Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Παν. Δρακόπουλος     Συντάκτης: Ε.Α.Ο.



Τεύχος 58, 17 Φεβρουαρίου 2006              Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΜΕ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΡΩΜΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΟΣΟ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ

ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

ΤΟ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ




ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΜΕ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Τα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων του Υπουργείου Οικονομικών, τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, κατόπιν σχετικού αιτήματος του Υπουργού κ. Γιώργου Αλογοσκούφη.

Κατά την ομιλία του, ο Μακαριώτατος τόνισε την ανάγκη αποκατάστασης της εμπιστοσύνης του λαού προς τις διωκτικές αρχές του οικονομικού εγκλήματος, κάτι που θα επιτευχθεί εάν από μέρους των στελεχών της Υπηρεσίας επιδειχθεί η δέουσα αντικειμενικότητα, εντιμότητα και δικαιοκρισία, ώστε να παγιωθεί η έννοια της φορολογικής συνείδησης στον πολίτη και ν’ αποφευχθούν φαινόμενα κατάχρησης εξουσίας ή επιλεκτικών ελέγχων που απαξιώνουν το έργο της Υπηρεσίας.

Ακολούθως, ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε το Υπουργείο Οικονομικών όπου είχε μακρά συνεργασία με τον Υπουργό και τους υφυπουργούς για την προώθηση των κοινωνικών προγραμμάτων της Εκκλησίας, μέσω του Γ΄ και Δ΄ Κ.Π.Σ. Ο Υπουργός επιβεβαίωσε την βούληση της Κυβέρνησης για την ικανοποίηση των αιτημάτων αυτών και δήλωσε ότι αναζητήθηκαν και βρέθηκαν οι κατάλληλες λύσεις, ώστε η Εκκλησία να εκπληρώνει τη μεγάλη κοινωνική της αποστολή.

Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον κ. Αλογοσκούφη για την κατανόηση και προθυμία της Κυβέρνησης, η οποία αναγνωρίζοντας τον κοινωνικό και αναπτυξιακό ρόλο της Εκκλησίας, που έχει ως αποδέκτες τον ίδιο τον Ελληνικό λαό, που είναι πολίτες του κράτους και πιστοί της Εκκλησίας, ανέλαβε να προωθήσει τις εκκρεμότητες σε έργα ανάπτυξης και κοινωνικής προσφοράς.

Κορυφή σελίδας



ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΡΩΜΗ

Τον Καρδινάλιο Ντονίσιο Τεταμάντσι, επικεφαλής 150 νέων Ρωμαιοκαθολικών κληρικών της Αρχιεπισκοπής του Μιλάνου, δέχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος (14/2/2006), και του ζήτησε να μεταφέρει στον Πάπα Βενέδικτο 16ο την βαθύτατη εκτίμησή του προς το πρόσωπό του «και την απόφασή μας», όπως είπε, «να πραγματοποιήσουμε, εντός του τρέχοντος έτους, την από μακρόν εκκρεμούσα επίσκεψή μας στη Ρώμη».

Αναφερόμενος στην πορεία του θεολογικού διαλόγου, μεταξύ Ορθοδόξου και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ο Μακαριώτατος σημείωσε ότι «ο Θεολογικός διάλογος πέρασε από πολλές δυσκολίες και διεκόπη το 1990. Σήμερα, όμως, οι Ορθόδοξες Εκκλησίες έχουν αποφασίσει την επανέναρξή του και ήδη έχει γίνει το πρώτο βήμα. Προσευχόμαστε στον Κύριο να ευλογήσει τις προσπάθειές μας, ώστε ο διάλογος αυτός να αποδώσει καρπούς. Δεν τρέφουμε αυταπάτες. Δεν είναι εύκολος ο δρόμος τον οποίο έχουμε χαράξει, αλλά η θέληση του Θεού είναι να πραγματοποιούμε αυτά τα αμοιβαία ανοίγματα ώστε να συναντηθούμε σε ένα κοινό τόπο. Η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει σημειώσει, κατ’ επανάληψη, ότι αυτός ο κοινός τόπος είναι η κοινή μας πίστη στη διάρκεια των οκτώ πρώτων αιώνων. Εάν είχαμε το θάρρος να επιστρέψουμε όλοι σε αυτή την κοινή βάση, θα είχαμε αυτομάτως την εν τη πίστη ενότητα…»

Από την πλευρά του ο Καρδινάλιος Τεταμάντσι αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας των δύο Εκκλησιών μπροστά στις προκλήσεις των νέων καιρών προς την κατεύθυνση της διάδοσης της χριστιανικής μαρτυρίας σε ένα παγκοσμιοποιημένο κόσμο, σε μια κοινωνία που απειλείται από την εκκοσμίκευση.

Δες Δελτίο Τύπου Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Κορυφή σελίδας



ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΟΣΟ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ

Η τελευταία υπουργική πράξη του απερχόμενου Υπουργού Υγείας κ. Νικήτα Κακλαμάνη, ήταν η τηλεφωνική και δι’ επιστολής επικοινωνία (14/2/2006) με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο, από τον οποίο ζήτησε τη συνδρομή της Εκκλησίας για την ενημέρωση του Ελληνικού λαού σχετικά με την νόσο των πτηνών.

Στην επιστολή του, ο υποψήφιος, πλέον, Δήμαρχος Αθηναίων, σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Η Εκκλησία αποτελεί ανέκαθεν στην Ελλάδα σημείο αναφοράς και πρωτοβουλιών για τη βελτίωση και διαφύλαξη της ποιότητας ζωής, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεων. Σήμερα, ενόψει του πιθανολογούμενου κινδύνου της εξάπλωσης της νόσου των πτηνών, θα ήταν ωφέλιμο να δημιουργηθεί ένας θύλακας προστασίας του Χριστεπώνυμου πλήθους, μέσω της ενημέρωσης από την Εκκλησία μας, σχετικά με τα μέτρα προφύλαξης και εξάπλωσης της νόσου…

Θεωρώντας ότι η συμβολή της Εκκλησίας στην ενημέρωση του Ελληνικού λαού είναι ιδιαίτερα σημαντική, στα πλαίσια του ιστορικού της ρόλου, σας ευχαριστούμε».

Κατ’ εντολήν το Μακαριωτάτου, θα αναγνωσθεί εγκύκλιος με τις οδηγίες προφύλαξης από τη νόσο των πτηνών, στους Ναούς της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, την Κυριακή 19/2/2006, ενώ η Ιερά Σύνοδος, απέστειλε σχετικό ανακοινωθέν (14/2/2006) στις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Κορυφή σελίδας



ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Πατρικό μήνυμα απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, στο περιοδικό «Συμμετοχή» της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Γονέων & Κηδεμόνων ατόμων με αναπηρία (10/2/2006).

Στο μήνυμά του ο Μακαριώτατος επισημαίνει, μεταξύ άλλων: «Οι θεσμικοί φορείς οφείλουμε να αφουγκραζόμεθα το ισχνά εκφερόμενο παράπονο, να εντοπίζουμε και αντιλαμβανόμεθα την συγγενή αδυναμία. Το να βάλουμε το είναι μας, έστω και κατ’ ελάχιστον, στο πετσί ενός αδυνάτου είναι αρκετό, αλλά και τόσο σπάνιο να συμβεί. Η Αγία μας Εκκλησία έχει σοφότατα θέσει την εθελούσια στέρηση τροφής ως προετοιμασία για τη Θεία Κοινωνία. Με αυτόν τον τρόπο, αντιλαμβανόμεθα την ανάγκη του ενδεούς και πένητος. Αντίστοιχα, η «υιοθέτηση», για κάποιο διάστημα, ενός παιδιού με κινητικά και νοητικά προβλήματα, ως διακονία αγάπης, θα ήταν δυνατόν να μας εισαγάγει στις πραγματικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει και να μας ευαισθητοποιήσει στη διευκόλυνσή του…».

Κορυφή σελίδας



Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

Με εκπροσώπους των συλλόγων εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» συναντήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος (15/2/2006), οι οποίοι του εξέθεσαν το έργο τους που, όπως τόνισαν, είναι συναφές με το ευρύτερο κοινωνικό έργο της Εκκλησίας, ενώ έρχεται να καλύψει την έλλειψη κοινωνικής πολιτικής από την τοπική αυτοδιοίκηση. Παράλληλα, ζήτησαν από τον Μακαριώτατο να βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν όσον αφορά την έγκαιρη καταβολή των μισθών τους και το αίσθημα ανασφάλειας που τους διακατέχει.

Από τη μεριά του ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία του προγράμματος με τις κατά τόπους Μητροπόλεις και παρατήρησε χαρακτηριστικά: «όπου λειτουργεί το αίσθημα της αγάπης, της αλληλεγγύης και της συμπαράστασης σε όσους έχουν ανάγκη, τα προβλήματα βρίσκουν λύση. Το έργο που κάνετε είναι και χρήσιμο και κοινωνικά ωφέλιμο. Η μοναξιά είναι η μεγαλύτερη κατάρα που μπορεί να πλήξει έναν άνθρωπο. Θα σας παρακαλούσα, επιτελώντας το έργο σας, να δείχνετε αγάπη και ενδιαφέρον στους ανθρώπους, να τους δίνετε θάρρος και να τους λέτε ότι δεν έχουν ακόμα ξοφλήσει…».

Κορυφή σελίδας



ΤΟ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ

Στο ποσό των 484.092 ΕΥΡΩ έφθασε η οικονομική βοήθεια που προσέφερε το Γραφείο Εξωτερικής Ιεραποστολής της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, για το έτος 2005, στις ανά τον κόσμο Ορθόδοξες Ιεραποστολικές Εκκλησίες (Κένυα, Μπουκόμπα, Νταρ Ες Σαλαάμ, Ουγκάντα, Κονγκό, Μπραζαβίλ, Καμερούν, Τσαντ, Γκάνα, Ακτή Ελεφαντοστού, Νιγηρία, Μπενίν, Μαδαγασκάρη, Ζιμπάμπουε, Ζάμπια, Κορέα, Ινδία, Ινδονησία, Φιλιππίνες, Χονγκ Κονγκ). Η βοήθεια αυτή καταδεικνύει την διαρκή και άοκνη, επί σειρά ετών, συμπαράσταση στο ιεραποστολικό έργο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Το Γραφείο Εξωτερικής Ιεραποστολής, επίσης, εξέδωσε Κατήχηση για τους Ορθόδοξους Αφρικανούς, έργο του Μητροπολίτου Κεντρώας Αφρικής κ. Ιγνατίου και την ακολουθία της Μεγάλης Εβδομάδος στην Πολωνική γλώσσα, ύστερα από αίτημα του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Πολωνίας Μητροπολίτου Βαρσοβίας κ. Σάββα.

Κορυφή σελίδας











ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ