!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  




Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)






Τεύχος 578, 4 Οκτωβρίου 2012            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ασπίδα προστασίας για τους ναούς το σχέδιο ανάπλασης σε Βοτανικό κι Αμπελοκήπους

«Η Κοίμηση της Θεοτόκου» σε έκθεση για τον Γκρέκο στην Κύπρο

«Διαβάζουμε στο ραδιόφωνο του 89,5»





Η Εισήγηση του Μακαριωτάτου
στην Ιεραρχία




ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Ασπίδα προστασίας για τους ναούς το σχέδιο ανάπλασης σε Βοτανικό κι Αμπελοκήπους

Αποδεκτή έγινε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Δήμου Αθηναίων για την υλοποίηση του προγράμματος διπλής ανάπλασης των περιοχών Βοτανικού και Λ. Αλεξάνδρας.

Και στις δύο περιοχές, οι εργασίες θα γίνονται με την παρακολούθηση των αρμόδιων Εφορειών Αρχαιοτήτων για την πιθανότητα εντοπισμού ευρημάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον Βοτανικό, κατά τις εκσκαφές για το Εμπορικό Κέντρο, βρέθηκε ένας αρχαίος πήλινος αγωγός, αισθητικά εντυπωσιακός και σε καλή κατάσταση, ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι καταχωμένος για προστασία, ο στόχος όμως είναι να αποσπαστεί και να αναδειχτεί σε ορατό σημείο. Την πορεία της ανάδειξης θα έχουν και τα δύο μεταβυζαντινά εκκλησάκια που βρίσκονται στην περιοχή της ανάπλασης, ο Ναός του Αγίου Νικολάου Φτωχού και ο Ναός της Αγίας Ζώνης.

Στην περιοχή της Λ. Αλεξάνδρας, οι πιθανότητες για «εκπλήξεις» δεν είναι ανύπαρκτες, καθώς στην οδό Τσόχα ο μικρός βυζαντινός ναός των Αγίων Πάντων (11ος αι.) έχει ενσωματωμένες επιτύμβιες επιγραφές στην τοιχοποιία του. Με βάση την αρχιτεκτονική του ο ναΐσκος θεωρείται σύγχρονος της Καπνικαρέας, των Αγίων Θεοδώρων στην πλατεία Κλαυθμώνος και της Ομορφοκλησσιάς στο Γαλάτσι. Οι Άγιοι Πάντες βρίσκονταν σε προάστιο της μεσαιωνικής Αθήνας και αποτελούσαν τον κύριο ναό ενός βυζαντινού μοναστηριού, της Μονής Ομολογητών, όπως φανερώνουν κάποια συγκεκριμένα αρχαιολογικά ευρήματα αλλά και επιστολές του Μιχαήλ Χωνιάτη. Ο ναός βρισκόταν σε ημιερειπωμένη κατάσταση, ώσπου αναστηλώθηκε το 1957 από τους Ορλάνδο, Φιντικάκη, Στίκα. Επειδή ο ναΐσκος ανήκει σε προγενέστερη ιστορική φάση της πρωτεύουσας βρίσκεται σε χαμηλότερο επίπεδο από τη σημερινή οδό Τσόχα. Από τη δεκαετία του 1950 ογκώδεις πολυκατοικίες οικοδομούνται εντός του αρχαιολογικού χώρου και του προαυλίου του ναού. Τον Αύγουστο του 2006 κατεδαφίστηκε παρακείμενο διώροφο αλλά παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων δεν κατέστη δυνατόν να απελευθερωθεί ο χώρος κι έτσι δόθηκε άδεια για οικοδόμηση νέας πολυώροφης πολυκατοικίας που ολοκληρώθηκε το 2007. Κατά τη θεμελίωση της νέας πολυκατοικίας εντοπίστηκαν και άλλες αρχαιότητες οι οποίες καλύφθηκαν με τσιμέντο!

Κορυφή σελίδας


«Η Κοίμηση της Θεοτόκου» σε έκθεση για τον Γκρέκο στην Κύπρο

Για τους σκοπούς της έκθεσης η Μητρόπολη Σύρου δάνεισε την εικόνα στη Λευκωσία…

Το Σάββατο ξεκινά μεγάλη έκθεση για τον Γκρέκο στην Κύπρο, με την ευκαιρία της αναλήψεως της Προεδρίας της Ε.Ε. από την Κυπριακή Δημοκρατία. Το γεγονός φιλοξενείται στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας, με τίτλο «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος: Από τον Χάνδακα στο Τολέδο. Στα βήματα μιας ''ευρωπαϊκής'' διαδρομής».

Ανάμεσα στα μεγάλα έργα του Θεοτόκοπουλου, θα παρουσιασθεί και η περίφημη εικόνα του «Η Κοίμηση της Θεοτόκου», από τον ομώνυμο ιερό ναό της Ερμουπόλεως Σύρου. Την εικόνα συνόδευσαν εκ μέρους της Μητροπόλεως ο Αρχιερατικός Επίτροπος Σύρου, Πρωτοπρ. Φλαβιανός Αλμπέσκου και η Διευθύντρια της 2ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Αικατερίνη Δελαπόρτα εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδος.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε το πράσινο φως για να πάνε στη Λευκωσία ακόμη τρία έργα του Γκρέκο: Η «Προσκύνηση των Μάγων», από τη Βυζαντινή Συλλογή του Μουσείου Μπενάκη, η «Βάφτιση του Χριστού» από το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, και η «Αποκαθήλωση» του 1566, που ανήκει στη συλλογή Βελιμέζη. Το τελευταίο έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, που ανήκει στην πρώιμη εποχή του ζωγράφου, όταν ακόμα ζούσε στην Κρήτη, είναι γνωστό και ως «το Πάθος του Χριστού - Πιετά με Αγγέλους». Η έκθεση θα διανθιστεί με πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό και συνοδευτικά κείμενα και θα διαρκέσει έως το τέλος Νοεμβρίου.

Κορυφή σελίδας


«Διαβάζουμε στο ραδιόφωνο του 89,5»

Την Παρασκευή, στις 23:00 το βράδυ, η συγγραφέας Μάρω Βαμβουνάκη, στο πλαίσιο της εκπομπής «Λογοτεχνική Βιβλιοθήκη - Σελίδες του κόσμου και της ψυχής», διαβάζει από το βιβλίο του Λέοντος Τολστόι: « Ο πάτερ Σέργιος» (Εκδόσεις Κοροντζή)

Ο Πάτερ Σέργιος είναι το τελευταίο μυθιστόρημα του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα, που το επεξεργαζόταν δέκα ολόκληρα χρόνια, αλλά κυκλοφόρησε μόνο το 1911, μετά το θάνατό του.

Σ' αυτό το έργο ο Τολστόι συμπυκνώνει όλες τις φιλοσοφικές του ανησυχίες: την αναζήτηση της αλήθειας, του νοήματος της ζωής, την προσέγγιση του Θεού και τον στοχασμό επάνω στην πίστη. Αναπτύσσεται κι εδώ η ίδια σκέψη, όπως και στον «Διάβολο» και στη «Σονάτα του Κρόιτσερ», ότι δηλαδή ο άνθρωπος γίνεται στάχτη στη φωτιά του αισθησιακού πάθους, όταν δεν υπάρχει βαθύτερη, ψυχική προσέγγιση στις σχέσεις άντρα και γυναίκας. Ο αγώνας κατά της λαγνείας είναι ένα επεισόδιο μονάχα, ή μάλλον ένα σκαλοπάτι, γράφει στον εκδότη Τσερτκώφ, το Φεβρουάριο του 1891. Η δύναμη της νουβέλας και το κεντρικό της νόημα βρίσκονται στην επισήμανση ότι η αποχώρηση από τα εγκόσμια, με την πρόφαση της σωτηρίας από τους διαφόρους πειρασμούς, είναι κάτι σφαλερό στη βάση του, γιατί οι πειρασμοί μένουν, μπορούν μάλιστα ν’ αποκτήσουν μορφές αφύσικες και αποκρουστικές.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ