!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  




Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)






Τεύχος 591, 22 Νοεμβρίου 2012            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκκλησία και Πολιτεία μαζί για τα παιδιά

Η Εκκλησία της Ελλάδος παράδειγμα για το μεταναστευτικό

«Όψεις της εκκλησιαστικής ζωγραφικής της Σκιάθου»





Ποιμαντικές σκέψεις

νέα στήλη από τη Συνοδική Επιτροπή
Θείας Λατρείας και Ποιμαντικού έργου




ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Εκκλησία και Πολιτεία μαζί για τα παιδιά

«Το σημείο που μας ενώνει είναι ο αγώνας για το καλό των συνανθρώπων μας» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά την υπογραφή της προγραμματικής συμφωνίας για τη δημιουργία βρεφονηπιακού σταθμού με τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιάννη Σγουρό.

Ο Αρχιεπίσκοπος επισκέφθηκε χθες τον κ. Σγουρό στην Περιφέρεια Αττικής συνοδευόμενος από τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Επίσκοπο Διαυλείας κ. Γαβριήλ, τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο Παπαθανασίου, Διευθυντή του ιδιαίτερου γραφείου του Αρχιεπισκόπου και τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο Συμεωνίδη, Διευθυντή Οικονομικών του Γενικού Φιλόπτωχου Ταμείου της Ι.Α.Α.

Ο Περιφερειάρχης καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο και δήλωσε πως είναι στο πλευρό της Εκκλησίας. "Υποστηρίζουμε το έργο της Εκκλησίας, γιατί είναι πολύ σημαντικό" τόνισε συγκεκριμένα ο κ. Σγουρός και πρόσθεσε πως "η Εκκλησία καλείται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ψυχραιμία και στην αγάπη", ενώ μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην εφαρμογή των νέων νόμων λέγοντας πως "βρισκόμαστε σε μία δύσκολη θέση, από τη μια πρέπει να εφαρμόσουμε τους νόμους, από την άλλη όμως, πώς να αφήσουμε τόσους ανθρώπους στο δρόμο;".

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην αξία συνεργασίας Εκκλησίας και Περιφέρειας, λέγοντας πως έχουν ένα κοινό στόχο, τον άνθρωπο, την στήριξη των συνανθρώπων μας. Μίλησε, επίσης, για την σπουδαιότητα του βρεφονηπιακού σταθμού και την στήριξη που θα προσφέρει σε αρκετές οικογένειες. "Έχουμε υποχρέωση να πονάμε για αυτά τα φαινόμενα, ας μην ασχοληθούμε με το ποιος ή τι έφταιξε, αλλά τι θα κάνουμε για να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας και σας ευχαριστούμε που είστε στο πλευρό μας" τόνισε ο Μακαριώτατος, ενώ ζήτησε την βοήθεια της Περιφέρειας και στις υπόλοιπες δραστηριότητες της Αρχιεπισκοπής, όπως στη δημιουργία του κέντρου παιδείας και πολιτισμού που ετοιμάζει η Αρχιεπισκοπή στις εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων στον Αυλώνα, "φιλοδοξούμε να γίνει ένα Διορθόδοξο Κέντρο, όχι μόνο για την Ελλάδα", επισήμανε ο Μακαριώτατος.

Ο παιδικός σταθμός που θα κατασκευαστεί στην περιοχή του Αγίου Ελευθερίου στα Πατήσια επί της οδού οδού Ράμφου 11, θα καλύπτει τις ανάγκες πολλών οικογενειών σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή που παρουσιάζει βασικές ελλείψεις κοινωνικής υποδομής, όπως αυτή του Παιδικού Σταθμού, και θα διαθέτει χώρους σχεδιασμένους για τα παιδιά, με ιδιαίτερη προσοχή στους εσωτερικούς χρωματισμούς και στη διακόσμηση.

Κορυφή σελίδας


Η Εκκλησία της Ελλάδος παράδειγμα για το μεταναστευτικό

"Η κρίση δεν είναι μόνο Ελληνική, αλλά και Ευρωπαϊκή και παγκόσμια", τόνισαν το πρωί της Τρίτης Εκπρόσωποι των Παγκοσμίου και Ευρωπαϊκού Συμβουλίων Εκκλησιών, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν στην Αρχιεπισκοπή.

Οι Εκπρόσωποι ενημέρωσαν τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης για την επίσκεψή τους στην Ελλάδα και τις συναντήσεις που είχαν, ενώ σημείωσαν πως θεωρούν το έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος πολύ σημαντικό και ιδιαίτερα τη στήριξη όσων ανθρώπων έχουν ανάγκη, ανεξαρτήτως εθνικότητας ή θρησκεύματος, λέγοντας χαρακτηριστικά "η Εκκλησία της Ελλάδος αποτελεί παράδειγμα για το πως πρέπει να αντιμετωπίζουν οι Εκκλησίες τους μετανάστες".

Οι εκπρόσωποι των Παγκοσμίου και Ευρωπαϊκού Συμβουλίων Εκκλησιών δεσμεύτηκαν πως θα επιστρέψουν στις χώρες τους και θα μεταφέρουν το μήνυμα πως η κρίση αγγίζει όλους και όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και το σπουδαίο έργο που επιτελεί η Εκκλησία της Ελλάδας, άλλωστε όπως είπαν και στη χθεσινή συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο όσα δημοσιεύονται στον ξένο τύπο δεν αντιπροσωπεύουν την γνώμη των λαών της Ευρώπης.

Κορυφή σελίδας


«Όψεις της εκκλησιαστικής ζωγραφικής της Σκιάθου»

Τα μνημεία της Σκιάθου αποτυπώνει σε μελέτη της η αρχαιολόγος, προϊσταμένη της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Σταυρούλα Σδρόλια, καταγράφοντας τα κυριότερα στάδια εξέλιξης της τέχνης στο νησί.

Όπως αναφέρει στο ΑΜΠΕ η κ. Σδρόλια, η παλαιότερη σωζόμενη ζωγραφική της Σκιάθου εντοπίζεται στις εικόνες του Κάστρου, που φυλάσσονται σήμερα στους ενοριακούς ναούς της πόλης. «Είναι γνωστές οι περιπέτειες που πέρασε ο παλιός οικισμός του νησιού, το Κάστρο, στα τέλη των βυζαντινών χρόνων με τη συνεχή αλλαγή κυρίαρχων και τις πειρατικές επιδρομές. Μετά την οριστική επικράτηση των Τούρκων το 1538 και την περίοδο ερήμωσης που ακολούθησε, φαίνεται ότι παρατηρείται μια ανάκαμψη της κοινωνίας προς τα τέλη του αιώνα και οι ναοί του Κάστρου ανακαινίζονται» σημειώνει η αρχαιολόγος.

Οι κατοπινές καταστροφές και η έλλειψη ειδικών μελετών γύρω από τα κτίρια αυτής της περιόδου δεν επιτρέπουν την παρουσίαση πολλών στοιχείων εξηγεί σημειώνοντας, ωστόσο, πως τα κειμήλια που διατηρούνται από τον 16ο και 17ο αιώνα δείχνουν πλούτο και ποικιλία, ενώ πολλά δείχνουν να έχουν παραγγελθεί σε κρητικά εργαστήρια. Οι παλιότερες εικόνες ίσως είναι αυτές της Παναγίας Πρέκλας, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχουν οι εικόνες του μητροπολιτικού ναού του Χριστού, που συνδέονται με το έργο του γνωστού Κρητικού ζωγράφου Αντωνίου Αγοραστού.

Ο ζωγράφος Αντώνιος Αγοραστός υπογράφει εικόνες της Σκοπέλου από το 1667 έως το 1703 και φαίνεται ότι ήταν εγκατεστημένος στο νησί της Σκοπέλου. Οι εικόνες της Σκιάθου, με επιγραφές από το 1650 και μετά δεν φέρουν υπογραφή ζωγράφου αλλά ανήκουν σε καλό κρητικό εργαστήριο, ενώ με μεγαλύτερη πιθανότητα μπορούν να συνδεθούν με τον Αγοραστό οι εικόνες του επιστυλίου του 1695.

Τα κειμήλια αυτά, διευκρινίζει η αρχαιολόγος, καθώς και εκείνα των άλλων ναών, αξίζουν γενικότερης προβολής και μελέτης, ώστε να φανεί μέσα από την τέχνη τους και τις αναφορές σε χορηγίες ιερωμένων και άλλων προσώπων η πρώιμη ιστορία του Κάστρου που δεν είναι γνωστή, καθώς τα κτίριά του σήμερα είναι ερειπωμένα.

Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να σημειωθεί ότι σχεδιάζεται από το Δήμο Σκιάθου, σε συνεργασία με την 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, η σύνταξη μελέτης στερέωσης και ανάδειξης του Κάστρου, η οποία θα υποβληθεί σε πρόγραμμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ενώ ήδη έχει συντηρηθεί ο ναός του Χριστού με τη φροντίδα του συλλόγου «Οι Φίλοι του Κάστρου».

Στο ναό αυτό σώζονται πολύ αξιόλογες τοιχογραφίες της πρώτης φάσης ζωγραφικής του νησιού, από τα τέλη του 17ου αιώνα, ενώ πολύ πιθανόν να εντοπισθεί και προγενέστερη φάση, όταν προχωρήσουν οι έρευνες, εξηγεί η κ. Σδρόλια. Ο ανώνυμος ζωγράφος ανέπτυξε με άνεση τον χριστολογικό κύκλο σε δύο σειρές, χρησιμοποιώντας καλά κρητικά πρότυπα. Ανάμεσα στους αγίους της κάτω ζώνης σώζεται και η σπάνια παράσταση του Αγίου Μερκουρίου που λογχίζει τον αυτοκράτορα Ιουλιανό. Στην ίδια εποχή ή λίγο νωρίτερα ανήκουν και οι τοιχογραφίες της μονής του Αγίου Νικολάου του Παρθένη αλλά εδώ το μεγαλύτερο μέρος του διακόσμου έχει καταστραφεί.

Συνέχεια στο άρθρο

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ