Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Παν. Δρακόπουλος     Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 57, 14 Φεβρουαρίου 2006              Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΩΡΕΑΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΣΕ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΑΣΘΕΝΩΝ

ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΖΩΗ

ΤΟΠΟΤΗΡΗΤΗΣ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΑ ΑΓΚΩΝΑΡΙΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΑΙΤΙΑ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΣΗΣ

«Η ΠΙΣΤΗ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΦΥΤΗ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΜΑΣ»

«ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΤΟΥΡΚΟΣ Ή ΕΛΛΗΝ ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ»

ΜΗΝΥΜΑ ΑΓΑΠΗΣ ΣΤΑ ΝΕΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ

Ο ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΠΑΥΛΟ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΩΡΕΑΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΣΕ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΑΣΘΕΝΩΝ

Ένα ακόμα πρωτότυπο κοινωνικό έργο, με πρωτοβουλία της Μ.Κ.Ο. «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» της Εκκλησίας της Ελλάδος, εγκαινίασε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος (9/2/2006). Πρόκειται για τον ξενώνα φιλοξενίας συγγενών και συνοδών, ασθενών που νοσηλεύονται στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής και προέρχονται από την επαρχία. Ο ξενώνας, με την επωνυμία «Μέριμνα», βρίσκεται στον Νέο Κόσμο, Ήρας 8 & Δέσπως Σέχου.

Κατά την ομιλία του ο Μακαριώτατος σημείωσε ότι «Τα εγκαίνια αυτά σηματοδοτούν την ευαισθησία της Εκκλησίας απέναντι στα προβλήματα του ανθρώπου που πάσχει, που έχει ανάγκη από αγάπη και αλληλεγγύη. Ως πνευματικοί ποιμένες οφείλουμε τέτοια έργα να τα θέτουμε σε κίνηση και λειτουργία, προκειμένου να αποδεικνύουμε ότι πρώτοι εμείς εφαρμόζουμε αυτά που διδάσκουμε. Αυτό το έργο είναι μια κατάκτηση που οφείλεται στη συνέπεια με την οποία ακολουθούμε τις αρχές μας, στην εντιμότητα με την οποία διαχειριζόμαστε τις διανθρώπινες σχέσεις και στην προσπάθεια που καταβάλουμε από κάθε μετερίζι που ο καθένας κατέχει…»

Ο Διευθυντής της Μ.Κ.Ο. «Αλληλεγγύη» κ. Δημήτρης Φουρλεμάδης επεσήμανε ότι «Η εικόνα των συγγενών και των συνοδών, ατόμων τα οποία νοσηλεύονται στα νοσοκομεία και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ενοικιάσουν δωμάτιο σε κάποιο ξενοδοχείο, με αποτέλεσμα να περνούν τις νύχτες σε διαδρόμους, σε κοινόχρηστους χώρους νοσηλευτικών ιδρυμάτων, ακόμα και έξω στο δρόμο, αποτελεί για εμάς μία εικόνα ντροπής για μια κοινωνία η οποία σήμερα θέλει να λέγεται οργανωμένη και ευαίσθητη πάνω σε κοινωνικά θέματα…»

Δες το Δελτίο Τύπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Κορυφή σελίδαςΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΖΩΗ

Για τη μαρτυρία του Χριστιανού στη σύγχρονη κοινωνία μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίου Χαραλάμπους Ιλισίων (10/2/2006).

Παρατήρησε, χαρακτηριστικά ότι «Για να δώσει κάποιος μαρτυρία Ιησού Χριστού μέσα στον κόσμο χρειάζεται να έχει συνέπεια στη χριστιανική του ζωή. Οι κακοί Χριστιανοί απλώς χρησιμοποιούν τη θρησκεία αλλά δεν έχουν κατορθώσει να ανοίξουν τα φυλλοκάρδια τους για να εισέλθει η φωτιστική ενέργεια του Αγίου Πνεύματος. Όταν μιλούμε για μαρτυρία Ιησού Χριστού πρέπει προηγουμένως να αυτολογοκριθούμε, να μπορέσουμε να διαπιστώσουμε εάν έχουμε συνέπεια χριστιανική στη ζωή μας, γιατί ο ασυνεπής βίος μας αποτελεί τη μεγαλύτερη δυσφήμηση του ονόματος του Ιησού Χριστού και της Εκκλησίας…»

Δες το Δελτίο Τύπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής

Κορυφή σελίδαςΤΟΠΟΤΗΡΗΤΗΣ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Έπειτα από την παραίτηση του Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Καλλινίκου, για λόγους υγείας και τη δημοσίευση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 23 του νόμου 590/1977, Τοποτηρητής της Μητροπόλεως Πειραιώς ορίστηκε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος.

Δες το Δελτίο Τύπου της Ιεράς Συνόδου

Κορυφή σελίδαςΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Τις θερμές του ευχαριστίες εξέφρασε, με επιστολή του στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο (27/1/2006), ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Μολυβιάτης, για την πρόσφατη απόφαση της Ιεράς Συνόδου να παραχωρήσει 30 στρέμματα εκκλησιαστικής γης στο Σχιστό για τη δημιουργία μουσουλμανικού νεκροταφείου.

Στην επιστολή επισημαίνει, μεταξύ άλλων και τα εξής: «Δια της πρωτοβουλίας αυτής, η Εκκλησία συμβάλει, καθοριστικώς, εις την αποτελεσματικήν αντιμετώπισιν ενός σημαντικού ζητήματος, ανθρωπιστικής, προεχόντως, φύσεως και επιδεικνύει, εμπράκτως, κατά τρόπον άμεσον, το ενδιαφέρον της για τους μη Χριστιανούς συνανθρώπους μας, επιβεβαιώνοντας τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της Ορθοδοξίας, η οποία γνωρίζει πώς να υπερβαίνει, με αποτελεσματικό και άμεσο τρόπο, τυχόν στεγανά θρησκειακών και φυλετικών προκαταλήψεων. Το μήνυμα αυτό αναμένεται να εκτιμηθεί αναλόγως από διαφόρους αποδέκτες…»

Κορυφή σελίδαςΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΑ ΑΓΚΩΝΑΡΙΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Πατρικό χαιρετισμό απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος προς τους συμμετέχοντες στην Ημερίδα, που διοργάνωσε το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών στην Αθήνα (11/2/2006), με θέμα «Οι κωφοί στη σύγχρονη κοινωνία».

«Ως Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας», σημείωσε ο Μακαριώτατος, «και ειδικότερα ως πνευματικός σας πατέρας, θα ήθελα δύο σημεία πνευματικά να σας τονίσω με το χαιρετιστήριο αυτό μήνυμά μου. Τα δύο αυτά σημεία είναι τα αγκωνάρια της Ορθόδοξης πνευματικότητας και της αληθινής ζωής και είναι η πίστη και η προσευχή. Χωρίς πίστη στο Θεό κρημνίζεται το πνευματικό οικοδόμημα της ύπαρξής μας και χωρίς προσευχή ατονεί και πικραίνεται η ψυχή. <Πιστεύω> σημαίνει εμπιστεύομαι τον αληθινό Θεό και την πρόνοιά Του και <προσεύχομαι> σημαίνει ότι ομιλώ μαζί Του καρδιακά…»

Κορυφή σελίδαςΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΑΙΤΙΑ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΣΗΣ

Βαρυσήμαντη παρέμβαση στο ζήτημα των σκανδάλων που ταλανίζουν την δημόσια ζωή τον τελευταίο χρόνο, έκανε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος χαιρετίζοντας την έναρξη των εργασιών της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (11/2/200).

Ο Μακαριώτατος τόνισε τρεις βασικές του σκέψεις: «α) Το φαινόμενο των σκανδάλων δεν είναι πρωτοφανές, αλλά σύμφυτο με την ανθρώπινη παρουσία… Στην ανθρώπινη κοινωνία πολλοί είναι έντιμοι και αφοσιωμένοι στον καθήκον και άλλοι επίορκοι. Xωρίς να θέλω να αμνηστεύσω τα σκάνδαλα και χωρίς να δέχομαι να μένουν οι ένοχοι ατιμώρητοι, επιθυμώ να υπογραμμίσω την ανάγκη αποφυγής των υπερβολών που βλάπτουν και τα πρόσωπα και τους θεσμούς. β) Τα σκάνδαλα επισημάνθηκαν επιλεκτικά σε ορισμένους χώρους θεσμών που ουσιαστικά πλήττονται μέχρις αποδυναμώσεως… Και αν οι θεσμοί ευτελιστούν τότε η συμφορά για το έθνος θα είναι μεγάλη… γ) Η σκανδαλολογία πρέπει να οδηγήσει στην αυτοκριτική και στην κάθαρση. Η κάθαρση, όμως, δε σημαίνει διασυρμό ή ευτελισμό των προσώπων, αλλά δίκαιη και αξιοπρεπή αντιμετώπιση των αποδεδειγμένως ενόχων. Η θυσία ανθρώπων στο βωμό της δημόσιας αποδοκιμασίας είναι πλάνη και θα κοστίσει ακριβά…»

Κορυφή σελίδας«Η ΠΙΣΤΗ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΦΥΤΗ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΜΑΣ»

Τη βαθιά σύνδεση του λαού μας με την Ορθόδοξη πίστη του επαίνεσε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, κατά το κήρυγμά του στον Ι. Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μοσχάτου, τον οποίο εγκαινίασε (12/2/2006).

«Βλέπουμε πως ο λαός μας έχει μια ζωντανή πίστη η οποία είναι σύμφυτη με την ύπαρξή μας και κανένας δε μπορεί να την ξεριζώσει και να τη μειώσει… Στη χώρα μας για να γίνουν Εκκλησίες βοηθά κυρίως ο λαός και προσφέρει από το υστέρημά του χρήματα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ανέγερση και διακόσμησή τους… Η πίστη μας στον Θεό είναι η πιο μεγάλη δύναμη που έχουμε και από την οποία μπορούμε να πιαστούμε και ν’ αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες της ζωής…»

Δες το Δελτίο Τύπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής

Κορυφή σελίδας«ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΤΟΥΡΚΟΣ Ή ΕΛΛΗΝ ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ»

Μήνυμα, με την ευκαιρία εσπερίδας που διοργάνωσε η Ένωση Κωνσταντινουπολιτών (13/2/2006), με θέμα «Εμείς και οι Τούρκοι», απέστειλε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος.

Στο μήνυμά του ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε, μεταξύ άλλων: «Δύο λαοί, αλλ’ όχι δύο έθνη, πορευόμαστε, επί αιώνες, τις παράλληλες πορείες μας στην ευρύτερη Μεσογειακή λεκάνη, το Ελληνικό έθνος και ο τουρκικός λαός. Σε αυτές τις ιστορικές δρασκελιές οι μεν προελαύνουν, οι δε οπισθοβατούν, οι μεν διεκδικούν, οι δε αντιστέκονται, αρκετές φορές ως σήμερα, έως ότου έρχεται μία ισορροπία, ωσάν αυτή την οποία απολαμβάνουμε τις τελευταίες δεκαετίες…

Εμείς, ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί, δεν είμεθα λιγότερο Παύλειοι από τον ίδιο το Παύλο. Δεν υφίσταται Τούρκος ή Έλλην εν Χριστώ. Εκείνος που ενοποιεί τα διεστώτα είναι o σαρκωθείς Υιός και Λόγος του Θεού. Δια του αίματός Του, αμβλύνονται οι διαφορές, λειαίνονται οι ιδιοτροπίες, αλλοιώνονται οι συνειδήσεις. Αλλ’ όμως, βλέπουμε πώς αντιμετωπίζεται ο Χριστός και η Εκκλησία Του από τους γείτονες…»

Δες το πλήρες μήνυμα του Μακαριωτάτου

Κορυφή σελίδαςΜΗΝΥΜΑ ΑΓΑΠΗΣ ΣΤΑ ΝΕΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ

Απέναντι στην εμπορευματοποίηση της αγάπης, που επιχειρείται στις μέρες μας, με την προβολή ξενόφερτων προτύπων, που αλλοιώνουν και ευτελίζουν τις σχέσεις των ανθρώπων, η Εκκλησία της Ελλάδος προβάλει και τιμά το ζεύγος των Αγίων Ακύλα και Πρίσκιλλας, ως πρότυπο αγάπης και συζυγίας, η μνήμη των οποίων εορτάζεται την 13η Φεβρουαρίου.

Με την ευκαιρία της εορτής, ο Μακαριώτατος, σε μήνυμά του προς τα νέα ζευγάρια (13/2/2006), τονίζει, μεταξύ άλλων και τα εξής: «Η Εκκλησία, ως φιλόστοργη μάνα, αγαπητά μου παιδιά, να ξέρετε είναι πάντα δίπλα σας, σας αγαπά και σας συμπαραστέκεται. Δε σας κοροϊδεύει με τα τόσα που κυκλοφορούν ψεύτικα, υποκριτικά και απατηλά υποκατάστατα. Σας προσφέρει αληθινά πρότυπα, σαν τους σημερινούς Αγίους, αυτούς που τους ένωνε η πραγματική αγάπη και η της σωφροσύνης αρετή».

Κορυφή σελίδαςΟ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΠΑΥΛΟ

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η συμμετοχή των μαθητών από όλη την Ελλάδα στον μαθητικό διαγωνισμό για τον Απόστολο Παύλο, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου και των Υπουργείων Παιδείας και Τουριστικής ανάπτυξης.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Ιεράς Συνόδου, 5000 μαθητές έχουν δηλώσει ήδη συμμετοχή. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο διαγωνισμό, που κινητοποίησε πρωτόγνωρα και καταλυτικά, για τα εκπαιδευτικά δρώμενα της χώρας μας, μαθητές και μαθήτριες από όλο το φάσμα της εκπαίδευσης, λήγει στις 28/2/2006.

Δες το Δελτίο Τύπου της Ιεράς Συνόδου

Κορυφή σελίδαςΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ