!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  
Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 567, 02 Ιουλίου 2012            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επίτιμος δημότης Καστοριάς ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Επίτιμος Διδάκτορας στα ΤΕΙ Κοζάνης ο Πατριάρχης

"Περιήγηση στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα από έργα της συλλογής Ιωάννη Τρικόγλου"

Το Αρκαλοχώρι Ηρακλείου τιμά τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας

Περιήγηση στη «Βυζαντινή» Αθήνα


Στο ιστορικό κέντρο, στην αρχαία Αγορά, στο Μοναστηράκι, στην Πλάκα και στα Αναφιώτικα λειτουργούνται μνημειακοί ναοί της Αθήνας.

Μάθετε το πρόγραμμα του Ιουλίου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Επίτιμος δημότης Καστοριάς ο Οικουμενικός Πατριάρχης

«Αισθάνομαι ήδη συμπολίτης και οικείος σας» είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος κατά την τελετή ανακήρυξής του σε επίτιμο Δημότη Καστοριάς.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στους δεσμούς της Καστοριάς με την Κωνσταντινούπολη, ενώ θέλησε ως δημότης πλέον να μιλήσει για τις φυσικές ομορφιές της Καστοριάς και συγκεκριμένα στη λίμνη της πόλης τονίζοντας την ανάγκη προστασίας της. «Δεν αρκεί πρώτα να καταστρέφουμε τη φύση και με την εγωιστική συμπεριφορά μας και μετά να αναζητούμε λύσεις στα προβλήματα που έχουμε δημιουργήσει», τόνισε ο Πατριάρχης και πρόσθεσε πως «οφείλουμε να σεβόμαστε τη δημιουργία του Θεού. Ο σεβασμός της δημιουργίας πηγάζει από το σεβασμό της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας. Το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος και της οικολογικής συνείδησης δεν είναι ζήτημα απλώς οικονομικό και τεχνολογικό, είναι ηθικό και πνευματικό», ενώ ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας «ο άνθρωπος θεωρεί ότι τα πάντα εξαρτώνται από την υλική ευμάρεια και επιλύονται με υλικά μέσα, κάτι που οδηγεί τον άνθρωπο σε κρίσεις και αδιέξοδα. Μία τέτοια κρίση διέρχεται η κοινωνία σήμερα και αυτή η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά και ηθική και πνευματική και για να αντιμετωπιστεί χρειάζεται να αναγνωρίσουμε την δύναμη της υπομονής και τη βεβαιότητα της εμπιστοσύνης στον Θεό.

Στην Καστοριά έφτασαν το απόγευμα του Σαββάτου ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και η συνοδεία του. Στην πλατεία Ομονοίας συνόδευσε τον Πατριάρχη, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και τους υποδέχθηκαν ο οικείος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, Αρχιερείς της Ελλαδικής Εκκλησίας, κληρικοί, λαϊκοί, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Περιφέρειας, αλλά και των σωμάτων ασφαλείας. Ο Δήμαρχος της πόλης Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδης καλωσόρισε τον Πατριάρχη, λέγοντάς του πως κερδίζει κάθε άνθρωπο που είναι κοντά του, αφού αγκαλιάζει όποιον έχει ανάγκη. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. βαρθολομαίος δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος που επισκέπτεται την ιστορική αυτή πόλη με την σπουδαία εκκλησιαστική πορεία. Ανέφερε ότι επισκέπτεται την Καστοριά, για τους εορτασμούς της κατατάξεως της Οσίας Σοφίας σε Αγία και πρόσθεσε "οι πρόγονοί σας προσέφεραν πολλά στην πατρίδα και στο Γένος. Έχετε, λοιπόν, χρέος και καθήκον να αντλήσετε από το πλούσιο παρελθόν δύναμη και παραδείγματα, ώστε να διαχειριστείτε τις σύγχρονες καταστάσεις. Με τις αρετές των προγόνων σας, την φιλαλληλία και τον αλτρουισμό θα ξεπεράσετε την κρίση".

Αμέσως μετά τελέσθηκε εσπερινός χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου στον ιερό Μητροπολιτικό ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου. Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας καλωσόρισε τον Πατριάρχη στην πόλη της Καστοριάς και αναφέρθηκε στην ουσιαστική σημασία της επίσκεψής του. Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Καστοριάς κ. Σεραφείμ καλωσόρισε τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και τόνισε "η επίσκεψή Σας αυτή, αποτελεί σταθμό για την πόλη της Καστοριάς, ιερό μνημόσυνο, γι’ αυτούς πού έμειναν πιστοί στο χρέος τους απέναντι στην πατρίδα, στο γένος γενικότερα, και στον καθαγιασμένο θεσμό του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, αλλά και ανεφοδιασμό, συγχρόνως, και πηγή ευλογίας και δυνάμεως, στηριγμού και ενίσχυσης για τον δοκιμαζόμενο λαό μας, την δύσκολη αυτή περίοδο. Στο πρόσωπό Σας", πρόσθεσε ο Σεβασμιώτατος, "βλέπουμε τον Πατριάρχη της ειρήνης, της αγάπης, της προσφοράς και της θυσίας, τον άνθρωπο πού αγωνιά για την ανθρωπότητα, που δοκιμάζεται, τον οικολόγο και υποστηρικτή της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και της ακεραιότητας της δημιουργίας του Θεού".

Τέλος, ο Μητροπολίτης Καστορίας, πρόσφερε ως δώρο στον Πατριάρχη αργυρή Λειψανοθήκη που περιέχει απότμημα των μαρτυρικών λειψάνων της Ασκήτριας της Κλεισούρας Σοφίας. Ο Πατριάρχης ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Καστορίας, ενώ στη συνέχεια μίλησε για τη ζωή, τις αρετές και το έργο της Οσίας Σοφίας, και πρόσθεσε πως "η Αγία του τόπου σας γίνεται και κτήμα της Οικουμένης, αφού κάθε Άγιος της Εκκλησίας μας είναι οικουμενικός και καθολικός, η αγάπη του Χριστού τον συνδέει με όλους τους ανθρώπους" και ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας πως "η πνευματική ζωή έχει τους νόμους της. και μόνο όταν τους γνωρίζουμε, όπως τους γνώριζε η Οσία Σοφία, μόνο όταν τους τηρούμε, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις παγίδες του πονηρού, να υπερνικήσουμε τα πάθη μας, να ενοποιήσουμε τον εαυτό μας, να ανακαλύψουμε το πραγματικό μας πρόσωπο και να προσφέρουμε θυσία αγάπης στον πλησίον και στον Θεό".

Κορυφή σελίδας


Επίτιμος Διδάκτορας στα ΤΕΙ Κοζάνης ο Πατριάρχης

Η τιμή που απονέμεται σήμερα δεν ανήκει στον Πατριάρχη, αλλά στην Εκκλησία της Κωνσταντίνου Πόλεως" τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος κατά την τελετή αναγόρευσης σε επίτιμο διδάκτορα του τμήματος γεωτεχνολογίας και περιβάλλοντος του ΤΕΙ Κοζάνης. Η πνευματική ζωή είναι η μόνη μας ελπίδα για την έξοδο από την κρίση" τόνισε ο πρόεδρος των Τ.Ε.Ι., ενώ για την αναγόρευση του Πατριάρχη ως επίτιμου διδάκτορα της γεωπονικής σχολής ανέφερε πως "στο πρόσωπο του Πατριάρχη τιμάται όλος ο πνευματικός κόσμος".

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανέφερε, επίσης, ότι "η τεχνική γνώση είναι σπουδαιότατη για την ζωή του ανθρώπου. Όλοι οι κλάδοι των επιστημών πρέπει να έχουν ένα και μοναδικό στόχο και σκοπό, την εξυπηρέτηση του ανθρώπου". Πρόσθεσε, άλλωστε, ότι "δεν είναι επιτρεπτό, κατά την ηθική μας συνείδηση η τεχνολογία να επιτρέπει την παραγωγή υλικών αγαθών, τα οποία όμως να μην μπορεί να αποκτήσει οποιοσδήποτε τα έχει ανάγκη", ενώ ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας "η αγάπη μας προς τον συνάνθρωπο πρέπει να κεντρίζει τον προβληματισμό μας για την επίτευξη της ιδανικής κατάστασης, κατά την οποία καμμία ανάγκη δε θα μένει ανικανοποίητη και κανένα αγαθό δε θα απορρίπτεται λόγω εμποδίων".

Κορυφή σελίδας


"Περιήγηση στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα από έργα της συλλογής Ιωάννη Τρικόγλου"

Ένα ταξίδι στη μαγεία της Ανατολικής Μεσογείου μας επιφυλάσσει το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη μέσα από τα μάτια ενός αιγυπτιώτη έλληνα, που είχε την ευαισθησία να διαφυλάξει και να δωρίσει ένα σπάνιο αρχειακό υλικό. Η έκθεση με τίτλο «Περιήγηση στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα από τα έργα της Συλλογής Ιωάννη Τρικόγλου» αποτελεί συνδιοργάνωση της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Α.Π.Θ και του Μουσείου. Πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση πενήντα χρόνων από την απόφαση του Ιωάννη Τρικόγλου, Έλληνα εμπόρου, λόγιου και δραστήριου μέλους της ελληνικής κοινότητας του Καΐρου, να δωρίσει τη Βιβλιοθήκη του στο Α.Π.Θ. (1962).

H έκθεση περιλαμβάνει τέσσερις ενότητες που αφορούν σε παρουσίαση, η πρώτη και εισαγωγική, επιλεγμένου υλικού από το προσωπικό του αρχείο (επιστολές, φωτογραφίες, αυτόγραφα), ενώ οι επόμενες τρεις φωτογραφικού υλικού, σχεδίων, χαρακτικών, σπάνιων εκδόσεων που αναφέρονται στην ιστορία, τον πολιτισμό και τον καθημερινό βίο της Αιγύπτου (η δεύτερη), της Μ. Ασίας – Κωνσταντινούπολης (η τρίτη) και της Ελλάδας (η τέταρτη), αντίστοιχα. Τα έργα που φιλοξενούνται στην έκθεση, μεγάλης ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας, καλύπτουν το χρονικό φάσμα από το 16ο αι. έως και τον 20ο και παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό.

Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων "Κυριάκος Κρόκος"
Εγκαίνια Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012
Διάρκεια 2 Ιουλίου - 8 Σεπτεμβρίου 2012

Κορυφή σελίδας


Το Αρκαλοχώρι Ηρακλείου τιμά τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας

Το Αρκαλοχώρι Ηράκλειου αναμένεται να επισκεφθεί την Τρίτη 3 και την Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012, ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β'. Με το Αρκαλοχώρι τον συνδέουν ισχυροί δεσμοί, αφού εκεί έζησε τα παιδικά του χρόνια και φοίτησε στο Γυμνάσιο της περιοχής.

Ο Πατριάρχης θα βρεθεί στο Αρκαλοχώρι έπειτα από πρόσκληση της Μητρόπολης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου, εν όψει της πανήγυρης του μητροπολιτικού ναού Αγίου Ανδρέα του Ιεροσολυμίτη και θα χοροστατήσει την Τρίτη 3 Ιουλίου στον πανηγυρικό εσπερινό, ενώ θα προεξάρχει την Τετάρτη 4 Ιουλίου στο αρχιερατικό συλλείτουργο.

Στο πλαίσιο αυτό, με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Μινώα Πεδιάδας, η δημοτική αρχή θα προχωρήσει στην ανακήρυξη του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρου Β' ως επίτιμου δημότη Μινώα Πεδιάδας, λαμβάνοντας υπόψη το σημαντικό ποιμαντικό του έργο και τους στενούς δεσμούς που τον συνδέουν με τον τόπο. Η ανακήρυξη θα πραγματοποιηθεί στη διάρκεια ειδικής τελετής την Τετάρτη 4 Ιουλίου στις 12:00 το μεσημέρι στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου, στον χώρο του Εκθεσιακού Κέντρου Αρκαλοχωρίου.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του Πατριάρχη στο Αρκαλοχώρι, την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Μανούσος Βολουδάκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ