!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  
Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)


Τεύχος 589, 15 Νοεμβρίου 2012            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι ιστορικοί ναοί της Πάτρας στο ελληνικό γραμματόσημο

«Η Θεσσαλονίκη μέσα από τα μουσεία της»

Όψεις της Σμύρνης στη ματιά νέων εικαστικών

Ζώντας ανάμεσα στα μνημεία

Ο Καραϊσκάκης μέσα από άγνωστες επιστολές


Η μορφή του Καραϊσκάκη
στην Ιστορία και τη Λογοτεχνία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Οι ιστορικοί ναοί της Πάτρας στο ελληνικό γραμματόσημο

Σε μια εποχή που το γραμματόσημο παραγκωνίζεται από την ηλεκτρονική αλληλογραφία, η Μητρόπολη Πατρών είχε την πρωτοβουλία ν’ αναδείξει δέκα σημαντικά μνημεία της πόλης μέσα από το καλλιτεχνικό γραμματόσημο. Στα πλαίσια των φετινών εορταστικών εκδηλώσεων για τον πολιούχο της Απόστολο Ανδρέα, διοργανώνει - σε συνεργασία με τα Ελληνικά Ταχυδρομεία και την Φιλοτελική Εταιρεία της πόλης - έκθεση Θρησκευτικού Γραμματοσήμου με θέμα «ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΝΑΟΙ ΤΩΝ ΠΑΤΡΩΝ», η οποία θα λάβει χώρα στα Παλαιά Δημοτικά Λουτρά (Γούναρη & Νικήτα) από τις 19 έως το τέλος Νοεμβρίου.

Τα εγκαίνια της εκθέσεως θα τελεσθούν από τον Μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομο, την Δευτέρα 19 Νοεμβρίου, στις 7:00 το απόγευμα. Στην εκδήλωση θα γίνει επίσημη παρουσίαση του αναμνηστικού Λευκώματος, δέκα συλλεκτικών γραμματοσήμων και της ειδικής αναμνηστικής σφραγίδος των ΕΛ.ΤΑ., που είναι αφιερωμένα στους δέκα ναούς της Πάτρας.

Σκοπός της εκδόσεως του Λευκώματος και της εκθέσεως που γίνεται με αφορμή το εκδοτικό έργο, είναι η προβολή των μνημειακών ναών, ώστε οι πιστοί, ο φιλοτελικός κύκλος και το φιλότεχνο κοινό να γνωρίσουν την εκκλησιαστική ιστορία της πόλης.

Τα έσοδα από την πώληση των αντικειμένων θα διατεθούν για την ενίσχυση των συσσιτίων της Μητροπόλεως και την ανακούφιση των αναξιοπαθούντων.

Κορυφή σελίδας


«Η Θεσσαλονίκη μέσα από τα μουσεία της»

Σε αίθουσα του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού θα διεξαχθεί για πρώτη φορά ο κύκλος μαθημάτων «Η Θεσσαλονίκη μέσα από τα μουσεία της» του Ανοιχτού Πανεπιστήμιου του Δήμου Θεσσαλονίκης καθιερώνοντας έτσι τη συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων.

Τα μαθήματα αρχίζουν στις 17 Νοεμβρίου 2012 και θα γίνονται –για όλη την ακαδημαϊκή χρονιά - κάθε Σάββατο 12:00-14:00, στο αμφιθέατρο «Στέφανος Δραγούμης» του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, στη Λεωφόρο Στρατού 2. Στους δύο κύκλους των μαθημάτων θα παρουσιαστούν σχεδόν όλα τα μουσεία της πόλης.

Υπεύθυνη του κύκλου είναι η Μαρία Τσαντσάνογλου, Ιστορικός Τέχνης, Διευθύντρια του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Διδάσκουσα Πολιτισμικής Ιστορίας και Τέχνης Ν.Α. Ευρώπης, Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Η παρακολούθηση είναι δωρεάν. Μετά το τέλος του κύκλου χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης, με την προϋπόθεση ότι οι ακροατές έχουν παρακολουθήσει τα 8/10 των διαλέξεων με έγκαιρη προσέλευση και αναχώρηση.

Στο πρώτο μάθημα, το οποίο θα διεξαχθεί στις 17/11/2012, μετά την παρουσίαση του Μουσείου από τη διευθύντρια του Μουσείου κ. Αγαθονίκη Τσιλιπάκου και τις κυρίες Δ. Λαζίδου (συντηρήτρια εικόνων, υπεύθυνη των εργαστηρίων συντήρησης του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού) και Ε. Φουρλίγκα (αρχαιολόγο-μουσειολόγο, υπεύθυνη του Τομέα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού) θα γίνει ξενάγηση στα 7 εργαστήρια συντήρησης του Μουσείου σε ομάδες των 20 ατόμων. Για την ξενάγηση θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας: θα συμμετάσχουν οι 100 πρώτοι. Οι υπόλοιποι θα περιηγηθούν με ελεύθερη είσοδο στις μόνιμες και στις περιοδικές εκθέσεις του Μουσείου.

τηλέφωνα: 2310 841962, 2310840295
Μπορείτε εδώ να δείτε το πρόγραμμα

Κορυφή σελίδας


Όψεις της Σμύρνης στη ματιά νέων εικαστικών

Ομαδική εικαστική έκθεση για την πόλη της Σμύρνης φιλοξενείται στον IANO, με αφορμή τα 90 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, τόσο στο βιβλιοπωλείο όσο και στον χώρο εκδηλώσεων.

Τα εγκαίνια της έκθεσης η οποία τελεί υπό την Αιγίδα της Ενώσεως Σμυρναίων θα γίνουν την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου στις 8:30 μ.μ.. Θα μιλήσει ο πρόεδρος της Ενώσεως Σμυρναίων, αντιστράτηγος ε.α. Ευάγγελος Τσίρκας, η δημοσιογράφος κυρία Ελένη Μπίστικα, μέλος του διοικητικού Συμβουλίου, ενώ από τη Μικρή Άρκτο θα μιλήσει ο Παρασκευάς Καρασούλος, και η επιμελήτρια της έκθεσης Ίριδα Κρητικού.

Τα «90 ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΑ ΔΕΛΤΑΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΜΥΡΝΗ», δημιουργημένα από 77 νέους και διακεκριμένους Έλληνες εικαστικούς αποτελούν έναν ελάχιστο, συμβολικό φόρο τιμής και παράλληλη κατάθεση εξακολουθητικής μνήμης μιας πόλης που τα θραύσματά της εξακολουθούν να μας συγκινούν, τα ίχνη της εξακολουθούμε να αφουγκραζόμαστε. Πρόκειται για σημειωματικά έργα με μικρές, πανομοιότυπες διαστάσεις επιστολικών δελταρίων (15x21 εκ.) που, φιλοτεχνημένα σε επιφάνεια και από υλικά της επιλογής κάθε καλλιτέχνη, θα αποτελέσουν κατά την παρουσίασή τους ένα συμβολικό παλίμψηστο, έναν ελάχιστο χαιρετισμό στα συστατικά μιας πόλης που εξακολουθεί να απασχολεί την ιστορική μνήμη και το εσωτερικό βλέμμα, τις αισθήσεις και την ψυχή μας.

Αφετηρία της έκθεσης η αποτύπωση επάλληλων μικρών και μεγάλων πτυχών διαφορετικών προσωπικών, οικογενειακών ή ιστορικών-εθνικών συμβάντων μιας πόλης που σε κανέναν μας δεν είναι αδιάφορη. Επιλεγμένες από τους καλλιτέχνες στιγμές από οικογενειακά φωτογραφικά λευκώματα ή ιστορικές φωτογραφίες. Κι ακόμη, οι δρόμοι και τα τοπία, τα προάστια και οι εξοχές, τα σπίτια, τα μαγαζιά και η προκυμαία, τα εμπορεύματα και οι αγορές, τα ζαχαροπλαστεία και τα καφενεία, τα θέατρα και οι χοροεσπερίδες, τα εδέσματα και τα αρώματα, οι άνδρες, οι γυναίκες και τα παιδιά της πόλης: ο κόλπος της Σμύρνης και ο κόλπος του Μπουρνόβα, το περίφημο «Και» -η προκυμαία της Σμύρνης-, το Σπόρτινγκ Κλαμπ και το Γαλλικό προξενείο, το Λούνα Παρκ και το «Θέατρον Σμύρνης», όπου συχνά έλαμπε η Κυβέλη, το διάσημο καφενείο «Αλάμπρα» και ο κινηματογράφος «Παλλάς», το ζαχαροπλαστείο του Κουτρουβάση, το καφενείον «Κράμερ», η ταβέρνα Τατάκη, η μπυραρία του Ποτήρη, ο Φραγκομαχαλάς με την Ευρωπαική οδό, το μεγάλο πολυκατάστημα Μπόν Μαρσέ και ξακουστά καταστήματα όπως του Ξενόπουλου, το κοσμηματοπωλείο Κατραμοπούλου, το καπελάδικο του Μουτάφη, οι δαντέλες του Γεωργιάδη και τα γουναρικά του Παπαθωμά. Κι ακόμη, Έλληνες, Τούρκοι και Φραγκολεβαντίνοι περιπατητές, σαλεπιτζήδες, κονιαλήδες (πωλητές παστουρμά), ταμπήδες (πωλητές καφέ) και μπαξεβανήδες (μανάβηδες), ανεξίτηλοι κάτοικοι σε ένα παλλόμενο σύμπαν που χάθηκε πριν από 90 χρόνια ανεπιστρεπτί... Ένα σύμπαν η απώλεια του οποίου δεν μπορεί παρά να μας απασχολεί σήμερα περισσότερο από ποτέ, καθώς δεν παύουμε να προσμετρούμε απώλειες.

Η έκθεση τελεί υπό την Αιγίδα της Ενώσεως Σμυρναίων
Επιμέλεια έκθεσης: Ίρις Κρητικού
Εγκαίνια: Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012, 20:30
Διάρκεια: 15 Νοεμβρίου – 18 Δεκεμβρίου 2012
IANOS Αίθουσα Τέχνης, Σταδίου 24, 210-3217917, www.ianos.gr
Ώρες λειτουργίας: Δευ - Παρ: 10:00-22:00, Σαβ: 10:00-18:00

Κορυφή σελίδας


Ζώντας ανάμεσα στα μνημεία

Ανοιχτή συζήτηση γύρω από το θέμα «Αρχαιολογία και Σύγχρονη Πόλη» θα γίνει την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου, ώρα 7 μ. μ. στον εκδοτικό οίκο «Μέλισσα» (Σκουφά 58) στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που οργανώνει για τα 60 χρόνια παρουσίας του στον ελληνικό εκδοτικό χώρο.

Εισηγητές στη συζήτηση θα είναι η κυρία Θεοδώρα Καράγιωργα «Η μέριμνα για τις αρχαιότητες στη σύγχρονη πόλη», ο κ. Μανόλης Κορρές «Τα αρχαία μνημεία και η σύγχρονη πόλη», ο κ. Αγγελος Ματθαίου «Διπλή επίσκεψις στο παρελθόν», η κυρία Λυδία Παλαιοκρασσά «Η θρησκευτική τοπογραφία της αρχαίας Αθήνας», ο κ. Άγγελος Παπαγεωργίου - Βενετάς «Αθήνα: Η σύγχρονη μητρόπολη και η ιστορική της ταυτότητα» και ο κ. Γιώργος Σταϊνχάουερ με θέμα «Οι δύο πόλεις της Αθήνας: Ο Πειραιάς και οι δήμοι της Αττικής».

Συντονιστές θα είναι ο καθηγητής κ. Χρήστος Ντούμας, ο αρχαιολόγος κ. Χρήστος Μπουλώτης και ο καθηγητής κ. Δημήτρης Φιλιππίδης.

Κορυφή σελίδας


Ο Καραϊσκάκης μέσα από άγνωστες επιστολές

Σημαντική ενότητα επιστολών του αρχιστράτηγου του 1821 Γεώργιου Καραϊσκάκη βγαίνουν σε δημοπρασία την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου.

Πρόκειται για επτά επιστολές που απευθύνονται στην επιτροπή των Ψαριανών προσφύγων της Αίγινας, μια επιστολή προς τη Διοίκηση της Ελλάδος και μια προς τον Άγγλο στρατηγό Ρίτσαρντ Τσέρτς.

Σε μια από τις επιστολές προς τους Ψαριανούς ο Καραϊσκάκης περιγράφει τη μάχη της Αράχωβας που μόλις είχε ολοκληρωθεί με νικηφόρα για τους Έλληνες έκβαση (24 Νοεμβρίου 1826), γράφοντας μια από τις πιο ένδοξες σελίδες της Ελληνικής Επανάστασης: «... εις τας 18 του παρόντος εφθάσαμεν ενταύθα, επολεμήσαμεν την αυτήν ημέραν, περίπου 5 ώρες, και αφού εφονεύσαμεν αρκετούς, τους περιωρίσαμεν εις ένα τσουγκρί (βραχώδη πλαγιά), χωρίς ψωμί, χωρίς νερόν, και χωρίς να έχουν κανένα φυσέκι, ούτω λοιπόν έμειναν πολιορκημένοι επτά ημέρας, και σήμερον προς τας 10 ώρας της ημέρας έκαμαν γιουρούσι. Όθεν αφού επιάσαμεν τας προσδιορισμένας θέσεις εφονεύσαμεν περίπου χιλίους τριακοσίους, εφονεύσαμεν τον Κιαχαγιάμπεην, τον Μουστάμπεην, τον Καργιοφίλμπεην, τον αδελφόν του Μπανούση Σέβρανη, καθώς με δεύτερον κατόπιν θέλω σας στείλει τα κεφάλια τους, επιάσαμεν και ζωντανούς μερικούς σημαντικούς. Εθησαύρισαν όλοι εξίσου οι Έλληνες από λάφυρα, χρήματα, ασημένια άρματα, χρυσά φορέματα και περίπου χίλια άλογα...».

Στην επιστολή προς τη Διοίκηση διαφαίνεται η πικρία του ήρωα για τον παραμερισμό του (4 Μαρτίου 1826), ενώ η επιστολή προς τον Τσέρτς είναι μια από τις τελευταίες που έστειλε (18 Απριλίου 1827), αφού 5 μέρες αργότερα θα πέθαινε μετά από τραυματισμό του στο πεδίο της μάχης.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ