!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  
Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)


Τεύχος 579, 8 Οκτωβρίου 2012            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι νέες δράσεις της Διακονίας με την ευλογία του Μακαριωτάτου

Η Ευρώπη γιορτάζει τη ναυμαχία της Ναυπάκτου

Προβολή ντοκιμαντέρ στη Ροτόντα για την πυρκαγιά που άλλαξε τη Θεσσαλονίκη

Μεγάλη γιορτή του Πόντου στο Ο.Α.Κ.Α.Α' ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

«Ιστοριογραφία και πηγές για το ’21»

Παρασκευή 12 και Σάββατο 13 Οκτωβρίου,
στο Διορθόδοξο Κέντρο στην Ιερά Μονή Πεντέλης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Οι νέες δράσεις της Διακονίας με την ευλογία του Μακαριωτάτου

Η Εθελοντική Διακονία Ασθενών πραγματοποιεί το απόγευμα της Τετάρτης στις 17.00 (10/10/2012), στον χώρο των κατασκηνώσεων της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, εκδήλωση για την έναρξη των προγραμμάτων της για το 2012-2013. Εθελοντές της Διακονίας προσφέρουν τη φροντίδα και την υποστήριξή τους σε όσους στερούνται φίλους ή συγγενείς και με την παρουσία τους στα νοσοκομεία προσπαθούν να σταθούν σαν αληθινοί συγγενείς στο πλευρό των ασθενών. Οι εθελοντές συνοδεύουν συμπολίτες μας από το νοσοκομείο στο σπίτι τους, σε κάποια κλινική, σε ίδρυμα ή όπου χρειαστεί. Η συνοδεία γίνεται με ασθενοφόρο του νοσοκομείου ή ιδιωτικό ασθενοφόρο και κατόπιν συνεννόησης με τους υπεύθυνους του νοσοκομείου. Ακόμη, εξυπηρετούν ανήμπορους ασθενείς σε σημαντικά γραφειοκρατικά θέματα όπως η ανανέωση βιβλιαρίου, παραλαβή εξετάσεων ή μεταφορά δειγμάτων σε κάποιο διαγνωστικό κέντρο. Μάθετε πώς μπορείτε να βοηθήσετε το έργο της Διακονίας

Την εκδήλωση θα ευλογήσει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Για την εξυπηρέτηση όσων επιθυμούν θα δρομολογηθούν λεωφορεία. Οδηγίες Πρόσβασης: Μετά τα διόδια των Αφιδνών βγαίνουμε στη Β΄έξοδο “Μαλακάσα-Ωρωπός”. Σε διακόσια μέτρα κάνουμε αριστερά στον παράδρομο της Εθνικής. Στο ύψος των πολυκαταστημάτων «Σείριος» υπάρχει πινακίδα με την ένδειξη «Παιδική Πολιτεία», η οποία μας κατευθύνει προς τις κατασκηνώσεις.

Πληροφορίες Δευτέρα έως και Παρασκευή από 08:30 έως 15:30. στα τηλ. 2107252716 ή 2107252706, (όταν ομιλεί ο τηλεφωνητής πληκτρολογούμε το εσωτ. 11).

Κορυφή σελίδας


Η Ευρώπη γιορτάζει τη ναυμαχία της Ναυπάκτου

Ποικίλες δράσεις έχει προγραμματίσει ο Δήμος Ναυπακτίας, γιορτάζοντας την 441η επέτειο της περίφημης ναυμαχίας, με ειρηνικές «μάχες», εκθέσεις, μελέτες, ομιλίες, διαλέξεις, παιχνίδια και αναπαράσταση του ιστορικού γεγονότος, που θα λάβουν μέρος στην όμορφη πόλη έως τις 14 Οκτωβρίου.

Όπως επισημαίνει ο Δήμαρχος του Δήμου Ναυπάκτου, Ιωάννης Μπουλές: «Ο Οκτώβριος του 1571, τότε που εκατοντάδες γαλέρες, χιλιάδες άντρες, μεταξύ των οποίων και ο κορυφαίος Ισπανός συγγραφέας Μιγκέλ ντε Θερβάντες συμμετείχαν στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, επηρέασε όλη την Ευρώπη, πολιτικά και πνευματικά. Τον παλμό του ιστορικού γεγονότος επιθυμούμε να μεταφέρουμε στον επισκέπτη των εορτασμών, με ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα που διαθέτει ουσία».

Την έναρξη του εορτασμού σηματοδότησε μία ειρηνική «μάχη», με τον ιστιοπλοϊκό αγώνα που πραγματοποιήθηκε στα κρυστάλλινα νερά της πόλης, ενώ ακολούθησε έκθεση φωτογραφίας, με κεντρικό θέμα τη γοητεία που ασκεί η περιοχή. Η έκθεση από σπάνιους πίνακες και γκραβούρες της συλλογής του Ν. Μακρυγιάννη θα ανοίξει τον δρόμο για μία εβδομάδα γεμάτη μελέτες, ομιλίες και διαλέξεις διακεκριμένων μελών της ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, όπως των Ν. Μοσχονά, Ομ. Διευθυντή ερευνών ΕΙΕ, Χ. Γάσπαρη, διευθυντή ερευνών ΕΙΕ, Μ. Ντούρου - Ηλιοπούλου, Καθηγήτριας Πανεπιστημίου Αθηνών, Μ. Κουμανούδη, Ερευνήτριας ΕΙΕ, Φ. Πέρρα, Διδάσκουσας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Λ. Κοτσαλά, Ιστορικού υπ. Δρα Πανεπιστημίου Αθηνών, Ι. Χασιώτη, Ομ. Καθηγητή Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου

Τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας, με θέμα την πλούσια συλλογή της 22ης Εφορίας Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων θα προετοιμάσουν το έδαφος για την παρέλαση των «Arma Hellas» και την επίδειξη ξιφομαχίας, στο γραφικό λιμάνι της Ναυπάκτου.

Σάββατο 13 Οκτωβρίου

Στο 4ο τουρνουά σκακιού, που θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι, στην παραλία Γριμπόβου, θα δοθούν «ανελέητες μάχες» στρατηγικής, ενώ, στις 8.30 το βράδυ, θα διεξαχθεί η φαντασμαγορική αναπαράσταση της Ναυμαχίας στο γραφικό ενετικό λιμάνι της Ναυπάκτου.

Κυριακή 14 Οκτωβρίου

Η εντυπωσιακή κωδωνοκρουσία, η αρχιερατική λειτουργία και η καθιερωμένη πομπή από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Δημητρίου στο ιστορικό λιμάνι της Ναυπάκτου, θα ολοκληρώσουν πανηγυρικά τους εορτασμούς.

Πληροφορίες: Δήμος Ναυπακτίας, Τζαβέλλα 37 – Ναύπακτος, τηλ.: 26340 24150, 26340 27239.

Κορυφή σελίδας


Προβολή ντοκιμαντέρ στη Ροτόντα για την πυρκαγιά που άλλαξε τη Θεσσαλονίκη

Στον υπαίθριο χώρο του ιστορικού μνημείου και στο αμφιθέατρο του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιείται στις 11, 12, 13 και 14 Οκτωβρίου συνεχόμενη προβολή του ντοκιμαντέρ “1917. Η μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης”.

Η πυρκαγιά, που κατέκαψε μέσα σε δύο μέρες, με τη βοήθεια του Βαρδάρη, το μεγαλύτερο μέρος του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, υπήρξε ένα καταλυτικό γεγονός στην ιστορία της πόλης. Περισσότεροι από 70 χιλιάδες άνθρωποι βρέθηκαν άστεγοι, ενώ καταστράφηκαν μνημεία, δημόσια κτίρια, υπηρεσίες και καταστήματα. Η πόλη που βγήκε μέσα από τα ερείπια ήταν μια καινούρια πόλη, μ’ ένα νέο πολεοδομικό σχέδιο, που φιλοδοξούσε να ανταποκριθεί στις ανάγκες μιας νέας εποχής. Όλεθρος και αφορμή για ένα νέο ξεκίνημα, η πυρκαγιά ζωντανεύει μέσα από σπάνιο φωτογραφικό και κινηματογραφημένο υλικό από ελληνικά και ξένα αρχεία και τις αναλύσεις έγκριτων ερευνητών.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση αποτελεί τη συμμετοχή του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Μακεδονικών και Θρακικών Σπουδών σε συνεργασία με το Κέντρο Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης στη δράση του ΥΠ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. “Περιβάλλον και Πολιτισμός 2012. Παντέχνου πυρός σέλας – Λαμπερές ιστορίες φωτιάς”.

Το σενάριο-σκηνοθεσία υπογράφει η αρχαιολόγος-σκηνοθέτρια Eλένη Στούμπου-Κατσαμούρη, και την επιμέλεια παραγωγής έχει η αρχαιολόγος, Προϊσταμένη Α.I.Μ.Θ.Σ. κα Αγγελική Στρατή.

Η προβολή θα διαρκεί μισή ώρα και θα γίνεται στη Ροτόντα από τις 8.30 έως τις 15.00 και στο Κέντρο Ιστορίας από τις 10.00 έως τις 14.30. Πληροφορίες: τηλ. 2310-209.603.

Κορυφή σελίδας


Μεγάλη γιορτή του Πόντου στο Ο.Α.Κ.Α.

Το Σάββατο 13 Οκτωβρίου, στις 19:00, στο Κλειστό Γήπεδο του Ο.Α.Κ.Α., η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος διοργανώνει τη μεγαλύτερη πολιτιστική παράσταση-εκδήλωση των τελευταίων 40 ετών, το 8ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών. Στην αρχή της εκδήλωσης θα προβληθεί ντοκιμαντέρ της Ιστορίας του Πόντου, σε σκηνοθεσία Κώστα Γαβρά, ο οποίος έχει αναλάβει και τη σκηνοθεσία όλης της βραδιάς.

Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στον Ποντιακό Ηγεμονικό Οίκο των Γαβράδων, ο οποίος χάρισε στον Ελληνισμό διανοούμενους, καλλιτέχνες αλλά και τον Άγιο Θεόδωρο Γαβρά που τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Το κεντρικό σύνθημα του φεστιβάλ «90 Χρόνια Πυρρίχιος Δρόμος» παραπέμπει στα 90 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και την Ανταλλαγή των Πληθυσμών καθώς επίσης και στον «δρόμο της φωτιάς» που αναγκάστηκαν να ακολουθήσουν οι Πόντιοι πρόσφυγες, με τεράστια προβλήματα, δυσκολίες, απώλειες, και θυσίες. Η προβολή της Ιστορίας και του Πολιτισμού του Πόντου θα στηριχτεί στον δυναμισμό της Ποντιακής νεολαίας και στόχο έχει να περάσει μηνύματα αγωνιστικότητας και αισιοδοξίας - να αποτελέσει αντίδοτο στην «εθνική μας κατάθλιψη».

Θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 150 καλλιτέχνες της Ποντιακής Μούσας, περισσότεροι από 2.000 χορευτές, νέοι και νέες από 450 ποντιακούς συλλόγους απ' όλη την Ελλάδα, ενώ θα λάβουν μέρος και οι Γιώργος Νταλάρας, Σοφία Παπάζογλου. Το γεγονός παρουσιάζουν οι Ιεροκλής Μιχαηλίδης και Πόπη Τσαπανίδου. Όλοι οι καλλιτέχνες, μουσικοί, τραγουδιστές, χορευτές, συμμετέχουν εθελοντικά στη διοργάνωση.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ