!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  




Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)






Τεύχος 581, 15 Οκτωβρίου 2012            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Η Εκκλησία δεν είναι κάτι μουσειακό»

«Το Μακεδονικό ως διαχρονική παραίνεση αγώνα για την Πατρίδα»

Θεσσαλονίκη: μια πόλη σε μετάβαση, 1912-2012




Το Μακεδονικό μέσα από
τις μεγάλες μορφές του


αφιέρωμα στη Μυριόβιβλο




ΕΙΔΗΣΕΙΣ


«Η Εκκλησία δεν είναι κάτι μουσειακό»

Την έναρξη του συνεδρίου "Εκκλησία - Μακεδονία - Ελλάδα: τρεις ταυτόσημες αξίες και οντότητες. 100 χρόνια απελευθέρωσης της Μακεδονίας από τον Οθωμανικό Ζυγό" στην αίθουσα τελετών της Ι. Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, κήρυξε το πρωί της Κυριακής ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, παρουσία του Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου.

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στο Μακεδονικό αγώνα και τόνισε ότι "τα παιδιά σήμερα, δεν μαθαίνουν την ιστορία του τόπου τους" και πρόσθεσε πως "κάποτε η Εκκλησία, το σχολείο και η κοινότητα ήταν στην ίδια πλατεία και συνεδρίαζαν για το κοινό συμφέρον, ενώ σήμερα είναι μακριά, όχι μόνο γεωγραφικά, αλλά κυρίως ιδεολογικά" και ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας "χρειάζεται γνώση της ιστορίας, για να μάθουν τα παιδιά ότι η Εκκλησία δεν είναι κάτι μουσειακό, αλλά στο διάβα των αιώνων ήταν το Α και το Ω".

Το συνέδριο πραγματοποιείται με την ευλογία του Μακαριωτάτου και της Ιεράς Συνόδου, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, την συμβολή Μητροπόλεων της Μακεδονίας και την συνεργασία του Φιλολογικού Συλλόγου "ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ" Αθηνών.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου αναλυτικά

Κορυφή σελίδας


«Το Μακεδονικό ως διαχρονική παραίνεση αγώνα για την Πατρίδα»

Ο Μακαριώτατος σε Έδεσσα και Γιαννιτσά στον εορτασμό ενός αιώνα απ’ την απελευθέρωση…

Ο Μακαριώτατος θα προστεί στις ιερές ακολουθίες και τις εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση των πόλεων Εδέσσης και Γιαννιτσών, από τις 17 έως τις 20 Οκτωβρίου. Σε σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε η Μητρόπολη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, ο Μητροπολίτης Ιωήλ αναφέρει, μεταξύ άλλων:

«Συχνά στην πορεία της ανθρώπινης ιστορίας οι λαοί αντιμετωπίζουν θανάσιμους κινδύνους, οι οποίοι απειλούν όχι μόνο την φυσική αλλά και την πνευματική ελευθερία τους. Η Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία διδάσκει ότι βασικό χαρακτηριστικό της ανθρώπινης υπόστασης και ειδοποιός διαφορά σε σχέση με ολόκληρη την υλική δημιουργία είναι το αυτεξούσιο, ενισχύει και ευλογεί όσους μετέχουν με ανδρεία και αίσθημα ευθύνης σε τέτοιους δίκαιους αγώνες. Σε αυτούς τους αγώνες, τους δίκαιους και τους ηρωικούς ανήκει και ο Μακεδονικός αγώνας.

Ως χριστιανοί, ως Έλληνες, ως ελεύθεροι κάτοικοι αυτού του ευλογημένου τόπου ας εκφράσουμε ευγνωμοσύνη πρωτίστως στον Άγιο Θεό αλλά και στους ηρωικούς κληρικούς και λαϊκούς αγωνιστές για την ελευθερία της Μακεδονίας μας. Αξίζει να τους τιμούμε και να τους δοξάζουμε, όχι μόνον επειδή αναδείχθηκαν ελευθερωτές της επίγειας Πατρίδας μας, αλλά γιατί ο ευγενής αγώνας και η θυσία τους μπορεί να αναχθεί σε διαχρονική παραίνεση ολοκληρωτικού πόθου και αγώνα για την αιώνια Πατρίδα όλων των ανθρώπων• τη Βασιλεία του Θεού της αγάπης, της ελευθερίας, της ειρήνης και της αληθινής δικαιοσύνης».

Κατά τη διάρκεια του εορταστικού τετραημέρου θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα το λείψανο της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος από την Ιερά Μονή Ιβήρων Αγίου Όρους, στους ιερούς Ναούς Αγίας Σκέπης Εδέσσης και Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γιαννιτσών. Στη διοργάνωση των εκδηλώσεων συμμετέχουν η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και οι Δήμοι Εδέσσης και Πέλλας.

Αναλυτικά το εορταστικό πρόγραμμα:

http://istographos.blogspot.gr/2012/10/blog-post_3.html

Κορυφή σελίδας


Θεσσαλονίκη: μια πόλη σε μετάβαση, 1912-2012

Διεθνές επιστημονικό συνέδριο στις 18-21 Οκτωβρίου για την ιστορία και την προοπτική της Θεσσαλονίκης...

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης εκατό ετών από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, ενός αιώνα σύγχρονης ιστορίας της, ο ∆ήμος Θεσσαλονίκης θα διοργανώσει στις 18-21 Οκτωβρίου 2012, στο Συνεδριακό Κέντρο του Μεγάρου Μουσικής, διεθνές επιστημονικό ιστορικό συνέδριο.

Στόχος του συνεδρίου είναι να αποτελέσει σημείο συνάντησης των σύγχρονων ιστοριογραφικών ρευμάτων αλλά και όλων των συναφών κοινωνικών επιστημών, όπως της ιστορίας, της κοινωνικής ανθρωπολογίας, της οικονομίας, του δικαίου, των διεθνών σχέσεων και των τεχνών.

Τις εναρκτήριες ομιλίες θα κάνουν ο Μ. Μαζάουερ και ο Κ. Σβολόπουλος, επίτιμος καθηγητής του Α.Π.Θ. και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Μεταξύ άλλων θα μιλήσουν οι: Edhem Eldem (από το Πανεπιστήμιο Bogazici της Κωνσταντινούπολης), Khaled Fahmy (από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης), Eyal Ginio (από το Πανεπιστήμιο Hebrew της Ιερουσαλήμ), Charles King (από το Πανεπιστήμιο Georgetown), Πασχάλης Κιτρομηλίδης (Πανεπιστήμιο Αθηνών) κ.ά.

Το συνέδριο έχει τρεις θεματικούς άξονες, οι οποίοι έχουν διεπιστημονικό χαρακτήρα και συγκριτική προοπτική, αφού η περίπτωση της Θεσσαλονίκης είναι δυνατόν να προσεγγιστεί και σε σχέση με παραδείγματα άλλων πόλεων:

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Η Θεσσαλονίκη του 1912 μέσα από τα μάτια σύγχρονων παρατηρητών: Η οπτική γωνία των διαφορετικών πληθυσμιακών ομάδων για την ταυτότητα και τις προοπτικές της πόλης πριν από την έκρηξη των Βαλκανικών Πολέμων. Οι απόψεις των Ευρωπαίων, των Οθωμανών και των Βαλκανίων. Το διακύβευμα της ταυτότητας της πόλης και ο επαναπροσδιορισμός της. Η Θεσσαλονίκη σε ελληνικά χέρια: Κάθε είδους απόψεις και εκτιμήσεις σχετικά με την αλλαγή καθεστώτος και τις προοπτικές της πόλης από το 1912 έως την επαύριον του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η

διάσταση της ιστοριογραφίας της πόλης, επιστημονικής και εκπαιδευτικής (πατριδογνωσία).

ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΣΕ ΜΕΤΑΒΑΣΗ
Η ελίτ και η κοινωνία σε μετάβαση: Η ενσωμάτωση των κοινοτικών (θρησκευτικών, πολιτικών και οικονομικών) ηγεσιών και του κοινοτισμού στο εθνικό πολιτικό σύστημα. Η ενσωμάτωση των λαϊκών και εργατικών στρωμάτων καθώς και των πολιτικών και κοινωνικών κινημάτων.

ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΩΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η θέση της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της διεθνούς πολιτικής: ∆ιεθνείς διπλωματικές εκτιμήσεις για τη θέση/τύχη της Θεσσαλονίκης από την Ανατολική Κρίση μέχρι και το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η θέση της πόλης στην ελληνική και διεθνή οικονομία - Οικονομικές συνέπειες της ενσωμάτωσης: Η ελληνική, βαλκανική και διεθνής οπτική γωνία. Ζητήματα της εγχώριας αγοράς κεφαλαίων, εμπορευμάτων και εργασίας καθώς και νομισματικής φύσης.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ