!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  
Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)


Τεύχος 575, 17 Σεπτεμβρίου 2012            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Η συνεργασία το φάρμακο απέναντι στην κρίση»

Την Τρίτη η εξόδιος ακολουθία του Μητροπολίτου Ιερισσού Αγίου Όρους και Αρδαμερίου, κυρού Νικοδήμου

Περίθαλψη κατ’ οίκον σε ανήμπορους γερόντους

Συμπόσιο για τις λειτουργικές τέχνες στην Πάτρα«Η Τέχνη της Βιβλιοδεσίας. Από το Βυζάντιο
στη Σύγχρονη Εικαστική Δημιουργία»Η παράδοση της τέχνης του βιβλίου παρουσιάζεται στον ανακαινισμένο εκθεσιακό χώρο του Μεγάρου της Δουκίσσης της Πλακεντίας, στο Βυζαντινό Μουσείο. Περισσότερα στον www.artopos.gr.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


«Η συνεργασία το φάρμακο απέναντι στην κρίση»

Στον εορτάζοντα ιερό ναό Αγίας Σοφίας Ν. Ψυχικού παρέστη σήμερα το πρωί ο Μακαριώτατος. Το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας τέλεσε ο Επίσκοπος Διαυλείας Γαβριήλ. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος απευθυνόμενος στους πιστούς, είπε πως “η συνεργασία όλων των φορέων αποτελεί το φάρμακο για την κρίση της σημερινής εποχής. Περνάμε μια δύσκολη ώρα, αλλά θα την ξεπεράσουμε”. Στη συνέχεια, ο Μακαριώτατος απένειμε τιμητική πλακέτα στον Δήμαρχο της περιοχής, κ. Παντελή Ξυριδάκη και σε πολίτες που ενισχύουν το κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της ενορίας. Ακολούθησε εορταστικό πρόγραμμα από τη νεανική παραδοσιακή χορωδία του ναού.

Κορυφή σελίδας


Την Τρίτη η εξόδιος ακολουθία του Μητροπολίτου Ιερισσού Αγίου Όρους και Αρδαμερίου, κυρού Νικοδήμου

Σε ηλικία 81 ετών και έπειτα από σοβαρά προβλήματα υγείας, εκοιμήθη ο Ιερισσού Νικόδημος.

Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Ιερισσού Αγίου Όρους και Αρδαμερίου γεννήθηκε στο Λισβόρι Μυτιλήνης το 1931. Απεφοίτησε από την Θεολογική Σχολή της Χάλκης το 1955. Χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος το ίδιο έτος. Υπηρέτησε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Θυατείρων, όπου μετεκπαιδεύτηκε στο Μπέρμιγχαμ. Υπηρέτησε ως Πρωτοσύγκελλος (1959 - 1977), ως Ηγούμενος στη Ιερά Μονή Βλατάδων και ως Αντιπρόεδρος στο Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών, ως Καθηγητής στην Εκκλησιαστική Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης (1977 - 1980) και ως Προϊστάμενος στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Κάτω Πατησίων Αθηνών (1980 - 1981). Μητροπολίτης Ιερισσού Αγίου Όρους και Αρδαμερίου χειροτονήθηκε το 1981.

Η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτου Ιερισσού Αγίου Όρους και Αρδαμερίου, θα ψαλεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αρναίας την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου και ώρα 14.00 προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κορυφή σελίδας


Περίθαλψη κατ’ οίκον σε ανήμπορους γερόντους

Μια σημαντική πρωτοβουλία ανέλαβαν από κοινού η Μητρόπολη Πατρών σε συνεργασία με την Γηριατρική Εταιρεία Νοτιοδυτικής Ελλάδος. Το πρόγραμμα με τίτλο «Εθελοντική Ιατροκοινωνική κατ΄οίκον Δράση» απευθύνεται αποκλειστικά σε άπορα και ανασφάλιστα άτομα, μη δυνάμενα να μετακινηθούν (κατάκοιτους κ.λ.π.). Ιατροί, νοσηλευτές και κοινωνικοί λειτουργοί θα πραγματοποιούν κατ΄ οίκον επίσκεψη και θα παρέχουν πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη και βοήθεια.

Η συγκεκριμένη κοινωνική δράση θα ξεκινήσει πιλοτικά σε ισόγειο χώρο, επί της πλατείας Νίκης 7, παραπλεύρως της Αγίας Σοφίας, σε ιδιόκτητο χώρο του ναού.

Το ιατροκοινωνικό πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις ενορίες της Μητροπόλεως, με υπεύθυνους συντονιστές τους ιατρούς Γρηγόρη Αλλόκριο και Ιωάννα Παπαρώδη και την κοινωνική λειτουργό Νικολίτσα Γκοτσοπούλου.

Κορυφή σελίδας


Συμπόσιο για τις λειτουργικές τέχνες στην Πάτρα

Το ΙΔ' Πανελλήνιο Λειτουργικό Συμπόσιο Στελεχών Ιερών Μητροπόλεων πραγματοποιείται φέτος από 17 ως 19 Σεπτεμβρίου, στο Συνεδριακό Κέντρο Χριστιανικής Εστίας, στην Πάτρα. Γενικό θέμα του Συμποσίου, το οποίο έχει θέσει υπό την αιγίδα του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, είναι οι Λειτουργικές Τέχνες.

Τους Συνέδρους θα προσφωνήσουν ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος και ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ. Στα πλαίσια του Συμποσίου, θα τελεσθούν ακολουθίες και στις 18/9, πριν τη δεύτερη συνεδρία, θα τελεσθεί θεία Λειτουργία στον ιερό Ναό Αγίου Ανδρέα. Το συνέδριο διοργανώνει η ειδική επιτροπή Λειτουργικής Αναγεννήσεως της Ι. Συνόδου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα πραγματοποιηθούν έξι συνεδρίες και οι εισηγήσεις αφορούν θέματα όπως η θεολογία της εικόνας, η ναοδομία, ο φωτισμός του ναού, τα άμφια, τα ιερά σκεύη κ.α.

Το πρόγραμμα αναλυτικά

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ