!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  
Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)


Τεύχος 585, 29 Οκτωβρίου 2012            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχιεπίσκοπος: «έχει ευτελιστεί η αξία του ανθρώπου»

Ο εορτασμός του ΟΧΙ στο μέτωπο της Αλβανίας

Ο Ευστάθιος Θεσσαλονίκης σε συνέδριο για τον ΌμηροΚυριακές στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Το πρόγραμμα "Κυριακές στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού" ξεκινάει την Κυριακή 4 Νοεμβρίου στις 12:00 μ.μ. με τη μουσική παράσταση της Ανθής Θάνου, "Αχ Σαλονίκη μου", μια περιήγηση στη νεότερη ιστορία της πόλης. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Αρχιεπίσκοπος: «έχει ευτελιστεί η αξία του ανθρώπου»

«Οι Έλληνες βιώνουμε έναν περίεργο πόλεμο. Νιώθω ότι βρισκόμαστε υπό κατοχή, η κυριαρχία μας υποχωρεί και έχουμε γίνει θύματα μίας τραγικής περίπτωσης τοκογλυφίας», δήλωσε το Σάββατο, σε τηλεοπτική συνέντευξη, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Ο Μακαριώτατος επισήμανε ότι αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ευρώπη αποτελεί εκτροπή από τις ρίζες και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας ότι μεγάλο λάθος είναι ότι έχει αποϊεροποιηθεί και ευτελιστεί η αξία του ανθρώπου, με αποτέλεσμα να μετατρέπεται σε αντικείμενο εκμετάλλευσης.

Καταλήγοντας, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι το φιλότιμο του Έλληνα αποτελεί ελπίδα αισιοδοξίας και εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον Ιατρικό Σύλλογο, αλλά και σε όλους τους συνανθρώπους μας για την πρωτοβουλία «Όλοι μαζί Μπορούμε».

Η συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου

Κορυφή σελίδας


Ο εορτασμός του ΟΧΙ στο μέτωπο της Αλβανίας

Ο 95-χρονος Γεώργιος Αναστασιόπουλος, πολεμιστής στο έπος του 40’, έκλεψε την παράσταση στις φετινές εορταστικές εκδηλώσεις στην Αλβανία. Μέσα σε παρατεταμένα χειροκροτήματα των παρευρισκόμενων, κατέθεσε αυτοπροσώπως στεφάνι στη μνήμη των συναγωνιστών του, στο μνημείο του στρατιωτικού νεκροταφείου των πεσόντων του έπους των 40’, στο μειονοτικό χωριό Βουλιαράτι νομού Αργυροκάστρου. Από τους ελάχιστους επιζώντες, ήρθε στο Βουλιαράτι, όπου 72 χρόνια πριν, πολέμησε, τραυματίστηκε και νοσηλεύτηκε στο εδώ νοσοκομείο του ελληνικού στρατού.

Στο Βουλιαράτι, όπως κάθε χρόνο, διεξήχθησαν οι επίσημες εκδηλώσεις με τη συμμετοχή εκατοντάδων συγγενών και φίλων των πεσόντων από την Ελλάδα, μέλη της ελληνικής μειονότητας, τοπικές αρχές, εκπρόσωποι από ελληνικά κόμματα και από οργανώσεις. Μετά την θεία λειτουργία, μέσα σε ιδιαίτερη κακοκαιρία, έγινε κατάθεση στεφανιών.

Ωστόσο, οι εκδηλώσεις για το ιστορικό «ΟΧΙ» στο μέτωπο της Αλβανίας συνοδεύτηκαν από μικροεπεισόδια. Στο δρόμο προς την Κλεισούρα Πρεμετής, όπου βρίσκεται το νεκροταφείο των Ελλήνων πεσόντων, το δεύτερο επίσημα αναγνωρισμένο από το αλβανικό κράτος, μετά εκείνου του Βουλιαρατιού, μερικές δεκάδες Αλβανοί εθνικιστές πετροβόλησαν τα ελληνικά διερχόμενα λεωφορεία, καθώς και αυτοκίνητα επισήμων, φωνάζοντας επίσης ανθελληνικά συνθήματα, όπως «η Τσαμουριά είναι αλβανική». Δεν γλίτωσε από τον πετροβολισμό ούτε το αυτοκίνητο του πρέσβη της Ελλάδας, στο οποίο επέβαινε και ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Γεώργιος Σούρλας. Χρειάστηκε η παρέμβαση της αστυνομίας για να εξομαλυνθεί η κατάσταση. Η όλη τελετή που ακολούθησε, έγινε κάτω από τις φωνές και τα συνθήματα των Αλβανών εθνικιστών που ανήκουν στην οργάνωση «Ερυθρόμαυρη Συμμαχία» και στο Κόμμα των τσάμηδων PDIU.

Εκδηλώσεις για το ΌΧΙ οργάνωσε το Σάββατο το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κορυτσά. Παρόμοιες εκδηλώσεις οργανώθηκαν στους Αγίους Σαράντα, Αργυρόκαστρο, Τίρανα και αλλού. Στη Χιμάρα, μαζί με το ΟΧΙ γιορτάστηκαν τα 100-χρονα από την απελευθέρωση της περιοχής από τους Τούρκους.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Κορυφή σελίδας


Ο Ευστάθιος Θεσσαλονίκης σε συνέδριο για τον Όμηρο

«Ο Όμηρος στη Θεσσαλονίκη: ωδές, τόποι, εικόνες» είναι το θέμα συνεδρίου που διοργανώνει το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη του Αρχαιολογικού Μουσείου της πόλης και της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών. Το συνέδριο θα επικεντρωθεί στη σχέση μεταξύ του ομηρικού κειμένου και των περιοχών διάδοσής του.

Μεταξύ των εισηγητών, ο Διευθυντής της γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Farnoux Alexandre θα παρουσιάσει τον μεγάλο ομηριστή Ευστάθιο Θεσσαλονίκης. Ο αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης, εξέχουσα προσωπικότητα των βυζαντινών γραμμάτων του 12ου αι., έγινε ευρύτατα γνωστός για τα ερμηνευτικά σχόλιά του στον Όμηρο, με μαθητές όπως ο Γρηγόριος Αντίοχος και ο Μιχαήλ Χωνιάτης.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδρίων του Αρχαιολογικού Μουσείου, την Τρίτη 30 Οκτωβρίου (15:00-19:00) και την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου (10:00-19:00). Την έναρξή του θα χαιρετίσουν η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, κ. Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, ο κ. Κριστόφ Λε Ριγκολέρ, Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας και Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου, και ο κ. Μιχάλης Χρυσανθόπουλος, Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα παρουσιαστούν δώδεκα εισηγήσεις από Έλληνες και Γάλλους ερευνητές.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Αρχαιολογικό Μουσείο: Μανόλη Ανδρόνικου 6, Θεσσαλονίκη

τηλ. 2310 830538, fax 2310 861306

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ