύλου Μελά και οι αρχαιότητες της Θεσσαλονίκης

Διάλεξη για τα Βυζαντινά μνημεία στην κατεχόμενη Κύπρο

Μήνας προσφορών για τα βιβλιοπωλεία του ΜΙΕΤΔευτέρα στο ραδιόφωνο του 89,5

22:00 ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟΣ
Η εκπομπή «Ύμνοις και ωδαίς», που παρουσιάζει ο Δημήτρης Κοσμόπουλος με καλεσμένο τον Αρχιμανδρίτη π. Ανανία Κουστένη, έχει σήμερα θέμα: «Οι ύμνοι του Ρωμανού του Μελωδού εις την Υπαπαντήν του Κυρίου»ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Το περιοδικό «Θεολογία» με ένα κλικ

Oλοκληρώθηκε η ψηφιοποίηση και η ανάρτηση στην επίσημη ιστοσελίδα της Εκκλησίας της Ελλάδος των ογδόντα δύο (82) τόμων και των αντίστοιχων τευχών του επιστημονικού περιοδικού «Θεολογία». Η συχνότητα ανάρτησης των επόμενων τόμων θα γίνεται στο εξής με διαφορά ενός τόμου από την έκδοση των τεσσάρων τευχών κάθε έτους.

Η «Θεολογία» είναι επιστημονικό περιοδικό, το οποίο εκδίδεται από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Την «Θεολογία», όπως και το επίσημο Δελτίο της Εκκλησίας της Ελλάδος «Εκκλησία», ίδρυσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χρυσόστομος Παπαδόπουλος το 1923, σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, όταν η Ελλάδα προσπαθούσε να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της μικρασιατικής καταστροφής.

Η συμβολή της «Θεολογίας» στην καλλιέργεια της ελληνικής ορθόδοξης θεολογίας στάθηκε μοναδική και εξελίχθηκε ως το εγκυρότερο επιστημονικό περιοδικό της ελληνικής θεολογίας. Στις σελίδες της φιλοξένησε άρθρα και μελέτες όχι μόνο ακαδημαϊκών αλλά και νέων θεολόγων ή επιστημόνων συναφών κλάδων και επιστημών. Η δυνατότητα μάλιστα έκδοσης του περιοδικού ανά τρίμηνο κράτησε όχι μόνο αμείωτο το ενδιαφέρον των αναγνωστών του από τεύχος σε τεύχος, αλλά και τα δημοσιεύματά του στην πρώτη γραμμή της επιστημονικής επικαιρότητας. Στη «Θεολογία» δημοσιεύονται πρωτότυπες και ανέκδοτες επιστημονικές πραγματείες, άρθρα, δοκίμια και βιβλιοκρισίες, δηλαδή, κείμενα και μελέτες οι οποίες αναφέρονται στους διάφορους τομείς της θεολογικής, κυρίως, επιστήμης. Η «Θεολογία», πέραν της ελληνικής, δημοσιεύει επιστημονικές πραγματείες και στην αγγλική, γαλλική ή γερμανική γλώσσα. Ενώ κατά την προπολεμική της περίοδο η «Θεολογία» εξέδιδε τέσσερα τεύχη των εκατό σελίδων το καθένα, μεταπολεμικά τριπλασίασε την ύλη της και κατά τις τελευταίες δεκαετίες κάθε ετήσιος τόμος της υπερβαίνει τις χίλιες σελίδες.

Αγγίζοντας ήδη την ένατη δεκαετία παρουσίας του στα θεολογικά γράμματα, το περιοδικό «Θεολογία» αποτελεί ήδη πολύτιμη παρακαταθήκη για την θεολογική έρευνα διεθνώς αλλά και ιστορική μαρτυρία για την ελληνική θεολογική επιστήμη. Για τον λόγο αυτό ο Κλάδος Εκδόσεων της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφάσισε την ψηφιοποίηση και ανάρτηση όλων των τευχών της «Θεολογίας», ώστε να καταστεί άμεση και ελεύθερη η πρόσβαση κάθε ενδιαφερομένου. Στο πεδίο «Άπαντα Θεολογίας, Ψηφιακό Αρχείο» της ιστοσελίδας του περιοδικού «Θεολογία», ο αναγνώστης μπορεί να βρει τράπεζα δεδομένων ανά έτος και ανά τεύχος, ανά όνομα συγγραφέα και ανά τίτλο μελέτης το ψηφιοποιημένο υλικό της «Θεολογίας» σε αρχεία τύπου pdf. Εφ' όσον ο θεολογικός και επιστημονικός πλούτος του περιοδικού «Θεολογία» καθίσταται πλέον ηλεκτρονικά θησαυρισμένος και διαδικτυακά προσβάσιμος από όλους τους ενδιαφερόμενους αναγνώστες και μελετητές, ελπίζουμε ότι και με αυτόν τον τρόπο συμβάλλουμε στη σύγχρονη θεολογική και ιστορική έρευνα.

Κορυφή σελίδας


Στο στρατόπεδο Παύλου Μελά και οι αρχαιότητες της Θεσσαλονίκης

Επτά στρέμματα και δύο μεγάλα κτίρια από το στρατόπεδο Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη παραχωρεί το υπουργείο Εθνικής Αμυνας στη Γενική Γραμματεία Πολιτισμού προκειμένου να στεγαστούν και να αναδειχθούν οι αρχαιότητες που έχουν έρθει στο φως από τις ανασκαφές λόγω της κατασκευής του μετρό.

Τα αρχαία που έχουν αποσπασθεί από το σημείο όπου βρέθηκαν, θα εκτίθενται εν υπαίθρω ενώ για τα πλέον ευπαθή προβλέπονται στέγαστρα.

Οσο για τα κτίρια θα χρησιμεύσουν ως αποθήκες, κυρίως, των ευρημάτων και ως εργαστήρια συντήρησης. Παράλληλα όμως κάποιες από τις αίθουσες θα είναι και επισκέψιμες για το κοινό.

Ας σημειωθεί μάλιστα ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες ήρθε στο φως ακόμη ένα χρυσό στεφάνι, το ένατο στη σειρά στην περιοχή του αρχαίου νεκροταφείου στα δυτικά του βόρειου λιμανιού της πόλης.

Το στεφάνι, που αναπαριστά κλαδιά ελιάς, χρονολογείται στα τέλη του 4ου - αρχές του 3ου π.Χ. αιώνα και βρισκόταν σε μία γυναικεία ταφή.

Αυτή η θετική για τα αρχαία του μετρό της Θεσσαλονίκης εξέλιξη προέκυψε ύστερα από συνεργασία των γενικών γραμματέων τριών υπουργείων, του κ. Στ. Σιμόπουλου από το υπουργείο Ανάπτυξης, του κ. Αντώνη Οικονόμου από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και της κυρίας Λίνας Μενδώνη από το υπουργείο Πολιτισμού αλλά και από συναντήσεις με τους επικεφαλής του Γ΄ Σώματος Στρατού, την τοπική αυτοδιοίκηση και τις αρμόδιες εφόρους Αρχαιοτήτων, κυρίες Χρυσάνθη Μαυροπούλου και Βασιλική Μισαηλίδου.

Η υπογραφή της παραχώρησης μάλιστα πρόκειται να γίνει εντός της εβδομάδας.

Ενδιαφέρον είναι ότι στο σημείο όπου βρίσκεται το στρατόπεδο πρόκειται να καταλήγει η διαδρομή του μετρό, το οποίο θα διευκολύνει έτσι και τους επισκέπτες στον νέο εκθεσιακό χώρο που αναμένεται να συντελέσει στην αναβάθμιση των δυτικών συνοικιών της πόλης.

Άλλωστε τα αρχαία θα φαίνονται και από τον δρόμο – τα μεγαλύτερα τουλάχιστον – προσκαλώντας το κοινό να τα δει και από κοντά.

Άμεσα εξάλλου αρχίζει η μελέτη για τη μετακίνηση των αρχαιοτήτων, ενώ η διαδικασία θα διαρκέσει περί τους τρεις μήνες.

Θυμίζουμε ότι πριν από λίγες μόνον ημέρες το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει τη μεταφορά των ευρημάτων της βυζαντινής εποχής της Θεσσαλονίκης, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ο ρωμαϊκός μαρμάρινος δρόμος των 75 μέτρων, που αποκαλύφθηκε σε βάθος οκτώ μέτρων στον σταθμό «Βενιζέλος».

Όσον αφορά τα κινητά ευρήματα, που έχουν αποκαλυφθεί κατά τις ανασκαφές, φθάνουν τις 23.000.

πηγή: το Βήμα

Κορυφή σελίδας


Διάλεξη για τα Βυζαντινά μνημεία στην κατεχόμενη Κύπρο

Tην Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013, ώρα 19:00, στο πλαίσιο της έκθεσης

«Συναντώντας το Βυζάντιο» του Λευτέρη Ολύμπιου στο Βυζαντινό Μουσείο, θα πραγματοποιηθεί η διάλεξη του κ. Γιώργου Φιλοθέου, Αρχαιολόγου, στο Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου, με θέμα: «Βυζαντινά μνημεία στην κατεχόμενη Κύπρο». Ο κ. Φιλοθέου θα προβάλει τα σημαντικότερα μνημεία της κατεχόμενης Κύπρου και τη δραστηριότητα που αναπτύσσει η Αρχαιολογική Υπηρεσία της Κύπρου για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της νήσου.

Κορυφή σελίδας


Μήνας προσφορών για τα βιβλιοπωλεία του ΜΙΕΤ

Διαρκής μέριμνα του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης είναι να κάνει γνωστό το εκδοτικό του έργο στο ευρύτερο αναγνωστικό κοινό. Γι’ αυτό το λόγο και φέτος, όπως και κάθε χρόνο, ο Φεβρουάριος είναι μήνας προσφορών και μεγάλων εκπτώσεων στο σύνολο των εκδόσεών. Οι βιβλιόφιλοι και όλοι οι φιλομαθείς αναγνώστες μπορούν να αποκτήσουν σπουδαία έργα και τίτλους-κοσμήματα της παγκόσμιας και της εγχώριας πνευματικής παραγωγής σε προσιτές τιμές. Μπορούν να επιλέξουν τα βιβλία που προτιμούν από μια μεγάλη ποικιλία πρωτότυπων και μεταφρασμένων μελετών, οι οποίες καλύπτουν θεματικά ολόκληρο σχεδόν το φάσμα των επιστημών του ανθρώπου (ιστορία, αρχαιολογία, φιλοσοφία, κλασική, βυζαντινή και νεότερη φιλολογία, γλωσσολογία, ιστορία των επιστημών, τέχνη κλπ.).

Τα πέντε βιβλιοπωλεία του Ιδρύματος, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, περιμένουν το αναγνωστικό κοινό με μεγάλες εκπτώσεις (έως 50%), ειδικές προσφορές σε σειρές και όλες τις πληροφορίες για τους τίτλους και το εκδοτικό πρόγραμμα του ΜΙΕΤ. Σημειώνουμε ότι στα βιβλιοπωλεία μας επί της οδού Αμερικής 13 (Αθήνα) και Τσιμισκή 11 (Θεσσαλονίκη) διατίθενται, επίσης σε προσιτές τιμές, όχι μόνον οι εκδόσεις του Ιδρύματός μας αλλά και οι εκδόσεις όλων των αξιόλογων μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων και οργανισμών της χώρας, πολλές από τις οποίες είναι δυσεύρετες στα περισσότερα βιβλιοπωλεία.

ΑΘΗΝΑ: Πεσμαζόγλου 5 (Στοά του Βιβλίου), 105 64 Αμερικής 13, 106 72 και Πωλητήριο ΕΛΙΑ, Αγ. Ανδρέα 5, 105 56

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Βασιλίσσης Όλγας 108, 546 43 και Τσιμισκή 11, 546 24

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ