!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  
Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 565, 25 Ιουνίου 2012            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η εξόδιος ακολουθία του Μακαριστού Μητροπολίτου Νικοπόλεως και Πρεβέζης κυρού Μελετίου

Ο εορτασμός του Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο

Ορέστεια 2012

«Κοινωνικό φροντιστήριο» στο κέντρο της Αθήνας

Θερινά σεμινάρια βυζαντινών σπουδών στη Θεσσαλονίκη

Η Αρχιεπισκοπή Αθηνών τιμά τους Νεωκόρους

«Περισσότερη αλληλεγγύη στην Ελλάδα»


«Ευλογείτε ποταμοί τον Κύριον…
ποταμοί του κόσμου»


Οι «δρόμοι» του νερού αποκαλύπτονται
στο μεγάλο αφιέρωμα του 89,5
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Η εξόδιος ακολουθία του Μακαριστού Μητροπολίτου Νικοπόλεως και Πρεβέζης κυρού Μελετίου

Στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου Πρεβέζης εψάλη το Σάββατο η εξόδιος ακολουθία του Μακαριστού Μητροπολίτου Νικοπόλεως και Πρεβέζης κυρού Μελετίου προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Από νωρίς το πρωί κληρικοί και λαϊκοί έφθαναν στον Ιερό Ναό για να προσκυνήσουν το λείψανο του Μακαριστού. Η εξόδιος Ακολουθία εψάλη στις 11 το πρωί προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου και παρουσία των Σεβ. Μητροπολιτών Ελασσώνος κ. Βασιλείου, ως εκπροσώπου του Πατριάρχη, Άρτης κ. Ιγνατίου, ο οποίος έχει οριστεί από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, τοποτηρητής της Ι. Μητροπόλεως Νικοπόλεως και Πρεβέζης, Παραμυθίας κ. Τίτου, Σπάρτης κ. Ευσταθίου, Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου, Καστορίας κ. Σεραφείμ, Φλωρίνης κ. Θεοκλήτου, Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, Κερκύρας κ. Νεκταρίου, Εδέσσης κ. Ιωήλ, Πατρών κ. Χρυσοστόμου, Αιτωλίας κ. Κοσμά, Σισανίου κ. Παύλου, Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, Λευκάδος κ. Θεοφίλου, Θηβών κ. Γεωργίου, και των επισκόπων Διαυλείας κ. Γαβριήλ και Σαλώνων κ. Αντωνίου και πλήθος κληρικών και λαϊκών, καθώς και εκπροσώπων της Πολιτείας, της Περιφέρειας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Ο Σεβ. Μητρ. Ελασσώνος στην ομιλία του ανέφερε ότι «ο Οικουμενικός Θρόνος και η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος στερείται έναν καταξιωμένο και δυναμικό Ιεράρχη», ενώ ο Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ, ως εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος τόνισε ότι «στο πρόσωπο του Μακαριστού Μητροπολίτου αναγνωρίζουμε την απώλεια μιας ακόμη εξέχουσας Αρχιερατικής φυσιογνωμίας και διακεκριμένης μορφής της ιεραρχίας της Εκκλησίας μας».

Κορυφή σελίδας


Ο εορτασμός του Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο

Στις 28 και 29 Ιουνίου η Εκκλησία της Κορίνθου, εορτάζει τον Πολιούχο της, Απόστολο Παύλο. Στο επίκεντρο των πνευματικών εκδηλώσεων βρίσκεται ο Ιερός Καθεδρικός Ναός Αποστόλου Παύλου Κορίνθου, καθώς και το Βήμα του Γαλλίωνος στην Αρχαία Κόρινθο.

Με τη μέριμνα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου δίδεται παγκορινθιακός χαρακτήρας στην πανήγυρη, ενώ η συμμετοχή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου και των Συνοδικών Μητροπολιτών, υπογραμμίζει τη θέση που κατέχει η Κόρινθος, ως Αποστολική Εκκλησία, στους πανελλαδικούς εορτασμούς της μνήμης του Αποστόλου Παύλου.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη 26 Ιουνίου, στις 7:00 το πρωί, στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Παύλου, στην Κόρινθο, θα τελεστεί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία από Ιερείς της Αρχιερατικής Περιφερείας Λουτρακίου. Θα ψάλλουν Ιεροψάλτες από την ίδια Αρχιερατική Περιφέρεια. Στις 11:00 το πρωί της ίδιας ημέρας, στον ίδιο Ιερό Ναό, θα τελεστεί Ιερά Παράκληση στον Άγιο Σωφρόνιο, Πατριάρχη Ιεροσολύμων, ενώ στις 6:00 το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα τελεστούν, το μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου και η ακολουθία του Εσπερινού.

Την Τετάρτη 27 Ιουνίου, στις 7:00 το πρωί, στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Παύλου, στην Κόρινθο, θα τελεστεί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία από Ιερείς της Αρχιερατικής Περιφερείας Νεμέας. Θα ψάλλουν Ιεροψάλτες από την ίδια Αρχιερατική Περιφέρεια. Στις 11:00 το πρωί της ίδιας ημέρας, στον ίδιο Ιερό Ναό, θα τελεστεί Ιερά Παράκληση στον Άγιο Ιερομάρτυρα Βλάσιο.

Από τις 4:00 και μέχρι τις 8:00 το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιηθεί εθελοντική αιμοδοσία στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Παύλου Κορίνθου, στον χώρο του Εξομολογητητρίου (δεξιά της εισόδου).

Ακόμη, στις 7:00 το απόγευμα θα τελεστεί Μικρός Εσπερινός και Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο. Στις 9:00 το βράδυ της ίδιας ημέρας στον ίδιο Ιερό Ναό θα τελεστεί Ιερά Αγρυπνία εις τιμήν, πάντων των Αγίων Αποστόλων, Συνεργών του Αποστόλου Παύλου. Θα ψάλλουν οι μοναχές των Ιερών Μονών και Ησυχαστηρίων της Κορινθίας. Θα προεξάρχει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Διονύσιος.

Κορυφή σελίδας


Ορέστεια 2012

Με σειρά θρησκευτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων υπό τον τίτλο ΟΡΕΣΤΕΙΑ εορτάζει η πόλη της Νέας Ορεστιάδος τη συμπλήρωση 89 χρόνων από τη θεμελίωση της το έτος 1923 μετά την Συνθήκη της Λωζάνης, όπου εγκαταστάθηκαν 900 οικογένειες Αδριανουπολιτών και Καραγατσιανών προσφύγων της καταστροφής του 1922. Πρωτεργάτης αυτής της πρωτοβουλίας ο τότε Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως Πολύκαρπος, ο οποίος μαζί με τους πρόκριτους της Αδριανούπολης και του Κάραγατς, λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα από τις πατρογονικές εστίες έφεραν στη φιλοξενη ελεύθερη πατρίδα τα ιερά τους κειμήλια και έστησαν το νοικοκυριό τους με την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

Το πρωί της Κυριακής, 24ης Ιουνίου ε.ε. άρχισε ο εορτασμός, με Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων Ορεστιάδος, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού. Στη συνέχεια τελέσθηκε η καθιερωμένη Δοξολογία και Μνημόσυνο στο μακαριστό Μητροπολίτη Πολύκαρπο και τους θεμελιωτές της πόλης.

Ακολούθησαν τα εγκαίνια της Βιβλιοθήκης του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Αδριανουπόλεως (Φ.Σ.Α.) σε κτήριο που παραχωρήθηκε από το Δήμο Ορεστιάδος. Ύστερα από μια περιπέτεια του θησαυρού της Βιβλιοθήκης που κράτησε 90 χρόνια (1922-2012) η Βιβλιοθήκη βρήκε το μόνιμο κατάλυμα της.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ο Βουλευτής Έβρου Αλέξ. Δερμετζόπουλος, ο Περιφερειάρχης Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης Άρης Γιαννακίδης, ο Δήμαρχος Ορεστιάδος Δημ. Μούζας, ο Ταξίαρχος – Διοικητής της 3ης Ταξιαρχίας Χρ. Καρυώτης, η Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Γεωργ. Νικολάου, ο Αστυνομικός Διευτθυντής Ορεστιάδος Γεωργ. Σαλαμάγκας, εκπρόσωποι φορέων και άλλοι επίσημοι.

Ο Σεβασμιώτατος εξήρε το γεγονός τους εορτασμού που συγχρόνως είναι ημέρα μνήμης των αλησμόνητων πατρίδων και σημείωσε ότι εκκλησιαστικά αυτή τη μέρα τιμώνται πάντες οι εν Αδριανουπόλει ασκήσει και αθλήσει διαλάμψαντες άγιοι, όπως έχει από ετών καθιερωθεί. Χαιρέτησε επίσης το γεγονός της μετεγκατάστασης της Βιβλιοθήκης του Φ.Σ.Α. στην Ορεστιάδα σαν γεγονός ορόσημο στην ιστορία της πόλης που την καθιστά πνευματικά διάδοχο της Αδριανούπολης.

Κορυφή σελίδας


«Κοινωνικό φροντιστήριο» στο κέντρο της Αθήνας

Η Βιβλιοθήκη της Ι.Α.Α. με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου προβαίνει για πρώτη φορά στην δημιουργία 'Κοινωνικού Φροντιστηρίου'.

Σκοπός του εν λόγω σημαντικού εγχειρήματος είναι η δωρεάν κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Για το λόγο αυτό καλούνται οι εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να βοηθήσουν, ώστε να στελεχωθεί και υποστηριχθεί επάξια η ιερή αυτή πράξη.

Ο εθελοντισμός, η εκούσια δηλαδή και ανιδιοτελής βοήθεια ειδικά προς τα παιδιά μας, κρίνεται ως επιτακτική ανάγκη, ιδιαίτερα όταν αφορούν στην παιδεία και στο μέλλον τους. Δεν πρέπει να αφήσουμε τους νέους και τις νέες αβοήθητους στο έλεος των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών κρίσεων.

Η Βιβλιοθήκη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, οργανωμένη και άρτια εφοδιασμένη, είναι έτοιμη να συνεργαστεί και να βοηθήσει στην τμηματοποίηση και οργάνωση του εκπαιδευτικού προσωπικού, ώστε να δημιουργηθεί το καλύτερο και δημιουργικότερο περιβάλλον για την μαθητευομένη νεολαία αλλά και για το εκπαιδευτικό προσωπικό.

Κορυφή σελίδας


Θερινά σεμινάρια βυζαντινών σπουδών στη Θεσσαλονίκη

Σεμινάρια βυζαντινών σπουδών από τη Δημόσια Σχολή Ανώτατων Σπουδών στις Κοινωνικές Επιστήμες (Ecole des hautes etudes en sciences sociales) με έδρα το Παρίσι και τον Δήμο Θεσσαλονίκης διοργανώνονται τους επόμενους τέσσερις μήνες στη Θεσσαλονίκη.

Την υπογραφή της σχετικής προγραμματικής σύμβασης ενέκρινε στην τελευταία του συνεδρίαση του δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης και, όπως έγινε γνωστό, τους κύκλους των σεμιναρίων, που είναι αφιερωμένοι στις βυζαντινές σπουδές, μπορούν να παρακολουθήσουν φοιτητές ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης από όλη την Ευρώπη, ενώ ως εισηγητές θα πάρουν μέρος διακεκριμένοι ειδικοί από όλο τον κόσμο.

«Η σημασία του προγράμματος αυτού που προσελκύει το ενδιαφέρον νέων ερευνητών όλων των χωρών είναι προφανής. Οι συμμετέχοντες είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές του Ελληνικού Πολιτισμού σε ολόκληρο τον κόσμο και είναι οι μελλοντικοί καθηγητές και ερευνητές που θα προωθήσουν τις βυζαντινές μελέτες», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Σπύρος Πέγκας.

Σημειώνεται ότι η Σχολή Ανώτατων Σπουδών στις Κοινωνικές Επιστήμες (Ecole des hautes etudes en sciences sociales) διοργανώνει από το 2008 σε συνεργασία με το Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών του ΑΠΘ θερινά σεμινάρια μεταπτυχιακού και διδακτορικού επιπέδου με ιδιαίτερη επιτυχία. Στόχος της προγραμματικής σύμβασης για τη διοργάνωση των σεμιναρίων είναι η ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως πολιτιστικής μητρόπολης της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου και ως κέντρου μελέτης του Βυζαντινού Πολιτισμού και Ιστορίας. Η επιλογή της Θεσσαλονίκης ως «οικοδέσποινας» βασίζεται στη μοναδική της θέση στον χάρτη ως φυσικού λιμανιού της νοτιοανατολικής Ευρώπης, τη βαθιά παράδοσή της ως σημαντικής βυζαντινής πόλης, στην πολυπολιτισμική φυσιογνωμία της, αποτέλεσμα συνάντησης και γόνιμης ζύμωσης ποικίλων πολιτισμικών στοιχείων.

Κορυφή σελίδας


Η Αρχιεπισκοπή Αθηνών τιμά τους Νεωκόρους

Το «Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών διοργανώνει τιμητική εκδήλωση προς τιμήν όλων των Νεωκόρων των Ιερών Ναών και Παρεκκλησίων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, σήμερα στις 6μ.μ. στο χώρο του Δουρούτειου Πνευματικού Κέντρου έναντι Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου «Χατζηκώστα» (Θερμοπυλών 11-13 & Πειραιώς)

Στην εκδήλωση ομιλητής θα είναι ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Β', ο οποίος και θα απονείμει τις βεβαιώσεις συμμετοχής σε όσους από τους Νεωκόρους παρακολούθησαν το Σεμινάριο του Ιδρύματος που πραγματοποιήθηκε κατά το έτος 2010 -2011. Μετά το πέρας της εκδήλωσης θα ακολουθήσει δεξίωση.

Κορυφή σελίδας


«Περισσότερη αλληλεγγύη στην Ελλάδα»

Να υπάρξει περισσότερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη με την Ελλάδα, ζητά ο νέος Ελληνορθόδοξος Μητροπολίτης Αυστρίας-Εξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης, Αρσένιος, ασκώντας συγχρόνως κριτική στον κακόβουλο και απαξιωτικό λόγο κάποιων κύκλων απέναντι στην Ελλάδα.

Σε ομιλία του σε μεγάλη εκδήλωση του Συνδέσμου Δημοσιογράφων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στη Βιέννη, ο κ. Αρσένιος επισήμανε πως μια τέτοια στάση πληγώνει και πως εάν η Ευρώπη εννοείται ως μια μεγάλη οικογένεια θα πρέπει να υπάρχει υποστήριξη στα μέλη της οικογένειας που βρίσκονται σε ανάγκη. Από τη νέα ελληνική κυβέρνηση, ο ιεράρχης του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κεντρική Ευρώπη, αναμένει, ότι θα καταβάλει προσπάθειες με όλες τις δυνάμεις της για το καλό του ελληνικού λαού, ενώ, όπως σημείωσε, ένα "ρόλο-κλειδί" στην παρούσα δεινή κατάσταση στην Ελλάδα έχει η Ορθόδοξη Εκκλησία με το κοινωνικό της έργο, χωρίς το οποίο η δυστυχία του πληθυσμού θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη.

Επισήμανε δε, πως στο πλαίσιο αυτό, η Εκκλησία της Ελλάδας διανέμει καθημερινά πάνω από 100.000 γεύματα σε δεινοπαθούντες στην Αθήνα και στην ύπαιθρο και σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν τα χιλιάδες δέματα με τρόφιμα για φτωχές οικογένειες και ηλικιωμένους, όπως και οι βοήθειες για ορφανοτροφεία, γηροκομεία και νοσοκομεία, καθώς, για ολοένα και περισσότερους Έλληνες, η υποστήριξη της Εκκλησίας αποτελεί την τελευταία άγκυρα σωτηρίας.

Από τους συμμετέχοντες υπογραμμίστηκε η μεγάλη επιτυχία που είχε η μεγάλη εκδήλωση συμπαράστασης με τον ελληνικό λαό, με τίτλο "Είμαστε όλοι Έλληνες", την οποία είχε διοργανώσει η Ελληνοορθόδοξη Μητρόπολη Αυστρίας στην ιστορική Συνοικία των Ελλήνων στο κέντρο της Βιέννης την Κυριακή 3 Ιουνίου, με τη συμμετοχή εκατοντάδων επισκεπτών, ανάμεσά τους ιεράρχες των χριστιανικών Εκκλησιών, πολιτικοί και διπλωμάτες.

Στην ομιλία του σε εκείνη την εκδήλωση - την οποία προσφώνησαν και οι ιεράρχες άλλων Εκκλησιών - ο καρδινάλιος της Αυστρίας, Κρίστοφ Σένμπορν, είχε διακηρύξει πως "στους Έλληνες η Ευρώπη οφείλει τις βάσεις του Ευρωπαϊκού Πνεύματος και είναι ντροπή με πόση επιπολαιότητα γίνεται τώρα λόγος για τους Έλληνες".

Όπως είχε επισημάνει ο καρδινάλιος, για τους Χριστιανούς, οι Έλληνες υπήρξαν επιπλέον, οι πρώτοι στην Ευρώπη που αποδέχτηκαν το Χριστιανισμό, ενώ η Καινή Διαθήκη γράφηκε στην ελληνική γλώσσα, αλλά προπάντων ο όρος της αλληλεγγύης με ανθρώπους που περνούν δυσκολίες, προέρχεται από την ελληνική σοφία και το ευαγγέλιο.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ