!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  
Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 558, 24 Μαΐου 2012            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Μακαριώτατος στη Μόσχα

Μεγάλη έκθεση για την Ορθοδοξία στη συχνότητα του 89,5

«Η απεικόνιση του φανταστικού και τρομακτικού και η έννοια του καλού στη Βυζαντινή Τέχνη»

Σύγχρονες κατασκηνώσεις για τα παιδιά από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών


Ο Αρχιεπίσκοπος στο συλλείτουργο
με τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Ο Μακαριώτατος στη Μόσχα

Επίσημη Ειρηνική Επίσκεψη στο Πατριαρχείο Μόσχας πραγματοποιεί από χθες ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Σήμερα το πρωινό τελέστηκε Πατριαρχικό συλλείτουργο στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κρεμλίνο της Μόσχας κι αντηλλάγησαν χαιρετισμοί μεταξύ των δύο Προκαθημένων. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το απόγευμα θα ακολουθήσει επίσκεψη στον Ιερό Ναό του Σωτήρος Χριστού και κατόπιν στον Πρόεδρο της Ρωσίας κ. Βλαντιμίρ Πούτιν.

Την Παρασκευή 25 Μαΐου ο Μακαριώτατος με την Συνοδεία Του θα αναχωρήσει για την Αγία Πετρούπολη.

Τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο συνοδεύουν στη Μόσχα οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί Ιεράρχες: Κερκύρας και Παξών κ. Νεκτάριος, Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ. Παύλος, Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Επιφάνιος, Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος, Κυθήρων κ. Σεραφείμ και ο Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ. Τον Μακαριώτατο επίσης συνοδεύουν ο Πρόεδρος της Διοικούσης Επιτροπής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Βασίλειος, ο Πρόεδρος του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Χριστιανουπόλεως κ. Προκόπιος, ο Ιερολογιότατος Αρχιδιάκονος π. Επιφάνιος, ο Γενικός Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας κ. Αλέξανδρος Κατσιάρας και ο Διευθυντής της ΜΚΟ Αποστολή κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας.

Κορυφή σελίδας


Μεγάλη έκθεση για την Ορθοδοξία
στη συχνότητα του 89,5


Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος 89,5 fm είναι χρυσός χορηγός επικοινωνίας της έκθεσης «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ 2012» και συμμετέχει σ’ αυτήν με ειδικό περίπτερο (Νο 9-11). Η έκθεση πραγματοποιείται στον εκθεσιακό χώρο του Ζαππείου στην Αθήνα και θα διαρκέσει από Κυριακή 27 έως την Τρίτη 29 Μαΐου 2012. Τα εγκαίνια θα γίνουν την Κυριακή 27 Μαΐου στις 12:00. Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: 10:30 – 20:00.

Κορυφή σελίδας


«Η απεικόνιση του φανταστικού και τρομακτικού
και η έννοια του καλού στη Βυζαντινή Τέχνη»


Τη Δευτέρα 28 Μαΐου 2012 και ώρα 19.30 η δρ Έλενα Παπασταύρου θα δώσει διάλεξη στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Στη διάλεξη θίγονται θέματα που αφορούν την αντίληψη που είχαν οι Βυζαντινοί σχετικά με το κάλλος και τους κανόνες της βυζαντινής αισθητικής, ιδιαίτερα στη ζωγραφική. Εξετάζεται ακόμα το πόσο και το πώς αναπαρίσταται το φανταστικό, το δαιμονιώδες και το τρομακτικό στη βυζαντινή τέχνη.

Η προσέγγιση των προαναφερθέντων ζητημάτων γίνεται κατ’ αρχάς, μέσω μιας επισκόπησης σχετικά με τη γένεση της βυζαντινής τέχνης και του πολιτισμικού υποβάθρου στο οποίο αυτή αναπτύσσεται. Αναλύεται το περιεχόμενό της ενώ εξετάζονται οι απόψεις των Ελλήνων θεολόγων για την τέχνη, την έννοια του ωραίου και τη σχέση του με τα ιερά πρόσωπα. Επιπλέον, εξετάζονται οι τρόποι με τους οποίους οι ζωγράφοι αποδίδουν τα πρόσωπα και τον χώρο που τα περιβάλλει ιεροπρεπώς και ιεροτύπως. Τέλος γίνεται αναφορά στη διαφορά νοοτροπίας που διέπει Βυζαντινούς και Δυτικούς καλλιτέχνες, και στο πώς αυτή αποτυπώνεται στην τέχνη.

Η Έλενα Παπασταύρου είναι απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτωρ Αρχαιολογίας και Ιστορίας Τέχνης του Πανεπιστημίου της Σορβόννης. Έχει συμμετάσχει σε ελληνικά και διεθνή Συνέδρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Μεσαιωνικής Τέχνης. Έχει δημοσιεύσει μονογραφία και πολλά άρθρα, που αφορούν τη Βυζαντινή, Μεταβυζαντινή και Δυτική τέχνη, σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Από το 1995, εργάζεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και είναι επιμελήτρια της Συλλογής Υφασμάτων.

Είναι μέλος της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας (ΧΑΕ), της Επιστημονικής Επιτροπής Βυζαντινολόγων Ελλάδος και του ICOMOS.

Η διάλεξη αυτή ολοκληρώνει τον κύκλο ομιλιών για το 2012 με τίτλο «Φανταστικά και Απόκοσμα», τον οποίο διοργάνωσε ο Σύλλογος των Φίλων του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου.

Κορυφή σελίδας


Σύγχρονες κατασκηνώσεις για τα παιδιά
από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών


Ένας στόχος πολλών ετών έγινε πραγματικότητα αφού και επισήμως η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών απέκτησε τις δικές της Κατασκηνώσεις. Χθες Τετάρτη πρωί υπογράφηκαν από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο τα συμβόλαια αγοράς των κατασκηνωτικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται στη θέση Μαρσόρη του Δήμου Αυλώνας.

Ο χώρος που φιλοξενούνται οι Κατασκηνώσεις είναι συνολικής έκτασης 28.211 τ.μ. και περιλαμβάνουν εγκαταστάσεις 2.862 τ.μ., αθλοπαιδιές 7.902 τ.μ. και στεγασμένους χώρους 1.275 τ.μ.. Περιλαμβάνουν πισίνες, παιδικές χαρές, γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ, γήπεδα βόλει, τένις, μίνι γκολφ, χώρους για μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής, χώρο εστίασης, κουζίνες, ιατρείο και αναρρωτήριο, ενώ στον χώρο βρίσκεται και Ι. Ναός.

Σύντομα θα ανακοινωθούν και οι σχετικές εκδηλώσεις κατά τις οποίες θα ξεκινήσουν να λειτουργούν και επισήμως από την Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών οι Κατασκηνώσεις.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ