!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  
Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)


Τεύχος 583, 22 Οκτωβρίου 2012            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απάντηση της Αρχιεπισκοπής σε κακόβουλα δημοσιεύματα

"Ο τόπος σήμερα έχει ανάγκη από ευεργέτες"

Αποστολή στη ΧίοΜεγάλο Αφιέρωμα στους 89,5

Από τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου και
για μία εβδομάδα το Ραδιόφωνο του 89,5
τιμά την επέτειο ενός αιώνα
από τους Βαλκανικούς πολέμους
και την απελευθέρωση της Μακεδονίας.

Ακούστε ζωντανά
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Απάντηση της Αρχιεπισκοπής σε κακόβουλα δημοσιεύματα

Με αφορμή Κυριακάτικες αναρτήσεις σε ιστολόγια, ο Διευθυντής του Γραφείου Επικοινωνίας, Τύπου και Ενημέρωσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ. Χάρης Κονιδάρης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Σε στιγμές τόσο κρίσιμες για το έθνος και τον λαό μας είναι πραγματικά ντροπή να αναπαράγονται με τόσο ανεύθυνο και επικίνδυνο τρόπο τέτοιες θλιβερές ανακρίβειες. Ουδείς, όποιο κι αν είναι το σχέδιό του, δεν μπορεί, ούτε την Εκκλησία της Ελλάδος να διχάσει, ούτε τις σχέσεις αγάπης, σεβασμού και εκτίμησης που συνδέουν τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο να τραυματίσει".

Κορυφή σελίδας


"Ο τόπος σήμερα έχει ανάγκη από ευεργέτες"

Με την ευλογία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στις 11.30 το πρωί, η τελετή εγκαινίων του νέου Μουσείου “Ιακώβου Τσούνη”. Εκτός από τον οικείο Μητροπολίτη Αμβρόσιο, παρόντες στην εκδήλωση ήταν οι Μητροπολίτες Ναυπάκτου Ιερόθεος, Κορίνθου Διονύσιος, Βρεσθένης Θεόκλητος και ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, Επίσκοπος Διαυλείας Γαβριήλ, ενώ, ανάμεσα στους βουλευτές της περιφέρειας και τους τοπικούς άρχοντες, ήταν και ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Ιωάννης Γρίβας. Το μουσείο εκθέτει την πλούσια συλλογή του στο κέντρο της πόλης του Αιγίου, στο ισόγειο του Κέντρου Νεότητας της Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας “Νέοι Ορίζοντες”. Με συγκίνηση παρευρέθηκε και ο δωρητής της συλλογής κ. Τσούνης, απόγονος αγωνιστών του ’21 και βετεράνος ο ίδιος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου – απέφυγε μάλιστα τη θανατική καταδίκη, με τη μεσολάβηση του τότε Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού. Ο κ. Ιάκωβος Τσούνης, γεννημένος το 1925, έχει βραβευθεί επανειλημμένα για την στρατιωτική και την πλούσια ευεργετική του δράση.

«Το παράδειγμά σας είναι κάτι που λείπει σήμερα απ΄τον τόπο και τώρα, ειδικά σε τούτες τις δύσκολες στιγμές, πρέπει να βρει μιμητές» σημείωσε ο Μακαριώτατος κι εξομολογήθηκε: «είμαι και συναισθηματικά φορτισμένος, γιατί με τον κ. Τσούνη και τον Σεβασμιώτατο Αμβρόσιο μας συνδέουν πολλά χρόνια συνεργασίας κι αλληλοεκτίμησης. Ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ μας συνέδεε και τους τρεις, του οποίου η μορφή υπήρξε καθοριστική στη ζωή μας.

“Παραδίδουμε στην Αιγιάλεια έναν καινούργιο, καλλιτεχνικό θησαυρό υψίστης ιστορικής αξίας” τόνισε από τη μεριά του ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος, εξαίροντας την προσωπικότητα του συλλέκτη και δίνοντας στη δημοσιότητα στιγμές μεγάλου θάρρους και ψυχικού μεγαλείου του ευεργέτη.

Στη συλλογή του νέου Μουσείου περιλαμβάνονται αρχιερατικά άμφια, αρχιεπισκοπικές ράβδοι, εγκόλπια, σταυροί ευλογίας, αλλά και όπλα των προγόνων του κ. Τσούνη (των Λονταίων και των Πετμεζαίων, καθώς και του Παπαφλέσσα), πίνακες ζωγραφικής και αντικείμενα ιδιαίτερης ιστορικής αξίας. Ξεχωριστό συμβολισμό έχει και το πλήθος παρασήμων και τιμητικών διακρίσεων του αυτοδημιούργητου ευπατρίδη, που δείχνει στα νέα παιδιά την αξία του ευεργετισμού. Συγκεκριμένα, ανάμεσα στα εκθέματα βλέπουμε το επιτραχήλιο του Αγίου Εθνομάρτυρος Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσοστόμου, το τμήμα ξυλόγλυπτου γυναικωνίτη από την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, δωρεά του Μακαριστού Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα, όπως και ένα ιδιόγραφο Ευαγγέλιο του 17ου αιώνα.

Για την αξιοποίηση της προσωπικής συλλογής του δωρητή ενδιαφέρθηκε προσωπικά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αμβρόσιος, ενώ την καλλιτεχνική ευθύνη είχε ο μουσειολόγος και συντηρητής έργων τέχνης κ. Ιωάννης Γκερέκος.

Το Μουσείο «ΙΑΚΩΒΟΣ ΤΣΟΥΝΗΣ» βρίσκεται στην οδό Πολυχρονιάδου 8, στο Αίγιο και είναι προς το παρόν διαθέσιμο για επισκέψεις φορέων και σχολείων κατόπιν επικοινωνίας, με υπεύθυνη την κα Χρύσα Δημητρίου (τηλ. 26910-21777 και 6977-842200).

Κορυφή σελίδας


Αποστολή στη Χίο

Την προοπτική δημιουργίας κοινωνικού ιατρείου και φαρμακείου στη Χίο συζήτησαν σε συνάντηση που είχαν την Κυριακή, ο Μητροπολίτης Χίου Μάρκος και ο Γενικός Διευθυντής του φιλανθρωπικού οργανισμού της Αρχιεπισκοπής κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας.

Το πρώτο βήμα θα γίνει με την κατάρτιση, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς φορείς του νησιού, λίστας ανασφάλιστων ατόμων στα οποία θα παρέχονται σε μηνιαία βάση από το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής τα απαραίτητα φάρμακα.

Κλιμάκιο της «Αποστολής» και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών με επικεφαλής τους Κ. Δήμτσα και Γ. Πατούλη επισκέφθηκαν τις δυσπρόσιτες περιοχές της Χίου, τα Ψαρά και τις Οινούσσες για να αντιμετωπίσουν τα υγειονομικά προβλήματα των κατοίκων, να προσφέρουν φαρμακευτικό υλικό και αναλώσιμα για τις ανάγκες των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων, του Κέντρου Υγείας Πυργίου και του Νοσοκομείου Χίου, στο πλαίσιο του 6ου Ακριτικού Οδοιπορικού Υγείας.

Κατά την παραλαβή του υγειονομικού υλικού ο Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος δήλωσε: «Έχουμε ξεκινήσει τη διακονία μας απέναντι σε αρρώστους ανασφάλιστους και άπορους της Χίου μαζί με τον Ιατρικό Σύλλογο Χίου εδώ και καιρό. Σήμερα, στην προσπάθειά μας, έρχεται αρωγός το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής. Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Πατούλης και ο Γενικός Διευθυντής της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ. Δήμτσας μετέφεραν στη Χίο, στα Ψαρά και στις Οινούσσες ικανές ποσότητες φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού. Ευχαριστούμε πολύ την ΑΠΟΣΤΟΛΗ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών για την ανθρωπιστική, τη φιλόχριστη αυτή προσφορά για τους αναξιοπαθούντες κατοίκους μας, καθώς και για τους κατοίκους των Ψαρών, των Οινουσσών και της Βόρειας Χίου που κατοικούν σε δυσπρόσιτες περιοχές και έχουν ανάγκη φαρμάκων και εξειδικευμένης ιατρικής περίθαλψης. Αυτή η διακονία είναι η πεμπτουσία του μαχόμενου χριστιανισμού και σήμερα, μας τη ζητάει το κράτος. Οφείλουμε να την παρέχουμε σε κάθε πολίτη που μας έχει ανάγκη».

Παράλληλα με την παροχή φαρμακευτικού υλικού, σε συνεργασία με τις τοπικές δομές Υγείας και τους αγροτικούς γιατρούς, παιδίατροι εμβολίασαν τα παιδιά στις Οινούσσες και τα Ψαρά, στο πλαίσιο της Εκστρατείας Παιδικού Εμβολιασμού που πραγματοποιεί το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής την περίοδο Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου 2012 για παιδιά χωρίς τακτική ιατρική παρακολούθηση.

«Στόχος της εκστρατείας παιδικού εμβολιασμού που πραγματοποιούμε αυτή την περίοδο είναι η διαφύλαξη της δημόσιας Υγείας, με κάθε παιδί να είναι εμβολιασμένο. Γιατί ένα ανεμβολίαστο παιδί μπορεί να κολλήσει μία ασθένεια σε άλλα χίλια. Είμαστε υποχρεωμένοι, περισσότερο από ποτέ, ως ο μεγαλύτερος επιστημονικός φορέας της χώρας και μέσα από τη συνεργασία μας με την ΑΠΟΣΤΟΛΗ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, να σταθούμε δίπλα σε κάθε οικογένεια που λόγω της οικονομικής κρίσης, έχασε την κοινωνική της ασφάλιση και δε μπορεί να πληρώσει τα εμβολια στα παιδιά της. Είμαστε δίπλα σε κάθε βρεφος της άγονης γραμμής που δεν έχει ούτε φαρμακείο ούτε παιδίατρο, όπως στα Ψαρά, και χρειάζεται 3 ώρες να φθάσει στη Χίο, αν ο καιρός το επιτρέπει για να εμβολιαστεί. Γι αυτό είμαστε εμείς εδώ σήμερα. Η αρωγή σε φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό είναι η αυτονόητη προσπάθεια του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών οποία έχει και συνέχεια» δήλωσε από τις Οινούσσες ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γ. Πατούλης.

Από την πλευρά του ο κ. Κ. Δήμτσας τόνισε: «Σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο, το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου είναι να μη μείνει κανείς χωρίς φαγητό, φάρμακα και γιατρό. Μέσα από το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, η ΑΠΟΣΤΟΛΗ σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο της Αθήνας έχουν ξεκινήσει να στηρίζουν τις ακριτικές περιοχές και τον πάσχοντα συνάνθρωπο. Η υπόσχεσή μας γίνεται δέσμευση...Και αυτό θα το συνεχίσουμε».

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ