!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  
Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)


Τεύχος 573, 10 Σεπτεμβρίου 2012            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στους φιλοσοφικούς κρημνούς με οδηγό τον όσιο Ιουστίνο

«ΑΠΟΣΤΟΛΗ» βιβλίων σε Καστοριά, Έδεσσα και Κιλκίς

41ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο


ΙΔ’ Πανελλήνιο Λειτουργικό Συμπόσιο
Στελεχών Ιερών Μητροπόλεων


Πρόγραμμα (αρχείο PDF)
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Στους φιλοσοφικούς κρημνούς με οδηγό τον όσιο Ιουστίνο

«Δεν είναι η ζωή του ανθρώπου ένα προσκύνημα σε κρημνούς, επειδή κάθε σοβαρό ζήτημα το οποίο ο άνθρωπος θέτει στον εαυτό του ή ο κόσμος στον άνθρωπο, καθοδηγεί τη σκέψη του σε κρημνούς; Ιδού το ερώτημα της αλήθειας, δεν είναι ένα απόκρημνο πρόβλημα»; Αυτούς τους προβληματισμούς μοιράζεται από το κελί του ο Όσιος Ιουστίνους Πόποβιτς, στο προλογικό σημείωμα του νέου έργου «Φιλοσοφικοί κρημνοί» από τις εκδόσεις της ιεράς Μονής Χιλανδαρίου. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου του συγγραφέως, τα απομνημονεύματα του πατρός Ιουστίνου, «οι φιλοσοφικοί κρημνοί», αποτελούν «συρραφή που έλαβε χώρα σε συγκεκριμένες μέρες και συγκεκριμένες νύχτες στο ενδιάμεσο των δύο Παγκοσμίων Πολέμων».

Εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στα 1957, σε μια έκδοση της σειράς «Σβετσάνικ» (Εορτή), στη Γερμανία και μολονότι είχαν μεγάλη ζήτηση, παρέμειναν δυσπρόσιτα στο ευρύτερο αναγνωστικό κοινό. Με την ευκαιρία της δημοσίευσης του έργου στην ελληνική μέσα από τη δεύτερη έκδοση των «Απάντων» του πατρός Ιουστίνου, το έργο αυτό παραμένει σήμερα εξίσου επίκαιρο και θα παρουσιαστεί στο κοινό στην αίθουσα του Βιβλιοπωλείου της Αγιορειτικής Εστίας, την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου.

Για την αξία του βιβλίου σημειώνει χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος του Τσέτινιε και Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας Αμφιλόχιος: «Δεν είναι μονάχα η γλώσσα και το ύφος που έχει γραφεί, η αιτία για τούτη την αγήραστη επικαιρότητά του. Πρωταρχική αιτία γι᾿ αυτό αποτελεί το περιεχόμενό του: ουσιαστική, άμεση επί της ουσίας ενασχόληση με τα αιώνια, «κατηραμένα» ζητήματα του νοήματος της ανθρώπινης ύπαρξης, της γνώσης της, της πραγματικότητας του κόσμου, του χρόνου και του χώρου. Ο πατήρ Ιουστίνος, μέσα από τούς «Φιλοσοφικούς κρημνούς» του κάνει στην ουσία μίαν εξομολόγηση στον ουρανό και στη γη: εξαγορεύει την ανθρώπινη τραγικότητά του, «φώτα και σκοτάδια» της γνώσης και της αίσθησης, τους «καημούς και πόθους» του, τη φλογερή του πίστη στον Θεάνθρωπο Χριστό. Καίοντας την άσβεστη κανδήλα του ενώπιον της θαυμαστής Μορφής Εκείνου, αντί για το λάδι, σταλάζει αδιάλειπτα – καθώς ο ίδιος του τ᾿ ομολογεί – στάλα τη στάλα το ίδιο το αίμα της καρδιάς του, μιας καρδιάς συνεπαρμένης από τα μυστήρια των δικών Του κόσμων!

Η Ιερά Μονή Χιλανδαρίου Αγίου Όρους και η Αγιορειτική Εστία παρουσιάζουν το έργο του Οσίου Ιουστίνου Πόποβιτς «ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΙ ΚΡΗΜΝΟΙ», στην Αίθουσα του Βιβλιοπωλείου της Αγιορειτικής Εστίας, Εγνατίας 109, την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012 και ώρα 20:00.

Στην παρουσίαση συμμετέχουν:

Ο κ. Χρυσόστομος Σταμούλης, Καθηγητής & Πρόεδρος του Tμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ
Ο Επίσκοπος πρ. Ερζεγοβίνης & Ζαχουμίου Αθανάσιος (Γιέβτιτς)
Ο Πανοσ. Αρχιμανδρίτης Μεθόδιος, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου
Ο Ιερομόναχος Αθανάσιος Σιμωνοπετρίτης
Ο κ. Αλέξανδρος Στογιάνοβιτς, υποψ. διδάκτωρ Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ,
μεταφραστής του βιβλίου

Κορυφή σελίδας


«ΑΠΟΣΤΟΛΗ» βιβλίων σε Καστοριά, Έδεσσα και Κιλκίς

Βιβλία και γραφική ύλη παραδόθηκαν από τον φιλανθρωπικό Οργανισμό «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, σε Καστοριά, Έδεσσα και Κιλκίς σε συνεργασία με τους ακριτικούς Δήμους, συνεχίζοντας τον β΄κύκλο του προγράμματος «ΕΧΩ ΑΠΟΣΤΟΛΗ».

Το πρόγραμμα αφορά δράσεις που περιλαμβάνουν αποστολές βιβλίων εκπαιδευτικού περιεχομένου, με σκοπό την ενίσχυση σχολικών βιβλιοθηκών, αλλά και δωρεάν διάθεση βιβλίων & γραφικής ύλης σε μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Μέχρι σήμερα η « Αποστολή» έχει μοιράσει περισσότερα από 30.000 βιβλία και γραφική ύλη σε ακριτικές γωνιές της πατρίδας μας και συνεχίζει δυναμικά για την κάλυψη και ικανοποίηση όλο και περισσότερων αναγκών.

Ο Δήμαρχος Καστοριάς κ. Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδης, ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, υπογραμμίζοντας: «Θεωρώ χρέος μου να ευχαριστήσω θερμά τον Φιλανθρωπικό Οργανισμό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, για την πρωτοβουλία που είχε σε αυτήν την δύσκολη περίοδο που διέρχεται η χώρα μας και οι κάτοικοι του ακριτικού Δήμου μας, να προσφέρει δύο χιλιάδες βιβλία παρέχοντας με αυτόν τον τρόπο πρόσβαση στην γνώση στην νεολαία και ιδιαίτερα σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως άνεργοι, ανασφάλιστοι και άποροι της ορεινής Καστοριάς».

Ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτριος Γιάννου σε ευχαριστήρια επιστολή του τόνισε ότι: «ο Δήμος Έδεσσας δέχτηκε μεγάλη δωρεά 2.000 βιβλίων εκπαιδευτικού και εποικοδομητικού περιεχομένου και γραφικής ύλης…Θέλουμε να εκφράσουμε τις θερμότερες ευχαριστίες μας προς τον Φιλανθρωπικό Οργανισμό ΑΠΟΣΤΟΛΗ Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών εκ μέρους του συνόλου της τοπικής κοινωνίας του Δήμου Έδεσσας και ιδιαίτερα της μαθητικής κοινότητας και της νεολαίας».

Τέλος, ο Αναπληρωτής Δήμαρχος Κιλκισίου κ. Περικλής Κολότσιος εξήρε με ευχαριστήρια επιστολή την ευγενική προσφορά της «Αποστολής» και αναφέρει μεταξύ άλλων: «Εκφράζοντας το σύνολο των Δημοτών του Κιλκίς, καθώς και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κιλκίς, σας παρακαλώ να αποδεχθείτε τις θερμότερες ευχαριστίες μας για την ευγενική σας προσφορά να αποστείλετε στο Δήμο Κιλκίς, βιβλία εκπαιδευτικού περιεχομένου, καθώς και γραφική ύλη προκειμένου να διατεθούν σε σχολεία και μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης».

Κορυφή σελίδας


41ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο

«Η κρίση που μαστίζει τη χώρα μας είναι πρωτίστως κρίση αξιών. Επικράτησε τα τελευταία χρόνια μία νοοτροπία ήσσονος προσπάθειας, μία νοοτροπία ευδαιμονισμού, ευμάρειας με δανεικά, που μας απόκρινε από τις αληθινές αξίες και στρέβλωσε τον αξιακό μας κώδικα. Απομακρυνθήκαμε ως κοινωνία από το πνεύμα από την τέχνη, από τα βιβλία. Για αυτό και έξοδος από την κρίση και ανάκαμψη της χώρας δεν μπορεί να υπάρξει αν δεν υπάρξει αναγέννηση του εκπαιδευτικού μας συστήματος, αν δεν υπάρξει μία πνευματική αναγέννηση, μία επιστροφή στις αληθινές αξίες. Και φορέα γι’ αυτή την πνευματική αναγέννηση δεν μπορεί να είναι άλλος από το βιβλίο» τόνισε ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κων/νος Αρβανιτόπουλος κηρύσσοντας την έναρξη του 41ου Φεστιβάλ βιβλίου που διοργανώνεται από τις 7 έως τις 23 Σεπτεμβρίου στο Ζάππειο.

Στο 41ό Φεστιβάλ Βιβλίου, που διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου, σε συνεργασία με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF και τον Οργανισμό Πολιτισμού Άθλησης και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α.) συμμετέχουν 150 Έλληνες εκδότες σε 130 περίπτερα και παρουσιάζουν τη σύγχρονη εκδοτική παραγωγή με περισσότερους από 50.000 τίτλους.

«Είναι ουσιαστικό βήμα η ενοποίηση των υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού με δεδομένα τα προβλήματα που δημιουργούνταν από την ασυνεννοησία των δύο φορέων που στην αρμοδιότητά τους ανήκει το βιβλίο. Φτάνει να μην μείνει μόνο στον εντυπωσιασμό και τον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών» τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου Γιάννης Σολδάτος, ο οποίος σημείωσε ότι η κατάσταση στον χώρο του βιβλίου επιδεινώνεται λόγω της οικονομικής κρίσης.

Το φετινό Φεστιβάλ Βιβλίου είναι αφιερωμένο στον ιστορικό θεσμό των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων που διοργανώνονται από το 1956 από το Υπουργείο Πολιτισμού και την Διεύθυνση Γραμμάτων. Σε ειδικό χώρο εκτίθενται βραβευμένα και σπάνια βιβλία από το 1956 έως σήμερα.

Οι ώρες λειτουργίας είναι: Δευτέρα έως Πέμπτη 18.00 - 22.30

Παρασκευή και Σάββατο: 18.00 - 23.00, Κυριακή ανοιχτά όλη την ημέρα από τις 11 το πρωί έως τις 22.30.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ