!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  




Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)






Τεύχος 592, 29 Νοεμβρίου 2012            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

"Η κρίση αρρωσταίνει τους θεσμούς"

Θέσεις εργασίας για κοινωνικές δράσεις από το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο της Αρχιεπισκοπής

Ο Ρήγας Βελεστινλής και οι ιδέες του στον ψηφιακό κόσμο

«Πώς απέθανε η Μικρά Ασία»





Συγκέντρωση φαρμάκων και υγειονομικού υλικού σε
Κολωνάκι και Γιαννιτσά



Το Σάββατο 01 Δεκεμβρίου από τις 9 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι,

• Στο Κολωνάκι, μπροστά στον ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου.
• Στα Γιαννιτσά, μπροστά στον Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου.




ΕΙΔΗΣΕΙΣ


"Η κρίση αρρωσταίνει τους θεσμούς"

«Η απιστία, η υποκρισία, η υπονόμευση, η κατάχρηση είναι οι ασθένειες που κάθε μέρα αντιμετωπίζουμε• η αρρώστια όμως του ανθρώπου αρρωσταίνει και τους θεσμούς» τόνισε χθες, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος στο 22ο τακτικό συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας.

Επιχειρώντας να εμψυχώσει το δυναμικό της Eλληνικής Aστυνομίας, ο Αρχιεπίσκοπος είπε χαρακτηριστικά: «Είστε από τις δυνάμεις εκείνες πού πλήττεστε πολλές φορές ύπουλα, αλίμονο όμως, αν το βάλουμε κάτω. Πρέπει να βλέπουμε τον καθένα ως εικόνα Θεού. Δεν παίζει ρόλο σε ποια παράταξη ανήκουμε. Αυτή την ώρα χρειάζεται η συνεργασία όλων μας».

«Δάνεια παίρνουμε από το ΔΝΤ, αξίες και αρχές δεν μπορούμε να πάρουμε. Πρέπει να δώσουμε αίμα αγωνιστικό. Ποιο είναι το φάρμακο; Η μετάνοια. Μετανιώνω σημαίνει αλλάζω μυαλό, αλλάζω μέσα μου εσωτερικά και αυτό γίνεται πράξη στη κοινωνία», επισήμανε ο Μακαριώτατος, σημειώνοντας ακόμη πως «όταν ο Θεός δεν υπάρχει, όλα επιτρέπονται. Αν δεν έχουμε πατέρα, δεν έχουμε και αδέλφια. Αν όλοι μαζί ενωμένοι αντιμετωπίσουμε την κρίση, μπορεί να γίνει αλλαγή. Δεν γίνεται όμως αλλαγή καμία αν δεν αλλάξει ο άνθρωπος εσωτερικά. Γι’ αυτό και οφείλει να αλλάξει τη σχέση του με το Θεό».

Εκτός από τον Μακαριώτατο, το παρών στο συνέδριο έδωσαν ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος, βουλευτές κι εκπρόσωποι κομμάτων.

Κορυφή σελίδας


Θέσεις εργασίας για κοινωνικές δράσεις από το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο της Αρχιεπισκοπής

Το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, το Ελληνικό Κέντρο Προαγωγής Κοινωνικής και Ψυχικής Υγείας – ΠΟΡΕΙΑ Α.Μ.Κ.Ε., και η Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας – Ε.Π.Α.Ψ.Υ, στο πλαίσιο της Απόφασης Ένταξης 2.17324/6.4112/31-07-2012 με τίτλο «ΠΟΡΕΙΑ Α.Μ.Κ.Ε. –Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας στο Δήμο Χαλανδρίου» (MIS 377319) στο Ε.Π. Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού 2007-2013, με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, πρόκειται να προβούν στην πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου, συνολικού αριθμού δεκαεπτά (17) ανέργων έως 30 ετών για απασχόληση, χρονικής διάρκειας 24 μηνών, στις δομές που θα λειτουργήσουν στο Δήμο Χαλανδρίου ως ακολούθως:






Κορυφή σελίδας


Ο Ρήγας Βελεστινλής και οι ιδέες του στον ψηφιακό κόσμο

Η εμβληματική φυσιογνωμία του Ρήγα Βελεστινλή και η διαχρονία των ιδεών του βρέθηκαν στο επίκεντρο ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το πρωινό, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Αφορμή για το γεγονός αποτέλεσε η παρουσίαση του αναστηλωτικού έργου στον Πύργο Νέμποϊσα Βελιγραδίου, του «ατρόμητου» πύργου όπως λέχθηκε στα ελληνικά, όπου μαρτύρησε ο Ρήγας και οι σύντροφοί του. Έγκριτοι επιστήμονες από την Ελλάδα και τη Σερβία, ανάμεσά τους ο Ακαδημαϊκός της Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών κ. Gojko Subotic και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων κ. Νίκος Ζίας, αναφέρθηκαν στο πλαίσιο της συνεργασίας, καρπός της οποίας ήταν η ανάδειξη του μνημείου και του Ρήγα σε ήρωα όλων των λαών της Βαλκανικής.

Ο πρέσβης της Σερβίας κ. Dragan Županjevac ανέφερε πως η σημασία του μνημείου αναδεικνύεται και μέσα από τη συνέργια των δύο κρατών, που δείχνει το δρόμο στα έθνη της Ευρώπης. Χαρακτηριστικά σημείωσε με έμφαση στα ελληνικά: Έλληνες και Σέρβοι μαζί στα εύκολα και στα δύσκολα.

Ο Πύργος Νεμπόισα αποτελεί το μοναδικό καλοδιατηρημένο μεσαιωνικό κτίριο μέσα στο Φρούριο του Βελιγραδίου. Χτίστηκε γύρω στο 1460 και αντιπροσώπευε ένα σημαντικό επίτευγμα για την αρχιτεκτονική της εποχής, με σκοπό να υπερασπιστεί την πόλη από τους Τούρκους. Με μία ευρύτερη έννοια αντιπροσώπευε τμήμα του αμυντικού συστήματος - «το προπύργιο της Χριστιανοσύνης» που είχε για δεκαετίες με επιτυχία σταματήσει τις Τουρκικές εισβολές στην Κεντρική Ευρώπη. Λίγους αιώνες αργότερα, όταν έχασε την στρατιωτική του σημασία μετατράπηκε σε φυλακή.

Σήμερα, στον 1ο όροφο του αναστηλωμένου μνημείου, με τη βοήθεια πολυμεσικών εφαρμογών παρουσιάζονται η προσωπικότητα, οι ιδέες και το έργο του Ρήγα Βελεστινλή, ο οποίος αποτέλεσε κομβική προσωπικότητα στην πορεία προς την ελευθερία των Ελλήνων και των άλλων βαλκανικών λαών. Με εντολή της Υψηλής Πύλης, ο Ρήγας μαζί με επτά συντρόφους του, φυλακίστηκε στον Πύργο Νεμπόισα όπου και μαρτύρησε με στραγγαλισμό στις 13 Ιουνίου 1798.

Σ' αυτό το τμήμα το πύργου ανιχνεύονται τα «αφετηριακά» του ερεθίσματα: η κατάσταση στο Βελεστίνο της Θεσσαλίας, όπου γεννήθηκε, και τα χαρακτηριστικά του φαναριώτικου κόσμου στην Κωνσταντινούπολη και τη Βλαχία, μέσα στον οποίο ανδρώθηκε. Περιγράφονται η πολιτική σκέψη του Ρήγα και το όραμά του, ενώ έμφαση δίνεται στο ιδεολογικο-πολιτικό πλαίσιο της εποχής, στις ιδέες του Γαλλικού και Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού, αλλά και στη δυναμική του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, από όπου αντλεί την έμπνευσή του. Η έκθεση επιχειρεί να αναδείξει και το πλούσιο συγγραφικό έργο του ήρωα (λογοτεχνία, εκλαϊκευμένη επιστήμη, γεωγραφία και χαρτογραφία, θέατρο).

Συνοπτικά, η έκθεση για τον Βελεστινλή αποτελείται από τα εξής εκθέματα: με βίντεο-προβολή, γίνεται εισαγωγή στο θέμα «Ρήγας Βελεστινλής» και ταυτόχρονα σύνδεση με το μνημείο και την ιστορία του που παρουσιάζεται στο ισόγειο, το Βελιγράδι και το άγαλμα του ήρωα σε κεντρικό δρόμο που φέρει το όνομά του. Σε διζωνικό χρονολόγιο παρουσιάζεται η ζωή του Ρήγα και τα κύρια ιστορικά γεγονότα σε ευρωπαϊκό επίπεδο (1669-1821), ενώ σε τρεις διαδραστικούς πληροφοριακούς σταθμούς εμφανίζονται οι θεματικές «Από το Βελεστίνο στη Βλαχιά», «το Όραμα του Ρήγα» και «Πνευματική κληρονομιά». Επίσης, γίνεται βιντεοπροβολή της «Χάρτας», καθώς και άλλων πληροφοριών σχετικά με το όραμά του, ενώ σε «ολογραμμική» - τρισδιάστατη απεικόνιση εμφανίζεται η μορφή του.

Ειδική ιστοσελίδα στα σερβικά, τα αγγλικά και τα ελληνικά πληροφορεί κάθε ενδιαφερόμενο για το έργο, την ιστορία και τη σημερινή λειτουργία του Πύργου, ενώ πληροφοριακό έντυπο προσφέρει συνοπτικές αλλά χρήσιμες πληροφορίες και στις τρεις γλώσσες.

Το σύνολο του έργου χρηματοδότησαν από ελληνικής πλευράς το υπουργείο Εξωτερικών (πρόγραμμα «Hellenic Aid»), το ΥΠΠΟΤ και η Βουλή και από σερβικής πλευράς ο δήμος Βελιγραδίου και η Δημοτική Επιχείρηση «Φρούριο Βελιγραδίου».Τα εγκαίνια του έργου έγιναν το 2011 από τους προέδρους της Ελληνικής και Σερβικής Δημοκρατίας και έκτοτε ο Πύργος Νεμπόισα έχει καταστεί το πρώτο σε επισκεψιμότητα μνημείο του Βελιγραδίου. Παράλληλα αποτέλεσε το επίκεντρο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ του Δούναβη (DunavFest), το οποίο οργανώθηκε για πρώτη φορά το Σεπτέμβριο του 2011 και προγραμματίζεται να εξελιχθεί σε σταθερή ετήσια εκδήλωση.

Κορυφή σελίδας


«Πώς απέθανε η Μικρά Ασία»

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 90 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, πραγματοποιείται στο Κεντρικό Αναγνωστήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (Πανεπιστημίου 32) έκθεση με τίτλο «Πώς απέθανε η Μικρά Ασία».

Θα παρουσιαστούν τεκμήρια από το αρχείο του δημοσιογράφου και συγγραφέα Κωνσταντίνου Φαλτάιτς (1891-1944): πολεμικές ανταποκρίσεις, δημοσιεύματα, μαρτυρίες, ημερολογιακές καταγραφές. Η έκθεση εγκαινιάζεται την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου, στις 5:30 μ.μ., με ομιλίες, προβολή ντοκιμαντέρ και μουσική.

Θα μιλήσουν: Κατερίνα Κορρέ-Ζωγράφου, ομότιμη καθηγήτρια Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος των Φίλων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, Αναστασία Φαλτάιτς, ιστορικός, συνιδρύτρια του Μουσείου Μάνου και Αναστασίας Φαλτάιτς, Φρύνη Παπαλημναίου, επιμελήτρια της έκθεσης, Αυγή Ε. Τζάκου, αρχιτέκτων-μουσειογράφος, Αντωνία Βαθάκου, πρόεδρος των Φίλων του Μουσείου Φαλτάιτς, Ευάγγελος Τσίρκας, πρόεδρος Ένωσης Σμυρναίων, Έλλη Σολομωνίδου-Μπαλάνου, μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Σμυρναίων, Λουκάς Χριστοδούλου, αντιπρόεδρος Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού Ν. Ιωνίας.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Το χρονικό της προσφυγιάς» (ΕΡΤ) ενώ η Παραδοσιακή Χορωδία του Οργανισμού Πολιτισμού, Άθλησης και Νεολαίας του Δήμου Ν. Ιωνίας θα τραγουδήσει μικρασιατικά τραγούδια.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ