!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  




Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)






Τεύχος 574, 14 Σεπτεμβρίου 2012            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σελίδες από το ’22 στον 89,5

Σμύρνη Η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης 1900-1922

Δύο Φορές Ξένος

Η Σμύρνη πριν την Καταστροφή
Έκθεση συλλογής Πέτρου Μεχτίδη




«Η Σμύρνη και η ιστορική συνείδηση
του σύγχρονου Ελληνισμού»


Ομιλία του πολιτικού επιστήμονα και συγγραφέα Κωνσταντίνου Χολέβα στο Μέγαρο της παλιάς Βουλής. Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Ευάγγελος Τσίρκας, πρόεδρος της Ενώσεως Σμυρναίων και ο Ιωάννης Μαζαράκης - Αινιάν, γεν. γραμματέας της Ιστορικής Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος.
Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012, ώρα 19:30




ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Σελίδες από το ’22 στον 89,5

Το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας της Ελλάδος 89,5 παρουσιάζει την Παρασκευή 14/9, ολοήμερο αφιέρωμα στην καταστροφή της Μικράς Ασίας. Γίνεται αναφορά στα γεγονότα που οδήγησαν στην καταστροφή, καθώς και στο μαρτύριο της Εκκλησίας των Μοσχονησίων, των Κυδωνιών, του Iκονίου και των Ζήλων.

Παρουσιάζεται η Μικρασιατική καταστροφή κατά τον Αμερικανό Διπλωμάτη George Horton, γίνεται αναφορά στο σημαντικότερο μυθιστόρημα για τη Σμύρνη «Στου Χατζηφράγκου», ακούμε τη Διδώ Σωτηρίου να διαβάζει τα «Ματωμένα χώματα» και Βυζαντινούς ύμνους από τον Πρωτοψάλτη Νικόλαο Σμύρνης. Κληρικοί, ιστορικοί, συγγραφείς, ερευνητές, και μέλη Μικρασιατικών Συλλόγων φωτίζουν πτυχές του γεγονότος, αλλά και τη σημασία του για τον σημερινό Ελληνισμό.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημέρας

Κορυφή σελίδας


Σμύρνη Η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης 1900-1922

Ενενήντα χρόνια μετά την καταστροφή της Σμύρνης, αρχίζουν οι προβολές του ντοκιμαντέρ της Μαρίας Ηλιού, Σμύρνη: Η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης 1900-1922, στις κινηματογραφικές αίθουσες της Ελλάδας στις 13 Σεπτεμβρίου 2012.

Η σκηνοθέτις και επιμελήτρια της έκθεσης Μαρία Ηλιού και ο ιστορικός Αλέξανδρος Κιτροέφ, φέρνουν πίσω στο κοινό, εικόνες ξεχασμένες σε «κλειστά» αρχεία αλλά και μια νέα οπτική που συμπεριλαμβάνει όλες τις κοινότητες στη ζωή της Σμύρνης, καθώς και τα δραματικά γεγονότα του 1922.

Ενενήντα χρόνια μετά την καταστροφή, οι δυο συνεργάτες θέλουν να τιμήσουν τον κόσμο που χάθηκε το 1922 αλλά και συγχρόνως την επιστήμη της ιστορίας. Ιστορικοί από την Αμερική και την Ευρώπη μιλούν για τη μεγάλη Ιστορία, ενώ Σμυρνιοί, πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς, αφηγούνται τις προσωπικές τους ιστορίες. Μάλιστα, τρεις από αυτούς, ξετυλίγουν οικογενειακές μικροϊστορίες σε σχέση με τα γεγονότα, από την Ελληνική, την Αρμενική και την Τουρκική πλευρά, από τα χρόνια του κοσμοπολιτισμού ως τα χρόνια της καταστροφής.

Το ντοκιμαντέρ τεκμηριώνεται με σπάνιο φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό που σταχυολογήθηκε από αρχεία της Αμερικής και της Ευρώπης. Για πρώτη φορά δημοσιεύονται άγνωστες εικόνες της Σμύρνης από ιδιωτικές συλλογές, όπως αυτή του Pierre de Gigord, και από τα αρχεία της Library of Congress, του Πανεπιστημίου του Princeton και του Harvard, του Near East Relief, του Imperial War Museum, της Pathe, της Albert Kahn Fondation και άλλων ιδρυμάτων της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Για την ηχητική επένδυση της ταινίας η μοντέρ εικόνας και ήχου Αλίκη Παναγή χρησιμοποίησε ήχους εποχής προκειμένου να ζωντανέψουν τα γεγονότα, ενώ ο μουσικός Νίκος Πλατύραχος, βασίστηκε σε τραγούδια από τη Σμύρνη και επιτυχίες της εποχής για να συνθέσει την πρωτότυπη μουσική του.

Μουσείο Μπενάκη-Κτήριο της οδού Πειραιώς
Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου 11854 Αθήνα, http://www.benaki.gr/
Ταινιοθήκη της Ελλάδος
Ιερά Οδός 48 & Μ.Αλεξάνδρου 134-136, http://www.tainiothiki.gr/
Ταινιοθήκη: 13/9 - 10/10, καθημερινές προβολές
Μουσείο Μπενάκη: 23/9 - 14/10, κάθε Κυριακή πρωί στις 11.00

Κορυφή σελίδας


Δύο Φορές Ξένος

Η έκθεση Δύο Φορές Ξένος είναι μια περιήγηση στις μεγαλύτερες ανταλλαγές και εκτοπισμούς πληθυσμών του 20ού αιώνα, όταν εκατομμύρια άνθρωποι ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους και μεταφέρθηκαν σε μια καινούργια πατρίδα. Βασισμένη σε προσωπικές μαρτυρίες και σπάνιο κινηματογραφικό και φωτογραφικό υλικό, η έκθεση φέρνει τον επισκέπτη πρόσωπο με πρόσωπο με όσους έζησαν τα τραυματικά γεγονότα. Η περιήγηση αρχίζει από την Ελληνοτουρκική ανταλλαγή πληθυσμών του 1923, συνεχίζει στη μαζική μετακίνηση Γερμανών και Πολωνών μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στο διαχωρισμό της Ινδίας και τη δημιουργία του Πακιστάν το 1947, και ολοκληρώνεται στην Κύπρο το 1974.

Οι προσωπικές μαρτυρίες αποκαλύπτουν μια κοινή εμπειρία χαμένων πατρίδων και διαλυμένων κοινοτήτων: την ιστορία ανθρώπων που πάντα νιώθουν Δύο Φορές Ξένοι.

Η έκθεση πραγματοποιείται στο μουσείο Μπενάκη από 19 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο του Προγράμματος Culture της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πλαισιώνεται από παράλληλες εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν:

• ζωντανή αφήγηση παραμυθιού για παιδιά
• προβολές ντοκιμαντέρ στο αμφιθέατρο
• γαστρονομικές βραδιές με αναφορές στη Μικρά Ασία, τον Πόντο και την Ινδία, κάθε Πέμπτη στο εστιατόριο του μουσείου.

Κουμπάρη 1,Αθήνα, http://www.benaki.gr
Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο: 9.00-17.00
Πέμπτη: 9.00-24.00
Κυριακή: 9.00-15.00
Εγκαίνια: 18 Σεπτεμβρίου 2012
Είσοδος 6 ευρώ

Κορυφή σελίδας


Η Σμύρνη πριν την Καταστροφή
Έκθεση συλλογής Πέτρου Μεχτίδη


Εγκαίνια της έκθεσης της συλλογής του Πέτρου Μεχτίδη με τίτλο Η Σμύρνη πριν την Καταστροφή. Διάρκεια έκθεσης: 18-29 Σεπτεμβρίου 2012.

«Είχα την τύχη να επισκεφτώ τη Σμύρνη τέσσερις φορές. Κάθε φορά που έφτανα στη Σμύρνη αντίκριζα τις τεράστιες πολυκατοικίες, την απίστευτη ανοικοδόμηση και αναρωτιόμουνα: ‘Που βρίσκεται η Σμύρνη που είχα διαβάσει; Η Σμύρνη του Χατζηστάμου, του Φασουλά και του Κρομυδόκαστρου; Τι έχει απομείνει από την Ελληνική Σμύρνη;’. Δυστυχώς η Καταστροφή του ’22 και η χαοτική ανοικοδόμηση που συνεχίζεται ως τις μέρες μας άφησε πίσω της ελάχιστα ίχνη της μακραίωνης ελληνικής παρουσίας στην πόλη του Ομήρου και του Χρυσοστόμου.

Ξεκίνησα λοιπόν να μαζεύω επιστολικά δελτάρια, χάρτες, βιβλία κ.λπ. με σκοπό να διασώσω από τη λήθη κάτι από την παλιά Σμύρνη. Με αυτά διακόσμησα τα βιβλία μου και με αυτά προσκαλώ τον επισκέπτη αυτής της έκθεσης σε ένα ταξίδι, 90 χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Ίσως καταφέρουμε μαζί να πορευτούμε ξανά στα σοκάκια της ‘γκιαούρ Ιζμίρ’ , στο ‘κιε’ και το Τρίστρατο της Αγίας Φωτεινής, να ψωνίσουμε από το ‘Ορόσντη Μπακ’ και να κλείσουμε τη μέρα μας με μια εκδρομή στο ‘Χαλκά- Βουνάρ’.

Εικόνες της καθημερινότητας, του λιμανιού, αλλά και χάρτες που δείχνουν την πολεοδομική εξέλιξη της Μητρόπολης του Μικρασιατικού Ελληνισμού από ένα μικρό λιμάνι στη μεγαλύτερη πόλη της Μικρασίας. Αν και είναι δύσκολο να φανεί το μέγεθος της Ιστορίας και του Πολιτισμού της Σμύρνης μέσα από λίγες εικόνες, ωστόσο η προσπάθεια για αυτό το ταξίδι νομίζω πως αξίζει. Εις μνήμην της ‘Σμύρνης πριν την Καταστροφή»

Ο Πέτρος Μεχτίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1971. Είναι αρχαιολόγος και συντηρητής έργων τέχνης και εργάζεται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.

Έχει δημοσιεύσει σειρά άρθρων για την ιστορία και τον πολιτισμό του Ελληνισμού της Μ. Ασίας στα περιοδικά “CORPUS”, “Ιστορικά Θέματα”, κ.α. Είναι τακτικός συνεργάτης των εφημερίδων ‘Μικρασιατική Ηχώ’ (Ένωσης Σμυρναίων), ‘Μικρά Ασία’ (Σύλλογος Μικρασιατών Πτολεμαΐδας), ‘Μνήμη’ (Μικρασιάτες Καβάλας). Συνεργάστηκε με το 'Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού' ως ερευνητής στη σύνταξη λημμάτων για την Εγκυκλοπαίδεια του Μείζονος Ελληνισμού/ Μικρά Ασία.

Συμμετέχει με ανακοινώσεις σε συνέδρια στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Είναι συλλέκτης αρχειακού υλικού για την Κωνσταντινούπολη και τη Μ. Ασία. Μέρος της συλλογής του πήρε μέρος στα 42α Δημήτρια (2007) με την έκθεση φωτογραφίας και αρχειακού υλικού ‘Εικόνες της Μ. Ασίας’.

Τρίτη 18.09.2012 / Ώρα 19:00

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΙΑΝΟΣ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 7) - ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ