!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  
Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 561, 11 Ιουνίου 2012            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Εκκλησία απέναντι στην αυτοκτονία

«Στα ίχνη των Αγίων»

"Ενώνουμε τα χέρια και μαζί προχωράμε"

«Η υμνολογία της Πεντηκοστής»

Ο «Άρτος» του Παπαγιάννη στο Βυζαντινό Μουσείο


«Αποστολή στα ακριτικά νησιά»


Σοβαρή μέριμνα για τους ακρίτες μας
έχει να επιδείξει η «ΜΚΟ Αποστολή».
Δείτε πώς μπορείτε να την ενισχύσετε.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Η Εκκλησία απέναντι στην αυτοκτονία

Η Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος ανέλαβε πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του σοβαρού και διαρκώς αυξανομένου φαινομένου των αυτοκτονιών.

Πρώτο βήμα υπήρξε η σύνταξη και αποστολή σχετικής Εγκυκλίου, υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου προς τους πιστούς της Ιεράς Μητροπόλεως, η οποία αναγνώσθηκε κατά τη χθεσινή Κυριακή των Αγίων Πάντων 10 Ιουνίου 2012.

Δεύτερο βήμα αποτελεί η πραγματοποίηση Γενικού Ιερατικού Συνεδρίου την Τρίτη 19 Ιουνίου 2012, το οποίο θ’ ασχοληθεί ιδιαιτέρως και με αυτό το ζήτημα, με άμεσο στόχο την περαιτέρω ευαισθητοποίησή τους σε θέματα αναγνώρισης και άμεσης διαχείρισης αυτοκαταστροφικών ανθρώπων.

Παράλληλα και σε συνεργασία με τη Μ.Κ.Ο. «Η ΚΛΙΜΑΚΑ», προγραμματίζεται, για το κοινό και τους Φορείς της Πόλεως, ανοιχτή Εκδήλωση, με θέμα: «Ψυχική Υγεία και Οικονομική Κρίση: αναγνωρίζοντας και προλαμβάνοντας την αυτοκαταστροφική συμπεριφορά».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012, στις 7:00 το απόγευμα στη μεγάλη Αίθουσα Εκδηλώσεων της Αντιπεριφερείας Ν. Ευβοίας (Χαϊνά 93), με τη συμμετοχή των φορέων της πόλεως, πολιτών και των τοπικών μέσων ενημέρωσης.

Διαβάστε την Εγκύκλιο του Σεβασμιωτάτου

Κορυφή σελίδας


«Στα ίχνη των Αγίων»

«Κύριο έργο της εκκλησίας είναι να προσφέρει ανθρώπους που θα ακολουθούν τα ίχνη των Αγίων», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά τη χειροτονία του π. Απόστολου Τσολάκη από Υποδιάκονο σε Διάκονο την Κυριακή το πρωί, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων. Ο Αρχιεπίσκοπος πρόσθεσε, επίσης, ότι η σημερινή ημέρα, εορτή των Αγίων Πάντων είναι για όλους μας μεγάλη και ευλογημένη. «Οι Άγιοι» είπε χαρακτηριστικά ο Μακαριώτατος «γνώρισαν και έζησαν τον Χριστό βιωματικά και έτσι πρέπει να κάνουμε όλοι, να αντιγράφουμε τις ζωές των Αγίων, να γνωρίζουμε το Χριστό ουσιαστικά, εμπειρικά, μέσα από τη μυστηριακή ζωή της εκκλησίας». Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε πως υπάρχουν άνθρωποι που κατηγορούν την εκκλησία ότι δεν κάνει τίποτε και άλλοι που αναλώνονται με το τι κάνει η εκκλησία και πόσο σημαντικό είναι το φιλανθρωπικό της έργο. «Είναι, αλήθεια, πως το φιλανθρωπικό έργο της εκκλησίας είναι πολύ σημαντικό» είπε ο Αρχιεπίσκοπος, «αλλά δεν είναι το κύριο έργο της. Αποστολή της εκκλησίας είναι να προσφέρει ανθρώπους, να φτιάχνει ανθρώπους που θα ακολουθούν τα ίχνη των Αγίων». Μίλησε, άλλωστε, ο Αρχιεπίσκοπος για τη σημασία και την αξία των προτύπων λέγοντας πως «τα πρότυπα όταν ξεφεύγουν από τα ίχνη που χάραξαν οι άγιοι της εκκλησίας μας, απογοητεύουν τους ανθρώπους. Σε μια εποχή που πολλοί αρνιούνται το Χριστό, έρχονται μαρτυρίες ότι πολλοί τον ακολουθούν. Αυτοί που ακολουθούν αυτόν το δρόμο έχουν το δώρο της εκκλησίας να τους κάνει ελεύθερους, αγίους, πρότυπα». Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος απευθυνόμενος στον π. Απόστολο τόνισε πως «σε μια εποχή δύσκολη που η πατρίδα μας αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες πρέπει και εσύ να νιώσεις ότι η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά και πνευματική, γι’ αυτό πρέπει ν’ αντιγράφουμε τις ζωές των Αγίων μας».

Κορυφή σελίδας


"Ενώνουμε τα χέρια και μαζί προχωράμε"

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών με τη ΜΚΟ της ΑΠΟΣΤΟΛΗ, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η Τοπική Αυτοδιοίκηση ενώνουν τις δυνάμεις τους στα άγονα νησιά της Ελλάδας για να παρέχουν στους ακρίτες την ποιότητα της ζωής και της υγείας που τους αξίζει.

Με το μήνυμα "Ενώνουμε τα χέρια και μαζί προχωράμε" ολοκληρώθηκε η δεύτερη φάση του Ακριτικού Οδοιπορικού Υγείας που πραγματοποίησαν η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών με τη ΜΚΟ της ΑΠΟΣΤΟΛΗ και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) για τη στήριξη των κατοίκων ακριτικών νησιών.

Το Οδοιπορικό Υγείας ξεκίνησε στα πλαίσια του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής που ίδρυσαν οι δύο φορείς το Φεβρουάριο του 2012 για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ανασφάλιστων και αναξιοπαθούντων πολιτών. Η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε το Μάιο 2012 με τη Χάλκη, τη Σύμη, τη Νίσυρο και τελικά την ίδρυση Παραρτήματος του Ιατρείου στο Καστελόριζο.

Στη δεύτερη φάση, κλιμάκιο του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής, με επικεφαλείς τον Προέδρο του ΙΣΑ, κο Γιώργου Πατούλη και τον Γεν Διευθυντή της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ κο Κ Δήμτσα, επισκέφθηκαν τους ακρίτες από το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, τη Γαύδο ως το Αγαθονήσι, τους Λειψούς και τους Αρκιούς για να προμηθεύσουν τα Αγροτικά Ιατρεία με φαρμακευτικό και αναλώσιμο υλικό, να καταγράψουν τις υγειονομικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και να υιοθετήσουν τα προβλήματα των κατοίκων των περιοχών.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κος Πατούλης και ο Γεν Διευθυντής της ΜΚΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗ κος Δήμτσας δήλωσαν ότι το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής υιοθετεί μέσα από τα Οδοιπορικά Υγείας, τα προβλήματα των κατοίκων των άγονων νησιωτικών και ηπειρωτικών περιοχών.

Κατά την επίσκεψη σε κάθε νησί, εθελοντές γιατροί του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής εξέτασαν τους κατοίκους που παρουσίαζαν προβλήματα υγείας, έλεγξαν την εμβολιαστική κάλυψη του παιδικού πληθυσμού και προέβησαν στους απαραίτητους εμβολιασμούς σε όσα παιδιά χρειάστηκαν εμβόλια.

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών με τη ΜΚΟ της ΑΠΟΣΤΟΛΗ, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η Τοπική Αυτοδιοίκηση ενώνουν τις δυνάμεις τους στα άγονα νησιά της Ελλάδας για να παρέχουν στους ακρίτες την ποιότητα της ζωής και της υγείας που τους αξίζει, για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους στα νησιά τους, για να ζήσουν σε μια Ελλάδα που δεν είναι ξεχασμένη. Όλοι μαζί μπορούμε να βοηθήσουμε εκεί που το κράτος δε μπορεί. Ενωμένοι, η Εκκλησία της Ελλάδας, ο Ιατρικός Κόσμος και η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε μια κοινή προσπάθεια, ενώνουμε τις δυνάμεις μας και μαζί προχωράμε. Με συνέχεια και συνέπεια. Με στόχο τον κάθε ασθενή, τον κάθε κάτοικο της Ελλάδας, σε όσο δύσβατο μέρος κι αν βρίσκεται.

Κορυφή σελίδας


«Η υμνολογία της Πεντηκοστής»

Το ραδιόφωνο της Εκκλησίας της Ελλάδος έχει σήμερα αφιερωματική εκπομπή στην Πεντηκοστή. Στην εκπομπή «Ύμνοις και ωδαίς», που επιμελείται ο Κώστας Παππάς και αναφέρεται στην υμνολογία της Εκκλησίας μας, καλεσμένος να μιλήσει είναι ο Αρχιμανδρίτης π. Ανανίας Κουστένης.

Στις 22.00 το βράδυ, από τους 89,5

Κορυφή σελίδας


Ο «Άρτος» του Παπαγιάννη στο Βυζαντινό Μουσείο

Τη Δευτέρα 18 Ιουνίου και ώρα 20.00 εγκαινιάζεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο η έκθεση γλυπτικής «Άρτος» του Θόδωρου Παπαγιάννη.

Για την έκθεσή του στο Βυζαντινό Μουσείο ο Θόδωρος Παπαγιάννης επέλεξε να «σκηνοθετήσει» με νέο τρόπο, χαρακτηριστικά έργα της καλλιτεχνικής του παραγωγής των τελευταίων 15 περίπου χρόνων.

Ο άρτος, σύμβολο κεντρικής σημασίας για τον Χριστιανισμό και προσφιλές θέμα για τον καλλιτέχνη, αποτελεί το επίκεντρο, γύρω από το οποίο οργανώνεται η αφήγηση της έκθεσης.

Μεταφερμένη στον χώρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου η γλυπτική του Παπαγιάννη αποκτά νέο νόημα και περιεχόμενο με θρησκευτικές και ιστορικές αναφορές.

Διάρκεια έκθεσης: 18 Ιουνίου έως 23 Σεπτεμβρίου 2012

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ