Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Παν. Δρακόπουλος     Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 56, 10 Φεβρουαρίου 2006              Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΥΨΗΛΕΣ ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟ

Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΧΕΙΜΕΡΙΝΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ

Η ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΣΗ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ ΑΙΤΙΑ ΔΙΧΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΑΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Η ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΓΟΝΕΑ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΟ ΘΕΟΥ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΥΨΗΛΕΣ ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟ

Την ανώτατη τιμητική διάκριση της Εκκλησίας της Ελλάδος, το Σταυρό του Αποστόλου Παύλου, αποφάσισε να απονείμει η Ιερά Σύνοδος (7/2/2006), σε κορυφαίες προσωπικότητες του Εκκλησιαστικού και δημόσιου βίου. Κατά τον εσπερινό της εορτής της Ορθοδοξίας, (11/3/2006) θα τιμηθούν ο Πρωτ. Θωμάς Συνοδινός, ο Αρχιμ. Νεκτάριος Κοτζιάς και ο κ. Ράλλης Κοψίδης.

Σε ειδική δε τελετή στο μέγαρο της Ιεράς Συνόδου θα τιμηθούν οι κ.κ. Νίκος Ψαρουδάκης, Μανώλης Γλέζος, Στέλιος Παπαθεμελής και Ανδρέας Τζάκης.

Κορυφή σελίδαςΗ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΧΕΙΜΕΡΙΝΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ

Τα μέλη της Εθνικής ομάδας, που θα λάβουν μέρος στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Τορίνο, δέχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος (7/2/2006), ανταποκρινόμενος στο αίτημά τους για την ευλογία της Εκκλησίας.

Μιλώντας στους αθλητές ο Μακαριώτατος σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Εμείς οι Έλληνες πάντοτε εξαρτούσαμε τη ζωή μας και τις επιτυχίες μας από το Θεό. Δεν είναι αυτό σύμπτωμα και γνώρισμα των Χριστιανών Ελλήνων, αλλά και των προ Χριστού Ελλήνων. Τώρα εμείς έχουμε πιο συνειδητή πίστη, ξέρουμε ότι η ζωή μας είναι κάτω από το βλέμμα του Θεού, κάτω από το χέρι Του και γι’ αυτό ήλθατε σήμερα εδώ…

Προσευχόμαστε να πάτε καλά, να γυρίσετε καλά, να εκπροσωπήσετε όσο καλύτερα γίνεται τη χώρα μας και να διακριθείτε…»

Κορυφή σελίδαςΗ ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΣΗ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ ΑΙΤΙΑ ΔΙΧΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

Τις συνέπειες που έχει η περιφρόνηση των θρησκειών και η καθύβριση των ιερών συμβόλων τους επεσήμανε με δήλωσή του (8/2/2006) ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, εξ αφορμής των τραγικών συνεπειών που είχε η δημοσίευση κωμικών σκίτσων του Μωάμεθ σε εφημερίδες της Δανίας και Νορβηγίας.

«Η υβριστική και περιφρονητική αντιμετώπιση των Θρησκειών και των συμβόλων τους και η παράλληλη υπονόμευσή τους, οδηγούν σε τραγικό και επώδυνο διχασμό τους λαούς και σε βίαιες συγκρούσεις.

Η τέχνη και το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης δεν πρέπει να είναι ασύδοτα. Και προ πάντων δε μπορεί να τραυματίζουν το θρησκευτικό συναίσθημα των λαών. Καταδικάζουμε τα φαινόμενα της λοιδορίας και της γελοιοποίησης θρησκευτικών προσώπων ή συμβόλων. Όπως καταδικάζουμε και κάθε βίαιη αντίδραση από μέρους εκείνων που θίγονται από τις προσβολές και προκλήσεις και φθάνουν σε δραματικές και καταστροφικές υπερβολές.

Ένας πόλεμος των πολιτισμών και μάλιστα και των θρησκειών αυτή την ώρα – ως και πάντοτε – θα ήταν για την ανθρωπότητα η μεγαλύτερη αφροσύνη»

Κορυφή σελίδαςΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

176 μετανάστες, μέχρι τώρα, παρακολουθούν τα μαθήματα Ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού, που πραγματοποιούνται στις εγκαταστάσεις του Τομέα Πολιτισμικού προσανατολισμού για αλλοδαπούς της Μ.Κ.Ο. «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» της Εκκλησίας της Ελλάδος, που εγκαινίασε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος (7/2/2006).

Κατά την ομιλία του ο Μακαριώτατος σημείωσε ότι «η επιδίωξή μας δεν είναι τόσο η ενσωμάτωση των αλλοδαπών αδελφών μας στην κοινωνία μας, γιατί το εγχείρημα αυτό ενέχει τον κίνδυνο της αφαίρεσης των στοιχείων ιδιοπροσωπίας που έχει ο κάθε ένας, δηλ. της απάρνησης της ιδίας του της παράδοσης, της θρησκείας, της καταγωγής και της ιστορίας, αλλά η λειτουργική ένταξή τους. Με τη Χριστιανική μας πίστη βλέπουμε τους αλλοδαπούς σαν αδελφούς. Εάν αυτό που εμείς σαν Εκκλησία διδάσκουμε, ότι δηλ. είμαστε ίσοι ενώπιον του Θεού, γίνεται καθημερινά πράξη, τότε η κοινωνία μας δε θα έχει προβλήματα αλλά θα πορεύεται εν ειρήνη… Όσο υπάρχει κακία θα υπάρχει και μισανθρωπία και προβλήματα και υπερβολές σαν αυτές που βιώνει η δική μας κοινωνία και η διεθνής κοινότητα. Αυτό που θέλουμε είναι να παγιωθεί το θέλημα του Θεού στη γη και να αποτραπεί ο πόλεμος μεταξύ των θρησκειών και των πολιτισμών, γιατί ένας τέτοιος πόλεμος θα ήταν η μεγαλύτερη καταστροφή που θα γνώριζε ποτέ ο πλανήτης μας…»

Κορυφή σελίδαςΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΑΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Την ανάγκη συστάσεως Υπηρεσίας Γυναικείων θεμάτων σε κάθε Ιερά Μητρόπολη επεσήμαναν τα μέλη της 2ης Συνδιάσκεψης εκπροσώπων γυναικών Ιερών Μητροπόλεων Βορείου Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη (3 – 5/2/2006).

Υπογραμμίστηκαν ακόμη και τα πλεονεκτήματα από τη λειτουργία αυτών των υπηρεσιών και του Διαμητροπολιτικού δικτύου γυναικών, μεταξύ των οποίων είναι και τα εξής:

• Αξιοποίηση του γυναικείου δυναμικού ενοριών και ιερών Μητροπόλεων

• Ευαισθητοποίηση ενοριτών και ιερέων στα γυναικεία θέματα

• Καλύτερη οργάνωση, διεύρυνση και αξιοποίηση του γυναικείου εθελοντισμού στο κοινωνικό και προνοιακό έργο των ενοριών και των Ιερών Μητροπόλεων

• Ενεργός συμμετοχή των Χριστιανών γυναικών στις διαδικασίες και στα όργανα που διαχειρίζονται ζητήματα του φύλου τους κ.άλ.

Κορυφή σελίδαςΗ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΓΟΝΕΑ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΟ ΘΕΟΥ

Πατρικές συμβουλές απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος στα μέλη της Σχολής Γονέων Μαγνησίας, σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Βόλο (8/2/2006), με θέμα «Η συμβουλευτική γονέων στη σύγχρονη πραγματικότητα».

Ο Μακαριώτατος επεσήμανε και επέστησε την προσοχή των γονέων σε τρία βασικά σημεία: «Το πρώτο σημείο είναι να μάθουν οι γονείς να ακούνε τα προβλήματα των παιδιών και των εφήβων ιδιαίτερα… Το δεύτερο σημείο είναι να πιστεύεις στη δύναμη της διαπαιδαγώγησης. Η ψυχή του νέου είναι εύπλαστη και διαμορφώνεται ανάλογα με το υλικό που θα προσφέρεις… Το τρίτο σημείο είναι η θέση της μη απογοήτευσης. Να ΄σαι από κείνους που, μπροστά στις πρώτες αποτυχίες, δεν απογοητεύονται. Η διαπαιδαγώγηση και η ανατροφή των παιδιών θέλει πολλή υπομονή, καρτερικότητα, διάλογο και πάλι διάλογο, θέλει κατάρτιση δική σου και μαχητική συνέπεια. Και το κυριότερο, η καλύτερη συμβουλευτική γονέων είναι και «το κλίνειν τα γόνατα» ενώπιον του Θεού ώστε, με την προσευχή, ο Παντοδύναμος να αναπληρώνει τα λάθη των γονέων…»

Κορυφή σελίδαςΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ