Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Παν. Δρακόπουλος     Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 60, 24 Φεβρουαρίου 2006              Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ

ΠΑΡΑΙΝΕΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΝΕΟΥΣ ΘΕΟΛΟΓΟΥΣ

«ΜΟΝΟ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΘYΜΑΤΑΙ ΤΟΥΣ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΕΣ»

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΕ ΑΠΟΡΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΟΙ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΙΜΑ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ

Συλλυπητήριο τηλεγράφημα (21/2/2006) απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος στον Αρχηγό Γ.Ε.Σ. εξ αφορμής του τραγικού θανάτου τεσσάρων αξιωματικών της αεροπορίας στρατού κατά την συντριβή του ελικοπτέρου στα Γιαννιτσά:

«Δια το θλιβερό γεγονός της συντριβής του στρατιωτικού ελικοπτέρου εις περιοχήν Αλεξανδρείας – Γιαννιτσών, συνεπεία του οποίου εύρον τον θάνατον τέσσερις Έλληνες αξιωματικοί, συνάνθρωποί μας, κατά την επίτέλεσιν του καθήκοντός τους, εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου. Προσεύχομαι ο Θεός να αναπαύει τις ψυχές τους και να χαρίζει την παρηγορίαν και αγαθήν ανάμνησιν εις τους οικείους τους»

Δες Δελτίο Τύπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Κορυφή σελίδαςΠΑΡΑΙΝΕΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΝΕΟΥΣ ΘΕΟΛΟΓΟΥΣ

Πατρικές συμβουλές και παραινέσεις απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος προς τους πρωτοετείς μεταπτυχιακούς φοιτητές της Θεολογικής Σχολής των Αθηνών, κατά την τελετή υποδοχής τους στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου (22/2/2006).

Ο Μακαριώτατος κάλεσε τους νέους Θεολόγους να στρέψουν το θεολογικό τους ενδιαφέρον και σε νέα γνωστικά αντικείμενα που χρήζουν θεολογικής αντιμετώπισης και επεξεργασίας. Ως τέτοια παρουσίασε το Ισλάμ και τον θρησκευτικό φανατισμό, την Βιοηθική και την οικολογία.

«Διερωτώμαι, έχουμε ειδικούς επιστήμονες οι οποίοι να είναι διαπαιδαγωγημένοι στα θέματα αυτά;», παρατήρησε ο Μακαριώτατος και συνέχισε «Δε θέλω να υποτιμήσω τους άλλους κλάδους της Θεολογίας, ούτε τη Δογματική, Ποιμαντική ή Βιβλική Θεολογία, ίσως, όμως, θα πρέπει να στρέψουμε ειδικά τον προσανατολισμό μας, χωρίς να εγκαταλείψουμε τα προηγούμενα γνωστικά αντικείμενα, στις νέες επιστήμες αιχμής οι οποίες αναζητούν το λόγο της Εκκλησίας. Περιμένω να ακούσω πως όλα αυτά είναι πράγματα εκκοσμικευμένα, αλλά δεν είναι τα πάντα εκκοσμίκευση. Είναι πρόβλεψη η οποία προέρχεται από τη μεγάλη αγάπη και τη μέριμνα που έχουμε προς την Εκκλησία και τον λαό μας, για να βρούμε λύσεις στα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο…»

Κορυφή σελίδας«ΜΟΝΟ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΘYΜΑΤΑΙ ΤΟΥΣ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΕΣ»

Αυτό τόνισε στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος, 89,5 FM (21/2/2006), ο Βουλευτής του Κινήματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Αλβανία κ. Γρηγόρης Καραμέλλος και συνέχισε: «Ευχαριστούμε από καρδιάς τον Μακαριώτατο, γιατί είναι ο μόνος που έχει μείνει να θυμάται τους Βορειοηπειρώτες. Δεν υπάρχει μια πολιτική από πλευράς Ελληνικού κράτους για τους Έλληνες Βορειοηπειρώτες. Οι Βορειοηπειρώτες στην Ελλάδα θεωρούνται Αλβανοί και διώκονται. Υπάρχει μια διάσπαση ανάμεσα στην Ελληνική μειονότητα και στο Ελληνικό κράτος, που, αντί να ενώνει τους Έλληνες, βαθαίνει τις διαφορές μεταξύ μας. Η Ελληνική Αστυνομία διώχνει Έλληνες από την Κορυτσά, Αργυρόκαστρο και αλλού, γιατί έχουν έγγραφα αλβανικά, αφού το καθεστώς Χότζα και οι μετέπειτα αλβανικές κυβερνήσεις έχουν κάψει τα ληξιαρχεία και έχουν παραχωρήσει μόνο αλβανικά έγγραφα…».

Κορυφή σελίδαςΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Επίσημη πρόσκληση του Μητροπολίτου Κιέβου & Πάσης Ουκρανίας κ. Βλαδιμήρου, επέδωσε στον Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο ο Πρέσβης της Ουκρανίας στην Αθήνα κ. Valery Tsybukh προκειμένου ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας να επισκεφθεί την Εκκλησία της Ουκρανίας. Κατά τη συνάντησή του με τον Μακαριώτατο (22/2/2006), ο Πρέσβης σημείωσε ότι η Ουκρανία εκτιμά «τις συντονισμένες δράσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για τη στήριξη των Ορθοδόξων λαών και γνωρίζει την αγάπη της για την Ουκρανία και την Ορθόδοξη Εκκλησία της και φυσικά για τους Ουκρανούς που διαμένουν στην Ελλάδα». Επεσήμανε, επίσης, ότι «όλοι οι λαοί που είμαστε ομόδοξοι πρέπει να ενεργούμε ενωμένοι, γιατί βασικός παράγοντας της ενότητάς μας είναι η κοινή Ορθόδοξη πίστη μας».

Από την πλευρά του ο Μακαριώτατος αποδέχθηκε την πρόσκληση και, αφού υπογράμμισε τους δεσμούς που συνδέουν τους δύο λαούς, τόνισε: «Η ορθόδοξη πίστη μας είναι το μεγάλο κεφάλαιό μας, το οποίο οφείλουμε να διαφυλάττουμε». Αναφερόμενος δε στην εκκλησιαστική διαίρεση που επικρατεί στην Ουκρανία, τόνισε ότι προσεύχεται για την αποκατάσταση της ενότητας και κατέληξε: «Η Εκκλησία πρέπει να είναι ενωμένη και να δίνει στο λαό το μήνυμα αυτής της ενότητας».

Δες Δελτίο Τύπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Κορυφή σελίδαςΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΕ ΑΠΟΡΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

Με την ευλογία του Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, το ενοριακό φιλόπτωχο ταμείο του Ι. Ναού Αγίας Παρασκευής Χαλκίδος στα πλαίσια της εορτής των Τριών Ιεραρχών αλλά και μιας παλαιάς τοπικής παράδοσης, άνοιξε επτά λογαριασμούς των 150 ΕΥΡΩ ο καθένας στην τράπεζα Aspisbank. Οι λογαριασμοί αφορούν ισάριθμους μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου της πόλης, των οποίων οι οικογένειες βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση.

Κορυφή σελίδαςΤΡΑΓΙΚΕΣ ΟΙ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

Εκτενής συζήτηση για το οξύ δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας διεξήχθη στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος, 89,5 FM (22/2/2006).

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος επεσήμανε τις τραγικές διαστάσεις του προβλήματος κα τόνισε ότι «η πηγή του είναι η απομάκρυνση των ανθρώπων σήμερα από την παραδοσιακή και εν Χριστώ ζωή. Η ευημερία, η κατανάλωση και ο δήθεν «εξευρωπαϊσμός» έχουν οδηγήσει τους ανθρώπους στον ατομισμό. Ήδη η Εκκλησία έλαβε το μέτρο ενισχύσεως του τρίτου παιδιού στη Θράκη και αγωνίζεται να υπενθυμίζει στους κυβερνώντες το πρόβλημα ως μείζον. Η Ιερά Σύνοδος, με συγκεκριμένες αποφάσεις, ιδρύει βρεφονηπιακούς Σταθμούς στις κατά τόπους Μητροπόλεις και ενισχύει πολλαπλώς τους πολυτέκνους. Το ίδιο πρέπει να κάνει και η Πολιτεία…».

Κορυφή σελίδαςΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΙΜΑ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Επίσημο γεύμα προς τιμήν του Επιτρόπου της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση κ. Σταύρου Δήμα και των Ελλήνων Ευρωβουλευτών, θα παραθέσει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος στην «Αίγλη του Ζαππείου» (27/2/2006), προς τους οποίους θα μιλήσει σχετικώς.

Σκοπός του γεύματος, που διοργανώνει η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Ευρωπαϊκών θεμάτων, είναι η ανταλλαγή απόψεων, επί θεμάτων αφορώντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην παρουσία της Εκκλησίας της Ελλάδος στα Ευρωπαϊκά δρώμενα.

Δες Δελτίο Τύπου της Συνοδικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως των Ευρωπαϊκών Θεμάτων

Κορυφή σελίδαςΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ