!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  
Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)


Τεύχος 599, 10 Ιανουαρίου 2013            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτιστικό κέντρο στο Συνοδικό Μέγαρο

Θεοφάνεια της παράδοσης

Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής
Το λάδι στη Λατρεία

Ο Καθηγούμενος της μονής Τοπλού
π. Φιλόθεος Σπανουδάκης στους 89,5
καλεσμένος στην εκπομπή του Δημήτρη Ριζούλη


το πρωί της Παρασκευή 11/1 μετά το δελτίο των 11:00
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Πολιτιστικό κέντρο στο Συνοδικό Μέγαρο

Στον ισόγειο χώρο του Συνοδικού Μεγάρου ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα οι εργασίες για την διαμόρφωση του Συνοδικού Πολιτιστικού Κέντρου. Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος υποδέχθηκε το πρωί τον περιφερειάρχη κ. Γιάννη Σγουρό στο Συνοδικό Μέγαρο. Στην αίθουσα των συνεδριάσεων της Ιεραρχίας της Ελλάδος παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και των Συνοδικών Αρχιερέων ο κ. Σγουρός ενημέρωσε τη Σύνοδο ότι οι εργασίες της στατικής ενίσχυσης και διαμόρφωσης θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα και θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, ενώ επισήμανε χαρακτηριστικά πως θα βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό της Εκκλησίας. Στη συνεχεια ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για την άμεση ανταπόκριση να εγκριθούν τα σχέδια του Συνοδικού Πνευματικού Κέντρου και ο προϋπολογισμός για την αποπεράτωσή του καθώς επίσης της στατικής ενίσχυσης του κτηρίου και της τροποποίησης του εσωτερικού χώρου, ώστε να διαμορφωθούν χώροι βιβλιοθήκης, ιστορικού αρχείου, Τύπου και δικαστηρίου.

Ο Μακαριώτατος είπε χαρακτηριστικά: "Αποδεικνύουμε με αυτόν τον τρόπο ότι συνεργαζόμενοι κάνουμε ένα καλό έργο που δεν εξυπηρετεί προσωπικό συμφέρον, αλλά τις ανάγκες του λαού".

Κορυφή σελίδας


Θεοφάνεια της παράδοσης

Το ντοκιμαντέρ με τίτλο «ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΙΚΑ ΡΟΥΓΚΑΤΣΙΑ» παρουσιάζει ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έθιμα του Δωδεκαήμερου, τα θεσσαλικά Ρογκάτσια ή Ρογκατσάρια, όπως αυτό τελείται στην περιοχή της Καρδίτσας, στο χωριό Μοσχολούρι Σοφάδων. Λαϊκό δρώμενο, που σχετίζεται με την αρχέγονη λατρευτική παράδοση της αρχαιότητας, συνδέεται με τη γιορτή των Θεοφανίων και έχει χαρακτήρα εξαγνιστικό και αποτρεπτικό του κακού που απειλεί την βλάστηση και την παραγωγή. Ομάδες ανδρών μεταμφιεσμένων με προβιές ζώων, μάσκες και ζωσμένοι κουδούνια, γυρνούν στους δρόμους και στα σπίτια, αναπαριστούν τη διαδικασία του γάμου, του θανάτου κ.ά., χορεύουν, και μαζεύουν προσφορές που τους δίνουν οι κάτοικοι για να τους εξευμενίσουν, τα «δωσίματα». Ανάμεσά τους η “νύφη” και ο “γαμπρός”, ντυμένοι με καραγκούνικη φορεσιά, ο “γιατρός”, ο “αράπης”, ο “παπάς”. Κάτοικοι του Μοσχολουρίου αφηγούνται την ιστορία και την εξέλιξη του εθίμου στο χωριό τους, ενώ η κάμερα καταγράφει την αναπαράστασή του.

Περιλαμβάνονται χοροί και τραγούδια των Ρογκατσιάρηδων. Παίζουν οι μουσικοί: Νίκος Φιλιππίδης (φλογέρα), Γιώργος Φιλίππου (κλαρίνο), Τάσος Κουτσιώλης (βιολί) και τραγουδά ο Γιάννης Γκουζιώτης. Την πρωτοβουλία για την αναβίωση του εθίμου ανέλαβε ο τοπικός Μορφωτικός Σύλλογος «ΑΡΝΗ». Αφηγείται ο Χρήστος Τσάγκας.

Δείτε το VIDEO

Κορυφή σελίδας


Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής

Την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας διοργανώνει η Σχολή Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών την Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013 και ώρα 6.00 μ.μ. στον Ι. Ν. Ζωοδόχου Πηγής οδ. Ακαδημίας.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ