!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  
Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)


Τεύχος 572, 6 Σεπτεμβρίου 2012            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι αποφάσεις της Δ.Ι.Σ.

Επιστολή του Μητροπολίτη Ηλείας στην εφημερίδα Πρωινή

Στο ραδιόφωνο του 89,5 διαβάζουμε

Παράταση για τη «Σμύρνη των Ελλήνων»Αυτήν την Κυριακή δίνουμε αίμα
στη Γλυφάδα


Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου από τις 10:30 έως τις 13.00
στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης,
στη Γλυφάδα δίνουμε λίγο από το αίμα μας
προσφέρουμε ΖΩΗ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Οι αποφάσεις της Δ.Ι.Σ.

Ολοκλήρωσε σήμερα Πέμπτη, τις εργασίες της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος για τον Σεπτέμβριο. Η Δ.Ι.Σ. δέχθηκε τον Μητροπολίτη Ελασσώνος κ. Βασίλειο, Πρόεδρο της Διοικούσης Επιτροπής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών και ενημερώθηκε για θέματα του Οργανισμού.

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος ενημέρωσε τα μέλη σχετικά με το θέμα της Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναυπάκτου. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να μεταβεί ο Αρχιγραμματεύς, Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ στη Μονή για να ενημερώσει την αδελφότητα για τις υποδείξεις της και να καλέσει τα μέλη της αδελφότητας στην πλήρη εφαρμογή των Συνοδικών αποφάσεων.

Τέλος, στο δελτίο τύπου που εξέδωσε η Δ.Ι.Σ., «επιδοκιμάζει τα από 6.9.2012 Δελτία Τύπου της Γενικής Γραμματείας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, τα οποία αναφέρονται στον τρόπο και το ύψος της δημοσιοϋπαλληλικής μισθοδοσίας του Κλήρου της Εκκλησίας της Ελλάδος όπως και του ειδικού μισθολογίου των Αρχιερέων Αυτής, διαψεύδοντας τα περί αντιδράσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος στη μη συμμετοχή της στα ισχύοντα φορολογικά μέτρα και στα περί μυθώδους ύψους των μισθών των Αρχιερέων».

Κορυφή σελίδας


Επιστολή του Μητροπολίτη Ηλείας στην εφημερίδα Πρωινή

Διάβασα στο Φύλλο της ΠΡΩΙΝΗΣ της 1-9-2012 με τίτλο "Χρέος της Κυβέρνησης να δώσει λύση - Μείζον κοινωνικό πρόβλημα η αναστολή λειτουργίας των “Ιδρυμάτων της Μητρόπολης Ηλείας” ανακοίνωση από τον ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας, και σε απάντηση αυτού σας γνωρίζω τα εξής:

1. Τα έσοδα και τα έξοδα των ευαγών Ιδρυμάτων της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας κάθε χρόνο δημοσιεύονται στον Τοπικό μας Τύπο, τα έχετε και σεις δημοσιεύσει και επομένως έπρεπε να τα γνωρίζουν. Αλλά και τώρα αν θέλουν εύκολα μπορούν να τα μάθουν.

2. Το ότι τα Ιδρύματα χρονίως πασχόντων και κατάκοιτων συνανθρώπων μας ελάμβαναν διά τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ και του ΙΚΑ ημερήσιο νοσήλιο και αυτό έπρεπε να το γνωρίζουν. Διότι στους δημοσιευόμενους κατ' έτος Απολογισμούς εσόδων και εξόδων μνημονεύεται ρητώς τούτο, όπως και στα μικρά Ημερολόγια τσέπης και στην ΑΜΠΕΛΟΝ της Μητροπόλεως μας. Σας τα αποστέλλω να τους τα δείξετε. Όμως πρέπει να ξέρουν ακόμη, ότι άφ' ενός μεν το ημερήσιο νοσήλιο δεν φθάνει διά να καλύψει όλα τα έξοδα του περιθαλπομένου σ' ένα Ίδρυμα, άφ' ετέρου δε ότι στα ιδρύματα της Μητροπόλεως μας περιθάλπονται και πολλοί άλλοι συνάνθρωποι μας πού είναι ανασφάλιστοι. Ποιός καταβάλλει γι αυτούς τα έξοδα;

3. Ή κοινωνική προσφορά των Ιδρυμάτων της Μητροπόλεώς μας, κ. Διευθυντά, δεν είναι "μύθος", ως ισχυρίζονται οι της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, άλλα απτή πραγματικότητα, πού την βλέπουν και την αισθάνονται όλοι όσοι ζουν στην Ηλεία, άλλα και πολλοί εκτός αυτής.

Την γνωρίζουν και όλες οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Ηλείας (Πρόνοια, Νοσοκομεία, Δήμοι, Εισαγγελίες, Αστυνομίες, Επιμεληταί ανηλίκων κ.λ.π.), οι όποιες στην Μητρόπολή μας απευθύνονται διά την περίθαλψη κάποιων εγκαταλελειμμένων συνανθρώπων μας και ποτέ δέν είπαμε ΟΧΙ. Εσύ γνωρίζεις και όλοι οι Διευθυντές του Τοπικού μας Τύπου, ότι οσάκις έχει προβληθεί από σας κάποιο θλιβερό γεγονός έρημων και ανήμπορων, ανήλικων ή ενήλικων, συνανθρώπων μας, ή ταπεινότης μου έχει επέμβει διά να δώσει λύση.

4.Τα Ιδρύματα χρονίως πασχόντων της Μητροπόλεως μας, κ. Διευθυντά, λειτουργούν 35 χρόνια. Φαίνεται ότι κάποιοι τώρα, που σταμάτησαν τα δυο να λειτουργούν, κατάλαβαν την λειτουργία τους, αλλά και την μεγάλη τους κοινωνική προσφορά τόσο στους περιθαλπόμενους συνανθρώπους μας, όσον και στους εργαζομένους εις αυτά και τις οικογένειες τους. Έτσι επαληθεύθη ο παλιός λόγος περί του Μυλωνά. Ό Μυλωνάς, λέει, όσο ο μύλος του δουλεύει, παρά τον θόρυβον, κοιμάται ήσυχος. Όταν όμως σταματήσει, τότε ανησυχεί και ξυπνάει!!

5. Όσον άφορα στο όψιμο ενδιαφέρον της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας και την απαίτησή τους να σεβασθούμε τα δικαιώματα των εργαζομένων και την αξιοπρεπή ζωή των τροφίμων, μιλούν για «γλαύκα εις Αθήνας». Διότι αυτά ήσαν, είναι και θα είναι πρώτη δική μας προτεραιότητα και πραγματικότητα. Διά τούτο τα Ιδρύματά μας συνεχίζουν να λειτουργούν από πάσαν άποψιν άψογα. Έπρεπε όμως να τα είχαν επισκεφτεί - και τώρα δεν είναι αργά - διά να ιδούν πώς λειτουργούν, να τα συγκρίνουν με άλλα κρατικά ή ιδιωτικής πρωτοβουλίας τέτοια ιδρύματα και τότε να έλθουν να τα συζητήσουμε, όπως έκανε προ ημερών η Βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Έφη Γεωργοπούλου - Σαλτάρη μαζί με κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ της Ηλείας και μου έδήλωσαν την στήριξί τους.

6.Τέλος κάνω στην Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας την εξής πρόταση:

Τους παραχωρούμε ΔΩΡΕΑΝ την χρήση των δύο Ιδρυμάτων, Βάρδας και Πελοπίου, μαζί με όλον τον εξοπλισμό τους, διά να τα λειτουργήσουν αυτοί. Η Μητρόπολίς μας επί πλέον τους δίνει την εξουσιοδότηση να εισπράττουν και τα έσοδα από την ΜΕΓΑΛΗ (!) περιουσία που τους δώρησαν οι τρόφιμοι τους, ακόμη και να την πουλήσουν διά την λειτουργία τους.

Διότι ή Μητρόπολις μας έχει πολλά, μικρά και μεγάλα Κληροδοτήματα, αλλά αυτά προέρχονται από ευγενείς εύπορους Χριστιανούς ΕΥΕΡΓΕΤΑΣ, όπως και όλη η Εκκλησιαστική περιουσία, οι όποιοι εμπιστεύονται την Εκκλησία μας και εκτιμούν το κοινωνικό της έργον, και ΟΧΙ από τους τροφίμους των Ιδρυμάτων, που συνήθως είναι οι πτωχοί και εγκαταλελειμμένοι συνάνθρωποι μας.

Κύριε Διευθυντά,

Ο πολύπαθος και πολύπειρος Λαός μας, λέει "Έξω από τον χορό πολλά τραγούδια ξέρεις. Έλα και μέσα να σε ιδώ". Από λόγια, υποσχέσεις, συνταγές και δημαγωγίες έχει πλέον χορτάσει ό Λαός μας.

Έργα τώρα θέλει και φάρμακα, γιατί μόνον αυτά τον πείθουν και αληθινά τον ανακουφίζουν. Και διά την Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας "Ιδού ή Ρόδος, ιδού και το πήδημα ...".

Κύριε Διευθυντά,

Την Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας, και όλες τις Γραμματείες των Πολιτικών Κομμάτων, η Μητρόπολίς μας τους θέλει δίπλα της και όχι απέναντι, ώστε μαζί να αγωνιζόμεθα διά την ανύψωση του βιοτικού επιπέδου των Ηλείων και την βοήθεια των αδυνάτων και ανήμπορων συνανθρώπων μας.

Η Μητρόπολις μας αυτά τα λίγα σήμερα μπορεί να κάνη. Ας έλθουν και αυτοί κοντά, για να κάνουμε περισσότερα.

Επί τούτοις διατελώ, Με ευχές, ευχαριστίες και εκτίμηση

Ο Ηλείας Γερμανός

Κορυφή σελίδας


Στο ραδιόφωνο του 89,5 διαβάζουμε

Η συγγραφέας Μάρω Βαμβουνάκη διαβάζει το βράδυ της Παρασκευής για τους ακροατές του ραδιοφώνου της Εκκλησίας από την "Collectanea" του Ζήσιμου Λορεντζάτου

Πρόκειται για μια συλλογή καταγραφών που άρχισαν να γράφονται το 1941 και φτάνουν μέχρι το τέλος του 2003, ένα δύο μήνες πριν την εκδημία του Λορεντζάτου. Εκφρασμένη επιθυμία του ήταν να δημοσιευθούν μετά το θάνατό του. Φέρουν αύξουσα αρίθμηση χωρίς ημερομηνίες, που φτάνει μέχρι τον αριθμό 1210. Το περιεχόμενο είναι ποικίλο, η πλειοψηφία του όμως άφορα θέματα κριτικής της λογοτεχνίας, ιδιαίτερα μάλιστα της ποίησης.

Ο Λορεντζάτος διάλεξε μια λατινική λέξη για να βαφτίσει τα σημειώματα, τις σκέψεις, τους καθημερινούς στοχασμούς μιας ζωής. «Collectanea», που θα πει σκόρπιες σημειώσεις για πολλά και διαφορετικά θέματα, σύμμεικτα όπως αλλιώς θα τα λέγαμε. Αυτή τη λέξη διάλεξε για τα δικά του σημειώματα ο δοκιμιογράφος, μεταφραστής και ποιητής Ζήσιμος Λορεντζάτος (1915 - 2004). Σ’ αυτά τα μικρότερα ή μεγαλύτερα κείμενα γράφει τις σκέψεις του, τις παρατηρήσεις, τις κριτικές του για θέματα που πάντα τον απασχόλησαν: τη θρησκεία, την ποίηση, τη γλώσσα, τη ζωή.

Διαβάζουμε στην Καθημερινή από τον εκδότη του βιβλίου Δημήτρη Μαυρόπουλο: «Σε αυτό το βιβλίο δεν εκτίθεται προσωπικά ο Λορεντζάτος, παρ’ όλο που υπάρχουν προσωπικές αναφορές -πάρα πολλές-, καταθέσεις μεταφυσικών αξόνων κυρίως, κάτι που δεν φαίνεται στο δοκιμιακό του έργο ή μάλλον είναι κρυμμένο κάτω από τις γραμμές. Μερικές δε καταγραφές μπορεί να τις πεις ομολογίες πίστεως... Δεν ξέρω πόσοι έχουμε τη δυνατότητα να προσεγγίσουμε το υλικό που απλώνεται. Κυρίως όσο αφορά την ξένη λογοτεχνία και την ποίηση. Είναι ζωγραφιά μιας εποχής που λέμε ότι τελειώνει. Ελπίζω να μην τελειώσει. Δεν ξέρουμε. Η ιστορία έχει χαοτικό χαρακτήρα, ιδίως στην πνευματική ζωή. Ο Λορεντζάτος ζωγραφίζει αυτόν τον κόσμο από τη δεκαετία του ’40, για 50 χρόνια περίπου».

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23:00 ΣΤΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ 89,5

Κορυφή σελίδας


Παράταση για τη «Σμύρνη των Ελλήνων»

Μετά τη δίμηνη επιτυχημένη πορεία της η έκθεση «H Σμύρνη των Ελλήνων", που οργάνωσε η Ένωσις Σμυρναίων σε συνεργασία με την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος, θα συνεχίσει να δέχεται τους επισκέπτες της στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, Σταδίου 13, Πλατεία Κολοκοτρώνη) καθώς παρατάθηκε η λειτουργία της μέχρι την Κυριακή, 16 Σεπτεμβρίου 2012.

To υλικό που παρουσιάζεται στην έκθεση προέρχεται κατά μεγάλο μέρος από τις συλλογές της Ενώσεως Σμυρναίων, και περιλαμβάνει βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, φωτογραφίες, πορτραίτα και άλλα κειμήλια, που διασώθηκαν από τις φλόγες και την καταστροφή της Σμύρνης το 1922.

Εκτίθενται, επίσης, τα αρχιερατικά άμφια του Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσοστόμου, αναμνηστικά του Αρχιστρατήγου Λεωνίδα Παρασκευόπουλου, ελληνικές σημαίες της στρατιωτικής διοίκησης Σμύρνης καθώς και το γραφείο του Αδαμαντίου Κοραή από τις συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.

Με την έκθεση επιδιώκεται να παρουσιαστούν στο αθηναϊκό και στο ευρύτερο κοινό όψεις της ελληνικής Σμύρνης, κυρίως κατά τον 19ο και τον 20ό αιώνα, έως το 1922 και να καταδειχθούν οι υψηλότατες επιδόσεις των Ελλήνων της Σμύρνης στις επιστήμες, την παιδεία, τα γράμματα, τις τέχνες, την οικονομία, το εμπόριο, τον αθλητισμό, την κοινωνική πρόνοια και σε όλες γενικά τις δραστηριότητες που δίνουν το στίγμα μιας φιλοπρόοδης, ανεπτυγμένης και με ισχυρά εθνικά και πνευματικά ερείσματα κοινωνίας.

Τα ψήγματα αυτού του λαμπρού πολιτισμού, που προβάλλονται στην έκθεση, προσφέρονται είτε για μια πρώτη γνωριμία με τη Μητρόπολη του Μικρασιατικού Ελληνισμού, είτε για εμπέδωση ήδη εγνωσμένων, είτε για βαθύτερο στοχασμό πάνω στο ιστορικό γίγνεσθαι.

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Σταδίου 13
Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό από Τρίτη έως Κυριακή,
ώρες 9:00 - 14:00.
Κυριακή είσοδος ελεύθερη

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ