!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  
Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 568, 05 Ιουλίου 2012            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Αναγκαία η συνεργασία μεταξύ των ομοδόξων χωρών»

Πολιτιστικό κέντρο στο Συνοδικό Μέγαρο

Ο Χρυσόστομος της «Σμύρνης των Ελλήνων»
«Αποστολή» στην ελληνική
πολύτεκνη οικογένεια


260 πολυμελείς οικογένειες λαμβάνουν
από τη ΜΚΟ Αποστολή δέματα τροφίμων
και στο άμεσο μέλλον θα προστεθούν
κι άλλες οικογένειες της Αθήνας.
Γίνετε μέλος της μεγάλης προσπάθειας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


«Αναγκαία η συνεργασία μεταξύ των ομοδόξων χωρών»
Επίσκεψη του Προέδρου της Βουλγαρίας στην ιερά Σύνοδο


Με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας κ. Ρόσεν Πλεβνέλιεφ συναντήθηκαν σήμερα το πρωί στις 9:00, ο Πρόεδρος και τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου στο Συνοδικό Μέγαρο. Τον Βούλγαρο Πρόεδρο και την αντιπροσωπεία της γειτονικής χώρας υποδέχτηκαν ο Μακαριώτατος και οι Αρχιερείς στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη. Μετά το προσκύνημα, στη μεγάλη αίθουσα του Συνοδικού Μεγάρου, ο Αρχιεπίσκοπος χαιρετίζοντας τον κ. Πλεβνέλιεφ, είπε: "είναι ιδιαίτερη χαρά, αλλά και συγκίνηση, διότι είστε Πρόεδρος μιας φίλης, γειτονικής και ομόδοξης χώρας. Η Ορθόδοξη πίστη είναι εκείνη που μας συνδέει και μας εμπνέει. Σε μια εποχή, που μαστίζεται, όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά ολόκληρη η Ευρώπη από κοινωνικά προβλήματα όπως η ανεργία και η φτώχεια, η Εκκλησία προσπαθεί να συγκρατήσει και να εμψυχώσει το λαό. Η πίστη τόσο εδώ, όσο και στη Βουλγαρία, βοηθά να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες. Σ' αυτήν τη συνθήκη, οι ηγεσίες του Ορθοδόξου κόσμου οφείλουν να πρωτοστατούν στην ενότητα και στην αλληλεγγύη".

Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, ευχαριστώντας τον Μακαριώτατο και τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για την υποδοχή που του επιφύλαξαν, συμφώνησε ότι η συνεργασία μεταξύ των ομοδόξων χωρών είναι απαραίτητη και δεσμεύτηκε ότι ως Πρόεδρος της Βουλγαρίας θα εργαστεί γι' αυτήν. Μιλώντας σε προσωπικό επίπεδο, ανέτρεξε στην παιδική του ηλικία, στα δύσκολα χρόνια του καθεστώτος, τότε που εκκλησιάζονταν κρυφά, αργά τη νύχτα. Τότε, λοιπόν, σημείωσε με έμφαση ο κ. Πλεβνέλιεφ η ορθόδοξη πίστη ήταν που κράτησε το φρόνημα του κόσμου. Έτσι και τώρα, σε μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση, ο ρόλος της Εκκλησίας είναι αναντικατάστατος, γιατί διατηρεί την πίστη και τις αξίες ζωντανές. Για τον ίδιο λόγο και ο ίδιος μετά την εκλογή του στην Προεδρεία, ταξιδέψε στο Άγιον Όρος για προσκύνημα στη Μονή Ζωγράφου.

Ο Βούλγαρος Πρόεδρος μετέφερε στα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου τις ευχές του Πατριάρχη Βουλγαρίας Μάξιμου και αντάλλαξε δώρα με τον Αρχιεπίσκοπο, προσφέροντάς του μια εικόνα του πνευματικού ηγέτη της γείτονος χώρας, Αγίου Ιωάννη της Ρίλας.

Ο κ. Πλεβνέλιεφ πραγματοποιεί από το πρωί της Τετάρτης διήμερη επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Καρόλου Παπούλια. Πρόκειται για το πρώτο ταξίδι του Βούλγαρου Προέδρου στο εξωτερικό από την ανάληψη των καθηκόντων του, τον Ιανουάριο του 2012.

Κορυφή σελίδας


Πολιτιστικό κέντρο στο Συνοδικό Μέγαρο

«Η σύμβαση αυτή ανοίγει ένα δρόμο συνεργασίας για την εκτέλεση έργων που εξυπηρετούν τις ανάγκες του λαού μας» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος χθες το πρωί κατά την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιάννη Σγουρό για τη δημιουργία Συνοδικού Πολιτιστικού Κέντρου, παρουσία μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. «Το έργο αυτό είναι σπουδαίο όχι μόνο για το μέγεθος και τη σκοπιμότητά του, αλλά επειδή η πράξη αυτή περνά ένα μήνυμα αισιοδοξίας ότι μπορούν να γίνουν έργα όχι εκκλησιαστικά ή πολιτικά, αλλά έργα του Έθνους μας», πρόσθεσε ο Μακαριώτατος.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο της Εκκλησίας και τόνισε πως «η Αυτοδιοίκηση οφείλει να συμπαρίσταται στην Εκκλησία, αφού η Εκκλησία βοηθά και στηρίζει τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη».

Κορυφή σελίδας


Ο Χρυσόστομος της «Σμύρνης των Ελλήνων»

Ο πολιτισμός της ελληνικής Σμύρνης αναδύεται μέσα από την έκθεση με τίτλο «Η Σμύρνη των Ελλήνων», που εγκαινιάζεται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, την Πέμπτη 5 Ιουλίου στις 8 το βράδυ, και θα διαρκέσει έως τις 26 Αυγούστου.

Η Ένωση Σμυρναίων, με τη συνεργασία της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος, φιλοδοξεί να προβάλλει τον πολιτιστικό πλούτο της Σμύρνης, της Μητρόπολης του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Παρουσιάζοντας τις πτυχές του, κατά τον 19ο και τον 20ο αιώνα, έως το 1922, δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για μελέτη του ιστορικού καμβά, αλλά και για γνωριμία με τις νεότερες γενιές.

Αναδεικνύοντας τις εξαιρετικές επιδόσεις των Ελλήνων της Σμύρνης στις επιστήμες, την παιδεία, τα γράμματα, τις τέχνες, την οικονομία, το εμπόριο, τον αθλητισμό, την κοινωνική πρόνοια και σε όλες, γενικά, τις δραστηριότητες που καταδεικνύουν μια φωτισμένη και πνευματικά εξελιγμένη κοινωνία, η έκθεση περιλαμβάνει βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, φωτογραφίες, πορτραίτα και άλλα κειμήλια, που διασώθηκαν από τις φλόγες και την καταστροφή της Σμύρνης, το 1922, που προέρχονται, κατά μεγάλο μέρος, από τις συλλογές της Ενώσεως Σμυρναίων.

Επίσης, εκτίθενται τα αρχιερατικά άμφια του Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσοστόμου, αναμνηστικά του Αρχιστράτηγου Λεωνίδα Παρασκευόπουλου, ελληνικές σημαίες της στρατιωτικής διοίκησης Σμύρνης, καθώς και το γραφείο του Αδαμάντιου Κοραή, από τις συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής), Σταδίου 13, πλατεία Κολοκοτρώνη, Αθήνα, τηλ.: 210 3226370, 210 3237315, 210 3237617. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή 9:00 - 14:00.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ