!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  
Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)


Τεύχος 580, 11 Οκτωβρίου 2012            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ναι στην Ευρώπη της αλληλεγγύης, όχι στην Ευρώπη της εκμετάλλευσης

Στη Θεσσαλονίκη η εικόνα του Άξιον εστί

Αλληλέγγυοι σε όποιον έχει ανάγκη το φάρμακο

Οι Ηπειρώτες ευεργέτες στον 89,5

Οι νέες δράσεις και τα προγράμματα
της Διακονίας ασθενών
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Ναι στην Ευρώπη της αλληλεγγύης, όχι στην Ευρώπη της εκμετάλλευσης

Ομάδα δημοσιογράφων από όλο το φάσμα των Μ.Μ.Ε. της Αυστρίας και της Ελβετίας δέχθηκε χθες το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στην Αρχιεπισκοπή, παρευρέθηκαν ο Μητροπολίτης Αυστρίας κ. Αρσένιος και η πρέσβειρα της Αυστρίας στην Ελλάδα κ. Μελίττα Σούμπερτ. Οι δημοσιογράφοι ζήτησαν να ενημερωθούν από τον Αρχιεπίσκοπο για το ποιμαντικό, προνοιακό και κοινωνικό έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος στη δύσκολη συγκυρία της οικονομικής κρίσης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Μακαριώτατος μεταξύ άλλων, τόνισε "το κύριο έργο της Εκκλησίας είναι να βοηθήσει τον άνθρωπο να καταλάβει τον προορισμό του. Ο άνθρωπος δεν είναι άνθρωπος του Θεού, αν δεν αγαπάει το συνάνθρωπό του", ενώ συμπλήρωσε "οι συνεργάτες μου κι εγώ προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε αυτήν την περίοδο που η πατρίδα μας περνάει δύσκολες ώρες. Η Εκκλησία καλείται να στηρίξει τις ψυχές των ανθρώπων, να κρατήσει την ενότητα του λαού, να πεισθούν οι άνθρωποι ότι η σωτηρία θα έλθει με τον κόπο των ιδίων κι όχι από τις μεγάλες δυνάμεις, γιατί αυτές κοιτάζουν μόνο το δικό τους συμφέρον" και συμπλήρωσε "ο λαός μας είναι δυσαρεστημένος από την Ευρώπη, είμαι από τους πρώτους που υποστήριξα την Ευρωπαϊκή πορεία του τόπου, αλλά η σημερινή Ευρώπη βρίσκεται μακριά από όσα πρέσβευαν οι θεμελιωτές της, την αλληλεγγύη, την ενότητα. Σήμερα είναι η Ευρώπη της εκμετάλλευσης".

Κορυφή σελίδας


Στη Θεσσαλονίκη η εικόνα του Άξιον εστί

Στη Θεσσαλονίκη θα μεταφερθεί η εικόνα του Άξιον Εστί από το ναό του Πρωτάτου στις Καρυές του Αγίου Όρους, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης. Είχε προηγηθεί αίτημα της ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης και των τοπικών φορέων, το οποίο έγινε δεκτό.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον Πρωτεπιστάτη του Αγίου Όρους π. Μάξιμο Ιβηρίτη, μας είπε: «Στις δύσκολες μέρες που διανύουμε, το γεγονός της μεταφοράς της εικόνας λαμβάνει ξεχωριστή σημασία, γι’ αυτό και ανταποκριθήκαμε άμεσα στο αίτημα της ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, με την οποία μας συνδέουν αδελφικοί δεσμοί. Με αφορμή την επέτειο για την απελευθέρωση της Συμβασιλεύουσας, η εικόνα της Παναγιάς θα σταθεί στο δοκιμαζόμενο λαό. Πέρα όμως, από την ψυχική ανάταση που θα λάβουν οι πιστοί, οι προσφορές του χριστεπώνυμου πλήθους θα διατεθούν αποκλειστικά προς ανακούφιση των αναξιοπαθούντων αδελφών μας στη Θεσσαλονίκη. Κοντά, δηλαδή, στις παρακλήσεις και στις προσευχές μας, θα σταθούμε κι εμείς με τη σειρά μας σ’ αυτούς που δοκιμάζονται».

Η υποδοχή της εικόνας θα γίνει στις 4.30 το απόγευμα του Σαββάτου στο χώρο μπροστά στο Λευκό Πύργο, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου, του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου, εκπροσώπων της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Ορους, αρχών της πόλης και πλήθους κόσμου. Στη συνέχεια, θα μεταφερθεί στον ιερό ναό του πολιούχου Αγίου Δημητρίου, με λιτανεία μέσω της οδού Εθνικής Αμύνης και της οδού Αγίου Δημητρίου. Θα ακολουθήσει επίσημη δοξολογία και πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός, χοροστατούντος του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

Η εικόνα της Παναγίας με τον Χριστό, που λατρεύεται από εκατομμύρια πιστούς, θα παραμείνει στη Θεσσαλονίκη ως την τελευταία ημέρα του Οκτωβρίου, ενώ λιτανεία στην πόλη προβλέπεται να πραγματοποιηθεί μία ακόμη φορά, στις 11 το πρωί της Πέμπτης 25 Οκτωβρίου.

Η άφιξη της εικόνας, που προσελκύει πλήθος πιστών, σηματοδοτεί τις εκδηλώσεις που διοργανώνει η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης.

Από το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ξεχωρίζουν το συνέδριο με θέμα «Εκκλησία – Μακεδονία – Ελλάδα: τρεις ταυτόσημες αιώνιες αξίες και οντότητες», που θα διοργανωθεί στην αίθουσα τελετών της Μητρόπολης (Βογατσικού 7), στις 11.30 το πρωί της Κυριακής 14 Οκτωβρίου.

Επίσης, το Σάββατο 27 Οκτωβρίου, στις 7 το απόγευμα, θα παρουσιαστεί στο κοινό της Θεσσαλονίκης ο πρώτος τόμος του ιστορικού αρχείου της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης στην αίθουσα διαλέξεων του μητροπολιτικού κτιρίου.

Τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου, στις 8 το βράδυ, έχει προγραμματιστεί μουσική εκδήλωση – παρουσίαση του «Αξιον Εστί» του Μίκη Θεοδωράκη στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Τέλος, το απόγευμα της Δευτέρας 5 Νοεμβρίου έχει προγραμματιστεί συναυλία εκκλησιαστικής βυζαντινής μουσικής του Συλλόγου Ιεροψαλτών Θεσσαλονίκης «Ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός».

Κορυφή σελίδας


Αλληλέγγυοι σε όποιον έχει ανάγκη το φάρμακο

Τους τελευταίους μήνες η Αρχιεπισκοπή Αθηνών έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα συγκέντρωσης φαρμακευτικού υλικού, ώστε να σταθεί αρωγός στους ανέργους και στους ανασφάλιστους, που αδυνατούν ν’ αγοράσουν τα φάρμακά τους.

Στην προσπάθεια αυτή, πρωτοστατούν: η «ΑΠΟΣΤΟΛΗ», το Κέντρο Στήριξης της Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (ΚΕΣΟ), το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο (ΓΦΤ) και η Κινητή Μονάδα Πρωτογενούς Περίθαλψης μέχρι να λειτουργήσει το Α΄ κοινωνικό φαρμακείο της Αρχιεπισκοπής στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, το ΚΕΣΟ συγκεντρώνει κουτιά χρησιμοποιημένων φαρμάκων στα γραφεία του, στην οδό Ακαδημίας 95, 4ος όροφος, και στη συνέχεια τα διοχετεύει είτε στο Κέντρο διαλογής της Αποστολής για την Κινητή Μονάδα Πρωτογενούς Περίθαλψης, είτε στο Κοινωνικό Ιατρείο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Η επίδοση των φαρμάκων γίνεται αποκλειστικά από τους γιατρούς της Κινητής Μονάδας και των Κοινωνικών Ιατρειών, δεδομένου ότι εκείνοι έχουν την εποπτεία της θεραπείας κάθε ατόμου που περιθάλπουν.

Σύνθημα της Αρχιεπισκοπής είναι: «Δεν πετάμε κανένα φαρμακευτικό σκεύασμα. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο συνάνθρωπο, που έχει ανάγκη το φάρμακο».

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση επικοινωνείτε στο τηλέφωνο 6944 356032.

Κορυφή σελίδας


Οι Ηπειρώτες ευεργέτες στον 89,5

Ο Μητροπολίτης Άρτης Ιγνάτιος, καλεσμένος στο ραδιόφωνο της Εκκλησίας, ξεδιπλώνει την ιστορία της Ηπείρου μέσα από τις μεγάλες μορφές που ανέδειξε ο τόπος. Αυτό το Σάββατο 13 Οκτωβρίου, στις 20:00-21:00 το βράδυ, στην εκπομπή Μεγάλοι Ευεργέτες, που επιμελείται και παρουσιάζει η Σμαραγδή Καράγιωργα.

Στη φωτογραφία ο Νικόλαος Σκουφάς, ένας εκ των ηγετών της Φιλικής Εταιρείας, από το Κομπότι της Άρτας.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ